België
België kan bijzonder verrassend zijn. Ik ben zelf Belgische en heb vele jaren in zowel Vlaanderen als Wallonië gewoond, maar nu woon ik in Nederland. Telkens als ik met mijn familie een natuurgebied bezoek, ben ik weer aangenaam verrast. De laatste decennia heeft men verschillende regio's goed aangepakt en zijn er tal van mooie bezienswaardigheden en plaatsen te vinden waar het heerlijk vertoeven is: in de bossen, in natuurparken en bij het water. Hieronder mijn persoonlijke vakantietips voor een weekendje of weekje vakantie op de mooiste plekjes van België.
Natuur in België
Als ik aan natuur in mijn geboorteland denk, dan zijn de Ardennen het eerste wat in me opkomt. Want België staat bekend om de prachtige bossen in het zuiden. En deze zijn dan ook ideaal voor een vakantie dicht bij huis of een weekendje weg.
Er zijn nog veel meer leuke plekken in het vakantieland, waar gastronomie en buiten leven hand in hand gaan. Zo is Vlaanderen - het noorden van het land - bijvoorbeeld een geweldige regio om te fietsen. En na een fietstocht, een wandeling door weiland en bos of aan de Belgische Kust zal een Belg altijd even wat drinken op een terrasje. Om vervolgens af te sluiten in een restaurant, want niets is zo lekker als een Belgische stoofschotel met een speciaal biertje na een dagje wandelen.
Eind 2023 heeft Vlaanderen er drie nationale parken bij gekregen. Waar de Hoge Kempen eerst het enige nationaal park van het land was, mogen nu ook de Scheldevallei, Bosland en Brabantse Wouden zich nationaal park noemen. Een mooie ontwikkeling voor natuurbescherming in Vlaanderen!
Mooiste plekken in België
Wat zijn mooie plekjes in de Belgische natuur? De Ardennen zijn het natuurgebied bij uitstek in België, maar ik vind het juist leuk om jullie ook eens een andere kant te laten zien. Zo geef ik hieronder ook enkele andere bestemmingen in Wallonië en probeer ik ook de natuur in Vlaanderen te belichten.
1. Bouillon
In het hart van de Ardennen, aan de rivier de Semois, ligt het plaatsje Bouillon. Het wordt gedomineerd door een schitterende burchtruïne. Het Kasteel van Bouillon dateert uit de vroege middeleeuwen. Het werd bewoond door Godfried van Bouillon en speelde een belangrijke rol in de Eerste Kruistocht. Vanaf het bolwerk van de Tempeliers geniet je van een fraai zicht op de bossen en de Semois rivier.
Naast een bezoek aan deze vesting is er van alles te doen in Bouillon. De prachtige bossen nodigen uit tot fikse wandelingen. De vele terrasjes langs de rivier zijn na een actieve dag goed gevuld met toeristen. Op de campings langs de rivier heerst in de zomer een gemoedelijke sfeer.
2. Natuurpark Viroin-Hermeton
Een van de mooiste gebieden in het zuiden van België en onterecht niet bekend onder Nederlandse toeristen, is het Natuurpark Viroin-Hermeton. Dit ligt in de provincie Namen, tussen Couvin en de grens met Frankrijk. Het natuurgebied kenmerkt zich door mooie rotsen en de vele kloven. Er zijn er wel 400, waarvan sommigen wel 20 meter diep zijn. Op en rond de talloze heuvels komen bijzondere planten en bloemen voor, zoals wilde orchideeën. Een mooie tijd voor een bezoek aan dit gebied zijn de maanden mei en juni, als alles in bloei staat en er veel vogels en vlinders rondfladderen.
3. Hoge Venen
Misschien was het je niet bekend, maar België heeft ook een klein Duitstalig gebied in het oosten van het land. Hier liggen de Hoge Venen, een natuurreservaat dat deel uitmaakt van de Ardennen en de Eifel. Het landschap bestaat voornamelijk uit hoogveengebieden, weiden, bossen en heide. Edelherten, reeën, everzwijnen en korhoenders hebben hier hun leefgebied. Vlonderpaden voeren de wandelaar door de prachtige natuur. De plaatsen Monschau, Malmedy en Spa vormen de uitvalsbasis voor een vakantie in dit deel van België.
