Ga naar content

Curaçao

Een rustige vakantie, bij voorkeur in de natuur? Het Caribische eiland is een heerlijke vakantiebestemming om even helemaal uit te waaien, ook voor natuurliefhebbers. Een overzicht van mooie plekken op Curaçao!

Vakantie op Curaçao

Curaçao is voor velen het leukste eiland van de Antillen; het biedt afwisselende mogelijkheden met zon, strand, cultuur en natuur. Zoek je een bijzondere vakantie op Curaçao, bekijk dan onze selectie vakanties en natuurreizen: van een fly-drive tot eilandhoppen op de Antillen, het wordt allemaal aangeboden. 

Meest geboekt

Curaçao, de mooiste plekjes

De natuur op Curaçao is gevarieerd en biedt veel mogelijkheden voor excursies en tours. Naturescanner verdeelt het eiland in enkele gebieden, met elk hun hoogtepunten. Wat zijn aanraders tijdens een vakantie op Curaçao? Hoe is het landschap en de natuur? Welke natuurgebieden vind je er en wat zijn de mooiste plekken op Curaçao? Witte zandstranden, schilderachtige baaien, felgekleurde huizen en een tropisch klimaat karakteriseren het eiland en de vele folders en brochures die we kennen. En er is meer.

Zelf samenstellen

Bezienswaardigheden per regio

(Noord) Westen van Curaçao

Ben je een liefhebber van weelderige natuur, dan is dit de beste plek! Het westen van Curaçao is erg groen. Een aantal mooie gebieden zijn:

1. Watamula

    Op het noordelijkste puntje van het eiland vind je een fijn natuurgebied om te wandelen of te fietsen. Het park heeft unieke geologische formaties, een diverse flora en fauna, en archeologische sites van de Arawak indianen (Arowakken) die het eiland ooit bevolkten. Het park is belangrijk voor behoud van de natuur en biedt een heerlijke plek om even weg te zijn van alles.

    Watamula Hole Curaçao
    Deel op Pinterest

    Tot de bekendste bezienswaardigheden behoort het Watamula Hole, een indrukwekkend blaasgat. Let wel, het kan gevaarlijk zijn om dicht bij het gat te komen, afstand houden is hier op zijn plaats. Zorg ook voor goede schoenen.

    Kleinschalig

    2. Christoffelpark Nationaal Park

    Een van de twee nationale parken, beiden gelegen in het westen van het eiland. In het Christoffelpark groeien verscheidene zeldzame plantsoorten en nodigen mooie paden uit om te wandelen in de natuur. In dit natuurpark vind je ook de Christoffelberg, een berg van 377 meter, die beklommen kan worden.

    Berg Curaçao
    Deel op Pinterest

    3. Grote Knip

    Het is ook in het westen dat je de mooiste stranden van Curaçao en enkele lagunes vindt, zoals de Grote en Kleine Knip. De Grote Knip ligt helemaal in het noorden. Het parelwitte strand contrasteert hier prachtig met het blauwe zeewater en de groene omgeving. Je vindt hier een barretje, toiletten en watersport shop.

    Grote Knip Curaçao
    © Naturescanner Naomi
    Deel op Pinterest

    Vakantiedeals

    4. Playa Kalki

    Van de bijna 40 stranden op Curaçao is Playa Kalki wat ons betreft zeker een van mooiste. Deze relatief kleine baai voorbij Westpunt ligt vrij ver naar het noorden van het eiland, en is omringd door hoge kalkstenen rotsen. Er zijn hier parkeerplaatsen, verschillende faciliteiten en een pier met duikshop. Het is dan ook een mooie plek om te snorkelen of duiken en als je geluk hebt kan je hier zeeschildpadden spotten. 

    Playa Kalki Curaçao
    © Naturescanner Naomi
    Deel op Pinterest

    Het strand is witter dan wit en het water nog feller turquoise dan in de meeste baaitjes. Je vindt hier tevens de hippe beach club Castaway met restaurant, waar je voor redelijke prijzen snacks en drankjes kan nuttigen. Er zijn veel leuke zitjes en er worden zelfs massages aangeboden. Er zijn strandstoelen te huur voor slechts $5 zonder parasol, met kan ook, en ook luxere bedden zijn aanwezig voor een hogere prijs voor de liefhebber.

