Natuurpark Viroin-Hermeton
Het Natuurpark Viroin-Hermeton is een uniek stukje natuur in het zuiden van Wallonië. Het ligt rondom de plaatsen Couvin, Philippeville en Viroinval, ten westen van de Maas en tegen de grens met Frankrijk. In het natuurpark stromen de Eau Blanche en Eau Noire samen tot de rivier Viroin, daarom is het gebied ook bekend onder de naam Viroinvallei.
Viroin-Hermeton maakt onderdeel uit van het Nationaal Park van de Samber en Maasvallei, een van de twee nationale parken in België op Waals grondgebied. Het landschap kenmerkt zich o.a. door een kalkmassief (de Calestienne), waardoor er prachtige landschappen zijn ontstaan, zoals kloven en grotten. Overige delen in het nationaal park omvatten de Ardennen, de Venen en de Condroz.
Landschap Viroin-Hermeton
In de Viroinvallei komt een grote biodiversiteit voor. Vanwege het kalkplateau vind je een interessant landschap met volop karst-fenomenen. De zogenaamde fondry's zijn een soort zinkgaten met grillige rotswanden. Deze zijn ongeveer vierhonderd miljoen jaar geleden ontstaan door erosie, veroorzaakt door regenwater op de kalklagen. De rotsen hebben een rode tint, omdat ze ijzerhoudend zijn.

Verder zijn er grotten en kalkheuvels ontstaan. De kalkgraslanden zorgen voor een grote variatie aan orchideeën, zoals de bijenorchis, mannetjesorchis en nachtorchis, die vooral in mei en juni bloeien. Hier vind je ook het katoengras, dat erg veel op de katoenplant lijkt.
Naast kalkgrond bestaat Viroin-Hermeton ook uit een heuvelachtig deel met leemgrond, bosrijk middelgebergte met leisteen en het hoogveen, waar veenmos is te vinden dat wel 25 keer zijn gewicht aan water kan vasthouden als een spons en de venen nat houdt.
Vlinders in de Viroinvallei
In de Calestienne komen wel vijftig soorten vlinders voor, zoals het beekblauwtje, dambordje en braamparelmoervlinder. Het groot geaderd witje tref je vooral 's avonds op margrieten aan. Ook nachtvlinders zijn hier volop te zien. Een goede tijd voor vlinders kijken is eind juni en juli.

In het kalkgebied zijn ook diverse soorten reptielen te vinden, denk aan muurhagedis, adder, gladde slang en hazelworm. Vogelliefhebbers kunnen ook goed in dit gebied terecht, maar al wel eerder in het jaar, bij voorkeur in de tweede helft van mei. Dan spot je zomaar de slangenarend, kwartelkoning of geelgors.
Vlinderreis
Mooiste plekken Viroin-Hermeton
Wat zijn nu echt de highlights in Viroin-Hermeton? Waar vind je mooie kloven en grotten? Waar kun je orchideeën zoeken of vlinders spotten? We tippen de mooiste plekken!
1. Fondry des Chiens
Deze fondry wordt ook wel de Grand Canyon van de Ardennen genoemd. De indrukwekkende kloof is meer dan 20 meter diep en 100 meter lang. Het grillige gesteente, de spleten en spelonken maken het een bijzonder landschap, waar in de zomermaanden hagedissen zonnebaden. Het kalkgrasland rondom de kloof is een zeldzame biotoop met orchideeën en vlinders.

