Dutch Mountain Trail
Het is de zwaarste LAW van Nederland en voor ons ook zeker een van de mooiste. We hebben het over de Dutch Mountain Trail. Een tocht van 100 kilometer over zeven heuveltoppen van Zuid-Limburg die je het berggevoel in eigen land laten ervaren. Oftewel, je maakt een hike over de Seven Summits van Nederland.
Hoewel je je in Nederland en soms in Duitsland en België begeeft, hadden wij door de valleien en heuvels met cipressen soms het idee even in Oostenrijk of Toscane te zijn beland! En we kunnen je verzekeren: de heuvelbeklimmingen ga je voelen in je kuiten! Onderschat de tocht zeker niet en ga goed voorbereid op pad met onze tips.
Seven Summits
Nog even wat meer context over de Seven Summits. De benaming komt van de zeven hoogste toppen ter wereld, eentje op elk continent:
- Mount Elbrus (5.642 m) in Europa
- Kilimanjaro (5.895 m) in Afrika
- Mount Everest (8.849 m) in Azië
- Denali (6.190 m) in Noord-Amerika
- Aconcagua (6.962 m) in Zuid-Amerika
- Mount Vinson (4.892 m) op Antarctica
- Puncak Jaya (4.884 m) in Oceanië
De oprichters van de Dutch Mountain Trail hebben de Wilheminaberg, Schneeberg, Eyserbos, Gulperberg, Hakkenberg, Kattenroth en D'n Observant tot de Seven Summits van Nederland gedoopt. De heuvels hebben elk een eigen karakter en telkens heb je een prachtig uitzicht tijdens de beklimming of aan de top.
Meest geboekt
In 2019 stippelden de oprichters al zeven afzonderlijke rondwandelingen uit over de Limburgse toppen. Dankzij de nieuwe Dutch Mountain Trail zijn deze rondwandelingen allemaal aan elkaar gekoppeld en maak je tijdens een epische LAW kennis met alle Seven Summits.
Dutch Mountain Trail etappes
Waar wandel je allemaal langs tijdens The Dutch Mountain Trail? We laten je zien welke route je aflegt en welke bezienswaardigheden je onderweg niet wil missen. Je wandelt door het mooie Zuid-Limburg, grofweg van Oost naar West, van het station in Eygelshoven naar Station Maastricht. Regelmatig stap je even de Duitse en Belgische grens over. Onderstaand de 4 etappes van de LAW en de Seven Summits die je gaat beklimmen!
Let op: 100 kilometer wandelen in 4 dagen is echt pittig. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om rustiger aan te doen en enkele extra overnachtingen in te lassen. Wanneer je de privétocht bij Avontuur Dichtbij boekt heb je 6 dagen de tijd om de trail te voltooien, of kies voor de Comfort reis waarbij je ook nog een rustdag krijgt in Gulpen om de benen te laten herstellen. Die rustdag was voor ons zeer welkom!
Overige organisaties
- Etappe 1 Eygelshoven naar Vaals 28 km
Vol goede moed stap je op Station Eygelshoven in je wandelschoenen. De eerste etappe voert je door de bossen naar je allereerste top, de Wilheminaberg (225 m). Deze berg is beter bekend van Snowworld Landgraaf en de langste trap van Nederland. Maar jij gaat natuurlijk niet via de trap omhoog, maar via een onverhard paadje, lekker avontuurlijk! Het kan flink glibberig worden, zeker na een regenbui. Het is dan ook aan te raden om de Dutch Mountain Trail met wandelstokken te lopen voor meer houvast. Tijdens de klim omhoog krijg je gelijk een goed beeld van het karakter van de DMT: pittig! De Wilhelminaberg vonden wij zeker niet de mooiste top, maar het is een lekkere binnenkomer en je ziet vanaf de top in de verte het echte heuvelland lonken!
Na je eerste beklimming vervolg je je weg langs de snelstromende Anselerbeek en loop je via Kasteel Erenstein verder naar Kerkrade. Vanuit hier loop je al gauw in Duitsland, waar je overblijfselen van de Siegfriedlinie aantreft. Deze piramidevormige blokken vormden een verdedigingsmechanisme van Hitler. Het landschap is nu zo vredig dat je je bijna niet voor kan stellen wat zich hier in de vorige eeuw heeft afgespeeld. De omgeving rond Horbach vond ik ontzettend mooi. Hier waande ik me even in Toscane dankzij de glooiende heuvels, cipressen en hooibalen. Je loopt soms dwars door akkers heen, echt bijzonder!
Vanaf dit punt voel je echt dat je in het heuvelland bent en ga je steeds mooiere uitzichten ervaren. Je wandelt voor aankomst in Vaals eerst nog naar de tweede top: de Schneeberg (257 m). Het uitzicht vanaf de top is niet indrukwekkend, hij ligt namelijk in de bossen. Maar het panoramapad ernaartoe, wauw! Dat is echt gaaf. Je wandelt een lang pad omhoog met aan je rechterhand een panoramisch zicht op het dal rond Vaals. Uitgestrekte groene weides, koeien die heen en weer wandelen, plukjes bos, af en toe een boerderijtje en in de verte ook Vaals in zicht.
