Ga naar content

Wildkamperen

Kamperen in de natuur - Slapen onder de sterren, wakker worden in de frisse buitenlucht en ontsnappen aan het alledaagse leven.. dat is kamperen. Maar waarom zou je niet nog een stapje verder gaan en kamp opzetten in de wilde natuur? Bij NatureScanner delen we onze tips, topbestemming en handige tricks voor het wildkamperen.

Wildkamperen, paalkamperen of bivakkeren – het kent verschillende noemers en onderling zijn er een aantal verschillen. Maar één ding hebben ze gemeen: bij elke variant ben je ver weg van drukke- en vaak volgeplande campings en overnacht je (over het algemeen) helemaal gratis op mooie ongetemde natuurplekjes.

Kamperen in het wild

Wil je op een avontuurlijke reis, maar heb je niet zo veel te besteden? Dan is wildkamperen de ideale oplossing. Het klinkt misschien zo eenvoudig als het dichtstbijzijnde bos in lopen, met je backpack- en je tentje op de rug. Maar laat je niet voor de gek houden. 

Basic kamperen
© Into Nature Basecamp
Deel op Pinterest

Het is op sommige plekken niet alleen zeer gevaarlijk, maar helaas ook nog eens verboden. Je wil die bespaarde centen natuurlijk niet vervolgens kwijt zijn aan een onnodige boete, dus informeer jezelf goed over de verschillende regels die bij je gewenste bestemming gelden en houd het wildkamperen leuk.

1. Basiscursus hiken en wildkamperen 

Heb je zin in een ultiem buitenavontuur, maar durf je de stap nog niet te zetten, omdat je over sommige zaken niet voldoende kennis hebt? Dan is deze no-nonsense cursus een perfecte stap om een groter zelfvertrouwen te krijgen. Je krijgt een uitstekende basis voor een trektocht in de natuur en leert alles over wildkamperen en zelf je vuurtje stoken of koken op een klein brandertje. 

2. Wildkamperen in Europa:

Wat zijn nu de mooiste plekken om  in het wild te kamperen in Europa? En welke kampeerregels gelden er voor deze bestemmingen? Wij geven je alvast een lijstje met landen waar je je tent op mag zetten in de vrije natuur:

  • Schotland: onze favoriet, mits je de Schotse nattigheid kunt vermijden. Beleef de ultieme natuur door je 'right to roam' uit te oefenen. Dit betekent dat je overal mag wandelen én wildkamperen. 

  • Nederland: helaas is wildkamperen niet meer toegestaan. Vroeger kon men wildkamperen via de paalkampeerterreinen van Staatsbosbeheer, tegenwoordig zijn we afhankelijk van particuliere plekken of voor een minimale bijdrage op natuurkampeerterreinen.

  • België: In Vlaanderen en Wallonië kan je bivakkeren op de daarvoor toegewezen plekken. Hier overnacht je in de allermooiste natuurgebieden voor helemaal niets - als je je maar begeeft in de officiële bivakzones. Je mag hier maximaal 72 uur kamperen.
  • Franse Ardennen - In het Franse gedeelte van de Ardennen zijn ook aangewezen bivaks, bijvoorbeeld in het gemeentebos van Revin. Hier mag je gratis voor een nacht je tentje opzetten iop een prachtige plek aan de rivier. Lees alle info in de Franstalige brochure.

  • Zweden en Noorwegen: wildkamperen is volledig toegestaan, want hier geldt het allemansrecht. Dat houdt in dat men het land beschouwt als eigendom van iedereen en je dus in principe overal je tent op mag zetten. Wel zijn er een aantal regels, denk aan kamperen rondom huizen of je tent opzetten bij druk bezochte attracties. 

Wildkamperen Zweden
Deel op Pinterest

  • Zwitserland: Een klein beetje ingewikkeld, maar wel een hele unieke ervaring. Hier mag je namelijk niet wildkamperen tenzij je hoger zit dan 2000 meter, boven de boomgrens dus. Ook moet je uit het zicht van een berghut blijven. Is dat gelukt? Dan kan niemand je ervan weerhouden om je tent op te zetten!

  • IJsland: onlangs is het wildkamperen hier iets aan banden gelegd door de exponentiële toeristische groei. Er wordt strikter mee omgegaan, maar gelukkig voor ons natuurliefhebbers is het nog zeer zeker mogelijk. In onbewoonde gebieden mag je gewoon je tent opzetten, mits je binnen 24 uur weer weg bent.
  • Oostenrijk: wildkamperen in de Alpen, wie wil dat nu niet? Helaas is het niet overal toegestaan, en met de regelgeving die in elke deelstaat weer anders is ontstaan er ook veel verwarring over waar het nu precies wel - én niet mag. Waar mag het wel zeker weten? In Steiermark!

  • Spanje: officieel is het verboden om hier te kamperen in het wild. Toch zijn er verschillen per regio, zo is het in Catalonië overal toegestaan, zelfs in de nationale parken. Ook wordt het op de minder toeristische plekken vaak wel gedoogd. Dat maakt de wetgeving nogal vaag, maar wie een beetje creatief is heeft hier zeker de mogelijkheid om te gaan wildkamperen.

Wildkamperen is verboden in: België (m.u.v. bivakzones), Bulgarije, Duitsland, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland en Slovenië.

3. Wildkamperen verre bestemmingen:

Wil je de wildernis op zoeken tijdens je volgende verre reis? Niets weerhoudt je ervan om die wildkampeertrip te gaan plannen, tegenwoordig kun je overal makkelijk naar toe met je kampeergear en er worden ook groepsreizen georganiseerd waarmee je onder begeleiding van een professionele gids gaat wildkamperen. Een aantal mooie bestemmingen:

  • Verenigde Staten van Amerika: over het algemeen mag je hier gratis je tent opzetten in natuurgebieden, maar dan wel met uitzondering op de nationale parken. Ook is er een uitzondering als het anders staat aangegeven of de wet van de desbetreffende staat waar je wil overnachten het verbiedt. 

