Ga naar content

Culinair genieten in Wallonië

Als je ergens goed en (h)eerlijk kan eten, is het wel in het Franstalig deel van België, Wallonië! Van de beroemde Luikse ballen en Hervekaasjes tot verfrissende maitrank, gerookte Ardennerham en het zuiverste water uit Spa. De Walen hebben een diepgewortelde traditie van goed en ambachtelijk eten. Je combineert een natuurreis dan ook eenvoudig met smullen van al het lekkers uit de regio! Wij nemen je graag mee naar de beste gastronomische adresjes in Wallonië waar je wordt verwelkomd met warme Waalse gastvrijheid.

(h)EERLIJK eten in Wallonië

Liefde gaat door de maag en dat weten ze in Wallonië maar al te goed. Als je nog niet betoverd was door de natuur van Wallonië, dan zorgen de uitstekende lokale specialiteiten daar wel voor. Lokale ambachtslieden werken vol passie en liefde aan hun kruidige bieren, zijdezachte kazen, ambachtelijke chocolade en bruisende wijnen. Hier staat (h)EERLIJK eten centraal!

(h)EERLIJK eten in Wallonië
© Mathieu Golinvaux
Deel op Pinterest

Er wordt veel gewerkt met natuurproducten, zoals het heldere bronwater van Spa en lokaal geteeld fruit dat in gebak en ijs wordt verwerkt. Eén ding is zeker: jij komt vanuit Wallonië met een volle maag en een goed gevoel thuis!

Op zoek naar een leuke overnachting?

Gastronomische specialiteiten

Onderstaand enkele typisch Waalse streekproducten die je vaak zal tegenkomen op de menukaart. Om je vingers bij af te likken!

1. Bier

Bier en België… Hoeven we dit nog verder toe te lichten? België heeft een enorme biercultuur en het brouwen zit bij de Belgen in het DNA. Dit zie je ook zeker terug in Wallonië, waar meer dan 500 soorten bier worden gebrouwen.

Kom je naar Wallonië, dan strijk je na een intensieve wandel- of fietstocht neer op een terras en bestel je een fris, lokaal gebrouwen speciaalbiertje. In Wallonië komt het bier zowel van de drie traditionele abdijbrouwerijen Rochefort, Chimay en Orval (trappistenbier) als gloednieuwe creatieve bierpioniers die het brouwen naar een andere dimensie tillen met nieuwe ingrediënten. Veel traditionele Waalse gerechten worden ook bereid met Belgisch bier. Kortom, de gouden drank is overal!

Wallonië streekproducten
© WBT - Bruno D'Alimonte
Deel op Pinterest

Je geniet niet alleen op het terras van de heerlijke bieren, je kan ook een bezoek brengen aan een van de vele brouwerijen in de regio. Zowel de grote bekende brouwerijen zoals Achouffe als de kleintjes openen hun deuren voor belangstellenden. Heb jij meer interesse in bier? Lees dan vooral verder over bierbrouwerijen in Wallonië.

Accommodaties met bier in de buurt

2. Kaas

Als Nederlander kan je op vakantie natuurlijk niet zonder een lekker kaasje. Geen zorgen, in Wallonië weten ze precies hoe ze een kaas tot in perfectie moeten produceren! Naast 500 biersoorten worden in Wallonië ook 500 kaassoorten gemaakt. Het bekendste kaasje van Wallonië is de Hervekaas, die enkel gemaakt mag worden in de regio rond Herve bij Luik.