    5. Playa Piskadó

    Tegenwoordig is Playa Piskadó - in het noordelijke puntje van het eiland - een van de meest populaire snorkelbestemmingen, omdat je daar dicht bij groene zeeschildpadden kunt snorkelen in helder blauw water. Een unieke ervaring, maar houd wel voldoende afstand van de dieren om ze niet lastig te vallen.

    6. Klein Curaçao

    Dit geldt ook voor Klein Curaçao. Dit onbewoonde eiland, op zo'n 15 kilometer ten zuidoosten van Curaçao, is een plek waar je heerlijk een dag tot rust kunt komen. Het is in 1,5 tot 3 uur te bereiken, afhankelijk van het type boot.
    Je kunt ook meevaren met een tour met een catamaran (2 - 3 uur) en in alle rust genieten van de felblauwe zee en het langste en witste strand van Curaçao. Een reispilletje kan helpen tegen zeeziekte, aangezien de zee soms onstuimig kan zijn.

    Klein Curaçao
    © Naturescanner Naomi
    Deel op Pinterest

    Klein Curaçao heeft een beschermde status en in de wateren rond het eiland kan je verschillende soorten zeeschildpadden (belangrijke nestlocatie) en zelfs pijlstaartroggen tegenkomen. Het eiland is ook een belangrijk broedgebied voor diverse vogelsoorten.

    Je kan het volledige eiland in een klein uurtje helemaal rondlopen, er zijn gratis strandhutten en parasols, 2 beach clubs (exclusief voor Miss Ann en Mermaid tours), en zelfs een scheepswrak en een vervallen historische vuurtoren aan de andere kant van het eiland. Je kan ook een nachtje op het eiland blijven, als je op het strand wil overnachten tenminste.

    7. Hòfi Mango

    Deze voormalige plantage is tegenwoordig een beschermd natuurgebied. Dit park van 42 hectare is opgericht door Jandino Asporaat, op de plek van een meer dan 3000 jaar oude plantage met zo’n 600 mangobomen. In de afgelopen jaren is het gebied met liefde en zorg uitgebouwd tot het veelzijdige natuurpark dat het nu is, in de mooie omgeving van Bandabou.

    Hofi Mango Curacao
    © Naturescanner Naomi
    Deel op Pinterest

    Voor een kleine fee van $15, inclusief parkeren, kan je hier genieten van de authentieke natuur, de historische suikermolen en de rumstokerij bezoeken. Beklim de 88 treden voor een indrukwekkend uitzicht op de Christoffelberg en bewonder het kunstwerk ‘The Hands of God'. Een rondleiding met gids is ook mogelijk voor slechts $5 extra, om zo nog meer te weten te komen over de lokale flora en fauna. En een lunch in het gloednieuwe restaurant is ook zeker aan te raden!

    Sinds Corendon vijf keer per week rechtstreeks naar Curaçao vliegt, doneren zij per passagier 1 Antilliaanse gulden aan Hòfi Mango.

    Curacao beschermde natuur
    © Corendon
    Bomen planten
    Deel op Pinterest

    Met de jaarlijkse donatie kan het natuurpark verder uitgebreid en ontwikkeld worden, en het is ook een plek met als doel om de zelfredzaamheid van de lokale bevolking te stimuleren. Het geld zal men gebruiken voor het onderhoud en aanplanten van inheemse bomen en planten.

    8. Shete Boka

    Shete Boka is een natuurpark dat voornamelijk mooie landschapsbeelden biedt. Er zijn verschillende boka’s, ingesneden in de ruige noordkust, waar de zee met veel kracht binnenkomt. Sommige van deze boka’s zijn neststranden van zeeschildpadden, andere zijn meer plekken waar het water zijn enorme kracht toont. Bij Boka Pistol schiet het water met hevige knallen ver omhoog. Dit is een erg populaire bestemming voor veel toeristen. 

    Shete Boka
    Boka - © Wil Weerd
    Deel op Pinterest

    Ook dit nationaal park is een mooie plek om te wandelen op Curaçao.

