Kamperen
Wie de natuur intens wil beleven, houdt van kamperen in de natuur. Tijdens sommige reizen ontkom je er zelfs niet aan. Bijvoorbeeld in afgelegen gebieden, of tijdens een tocht in de bergen. Maar ook op bestemmingen dichtbij geeft kamperen een fantastisch gevoel. Back to nature, met weinig middelen veel plezier beleven. Even uit de hectiek van alledag stappen. Dat is kamperen in zijn pure vorm.
Leuke kampeerbestemmingen
Waar kamperen in de natuur en wat zijn de leukste kampeerbestemmingen ter wereld? De voorkeur voor een kampeerreis hangt vooral af van je verdere wensen, maar we kunnen wel wat leuke tips geven voor een kampeervakantie in Europa, of een verre kampeerreis.
1. Kamperen in eigen land
Er even tussen uit om de buitenlucht op te snuiven, dan is kamperen de beste manier. In een vakantiehuis of hotel heb je toch veel minder dat gevoel om echt één te zijn met de natuur. Kies voor kamperen op een vakantiepark, voorzien van alle faciliteiten, of ga back to basic slapen op een natuurcamping. Bekijk onze tips voor kampeerbestemmingen in Nederland.
2. Kampeerbestemmingen in Europa
Op zoek naar leuke kampeerbestemmingen in Europa? In Europa hebben we alle soorten natuurcampings. Meest standaard is een kampeervakantie in Zuid-Europa. Frankrijk, Spanje, Italië, Kroatië, kortom alle landen rond de Middellandse Zee zijn dankzij hun zonnige klimaat zeer geschikt om te kamperen in de natuur en er zijn dan ook eindeloos veel campings in elk budget.
Ook kamperen op bestemmingen op korte afstand is mogelijk: zo zijn de Belgische Ardennen, de Eifel of het Zwarte Woud leuke kampeerbestemmingen dicht bij huis. Zelfs in Noord-Europa zijn er veel kampeerbestemmingen: op een primitieve camping waar je in veel gevallen het te betalen bedrag gewoon in een potje kan steken. Dat gebeurt nog met regelmaat in IJsland en Noorwegen. IJsland is best een duur land om in een hotel te overnachten. Een rondreis met tent is dus aanbevolen en alle faciliteiten om te kamperen zijn aanwezig.
Wist je dat Zweden het goedkoopste kampeerland van Europa is? Voor een overnachting op een camping betaalt een gezin van twee volwassenen en een 10-jarig kind in het hoogseizoen gemiddeld 39 euro. Dit is inclusief staanplaats voor de auto of caravan, elektriciteit, warme douches en toeristenbelasting. Terwijl de gemiddelde prijs in Europa hiervoor € 55,70 is. Dit blijkt uit onderzoek van de Duitse AUDAC. Wil je nog goedkoper uit zijn? in Zweden mag je vanwege het allemansrecht ook wildkamperen: je tentje in de natuur opzetten voor maximaal 24 uur. Let op dat je dit doet op grond dat geen eigenaar heeft.
Aanbevolen kampeervakanties:
Top 10 kampeerbestemmingen in Europa
Onze 10 favoriete plekken om te kamperen in Europa:
2. Kampeervakantie verre bestemmingen
Had je ook al eens overwogen om een verre kampeerreis te maken? Overnachten onder de sterrenhemel in Patagonië of Chili, in de woestijn in Jordanië of in de wildernis van Alaska. Ook in Zuidelijk-Afrika kan je op safari met de tent. Een self drive in Namibië met daktent op de 4X4 is bijvoorbeeld enorm populair. En de meest avontuurlijke kampeerreis in de natuur: kamperen bij de pinguïns op Antarctica! Bekijk meer tips voor verre kampeerreizen.
3. Glamping - Luxe kamperen
Om de nieuwste trend op gebied van kamperen kan je niet heen: glamping is hot! Glamping betekent "Glamorous camping", oftewel stijlvol kamperen in een natuurrijke omgeving. Mooie safaritenten met volledige uitrusting, zoals een bad en vaatwasser zijn niet meer weg te denken uit het aanbod. De grootste aanbieder van glamping accommodaties is Vacanceselect.
> Lees onze Glampingtips voor Portugal. of bekijk de leukste glampings in Slovenië.
4. Boomhut
Een niet te stoppen trend zijn de campings met boomhutten. Niet echt meer een tent waar je in slaapt, de meeste boomhutten lijken eerder op een vakantiehuisje. Maar wel super leuk met kinderen.
5. Kampeer rondreis
Het concept van Geardropper viel ons op. Zij bieden de mogelijkheid om te verblijven op een Europese camping, waar de tent en kampeeruitrusting bij aankomst volledig klaar staat. Die hoef je dus zelf niet mee te nemen. Je bepaalt zelf hoe je naar de eerste camping reist. Na de eerste overnachting kan je op rondreis vertrekken, waarbij je de keuze hebt uit 2 concepten.
Kampeeruitrusting
Check onze tips en reviews voor kampeerspullen.