Hervekaas
© WBT - Olivier Legardien
Deel op Pinterest

Ga eens langs bij een van de vele kaasmakers in Wallonië om het ambacht van dichtbij te observeren en natuurlijk te proeven van hun specialiteiten. Enkele aanraders:

  • Fromagerie du Vieux Moulin
    Bezoekadres: Sur la commune 14, 4651 Battice

    Een kijkje achter de schermen bij de maker van de vierkante Hervekaas in het Land van Herve. Hier mag je meekijken in de ateliers en kan je een film zien over de kaasmakerij. Natuurlijk neem je deel aan een proeverij van dit sterk geurende iconische kaasje en loop je daarna door naar het winkeltje om kaasjes in te slaan voor thuis.
  • Abdij van Maredsous
    Bezoekadres: Rue de Maredsous 11, 5537 Denée

    De kazen van Maredsous zijn een begrip! In de abdij worden de kazen nog traditioneel in de kelder gerijpt, waar dankzij een speciale combinatie van flora een uniek ecosysteem heerst. Tijdens een rondleiding door de abdij bezoek je het kleine kaasmuseum en de hopkwekerij om vervolgens te genieten van een abdijbier uit de micro-brouwerij, vergezeld door een echt Maredsous kaasje.
  • Geitenboerderij van Ozo
    Bezoekadres: 
    Chemin du Meunier 26, 6941 Izier
    Meer fan van geitenkaas? Dan is een bezoekje aan deze boerderij in het Ardense dorpje Izier (vlakbij Durbuy) een aanrader. Je kan deze geitenboerderij bezoeken en een rondleiding volgen via de bewegwijzerde route door de stallen, kaasmakerij en de rijpingsruimte. Natuurlijk is het aaien van de geiten het leukste onderdeel van je bezoek.
  • Schapenboerderij Bergerie d’Acremont
    Bezoekadres: R
    ue de Bernifa, 17, 6880 Bertrix
    Bij deze boerderij werken ze met een uitstervend ras van Belgische melkschapen. Ze maken ijs, yoghurt en kaas van de schapenmelk. Je kunt een rondleiding krijgen en hun specialiteiten proeven op het terras.
Boerderijen in Wallonië
© WBT - Maxime Collin
Deel op Pinterest

En voor de echte kaasfanaten zijn er de kaasfeesten! Enkele jaarlijks terugkerende evenementen zijn het Kaasfeest in Bouillon, het Kaasfeest bij kasteel Harze en de Kaas- en wijnbeurs van Sint-Vincent.

3. Water

Vraag in een restaurant om een Spa Rood en iedereen weet wat je bedoelt! Spa is dé wereldhoofdstad van bronwater en ligt op een prachtige locatie in de Ardennen. Het water van Spa komt uit natuurgebied de Hoge Venen. Er valt in dit gebied veel regen, er vindt nauwelijks verdamping plaats en het gebied fungeert als een soort spons die water vasthoudt. Het water sijpelt tussen zandkorrels en klei naar beneden, het wordt gezuiverd en neemt mineralen op. 

Daardoor komt het water licht bruisend in de bronnen bij Spa terecht, als een lichte versie van Spa Rood. Deze wordt verkocht als Spa Finesse, puur natuur! Om de heftiger bruisende Spa Rood te krijgen wordt nog extra koolzuur toegevoegd. 

Water van Spa
Deel op Pinterest

De Ardense plaats Spa is een mix van wellness, gezelligheid en groen. Het water van Spa is niet alleen heerlijk en zuiver van smaak, het heeft ook een geneeskrachtige werking. De Thermen van Spa zijn een begrip! Hier dompel je je onder in heilzaam water en kom je volledig tot rust in de sauna of hamam.

Leuke tip voor de actieve reiziger: wandel de Bronnenroute van 7,5 km vanuit Spa langs de barisartbron, géronstèrebron en piabron. Zorg voor een lege waterfles, want je kan je flesje onderweg rechtstreeks uit de bron vullen. 

Ook Chaudfontaine is natuurlijk bekend om zijn uitstekende bronwater. Lokale producenten maken dankbaar gebruik van het water in Wallonië door het te verwerken in bieren, wijnen en andere producten.

Overnachten Spa en Hoge Venen

4. Wijn en gedistilleerd

Dat de Belgen meesters zijn in het brouwen van bier mag duidelijk zijn. Maar hoe staat het ervoor met Belgische wijnen? Verrassend genoeg vind je in Wallonië fantastische wijngaarden, waar meestal witte druivensoorten op verbouwd worden.

