Natuur bij Brugge
West-Vlaanderen - De middeleeuwse sprookjesstad Brugge moet iedereen minstens een keer in zijn leven bezoeken. Maar laten we eerlijk zijn, de meeste dagen van het jaar loop je hier over de koppen. De kunststad is de grootste trekpleister van België en mensen van over de hele wereld komen hierheen om de prachtige oude gebouwen en feeërieke kanaaltjes met eigen ogen te aanschouwen.
Brugse Ommeland
Veel minder bekend is de mooie omgeving van Brugge. Een groen achterland van polders, weilanden, beekjes en historische gebouwen. Op de fiets of te voet ervaar je nog de echte stilte van het platteland. De mensen in de polderdorpjes zijn ontzettend vriendelijk en zwaaien je toe vanaf hun erf. Ook zie je hier nog opvallend veel vakmanschap en in de keuken worden lokale producten omarmd.
Langs de wegen vind je nog vele typische kapelletjes. Ezels in de wei kijken je even schichtig aan om dan weer verder te grazen. We nemen je mee langs de mooiste plekken in het Brugse Ommeland!
Onze overnachtingstips
1. Bulskampveld
In het Provinciedomein Bulskampveld kan je wandelen, fietsen en spelen in de bossen. Zelf gingen we de regio op een e-bike verkennen. De 50 km lange tocht voerde door verschillende bossen en dorpen en had telkens weer wat verrassends in petto.
Zo kwamen we langs parken met groene spechten, vijvers, een kanaal en leuke bospaden. Heel leuk zijn de kneuterige witte boerderijtjes met rood dak. En ter afwisseling bevonden we ons plots in een wijk met gigantische villa's. Het lijkt wel of de rijkste Belgen hier allemaal een optrekje hebben.
Twee nieuwe uitkijkpunten bieden een fraai zicht op het natuurgebied de Aanwijsputten. De uitkijktoren is 10 meter hoog en de meer toegankelijke kijkkamer ligt op een zachte helling boven het maaiveld. De 8,5 km lange Bulskampveldwandelroute voert vanaf Parking 3 koningen in Beernem langs beide torens, bosgebieden, heidevelden, vijvers en het typische drevenlandschap.
Erg leuk zijn de 5 expedities voor kinderen: deze korte rondwandelingen dagen de kids uit voor allerlei spannende natuuractiviteiten. Er is tevens een vogelopvang en kruidentuin. Tot slot zijn er meerdaagse wandelroutes, waaronder het wandelnetwerk Velden en Meerssen. Vraag bagagetransport aan bij onderstaande accommodaties en wandel zo van het ene naar het andere adresje.
2. Vloethemveld
In Zedelgem, langs de Diksmuide Heirweg, ligt de parkeerplaats voor een opmerkelijk natuurgebied. Nadat je de weg bent overgestoken vangt de 7 km lange rondwandeling aan, die uitgebreid kan worden met nog extra wandellussen. Vrijwel meteen sprong een ree haastig het pad over en dat hield de spanning er ook de rest van de wandeling in of we wellicht nog meer dieren zouden gaan zien.
Het Vloethemveld is vooral merkwaardig, omdat het gehuld is in een sinister verleden. Hier lag bijvoorbeeld een groot munitiedepot na de eerste wereldoorlog en bevond zich ook een krijgsgevangenenkamp met Duitse en Oost-Europese krijgsgevangenen na WOII. In het midden van het gebied is een omheind terrein en af en toe vang je een glimp op van wat zich hier ooit heeft afgespeeld.
Gelukkig is het vandaag een oase van stilte en leefgebied van talrijke zeldzame insecten en roofvogels. Drie heidesoorten (struikheide, gewone dopheide en rode dopheide) bloeien in het gebied. Wandel langs stille poeltjes, statige beuken en draaiende knotwilgen. De gele brem contrasteert fel met het groene gras.
Vanaf de nieuwe vogelkijkhut heb je zicht op een grote vijver, waar aalscholvers en verschillende eendensoorten hun rust vinden. Vogels die met regelmaat waargenomen worden in het Vloethemveld zijn knobbelzwaan, wintertaling, kuifeend, bergeend, tafeleend, grauwe en Canadese gans, Nijlgans, pijlstaart, slobeend, fuut, aalscholver, dodaars, grote - en kleine zilverreiger, waterhoen en meerkoet, zwaluwen, ijsvogel, sperwer, buizerd, en boomvalk.
Een andere uitkijktoren biedt zicht over het drassige gebied in het midden van het Vloethemveld, maar omdat het begon te regenen hebben wij hier maar even snel gekeken. Aan het einde van de wandelroute komen we nog langs de Vloethemveld Speelzone, waar de kleinsten zich kunnen uitleven met het bouwen van hutten.
3. Loppem
Wat verderop, bij Oostkamp, ligt het Doolhof van Loppem, erg leuk voor kinderen. Het werd reeds ontworpen in 1873 en is meer dan 20 are in oppervlakte. Het is te combineren met een bezoek aan het Kasteel van Loppem. Dit prachtige kasteel werd in 1856 gebouwd en herbergt nog steeds een indrukwekkende kunstcollectie.