Deze beklimming vond ik goed te doen. Dankzij de mooie uitzichten vergeet je bijna dat je stijgt. Pas als je het bos in wandelt gaat het pad steil omhoog. De Schneeberg dankt zijn naam trouwens niet aan een besneeuwde top, maar aan de kalkstenen grond die in de zomer sneeuwwit kleurt. Ook ligt de top niet in Nederland, maar in Duitsland. Maar de flanken van de heuvel liggen wel in Limburg en daarom telt hij toch als Summit.
- Etappe 2 Vaals naar Gulpen 23 km
Hopelijk ben je goed uitgerust in je B&B of hotelletje in Vaals, want je start de dag gelijk pittig met een beklimming van de Vaalserberg. Deze hoort niet bij de Seven Summits, maar als hoogste punt van Nederland (322 m) mag deze natuurlijk niet ontbreken tijdens je tocht. Zie het als een bonusberg. Je klimt steil omhoog via een onverhard bospad dus je kan gelijk aan het werk! Aan de top kan je nog de uitkijktoren beklimmen, het Drielandenpunt bezoeken of je weg zoeken in het doolhof. Wij kozen ervoor gelijk door te wandelen, want we waren benieuwd wat de etappe ging brengen!
De rest van de dag hike je door bossen, over bloemenweides, langs beekjes en wijngaarden. Onderweg kom je Jezusbeelden, kapelletjes en kruizen tegen en je geniet van waanzinnige uitzichten over het landschap. Wij stonden regelmatig oog in oog met een groepje 'Milka' koeien, wat het Alpengevoel aanwakkerde. Net voor de eindsprint beklim je ook nog een van de Seven Summits, de beboste Eyserberg (197 m). De weg hiernaartoe vond ik indrukwekkend!
Via wijngaarden en dwars door heuvelachtige akkers heen zie je de zendmast van de berg steeds dichterbij komen. Toen wij door de akkers struinden en achterom keken, werden we verrast door een waanzinnig panoramisch uitzicht en werden we overvallen door een 'alleen op de wereld' gevoel. Dat gevoel van leegte kan je dus ook in Nederland nog echt ervaren!
Na de beboste top te hebben bereikt is het tijd om af te dalen naar het gezellige Gulpen. Je wandelt via een viaduct nog even over de spoorlijn van de Miljoenenlijn heen, een toeristisch stoomtreintje dat idyllisch door de heuvels heen tuft. Wanneer je de trail via Avontuur Dichtbij boekt, heb je de optie om in Gulpen een rustdag te plannen. Even met de benen omhoog genieten van een biertje op het terras. Of je volgt een workshop vlaaien maken of laat je rondleiden door de Gulpener bierbrouwerij. Een andere optie is om bijvoorbeeld per bus naar de grotten van Valkenburg te reizen. Als je dan toch in Zuid-Limburg bent...
- Etappe 3 Gulpen naar Mheer 26 km
Je hebt een pittig dagje op het programma staan, maar liefst 3 summits wachten op je! Je krijgt gelijk de Gulperberg (157 m) voorgeschoteld. Zodra je het Mariabeeld op de top bereikt word je beloond met een zicht op twee toppen die je eerder beklom: de Vaalserberg en Eyserberg. Je vervolgt je weg door een prachtige bloemrijke weide voordat je via een kalkpaadje doorwandelt door het buitenlands aanvoelende berglandschap.
Je passeert sprookjesachtige huisjes, echte groene 'Teletubbie' heuvels en weelderige bossen. Voor ons zat het meest indrukwekkende stuk van de hele trail in deze etappe: het panoramapad bij Eperheide waar je nietsvermoedend uit het bos komt en ineens een weids uitzicht hebt over het Geuldal en de Hoge Venen in de verte. Waanzinnig! We hebben hier totaal niet op het pad gelet en alleen maar naast ons gestaard naar dat prachtige uitzicht. Vakwerkhuisjes, lakenvelder koeien, uitgestrekte weides en die prachtige kleuren van groene weides tegen een blauwe lucht.
Via het panoramapad wandelden we het Bovenste Bos in, waar bovenaan onze volgende summit wachtte: de Hakkenberg (252 m) op de grens van Nederland en België. Je hebt de top bereikt zodra je de grenspaal ziet staan. Zo, die kan je in je zak steken! Na de afdaling zijn de Belgische dorpjes Sint-Martens-Voeren en Plank leuke plekken om even te stoppen voor een lunch of Belgisch biertje. Daarna kan je vol nieuwe energie naar de laatste top van de dag, de Kattenroth (209 m). Bij goed weer is het uitzicht op de Voerstreek fenomenaal! Tot slot daal je af naar je eindstop van de dag in Mheer.