    9. Landhuis Ascension

    De natuurliefhebbers die meer prijs stellen op wat rust kunnen iets zuidelijker aan de oostkust ook hun hart ophalen, want er zijn verschillende prachtige natuurgebieden. Een van de mooiste en meest diverse natuurgebieden van Curacao is Ascencion. Met het landhuis aan de ene kant en de baai aan de andere kant. Een aantal wandelroutes van verschillende lengtes en moeilijkheidsniveaus voert door het gebied. Lees meer over de landhuizen op Curaçao.

    Ascension
    Deel op Pinterest

    In de baai van Ascencion - Boka Ascension worden veel zeeschildpadden gezien die daar foerageren. Dit zijn groene schildpadden en bijna altijd kun je die zien vanaf de kant. Dit uitzichtpunt krijgt redelijk veel bezoekers, maar de wandelpaden die door het gebied heen lopen zijn meestal wel rustig.

    Met een bos, een "salina", de heuvels, restanten van een fosfaatmijn en plantages, ruige rotsen en cactussen in alle formaten, een krabbenkolonie en zeeschildpadden is dit een gebied dat je eigenlijk niet wilt missen. In het nabijgelegen Dokterstuin kun je een heerlijke lokale lunch krijgen na je wandeling.

    10. Cas Abao

    Dit strand ligt iets zuidelijker aan de westkust, op slecht 35 minuten rijden van Willemstad. Het is ook wel bekend van de TV serie Bon Bini Beach en daardoor vrij populair, maar zeker de moeite waard! Je betaalt hier een toegangsprijs van $6 en $7 op zondag en tijdens vakantieperiodes, voor bewaakt parkeren en het gebruik van de vele faciliteiten.

    Cas Abao
    © Naturescanner Naomi
    Deel op Pinterest

    Het is het langste strand van het eiland en wordt tevens regelmatig benoemd als het mooiste strand van Curaçao. Je vindt hier een Beach club, restaurant, douches, toiletten, massage faciliteiten, een duikshop, watersporten en meer.
    Het is dan ook de perfecte plek om te snorkelen of duiken in het rif ervoor. Er zijn hier regelmatig verschillende schildpadden en roggen te spotten en voornamelijk van november tot en met februari dolfijnen. Soms zijn er zelfs walvissen te zien!

    Verder kan je hier volop strandbedjes huren, met of zonder parasol voor slechts $3. Dit is echter vaak niet nodig, aangezien er ook verschillende grote bomen ter beschutting te vinden zijn. Met zijn palmbomen, langgerekt wit strand en azuurblauwe zee is dit een idyllische plek met ruimte voor iedereen!

    Midden en oosten van Curaçao

    1. Zoutpannen

    Op meerdere plekken op het eiland vind je verlaten zoutpannen: bij Jan Thiel, bij St. Michielsbaai en bij het dorpje St. Willibrordus (Jan Kok Baai). Deze zoutpannen werden vroeger gebruikt om zout te winnen uit zeewater, maar staan vandaag de dag leeg. Ze zijn prachtig om te zien en ideaal voor het spotten van vogels, die dankbaar gebruik maken van het ondiepe water om voedsel te zoeken. Onderstaand de mooiste zoutpannen van Curaçao op een rij:

    • Zoutpannen bij Jan Thiel
      Ten oosten van Willemstad zie je de oude zoutpannen van Jan Thiel. Het is een heerlijke plek voor een wandeling, fietstocht en natuurlijk om vogels te kijken. Onder andere vele flamingo's trekken hier naartoe voor voedsel.
    Zoutpannen Curacao
    Deel op Pinterest
    • Zoutpannen bij St. Michielsbaai
      Wanneer je vanuit Willemstad naar het westen rijdt richting Bullenbaai, rij je na het dorpje St. Michiel aan de linkerkant van de weg tegen een zoutvlakte aan. Dit is de zoutpan St. Michielsbaai. Nog vrij onbekend en dus een rustige plek om te genieten van de natuur en de aanwezige flamingo's. Rond de zoutpannen lopen prachtige wandelroutes waar je uren zoet mee kan zijn.
    • Zoutpannen van Sint-Willibrordus
      Nabij het dorp Sint-Willibrordus, in het midden van Curaçao, bevinden zich zoutpannen, die een trekpleister zijn voor grote aantallen flamingo's. Vandaar ook de bijnaam Flamingo Area. Langs de oevers kan je mooie wandelingen maken. Niet heel ver hiervandaan bevinden zich de Hato grotten, een van de toeristische trekpleisters op Curaçao. De grotten werden rond het jaar 500 bewoond door de Arawakindianen, later deden ze dienst als schuilplaats voor gevluchte slaven.
    Deel op Pinterest