Het Kasteelpark is gratis toegankelijk, voor het doolhof betaal je een kleine bijdrage. Drie korte wandelroutes voeren door het park. Op aanvraag kan je deze lopen met een natuurgids (onthaal @ zedelgem.be).
4. Damme
Wel eens gehoord van Tijl Uilenspiegel? Dan moet je zeker Damme bezoeken. Dit pittoreske vestingstadje ligt langs de Damse Vaart en is een bezoek meer dan waard. Wandel over eeuwenoude stadswallen, loop een oude boekenwinkel binnen of rust even uit langs het met statige bomen omzoomde kanaal. Bij het water staat de bekende Schellemolen.
Lees meer over het historische plaatsje Damme.
5. Torhout
Van ouds af aan is Torhout al een belangrijke plek in West-Vlaanderen. De stad werd omgeven door donkere bossen en moerassen en was een veilig toevluchtsoord voor mensen op doorreis. In de middeleeuwen vonden hier grote jaarmarkten plaats en ook nu nog zijn er het hele jaar door tal van markten en evenementen. De bossen zijn nu een heerlijke plek om te wandelen of te fietsen en ook de stad is nog steeds een bezoek waard. Bezoek Kasteel Wijnendale, Kasteel Ravenhof, Domein d'Aertrycke en het Mosterdmuseum. Het Torhouts Aardewerk heeft internationale faam.
6. Verdwenen Zwinhavens
In de middeleeuwen was de Zwingeul een stuk breder en konden schepen vanaf de Noordzee tot in Brugge varen. Tussen de kust en de stad lagen verschillende andere havens. Een fietsroute voert nu langs de plekken waar honderden jaren geleden een bedrijvig leven bestond. Met VR brillen krijg je inzage in het leven van toen. Lees meer over de Verdwenen Zwinhavens.
Fietsen in de natuur rond Brugge
Fietsen langs de Damse Vaart naar Brugge, of een tocht door de afwisselende bossen van het achterland. Er zijn tal van fietsroutes uitgezet, maar je kunt ook je eigen route langs knooppunten samenstellen.
De 53 kilometer lange Groene Gordel fietsroute neemt je mee in een gevarieerde mix van bos, weilanden, kanalen, dorpen en geschiedkundige bezienswaardigheden. Aanvang van de route kan bij volgende punten: Steenbrugge (Baron Ruzettelaan), Damme (Oude Sluissedijk), Varsenare (Hof van Straeten) en Oostkamp (Siemenslaan 1), bij de domeinen Tillegem en Ryckevelde.
Hou je van kastelen, dan kan je ook de 56 km lange Kastelenroute fietsen. Goed om te weten: sinds 2023 heeft het Brugse Ommeland er enkele nieuwe fietsroutes bij gekregen en zijn er enkele vernieuwd. Deze routes sluiten aan op het fietsnetwerk in de regio. Bijvoorbeeld de Middenkustfietsroute van 51 km of de Uitkerkse Polderfietsroute van 40 km waar je fietsen en vogels kijken combineert.
Rustige plekken in Brugge stad
Uiteraard wil je ook het oude stadscentrum gezien hebben! Brugge is een van de mooiste steden in Europa en je waant je hier helemaal in de middeleeuwen. De prachtige huizen met trapgevels en de romantische grachten voeren je mee terug in deze rijke geschiedenis.
De Markt van Brugge is een levendig plein vol gezellige cafés en restaurants, omringd door historische gebouwen. Een van de meest iconische bezienswaardigheden in het centrum is de Halletoren, het belfort van Brugge, een indrukwekkende middeleeuwse klokkentoren die uitzicht biedt over de hele stad. Ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk, met zijn toren en beeldhouwwerk van Michelangelo, is een bezoek waard. Een boottocht door de grachten van Brugge is een populaire manier om de stad te verkennen en de architectuur te bewonderen.
Wie de rust opzoekt kan terecht in een van de vele parken. Het bekendste park is het Minnewaterpark. Blikvanger is de Poertoren op de Begijnenvest. Zwanen dobberen rustig op het water van de enorme vijver en er zijn voldoende banken en plekjes op het gras om lekker bij te komen van de drukte in de stad.
Het Begijnhof van Brugge is een ander pareltje. Het wordt permanent bewoond sinds 1245 en er wonen dus ook vandaag de dag nog steeds zusters. Het staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De dikke populieren vormen een bijzonder aanzicht. Ze zijn scheef gegroeid door de wind.
Aan de rand van de stad, tussen de Kruispoort en de Dampoort, ligt een oude verdedigingslinie met 4 windmolens. Slechts een van deze molens heeft altijd in Brugge gestaan, de overige drie zijn overgebracht van andere plaatsen. Een wandelpad door Park Kruisvest leidt langs de oude molens.
Wij hebben het erg goed naar ons zin gehad in het Brugse Ommeland en er is nog zoveel meer te zien dan wat wij nu hebben omschreven. Bezoek bijvoorbeeld ook het museum over de kunstenaar Permeke en de Velodroom, of maak een wandeling in Snellegem. Treed jij in onze voetsporen en ga je ook op verkenning in de natuur rond Brugge?
Video Brugse Ommeland
Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Westtoer en Toerisme Vlaanderen.