- Etappe 4 Mheer naar Maastricht 23,5 kilometer
Heb je nog energie over voor de laatste summit van Zuid-Limburg? Je wandelt via het pittoreske landschap rond Eijsden naar D'n Observant (157 m), de laatste en zwaarste beklimming van je trail. Net voor Eijsden krijg je alvast zicht op de piek in de verte. Houd er rekening mee dat je op dit traject het pontje bij Eijsden moet pakken. Deze vaart in principe elke dag van april tot en met oktober behalve bij slecht weer. Heb je pech dan moet je 8 kilometers extra lopen vandaag. Vertrek dus op tijd! De veerdienst houdt je via hun Facebook pagina op de hoogte van wijzigingen in hun vaarschema.
De veerpont is een leuke afwisseling met het lopen. Je bent zo aan de overkant van de Maas! Eenmaal overgestoken wandel je België weer in. Je volgt de rivier een hele tijd tot je uitkomt bij de mergelwanden en sluizen van Lanaye, indrukwekkend! Je staat hier eigenlijk al aan de voet van D'n Observant. Deze top beklimmen is een echte uitdaging. Je werkt jezelf via smalle en soms modderige weggetjes omhoog en houd je vast aan boomwortels. We zeggen het nog maar eens: de Dutch Mountain Trail is echt niet voor watjes. Vanaf de top heb je geen uitzicht, want deze ligt tussen de bomen. Maar tijdens de beklimming heb je tussendoor wél af en toe leuke doorkijkjes op de Maas.
Woehoe! Je staat aan top van je laatste summit. Missie volbracht dus. Als leuke afsluiter staat er nog één laatste hoogtepunt op je te wachten. Vanuit de bossen rond D'n Observant sta je ineens in de ENCI-groeve. Indrukwekkende mergelwanden liggen om on-Nederlands blauwe en turquoise meren heen. Echt een indrukwekkende plek om te zijn! Als je dacht dat je alle beklimmingen al had gehad, dan heb je het mis. Je staat onderaan de ENCI-groeve en moet er met een heleboel traptreden ook weer uit. Maar eenmaal boven kan je nog een keer genieten van het uitzicht op de groeve vanaf het panoramaplatform.
Dan zit je tocht er toch echt bijna op. Je volgt de Maas nog tot het centrum van Maastricht en dan ineens aan het eind van een lange winkelstraat zie je de gevel van het station opdoemen. You made it! Na ruim 100 kilometer ploeteren door de Limburgse bergen is het tijd voor een welverdiend biertje of wijntje op het terras. En waar kan dat beter dan in het knusse Maastricht. Dikke aanrader om hier nog een nachtje aan vast te plakken voor je terugkeert naar huis.
Dutch Mountain Trail overnachting
En waar slaap je dan onderweg? Je start en eindigt telkens in een knusse stad of dorp in Limburg, een leuke overnachting vinden op de trail is dan ook niet moeilijk. Wij hebben enkele overnachtingen langs de DMT op een rij gezet om het je makkelijk te maken. Of kijk zelf eens bij onderstaande aanbieders en zoek op de plaats waar je wil overnachten.
Voorbereiden op de hike
Bij de Dutch Mountain Trail is een goede voorbereiding echt een must. Met de juiste wandelgids en goede fysieke training ga je lekkerder op pad. We helpen je graag op weg.
Wandelgidsen en kaarten
Goed om te weten dat de Dutch Mountain Trail amper bewegwijzerd is. Af en toe kom je een wit-blauwe markering tegen, maar deze dienen meer als herkenningspunt dan als volledige wegwijzer voor je trail. Voorkom dat je verdwaalt op de toch al lange etappes en bestel alvast de wandelgids over de Dutch Mountain Trail bij De Zwerver. Dit is het officiële wandelboek over de trail, super uitgebreid en perfect als voorbereiding. Wij hebben vrijwel alles op alleen de beschrijvingen in de gids gelopen en dat ging prima. Ter controle liepen wij ook met een gpx-bestand. Soms wel fijn om te controleren of je het goede pad nog hebt.
Fit op pad
Onderschat deze trail zeker niet. De Dutch Mountain Trail is de zwaarste hike van Nederland, juist vanwege die hoogteverschillen. Maar liefst 1600 hoogtemeters ga je overbruggen. Ga je getraind en met goede conditie op pad dan is de tocht zo veel leuker dan als je zonder training in je wandelschoenen stapt. We schreven een artikel over oefeningen voor bergwandelen. De oefeningen die je daar vindt zijn ook super geschikt in voorbereiding op de Dutch Mountain Trail. Bereid onder andere je knieën, kuiten en rug voor op een 'bergtrekking' in Nederland. Sterke spieren betekent met meer plezier de heuvels op!
Bereikbaarheid trail
TIP: reis duurzaam naar je startpunt met de trein. Doordat de DMT start en eindigt bij een station kan je eenvoudig met het openbaar vervoer naar Zuid-Limburg reizen. Het beviel ons ontzettend goed om gewoon te gaan zitten en het landschap steeds glooiender te zien worden. Zeker op de terugweg, toen we moe waren, was de treinreis heerlijk!
Manou en Mischa haalden met het wandelen van de Dutch Mountain Trail ruim € 1.000 op voor WWF.