Zeker in de Maasvallei (omgeving Dinant en Namen) en in de Gaume zijn volop wijngaarden te vinden. Enkele leuke adresjes voor de wijnliefhebber:

  • Wijndomein Chateau Bon Baron
    Deze wijngaard in de Maasvallei is niet alleen schitterend gelegen, het is ook nog de eerste Belgische wijngaard met het label FAIR'N GREEN. Dit duurzaamheidslabel wordt toegekend aan Europese wijnboeren die verbouwen met respect voor de natuur. Kom langs voor een rondleiding over de wijngaard en een proeverij of boek een volledige maaltijd met bijpassende wijnen. Over (h)eerlijk eten gesproken!
Wijnen in Wallonië
© Explore Meuse Denis Closon
Deel op Pinterest
  • Abdijwijn bij de Abdij van Villers
    De abdijruïne van Villers-la-Ville is een van de meest indrukwekkende plekken om te bezoeken in België! En extra leuk voor wijnliefhebbers is dat er een kleine wijngaard in de abdijtuin is aangelegd die eens in de maand op zaterdag te bezoeken is.
Wijngaarden Wallonië
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest
  • Ook de wijnen van Torgny zijn een begrip
    Dit meest zuidelijke dorpje van de Ardennen is gekozen tot een van de mooiste dorpen in Wallonië. Het ligt in de regio Gaume en heeft dankzij het droge en warme microklimaat de ideale omstandigheden voor het groeien van druiven. Proef de overheerlijke, biologische, wijnen van wijnhuis Poirier du Loup en maak een wandeling door het dorp, dat met zijn okergele huizen echt een plaatje is.

Andere drankjes
Heb jij al eens gehoord van maitrank? Halverwege mei trekken de inwoners van Arlon (zuiden van de Ardennen) massaal de bossen in om het lievevrouwebedstrobloemetje te plukken. Hier maken ze maitrank van, een zoet drankje dat als aperitief gedronken wordt. Bestel dit eens op het terras in Arlon en omgeving, een echte lokale traktatie! 

Ben je een whisky liefhebber? Dan hoef je echt niet helemaal naar Schotland. Ook op Waalse bodem wordt whisky gestookt. The Owl Distillery net ten westen van Luik maakt een Single Malt Whisky met fairtrade geteelde gerst uit regio Haspengouw. Je kan bij de destilleerderij terecht voor een kijkje achter de schermen en een proeverij.

Whisky in Wallonië
© WBT - Emmanuel Mathez
Deel op Pinterest

Vind in de gratis brochure hieronder nog meer leuke producenten van wijn en gedistilleerde dranken in Wallonië.

5. Fijne vleeswaren

De echte vleeseter kan zijn geluk niet op in Wallonië. De Walen zijn liefhebbers van een goed stuk vlees en dit zie je duidelijk terug op de menukaart. Luikse ballen, Ardennerham (Jambon d’Ardenne) en gedroogde worsten (salaisons) zijn enkele van de specialiteiten in de regio. In België worden dit soort vleesspecialiteiten aangeduid als charcuterie.

Vlees in Wallonië
© WBT - Denis Erroyaux
Deel op Pinterest

Tijdens het borrelen is de keuze dan ook reuze voor iedereen die houdt van ambachtelijke vleesproducten, afkomstig van boeren met hart voor hun dieren. 

Tip voor de sportieve levensgenieters: het familiebedrijf Montenauer produceert Ardennerham en ligt direct aan de fietsroute Vennbahn, op etappe 4 van Waimes naar St. Vith. Wissel het fietsen even af met een rondleiding of proef in de brasserie van dit ambachtelijke vlees. Het is echt een kunst om een goede Ardennerham te maken. Met veel geduld en aandacht wordt de varkensbout eerst gezouten, dan gerookt op eiken- of beukenhout en vervolgens gedroogd. Elke stap in het proces komt heel nauw en heeft grote invloed op de smaak van het vlees.