's Winters kan je hier langlaufen en zelfs skiën, vooral in het gebied rond Bütgenbach en bij de Baraque Michel. Botrange is het hoogste punt van België, waar een van de twee natuurcentra van het gebied is gevestigd. Het andere bevindt zich in de stad Eupen.
4. Henegouwen
In het westen van Wallonië vind je een gebied dat veel minder bekend is dan de Ardennen, maar dat wel in opkomst is. Naast natuur vind je hier een aantal prachtige steden, zoals Doornik (Tournai) en Bergen (Mons). Zelfs Charleroi krijgt de laatste jaren een steeds hipper karakter.
Het heuvelachtige landschap biedt tal van mooie routes om rond te rijden met de auto, of heerlijk te fietsen. De regio biedt ook een aantal meren, zoals de Grand Large bij Mons en het meer bij Péronnes, waar het nieuwe Landal Park Forest Your Nature is geopend.
5. Vlaamse Ardennen
Een glooiend, authentiek gebied waar het heerlijk is om te mountainbiken en te wandelen. Landschapspark Vlaamse Ardennen is een authentiek gebleven streek, waar je even helemaal tot rust komt. Niet te verwarren met de Ardennen in Wallonië!
6. Belgische Kust
Strandzeilen en wandelen in de duinen van Panne, watersport in Nieuwpoort, fietsen in de natuur bij Bredene en De Haan: er is heel veel te doen voor liefhebbers van zee en strand aan de Belgische kust. Middelkerke is geliefd vanwege de 1,5 km duinengordel en de maritieme flora en fauna die het rijk is.
En het Zwin is voor velen het mooiste natuurreservaat van België, een prachtig gebied om vogels te observeren en kennis te maken met de biodiversiteit van de kust. Natuurlijk zijn er vele leuke bezienswaardigheden aan de Belgische kust voor jong en oud, van pretparken tot winkeltjes en aquaria.
7. Brugse Ommeland, Brugge en Damme
Verder het binnenland in vind je de bekende historische steden en rustgevende, stille gebieden, zoals het Bulskampveld en het Vloethemveld. Het Brugse Ommeland is de naam waarmee het groene gebied vlakbij zee en Brugge wordt aangeduid. Een bestemming met kanalen, dijken, kastelen en abdijen, oude hoeves en molens en veel kleine natuurreservaten. Maar check zeker ook het minder bekende Damme en de statige Damse Vaart.
8. De Kempen
De Kempen is een regio in Antwerpen en in Limburg, met veel natuur rond Hasselt en een aantal mooie campings en vakantieparken. De afgelopen decennia is er veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van natuurgebieden en infrastructuur.
9. Turnhouts Vennengebied
In de Provincie Antwerpen zijn er diverse mooie gebieden te vinden, waaronder het Turnhouts Vennengebied en Landschap de Liereman. In de natuurgebieden hier kom je vrijwel alleen Belgen tegen, die vogels komen fotograferen of tijdens een wandeling de rust en ruimte opzoeken. Het zijn onze favorieten als het aankomt op pareltjes om te ontdekken, net over de grens.
Uiteraard zijn er nog meer bosgebieden in de provincie, lees meer over natuur in Antwerpen.
10. Groen bij Brussel
Ook in en rond Brussel is verrassend veel mooie natuur te vinden. De Groene Gordel is de benaming voor de diverse bossen, parken en tuinen rond de Belgische hoofdstad. Ben je benieuwd naar meer informatie over de groene plekjes in de stad zelf, bekijk dan onze tips over Bossen en Parken in Brussel. Zo ligt het nieuwe nationaal park Brabantse Wouden ook op steenworp van Brussel.
Als natuurliefhebber heb je waarschijnlijk geen zin om midden in de stad te overnachten. Wil je op een rustig plekje ontwaken, bekijk dan zeker onderstaande tip!
11. Haspengouw
Haspengouw is de Betuwe van België. Deze wijn- en fruitstreek staat bekend om haar bloesem- en oogstfeesten, maar je kan er ook heerlijk fietsen en wandelen. Tevens zijn de cultuurhistorische steden Tongeren en Sint-Truiden met de naastgelegen Fruitvallei een bezoek waard. Of Borgloon, waar je diverse kunstwerken in open lucht kunt bewonderen.
