Fruitvallei
De Fruitvallei is een natuurlijke biotoop met oude fruitboomgaarden. Door de vallei kronkelen beken die zijn omgeven door weilanden en hooilandjes met vijvers en poelen. Je komt er helemaal tot rust. In het voorjaar geniet je er van een witte sluier aan bloesems en tijdens de oogstmaanden dragen de bomen heerlijke vruchten. Eind juni kun je al kersen plukken en aan het einde van de zomer peren en appels. In de regio worden ook aardbeien en druiven verbouwd.
Natuur bij Sint-Truiden
Je vindt de Fruitvallei bij Sint-Truiden, hoofdstad van de regio Haspengouw, die bekend staat als de fruitstreek van België. Sint-Truiden is een middeleeuwse stad met maar liefst 250 beschermde monumenten. Rondom Sint-Truiden kun je je hart ophalen in de natuur, want er zijn volop wandel- en fietsmogelijkheden.
De Fruitvallei Sint-Truiden en de Cincindriavallei staan in het teken van de fruitteelt. Verder vind je bij Sint-Truiden ook natuurdomein Het Vinne. In de omgeving van Sint-Truiden vind je ook vele kastelen. Wij geven je volop tips om te genieten van de Fruitvallei en de omliggende natuur.
1. Fruitvallei Sint-Truiden
De vruchtbare vallei langs de Molenbeek en de Logebeek vormt de Fruitvallei. Het is heerlijk wandelen door het weidse landschap. In de Fruitvallei kun je kiezen uit drie wandelafstanden van 2,7 km (blauw), 7 km (oranje) en 11 km (rood). Alle routes starten aan de achterkant van het station van Sint-Truiden aan de Volmolenweg. De blauwe wandellus is perfect voor het hele gezin en de kids kunnen zich uitleven in de mooi gelegen speeltuin.
Zie je in de hele regio Haspengouw tegenwoordig vooral laagstam fruitbomen die het plukken makkelijker maken, in de Fruitvallei vind je nog hoogstamboomgaarden, die beschermd zijn in Sint-Truiden. Je wandelt langs oude kersen-, appel- en perenbomen, waarbij op bordjes vermeld staat om welke bomen het precies gaat. Heel mooi om te zien dat oude rassen in stand worden gehouden!
In april/mei staan de boomgaarden in bloei en is het enorm genieten hier. De bloesems lokken wilde bijen en er zijn insectenhotels geplaatst die een goede schuilplaats voor hen bieden. De bloesemperiode begint elk jaar op een ander moment. Wil je zeker zijn dat je niet te vroeg of te laat bent, check dan een (online) bloesemmeter voor jouw bezoek aan de Fruitvallei.
Ooit lagen er langs de Molenbeek tientallen molens, maar alleen de Stayenmolen is bewaard gebleven. Tijdens de langste wandeling kom je ook langs het wachtbekken van Maasrode, een overstromingsgebied om Sint-Truiden te beschermen tegen watersnood. In de zomer begrazen schapen de omliggende weides, een mooi gezicht!
2. Cicindriavallei
Op een steenworp afstand van de Fruitvallei is nog een vallei gelegen: de Cicindriavallei ten zuiden van Sint-Truiden. Ook hier is het heerlijk wandelen door weidse landschappen, langs fruitbomen en oude kerkdorpjes. Kies voor de route van 5,7 km (oranje) of de kortere lus van 2,9 km (groen).
Kinderen kunnen hier op zoek naar reuzen, Bij elk 'reuzenbankje' kun je een QR-code scannen en krijg je een filmpje te zien. Aan het begin van de wandeling vind je ook een mooie picknickplaats.
Sint-Truiden is ontstaan aan de vruchtbare oevers van de Cicindriabeek, die overvloeit in de Melsterbeek. Vanuit de vallei heb je zicht op het gehucht Straeten, dat vroeger op een belangrijk kruispunt lag van Romeinse wegen. Tijdens de wandeling kom je door holle wegen, langs oude hoeves en Brouwerij Kerkom, een fijne pleisterplaats waar je heerlijke streekbiertjes kunt proeven.
3. Kastelen bij de Fruitvallei
In de buurt van Sint-Truiden vind je ook een aantal fraaie kastelen, zoals Château de la Mott, Kasteel van Hex, Kasteel Nieuwenhoven en Kasteel van Duras. Combineer jouw bezoekje aan de bloesems van de Fruitvallei eens met een etentje of overnachting in een kasteel!