Pieterpad
Nederland - Het ca. 500 kilometer lange Pieterpad (LAW9) is een van de bekendste routes in Nederland. Als Nederlandse wandelliefhebber moet je minstens een keer in je leven een deel van deze route gelopen hebben!
In 2023 bestond het Pieterpad 40 jaar en is nog steeds erg populair. Ook onder jongere mensen!
Het Pieterpad genoot eerst grote bekendheid als wandelpad, maar steeds meer mensen ontdekken het ook op de fiets. We geven je graag een aantal tips voor het fietsen of wandelen van het langeafstandspad en nodigen je uit om de veelzijdige natuur in het oosten van Nederland te ontdekken!
Pieterpad route - Van Pieterburen naar de Pietersberg
Waar ligt de Pieterpad route? Nederlands bekendste langeafstandswandelroute voert van Pieterburen in het noorden van de Provincie Groningen, dwars door diverse landschapstypes langs de oostgrens van het land, naar de Sint-Pietersberg, een heuvel ten zuiden van Maastricht. Grosso modo voert het pad langs Coevorden, Ommen, Holten, Doetinchem, Groesbergen, Venlo en Sittard, veelal over plattelandsweggetjes. De route is uiteraard in twee richtingen mogelijk, maar voor het gemak schetsen wij dit even van noord naar zuid.
Etappes Pieterpad
De totale lengte van het Pieterpad bedraagt 498 km en hij wordt onderverdeeld in 26 delen. Het fietspad is iets langer en wordt onderverdeeld in 16 stukken. Je volgt vaak knooppuntenroutes. Zowel de fietsroute als de wandelroute kunnen in zijn geheel of in etappes afgelegd worden. Bepaal dus zelf of je gaat lopen of rijden en welk stuk je wilt doen. We nemen je mee langs enkele hoogtepunten en bezienswaardigheden langs het Pieterpad!
1. Pieterburen naar Groningen
Bij het begin van de route is het Zeehondencentrum van Pieterburen zeker een bezoekje waard. Erg pittoresk is het dorpje Garnwerd, met het smalste autostraatje van Nederland. Een eerstvolgende stop is de stad Groningen, met de Martinitoren en het Goudkantoor.
2. Groningen naar Oudemolen
Na Groningen kom je langs het rivierenlandschap van de Drentsche Aa, door de bossen van Drenthe en fiets of wandel je langs de Vecht. Op dit traject is het mogelijk bevers te spotten. Let goed op afgeknaagde boomstammen!
3. Oudemolen tot de Kiel
Hier vind je prachtige zandvlaktes. De regio staat ook bekend om de archeologische vondsten, zoals grafheuvels en historische karrensporen. Ook hier weer veel bossen.
4. Esdorpen
Het volgende deel voert langs de Esdorpen Den Hool en andere mooie dorpjes in de omgeving. In Schoonoord kom je langs het Hunebed dat ook wel de Papeloze Kerk wordt genoemd.
5. Dalerveen tot Hardenberg
Wat zo leuk is aan dit gebied is de landschapskunst die je hier aantreft. Bij Coevorden vind je het enige Kasteel van Drenthe.
6. Hardenberg naar Hellendoorn
Wandelen langs de Vecht. Het Vechtdal is een fraai groen landschap met afwisselende uitzichten. Op dit deel van de route kom je ook langs de 'Sahara' van Nederland, oftewel een grote zandvlakte, en de fraai natuur bij Rheeze. Door de zandverstuiving heen zijn kortere en langere wandelroutes uitgestippeld.
7. Ommen
Vanaf Ommen kom je in een heuvelachtig landschap en doorkruis je natuurgebieden zoals de Sallandse Heuvelrug. Het landschap wordt gekenmerkt door heide en schapen.
Op de Archemerberg wandel of fiets je tussen de vliegendennen en jeneverbessen.
8. Kastelendorpen
In Gelderland doorkruist het Pieterpad een aantal dorpen met kastelen, zoals het Huis Verwold en het Kasteel Vorden. In het laatste kasteel kun je ook overnachten, super gaaf!
In Holten kan je 2.000 paaltjes vinden met levensgebeurtenissen van het jaar 0 tot het jaar 2000. Wandel bij Landgoed Verwolde zeker even langs de 450 jaar oude Dikke Boom. Maak een omweg voor de Staringkoepel, aan de oever van de Berkel tussen Almen en Lochem. De weg gaat verder richting het Kasteel bij Vorden.