12. Hageland
Het Hageland, bekend als wandelprovincie van Vlaanderen, ligt oostelijk van Leuven en is ideaal om het landelijke leven van België te ervaren, met 1.200 km aan wandelroutes en natuur in het provinciedomeinen Halve Maan en Het Vinne. Geniet van bloesems tijdens een boomgaardenwandeling of stap op de pedalen om de regio te verkennen.
13. Voerstreek
De Voerstreek is een landschap van eindeloze bossen, weilanden, wegen, kabbelende beken, kapelletjes, en schilderachtige dorpjes.
De Leiestreek is een uniek gebied tussen Wervik en Gent, bij de Leie, met vele wandel- en fietsroutes langs het water.
Het Meetjesland, een fraai gebied om te fietsen langs kreken en polders of wandelen in Houtland door mooie bossen. De Canisvliet is een natuurgebied met veel vogels.
Het Scheldeland is een heerlijk rustig gebied, om te wandelen langs stille waters van de Schelde, de Dender en de Rupel. In deze regio vind je zelfs een nationaal park, de Scheldevallei.
Het Waasland, waar je kan varen en kajakken, wandelen of fietsen bij de Durmedijk, de Schelde, de Moervaart en de Zuidlede.
Het Maasland rond Maaseik, waar je prachtig kunt fietsen en oversteken met de vaarpont.
TIP! De Belgische natuur ervaren als nooit tevoren? De film Onze Natuur – Het Wilde België ging op 31 oktober in première op het Wildlife Festival en is sinds 9 november te zien in Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Wij hadden de primeur om de film al eerder te bekijken en waren ontroerd door de prachtige beelden. Van de Hoge Venen tot de Ardennen en de natuur bij Lommel. En van ringslang tot vliegend hert en wild zwijn. België is nog rijk aan natuur en dat is in Onze Natuur uniek in beeld gebracht! Een hoopvol verhaal over de natuur in België, aanrader voor iedere natuurliefhebber.
Fietsen en wandelen in Vlaanderen
Er zijn veel mogelijkheden om te fietsen in Vlaanderen. Ga fietsen langs de mooie kunststeden Leuven, Brugge, Lier of Kortrijk. Fiets over de Gordelroute rond Brussel of ontdek het mooie Vlaamse platteland op de fiets. Vlaanderen is hard bezig zich te ontpoppen tot echte fietsbestemming.
Zo werden er 9 icoonfietsroutes uitgezet. Deze vervangen de oude LF-routes. Bekijk onze tips over fietsen in België.
Ook wandelpaden vind je in de vele bossen en langs rivieren en meren. Bijvoorbeeld in het Buggenhoutbos, een van de grootste loofbossen van de provincie Oost-Vlaanderen, met haar fotogenieke bomen en prachtige vijvers. Denk ook aan een wandeling bij de Schelde in Tielrode. Een verhard pad van ca. 5 km voert vanaf het Veer rond de potpolder en is geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Je kan er ook met een pont oversteken om te wandelen aan de Schelde.
De kust en West-Vlaanderen hebben ook vele uitgestippelde wandel- en fietspaden. Let op: de oude Kustfietsroute is vervangen door de Kustroute (93 km). Dit is de eerste van de 8 nieuwe fietsroutes die zich komende tijd zullen ontwikkelen. Tijdens de route fiets je vlak langs de zee, met uitzicht op de golven. Geniet van een tocht door de duinen en duinbossen en las een pauze in bij een van de vele badplaatsen.
In de provincie Antwerpen bevinden zich mooie routes langs de rivieren de Nete en de Kleine Nete, de dijk biedt er prachtige vergezichten. In Brasschaat voert de Mikwandeling langs parken en domeinen, het Versailles van Antwerpen. Ook de Kempense meren zijn een geliefd gebied bij wandelaars en liefhebbers van watersport. In Limburg vind je heidevelden, naaldbossen en bij Lommel zijn er mooie wandelingen langs het kanaal.
Natuur in België en gastronomie
De Belgische trots is de gastronomie. Belgen houden van lekker eten, delicatessen, genieten van het goede leven. In de restaurants vind je vaak de Franse keuken, maar ook vele andere landen zijn vertegenwoordigd in het grote aanbod aan eetgelegenheden. En natuurlijk zijn er de Belgische specialiteiten, zoals stoofvlees met frieten, vidée of vol-au-vent (ragout), duif, konijn met pruimen of Gentse Waterzooi. Combineer een weekend of week in de natuur dus met heerlijk eten.