Ga naar content

wAARDEvol reizen in België

Vraag jij je af wat er in België wordt gedaan om de natuur te beschermen? Dan zit je op deze pagina met waardevolle projecten helemaal goed.

Duurzame initiatieven in België

In Vlaanderen en Wallonië vind je genoeg eco-projecten en fijne initiatieven die de natuur en biodiversiteit ten goede komen. Zo heeft Vlaanderen ambitieuze doelen op gebied van ecotoerisme. Zij willen in 2030 onder andere 44% meer Green Key accommodaties hebben en de uitstoot van toeristische bedrijven met de helft verminderen.

Duurzame initiatieven in België
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Ook Wallonië maakt zich hard voor een duurzame toeristensector en hier vind je steeds meer mooie duurzame accommodaties en activiteiten. Als bezoeker kan je de Belgische natuur helpen door te kiezen voor energie-neutrale activiteiten of misschien ga je een stapje verder en neem je deel aan vrijwilligerswerk.

Drie nieuwe nationale parken in Vlaanderen

Een van de belangrijkste stappen die Vlaanderen onlangs heeft gezet is het benoemen van drie nieuwe nationale parken in 2023: Bosland, Scheldevallei en de Brabantse Wouden. Hiermee zet Vlaanderen stappen om waardevolle natuurgebieden te beschermen en de biodiversiteit te vergroten. De natuur in Vlaanderen is flink versnipperd en door de benoeming van nationale parken komt er meer ruimte voor natuur. Onder andere door natuurgebieden met elkaar te verbinden waardoor een natuurlijke corridor ontstaat voor wildlife.

In de drie parken gaat natuurbehoud en recreatie hand in hand. Dankzij duurzame activiteiten als wandelen en fietsen geniet je op rustige en verantwoorde manier van al het moois. Onderstaand een kort overzicht van de drie gloednieuwe nationale parken.

1. Nationaal Park Bosland

Al voordat Bosland benoemd werd als nationaal park had het een pioniersrol op het gebied van natuurontwikkeling en -bescherming. Zo werd het in 2017 door het WWF bekroond als ‘Meest duurzaam beheerde bos van Vlaanderen', onder andere omdat een deel van het bos voor FSC-hout is gereserveerd.

Door de status van nationaal park wordt de flora en fauna in Bosland nu nog meer beschermd en kan jij blijven genieten van de prachtige bossen, vennen, meren en de Sahara van België! Ontdek Bosland Nationaal Park in Belgisch Limburg.

Duurzaam toerisme België
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Als bezoeker verken je Bosland op duurzame wijze door op pad te gaan met eco-vriendelijke activiteiten. Je kan er heerlijk wandelen, fietsen, kanoën of suppen. Meegaan met een educatieve excursie kan ook. Dan leer je ook nog eens meer over het ontstaan van het nationaal park en de flora en fauna.

2. Nationaal Park Scheldevallei

Rondom de rivier de Schelde is het Nationaal Park Scheldevallei benoemd, op steenworp van Antwerpen! Op dit moment beslaat het park 8000 hectare, maar in de komende jaren komt hier nog 4000 hectare bij. Hier geniet je van de natuur aan de oevers van de Schelderivier, waar de natuur floreert. De waterkwaliteit is zo verbeterd dat er inmiddels weer otters en bevers leven en langs de oever geniet je van prachtige bloemen en planten.

Nationale parken België
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Natuur en cultuur gaan in NP Scheldevallei hand in hand, tijdens een fietstocht wissel je fietspaden langs de rivier af met het ontdekken van kastelen. In de Scheldevallei kan je de natuur ook écht beleven. Wandel bijvoorbeeld het stiltepad en hoor enkel de geluiden van de natuur. Of trek je schoenen even uit voor een wandeling over het blotevoetenpad. In NP Scheldevallei komt de natuur zo wel heel dichtbij!

3. Nationaal Park Brabantse Wouden

Het laatste nieuw benoemde nationaal park is Brabantse Wouden, gelegen net ten zuidwesten van Brussel. Dit bestaat uit drie grote bosgebieden die in de toekomst nog met elkaar verbonden gaan worden. Het nationaal park heeft als hoofddoel natuurbescherming, maar biedt ook ruimte voor natuurinclusieve landbouw, cultureel erfgoed en toerisme.

Nationaal Park Brabantse Wouden
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Wie houdt van eeuwenoude bomen en frisse boslucht zit in Nationaal Park Brabantse Wouden helemaal goed. Hier geniet je al wandelend en fietsend van de prachtige loofbossen. Oude bomen die zijn omgevallen, blijven gewoon liggen. Goed voor de biodiversiteit!

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!