9. Naar Elten
Hier fiets of wandel je langs Motte Montferland, een kunstmatige heuvel. Het kasteel wat hier stond werd afgebroken.
10. Millingerwaard
Na Elten kom je bij de grote rivieren, in de natuur bij Nijmegen. Hier mag je de Millingerwaard niet overslaan: dit natuurgebied bestaat uit moerassen, weilanden, bossen en rivierduinen.
Konikpaarden en Galloways lopen hier vrij rond. In de Millinger Theetuin kom je tot rust met een heerlijk kopje Marokkaanse thee. Ook bezienswaardig is Woodhenge, een verzameling versteende boomstammen die naar schatting 4.000 jaar ouder zijn dan de stenen variant in Engeland.
11. Berg en Dal
Bij Berg en Dal kan je een bezoek brengen aan het Afrika Museum, met een uitgebreide collectie van Afrikaanse kunst en een indrukwekkend buitenmuseum. Maar vergaap je zeker ook aan de mooie natuur in deze omgeving. De Stuwwal bij Nijmegen zorgt hier voor fikse hoogteverschillen. Het Pieterpad voert met name over de Duivelsberg, een heuvel en natuurreservaat, begroeid met loofbomen en met schitterend zicht over de weide omgeving.
12. Van Afferden tot Venray
Het Pieterpad voert hier langs de Maasduinen. Maar ook een ander beschermd biosfeerreservaat ligt hier op je te wachten: de Maasheggen bestaan uit vele perceeltjes, die van elkaar zijn gescheiden door meidoorn- en sleedoornheggen. De meidoornstruiken worden zo gezaagd en geleid dat ze in elkaar groeien.
Deze heggen dienen ter bescherming van dieren, maar houden ook het slib tegen bij het onder water lopen van het gebied. Het achtergebleven slib zorgt voor vruchtbare grond. Hierdoor komen er bijzondere planten en dieren voor in de regio.
13. Limburg
Het vervolg van het Pieterpad voert door een streek die zich kenmerkt door rozenteelt en andere landbouwvormen. Ook zijn er verscheidene zandafgravingen in dit gebied.
14. Belfeld naar Roermond
In de buurt van Roermond is de Meinweg een prachtig park om te verkennen. Hier gedijen veel planten- en diersoorten. Het gebied staat bekend om de vele reptielen en amfibieën, maar ook zoogdieren, zoals wilde zwijnen, vossen, bunzings, steenmarters, reeën en hermelijnen. Schotse Hooglanders grazen in de weilanden. Vogelaars komen hier regelmatig om kraanvogels en andere soorten te observeren.
Op de rand van het Maasdal, langs het riviertje de Zwalm, bevindt zich een pad met een hoge historische waarde, dat zowel door Romeinen en Duitsers werd gebruikt.
15. Sint-Odiliënberg en Sittard
Een van de bekende bezienswaardigheden langs het Pieterpad in Limburg is Sint Odiliënberg, een historisch dorp, ten oosten van de Maas in het Roerdal. Bezoek de 11e-eeuwse Basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus, de Onze-Lieve-Vrouwekapel en huize Hoosden. Sittard is de kern van het katholieke Limburg, met een historisch centrum, omwalling en tal van beschermde stadsgebouwen.
16. Heuvelgebied tot Sint-Pietersberg
Het laatste traject van het Pieterpad voert door het heuvelgebied van Zuid-Limburg. In het dal zie je steile hellingen van mergel. Tot slot voert de route door het mooie Maastricht om te eindigen bij Sint-Pietersberg. Aanrader bij de Sint-Pietersberg is om vanaf het uitkijkplatform te genieten van het uitzicht op de mergelgroeve met verrassend groenblauw water. Bij Sint-Pietersberg sluit de route aan op de Europese GR5-route, een langeafstandspad van Hoek van Holland naar Nice.
Pieterpad wandelen
De bekendste manier om het Pieterpad te verkennen is natuurlijk om het te wandelen. Op Wikipedia staan de 26 etappes met de juiste wandelafstanden. Het pad is continu aan verandering onderhevig, door aanleg van nieuwe natuurgebieden of werkzaamheden.
Pieterpad fietsen
De nieuwe fietsroute is de opvolger van het Fietserpad. Ad Snelderwaard heeft deze route onlangs geheel opnieuw op de kaart gezet en een boek uitgebracht met de mooiste plekken om te zien op de fiets. Het boek kan je bestellen bij Bol.com.