Een bezoek aan de Fondry des Chiens is goed bereikbaar via een bewegwijzerde wandelroute vanuit het dorpje Nismes. De route leidt door bos en open vlaktes. Je kunt het zinkgat van boven bekijken, maar ook redelijk makkelijk afdalen naar beneden. Zeker leuk met kinderen!
Net ten zuiden van de bekende fondry ligt de Grotte Saint-Joseph. Beide zijn te combineren tijdens een wandeling, waarbij je wel wat steile paden tegenkomt en in de zomer is het wat overwoekerd met braamstruiken. Je kunt afdalen naar de twee hoofdtunnels.
Overnachtingstips
2. Grotten van Neptunes
De Grottes de Neptune liggen in Couvin en hebben een ondergrondse rivier. Je kunt een boottochtje maken en er is een klank- en lichtshow. Je leert ondertussen alles over hoe de kalkrotsen zijn ontstaan, over rivier Eau Noire en de karst-verschijnselen, de flora en fauna in dit gebied en wat er leeft in de grotten zelf. Je gaat honderden miljoenen jaren terug in de tijd!
3. Tienne Breumont
Aan de rand van Nismes ligt een heuvel in de vallei van de Eau Noire, die bekendstaat om zijn rijke vlinderpopulatie. Eromheen loopt de Allée des Orchidées. Hier fladderen tal van soorten rond, zoals het dambordje, boswitje, bleek blauwtje, bruin zandoogje, argusvlinder, paarse parelmoervlinder, sleedoornpage en hooibeestje.

4. De Roche Trouée
Aan autoweg N99 bij Nismes ligt deze heuvel met kalkrotsen. De grotten zijn een belangrijke overwinteringsplek voor vleermuizen, terwijl de omliggende kalkgraslanden een toevluchtsoord vormen voor zeldzame planten en dieren. De grotten zelf zijn niet toegankelijk voor het publiek. Bezoek ook eens de La Roche aux Faucons, een andere rots met mooi uitzicht.
5. Tienne aux Pauquis
Tussen Nismes en Dourbes ligt dit hoger gelegen plateau met graslanden en steile hellingen. Dit is een van de hotspots voor het groot geaderd witje. Vanaf de zuidflank van deze kalkhelling kijk je op de Roche à Lomme.
6. Roche à Lomme
Op deze kalkstenen heuvel bij Dourbes staat een opvallend kruis. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Op de zuidhelling groeien planten als de kalkaster, tongvaren en kogelbloem.

Het is ongeveer 20 minuten lopen/klimmen vanaf de parkeerplaats. Halverwege de wandeling vind je links nog een mooi bloemenveldje, dat insecten aantrekt. Op de zuidhelling vind je mediterrane planten en groeit soms zelfs de bokkenorchis.
7. Kasteel van Dourbes
Hier vind je de ruïnes van een veertiende-eeuws kasteel. Na de steile wandeling vanaf de parkeerplaats kun je door de ruïne lopen en genieten van een mooi uitzicht op de vallei van de Viroin.
8. Chimay
In Chimay, ten westen van de Viroinvallei, vind je nog een fraai kasteel dat geheel intact is. De prinsen stellen het bouwwerk soms open voor publiek.

Een andere mooie plek bij Chimay is het Meer van Virelles. Een beschermd natuurgebied waar je zowel broedvogels als trekvogels kunt aantreffen. Het Woud van Chimay is een van de grotere bossen in België, waar je dit meer kunt vinden en ook de eerder genoemde Fondry des Chiens. Tevens vind je in Chimay een van de drie trappistenbrouwerijen in Wallonië. Bij de Abdij van Scourmont wordt het wereldberoemde trappistenbier Chimay geproduceerd.
9. Meren van Eau d'Heure
Een stuk naar het noorden liggen de Lacs de l'Eau d'Heure, vijf kunstmatig aangelegde meren. Hier kun je watersporten beoefenen, relaxen aan het water of wandelen.
Meer weten?
Wil je nog meer info, check dan ook VISITWallonia. Op hun site vind je nog meer tips voor mooie gebieden en leuke bezienswaardigheden in Wallonië. In hun gratis brochures kun je ook inspiratie opdoen.
Ben je van plan om deze regio te bezoeken, bekijk dan ook de voordeelpas op je telefoon. Hiermee krijg je korting op vele attracties, activiteiten en verblijf en kun je sparen voor mooie geschenken.