    2. Curaçao Rif Mangrove Park

    Wat ooit de rioolwaterafvoer was van Otrobanda, is sinds zomer 2022 omgetoverd tot een schoon en vruchtbaar ecosysteem. Aan de rand van Willemstad, recht tegenover de tweede cruiseterminal, kun je nu alles leren over het unieke mangrovesysteem van Curaçao in het Rif Mangrove Park. Het is een belangrijke plek voor milieueducatie en een beschermd reservaat, toegankelijk via houten wandelpaden die je langs 3 soorten mangroven en een grote diversiteit aan flora en fauna leiden.

    Mangrovebomen worden ook wel de kraamkamer van de zee genoemd, omdat ze de geboorteplaats van veel vissen vormen. Daarnaast leven er tussen de mangroven kreeften, krabben en verschillende algen en sponzen. En is dit dé plek voor vogelaars om de meest unieke vogelsoorten van Curaçao te spotten, aangezien inheemse vogels hier graag nestelen tussen de beschutting van de bomen.

    Mangrovepark Curaçao
    © Naturescanner Naomi
    Deel op Pinterest

    Je kunt voor een fee van $15, met of zonder gids, hier rustig wandelen over de houten promenade die verschillende delen van het Curaçao Rif Mangrove Park met elkaar verbindt. De toegang is gratis voor kinderen onder de 6 jaar en er gelden gereduceerde tarieven voor eilandbewoners en oudere kinderen.

    Op sommige plekken staan bankjes om te genieten van de bijzondere natuur en de uitkijktoren biedt een prachtig weids uitzicht over het park. De wandelroute heeft een lengte van ongeveer 2 kilometer en duurt zo’n 40 minuten.
    Naast een ontspannende wandeling kun je het Rif Mangrove Park ook verkennen middels een kajaktocht of zelfs paddle-boarden met een ranger. 

    Curaçao Rif Mangrove Park
    © Naturescanner Naomi
    Deel op Pinterest

    Op deze manier krijg je een heel andere kijk op de mangroven en kan je ze goed van dichtbij bekijken. Elke kajaktocht bestaat uit maximaal 10 personen en kan van tevoren geboekt worden via deze link. Het mangrovepark is dagelijks geopend van 8u00 tot 17u00, maar let er wel op dat de laatste wandel- en kajak tours aan het begin van de middag vertrekken.

    3. Kruidentuin Den Paradera van Dinah Veeris

    Dinah’s botanische en historische tuin is een unieke plek aan de oostkant van het eiland. Erg interessant als je van natuur houdt en meer wilt weten over de geschiedenis van het eiland en de inheemse en geneeskrachtige planten. Het was heerlijk om hier rond te lopen in alle rust en geïnspireerd te worden door de vele motiverende quotes en gezellige zithoekjes. En tegelijk inheemse planten te zien, zoals de kalebas, aloë vera, cactussen en andere verzorgende en helende planten en kruiden.

    Kruidentuin Curaçao
    © Naturescanner Naomi
    Deel op Pinterest

    Dinah Veeris, ook wel liefkozend het 'kruidenvrouwtje' genoemd, is een 84-jarige bewoonster, die verschillende kruidenstudies heeft gedaan en deze bijzondere tuin in 1991 heeft opgezet. Ze beheert de tuin nog steeds zelf en woont hier zelfs!

    De Herb Garden is te bezoeken voor een fee van $8 voor volwassen en $3 voor kinderen, zonder gids. En je kunt voor $1 - 2 extra ook een rondleiding met Dinah boeken, om meer leren over de geschiedenis en natuur van het eiland op haar eigen unieke en enthousiaste manier. En vergeet niet wat van de natuurlijke producten, die ze hier zelf produceren, mee naar huis te nemen. De kruidentuin is dagelijks geopend va 9u00 tot 18u00 en gesloten op zondag.

    4. Jan Kok Baai

    Jan Kok Baai is omzoomd met ruige natuur en staat bekend als vogelaarsparadijs! Onder andere vanwege de flamingo's. Aan de westkant van Jan Kok Baai ligt het dorpje St. Willibrordus met zijn zoutpannen, aan de zuidkant Rif St. Marie en aan de oceaanzijde tegen het gelaagde rif aangebouwd Coral Estate Luxury Resort.

