Ga naar content

Nationaal Park Scheldevallei

Sinds 2023 mag de Scheldevallei zich ‘nationaal park’ noemen. De oppervlakte beslaat nu 8.000 hectare. Dankzij het beheerplan zal dit de komende decennia uitbreiden tot 12.000 hectare.

De Schelde ontspringt in Frankrijk, maakt een bocht bij Gent en stroomt via Antwerpen naar de Noordzee. Het gedeelte tussen de sluis in Gentbrugge en Antwerpen heet Zeeschelde en het gebied hieromheen omvat het nationaal park. Zelfs diep landinwaarts is aan de oevers te zien dat getijden een grote rol spelen. Het zoute zeewater vermengt zich met het zoete water. 

De verbetering van de waterkwaliteit van de afgelopen jaren heeft er voor gezorgd dat de otter zich hier heeft gevestigd, samen met vijftig verschillende vissoorten. Op verschillende plaatsen leeft de bever. Je zult ze niet zomaar overdag tegenkomen, maar je kunt wel op zoek naar sleep- en knaagsporen. De overgang van zout, naar brak, naar zoetwater wordt zichtbaar door de planten die er groeien.

Natuur in de Scheldevallei

Aan de overkant van Hamme kun je via een lange steiger de veerpont bereiken en vanaf die aanloopbrug kun je heel mooi zien hoe groot het getijdenverschil is. In de smallere gedeelten van de rivier kan het verschil tussen de getijden tot 6 meter zijn. 

Schelde
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

De oever van de Schelde loopt harmonieus over in houtopstanden en akkerland. Daartussen liggen pittoreske dorpjes, waarvan de kerktoren al van verre boven het groen uittorent. Het lijkt wel een goed bedacht all-in concept dat zorgt voor een harmonieuze beleving wanneer je erdoorheen rijdt. Het bezoek aan de Scheldevallei liet bij ons een gevoel achter van verwondering en respect voor de natuur.

Activiteiten Scheldevallei

Wat is er te doen in Nationaal Park Scheldevallei? Jeanine geeft een aantal tips aan de actieve natuurliefhebber.

Tips voor verblijf

1. Fietsen in Nationaal Park Scheldevallei

Het welvarende gebied van de Schelde heeft een rijke historie. Dat zie je terug in de vele kastelen die de vallei rijk is. De Scheldekastelen fietsroute is een prachtige manier om de streek te ontdekken op het gebied van natuur en historie. Ondertussen zal je hier de rust en de harmonie ervaren. 

Fietsroute
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Wij fietsten de 60 kilometer lange route aan de hand van het fietsknooppuntennet. Maak vooral geen haast op het noordelijke gedeelte van de route. Via de fietsknooppuntenroute fiets je ook de wat kortere IJsvogel fietsroute, de Paling fietsroute of de Baksteen fietsroute. 

Schelde fietsen
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Je fietst door een vallei en je zult dus nergens grote hoogteverschillen tegenkomen. Stuur, als je de kans krijgt, wel even de fiets tegen een dijkje of brug op voor een mooi uitzicht over de Schelde en de omringende natuur.

2. Wandelen in Nationaal Park Scheldevallei

Wandelen is een prachtige manier om te ontdekken wat er groeit en bloeit langs de Schelde, de Oude Schelde, de Dender en de vele kleine waterloopjes die je zal tegenkomen. Wij kozen een Rondje Dendermonde voor onze wandeling. In het centrum van Dendermonde ligt een prachtig plein met rondom historische gebouwen. Dat rondje stadcentrum moet je zeker even mee pakken. De wandelroute zelf gaat buiten om Dendermonde heen. 

Wandelen
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

De wandelknooppuntenroute werkt ook hier prima. Het deel van de wandeling langs de Dender en Oude Dender vonden we het mooist. Je kunt hier op nog veel meer plaatsen mooie wandelingen maken. De afgesneden rivierarmen van de Dender zorgen voor nog meer biodiversiteit in de omgeving. Het rustige water van de Oude Dender is heel geschikt om te peddelen in een kano of op een supboard. Wandelroutes vind je rond Denderbelle, Herdersem, Lebbeke of de Beneden Dendervallei.

3. Stiltewandeling in de Scheldevallei

We ontdekten ook een stiltegebied. Vanuit Hingene kun je via de knooppunten de zes kilometer lange route van het stiltepad volgen. Je loopt door één van de veertien erkende stiltegebieden van Vlaanderen. Geen doodse stilte, maar de stilte van rustgevende geluiden. Je loopt langs wielen, schorren en dijken, terwijl je luistert naar vogels en ritselende populieren. Het geluidsniveau komt volgens de beschrijving niet uit boven de 35 à 40 decibel. Ook iets verderop in Weert kun je van zo’n stiltewandeling genieten.

4. Bezienswaardigheden

De vele mooie plekjes langs grotere en kleinere rivieren in de Scheldevallei zijn een bezienswaardigheid op zich. Wanneer je naast wandelen en fietsen toe bent aan wat afwisseling en bezienswaardigheden wilt zien, dan hebben wij wel enkele tips voor je. 

Kasteel d'Ursel
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Er zijn veel hele fraaie kastelen in het gebied en leuke musea, maar let op dat ze niet altijd te bezoeken zijn. Check van te voren online of je er terecht kunt.

Kasteel Marnix de St. Aldegonde in Bornem is te bezoeken op gezette tijden. 

Kasteel d’Ursel in Hingene, hier zijn regelmatig tentoonstellingen. Bezoek de website voor de mogelijkheden. 

- Steenbakkerijen in de Rupelstreek. Bij steenbakkerij ’t Geleeg in Boom kun je ook een museum over dit ambacht bezoeken. 

Kastelen in de Scheldevallei
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

5. Activiteiten voor kinderen

Leuke activiteiten voor kinderen zijn er ook. Wat dacht je van wandelen met alpaca’s, op jacht naar trollen of lopen op het blotevoetenpad?

Wist je dat dit nieuwe Nationale Park leuk te combineren is met andere plaatsen in de Provincie Oost-Vlaanderen? Bekijk ook eens de andere nieuwe Nationale Parken Bosland en Brabantse Wouden

Onze trip werd mede mogelijk gemaakt door Toerisme Vlaanderen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!