    Je kunt hier ook kiezen voor ‘free campsites’- officiële campings met minimale voorzieningen die ver buiten de gebaande paden liggen. Ze zijn erg rustig en kunnen bijna aanvoelen als wildkamperen.

  • Canada: ga helemaal back to basic in de Canadese wildernis. Zowel in de Nationale Parken- als in de regionale natuurgebieden is het toegestaan om je tent op te zetten. Wil je toch iets meer comfort? Ook hier heb je ‘free campsites’.
  • Nieuw-Zeeland: als het aankomt op wildkamperen in Nieuw-Zeeland zijn er veel mitsen en maren, wat ook weer verschillend is per regio. Ga er maar van uit dat je hier niet mag wildkamperen. Wel mag je altijd je tent opzetten op de daarvoor aangewezen plekken, zoals een groot aantal 'DOC' campgrounds gelegen bij bijzondere natuurplekjes.
     
  • Australië: net als in Nieuw-Zeeland is het enkel toegestaan om te kamperen op de daarvoor specifiek bedoelde bestemmingen. Toch wordt het op sommige plekken wel gedoogd, zeker als je je tent opzet in the middle of nowhere kun je hier wildkamperen. 

  • Midden-Amerika: wildkamperen is overal toegestaan. Overnacht bijvoorbeeld tijdens je reis naar Costa Rica middenin in de jungle. 

  • Zuid-Amerika: ook hier mag je overal je tent opzetten, vraag is alleen of het wenselijk is. Doe vooraf goed onderzoek naar de bestemming: is het veilig? Is het niet te koud 's nachts? En hoe is de bereikbaarheid naar de bewoonde wereld? 

  • Azië: in veel landen is wildkamperen gewoon toegestaan, maar ook hier gelden bepaalde risico's en raden we je aan vooraf goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden.

Een aantal praktische punten om rekening mee te houden voor vertrek:

  • vuur: wildkamperen is voor velen onlosmakelijk verbonden met een kampvuur. Het stoken van een vuurtje is niet alleen super gezellig, eigenlijk is het ook vooral essentieel. Vuur heb je nodig om op te koken, jezelf warm bij te houden en eventueel je kleren bij te drogen. Wist je dat je gemakkelijk zelf een vuurtje kunt maken met een magnesium firestick

    Met het maken van vuur heb je bepaalde risico’s. Houd altijd rekening met droogte en de lokale weersverwachting. Zorg daarbij dat je een veilige ontsnappingsroute uit het bos kent, mocht de situatie – om wat voor reden dan ook - uit de hand lopen.
  • water: In tegenstelling tot goed georganiseerde campings, tref je in de wilde natuur niet altijd zomaar een toegankelijke waterbron aan. Ga je een meerdaagse tocht maken? Zoek dan tijdens het plannen van je wildkampeertrip plekken uit, om je tent op te zetten, die zich nabij water bevinden. 

    Je tent plaats je minstens 150 meter bij het water vandaan, om zo mogelijke vervuiling van het water te voorkomen. Kom je stilstaand water tegen? Drink hier dan niet uit. Helder water kun je met behulp van een waterfilter zoals deze van Lifestraw prima drinken. 

  • voedsel: Met wildkamperen draag je al je eten met je mee. Maar wat eet je als je gaat wildkamperen? Als tussendoortje tijdens het wandelen gaan wij zelf voor mueslirepen, snickers en walnoten met rozijnen.

    Het is vooral belangrijk dat je het eten niet te ingewikkeld maakt. Denk bijvoorbeeld aan gedroogd voedsel om mee te nemen, dit is te koop bij de meeste buitensportwinkels en zorgt ervoor dat je de nodige voedingstoffen binnen krijgt.

    Mocht het een mogelijkheid zijn om verse producten mee te nemen, kies er dan voor om eenpansgerechten op ‘t vuur te bereiden. Zo kun je tijdens het kamperen toch een lekkere warme maaltijd eten, zonder te veel moeilijk gedoe.
  • wilde dieren: we zijn natuurlijk niet de enige die vertoeven in de natuur, onderzoek voor je vertrek goed of lokaal wildlife zoals beren, wolven of bepaalde reptielen een risico vormen. Met wild in Nederland kennen we dit probleem niet zo zeer, maar in het buitenland wil je liever geen onverwachte gasten tegen het lijf lopen. Sommige gevaarlijke situaties kun je gemakkelijk vermijden, door bijvoorbeeld geen voedsel rond te laten slingeren. 

  • het weer: we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, wees voorzichtig en controleer kort voor vertrek de weersvoorspellingen. Een regen- of onweersbui is niet alleen slecht voor het kampeerplezier, het kan ook tot levensgevaarlijke situaties leiden.
Wandeltochten en wildkamperen
Deel op Pinterest

Natuurbehoud

Het spreekt misschien vanzelf, maar laten we met zijn allen zuinig wezen op onze natuur. Het gaat niet alleen om natuurpret tijdens het kamperen, er zorg voor dragen en geen misbruik van maken is ook belangrijk. Laat alleen je voetsporen achter en neem al je troep mee bij vertrek – zodoende kan niet alleen onze avontuurlijke generatie, maar ook de volgende genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft.

Afbeelding voor Camping Kitchen 2 van Campingaz
Beoordeling van de Camping Kitchen 2CV PZ - 4000W. Bekijk alle voordelen van dit mooi vormgegeven kooktoestel voor op de camping.
Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!