    5. Kokomo Beach

    Kokomo Beach of Vaersenbaai is dankzij haar centrale ligging goed te bereiken vanaf het hele eiland. Er zit een restaurant en lounge bij.

    6. Sint Joris Baai

    Zeer de moeite is Sint Jorisbaai. Dit ongerepte stukje natuur biedt prachtige vergezichten (tot Bonaire) en mooie rotsen, cactussen, aloë vera en andere planten. Rondom de St. Jorisbaai kunnen actieve reizigers wandelen en mountainbiken en op het water kan je surfen, kitesurfen of andere watersporten beoefenen. Nabij de baai bevindt zich ook een struisvogelboerderij. 

    Curaçao Sint Joris Baai
    Deel op Pinterest

    7. Willemstad

    In Willemstad is veel te beleven. Naast de kleurrijke rijtjeshuizen en overige bijzondere architectuur is er ook steeds meer kunst te bewonderen van hedendaagse kunstenaars. Er worden door verschillende organisaties stadswandelingen georganiseerd waarbij je echt kennis kan maken met de buurten, hun geschiedenis en ook hun toekomst. Vaak kunnen de wandelingen gecombineerd worden met een culinaire highlight. Ook op het vlak van eten en drinken is er op Curaçao veel te ontdekken.

    Actieve vakantie op Curaçao

    Even genoeg van luieren op het strand? Trek dan de wandelschoenen aan en ontdek de natuur op het eiland! Bekijk onze tips voor wandelen op Curaçao. De onderwaterwereld van Curaçao biedt mooie koraalriffen en een kleurrijke viswereld, en ook de wrakken zijn interessant. Hiermee is het een ideale bestemming om een zonvakantie of natuurvakantie te combineren met snorkelen of duiken. Bekijk onze tips om te duiken op Curacao.

    Reisinformatie Curaçao

    Hoofdstad:  Willemstad
    Munteenheid:  Antilliaanse gulden
    Beste reistijd Curaçao:
    Januari t/m juni
    Vliegtijd Curaçao vanaf Amsterdam:
    +/- 9 uur
    Tijdsverschil:
    -6 uur zomer -5 uur winter
    Reisdocumenten:
    Paspoort 
    Meenemen
    : Natuurgidsjes Curaçao

    Ondanks de eigen soevereiniteit van het eiland ademt Curaçao Nederland! Arriveer je eenmaal op het vliegveld Hato en je stapt in de taxi, de huurauto of het busje voor transfer naar je verblijfplaats dan hoor je wellicht de Nederlandse taal al vanuit de radio. Je hebt ook kans dat er volledig Nederlandse thema’s aan de orde komen. Het betaalmiddel klinkt oud-Nederlands: NAF (Nederlands Antilliaanse Florijn of Antilliaanse gulden). Op de vraag kun je betalen met én in Euro’s, luidt het resolute antwoord nee! Het is aan te raden een éénmalig bedrag in NAF uit de automaat te halen voor kleine contante betalingen, die her en der op het eiland een vereiste zijn. Hou er rekening mee dat de banken ca. € 10 per transactie vragen! Alleen de Nederlandse bankpassen kun je gebruiken om in NAF te betalen. Gebruik je de VISA-kaart, dan verrekent men het bedrag in US Dollar. Op vrijwel elke kassabon staat het te betalen bedrag in NAF én in US dollar vermeldt.

    Op de vraag waarom mensen kosten nog moeite sparen om naar Curaçao te vliegen, weten we inmiddels het meervoudig antwoord: het culturele verleden, de natuur, de stranden met het helder azuurblauwe water, de riffen voor de kust om te snorkelen en te duiken, bird watching, semipermanent wonen én ontstressen. Het bezoek aan het Caraïbisch eiland leert je nl. één of meerdere tempo’s terug te schakelen. De temperatuur is vrijwel altijd 27℃ of hoger en voelt met een hoge vochtigheidsgraad warmer aan. Er rest je niets anders dan gas terug nemen: ontstressen!

    Losse vliegtickets boeken kan je ook bij TUI.

    Veelgestelde vragen

    Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!