Naast de vleeswaren zijn er ook enkele gerechten met vis- en schaaldieren die vaak op de Waalse kaarten verschijnen. De moules (mosselen) met friet mag je niet missen en ook de forel uit de Ardense rivieren is erg goed. 

Cindy's overnachtingstip

6. Boulangerie en patisserie

Niets geeft een zelfde vakantiegevoel als een broodje halen bij de boulangerie op de hoek. 'Un croissant s'il vous plaît!' 

De Walen kunnen meer dan een simpel croissantje bakken. Je zou eigenlijk een stukje rijsttaart moeten halen, want dit is de oudste taart uit Wallonië. Al in de 17e eeuw werd deze zoete lekkernij gemaakt. In Waals-Brabant zijn de suikertaart en de hartige taart Tarte al djote een lokale heerlijkheid. Deze hartige taart is gemaakt met ui, snijbiet, peterselie en een lokale kaas. 

En in het juiste seizoen geniet je van taarten met vers fruit van het land. De aardbeien uit Wépion in regio Namen zijn een begrip. De lokale bakkers verwerken deze maar al te graag in hun gebak. En wat denk je van de Baisers de Malmedy, schuimpjes met botercrème?

Bakker in Wallonië
WBT - David Samyn
Deel op Pinterest

Meer fan van ambachtelijke chocolade? België en chocola zijn bijna evenveel verstrengeld als België en bier. Cyril Chocolat in La Roche-en-Ardenne is een bekende chocolademaker in een van de bekendste Ardennen dorpjes. Hier mag je meekijken met de productie van bonbons en daarna natuurlijk ook proeven. En bij Jean le Chocolatier in Habay-la-Neuve proef je chocola met unieke smaken. In deze chocolade zijn namelijk bijzondere kruiden verwerkt. Durf jij een chocolaatje met wasabi of munt te proeven?

Gastronomische wandelingen en fietstochten

Grote kans dat jij naar Wallonië komt voor de natuur. Om lekker te wandelen en te fietsen en te genieten van alle prachtige landschappen in de regio. Dan vind je het volgen van een streekroute vast erg leuk. Op deze routes krijg je de ideale afwisseling van gastronomie én fietsen of wandelen.

Enkele ideeën?

  • De bierliefhebber mag de Trappistenroute niet missen. Dit langeafstandspad loopt langs alle drie de trappistenabdijen van Wallonië: Chimay, Rochefort en Orval. Deze wereldberoemde abdijen brouwen nog altijd op traditionele wijze hun eigen bier. Er zijn twee routes: eentje voor wandelaars (GR-pad van 289 km) en eentje voor fietsers (227 km). De routes overlappen grotendeels, maar wandelaars en fietsers pakken net andere paden. 

    Je bezoekt niet enkel de abdijen, maar komt langs nog veel meer highlights van Wallonië zoals de Viroin vallei, Grotten van Han en de Semoisvallei. Natuurlijk drink je onderweg de lekkerste bieren en proef je van alle lekkernijen uit Wallonië! VISITWallonia heeft beide routes op hun website staan.
Trappistenroute Wallonië
© WBT - Olivier Polet
Deel op Pinterest
  • Wie liever gaat voor een minder inspannende wandeling of fietstocht zijn er ook vele korte gastronomische dagtochten in de regio. Zo kan je op verschillende plekken in Wallonië een rugzakje vol streekproducten ophalen, lekker gaan wandelen en genieten van alle lekkernijen op een zelfgekozen plekje in de natuur. Bovenop een uitkijkpunt genieten van een fondue, lekkere wijnen of een aperitiefje! 

Meer inspiratie nodig? Die krijg je op de website van VISITWallonia.be

Markten in Wallonië

Een bezoek aan een lokale markt met (h)eerlijke streekproducten brengt bij ons altijd direct het vakantiegevoel naar boven. Met je gezicht in de zon en een tas om je arm lekker struinen en kennismaken met lokale producenten die hun producten vol trots hebben uitgestald. Verse groenten en fruit, huisgemaakte jammetjes of een stukje Ardennerham om te proeven. Op de Waalse markten leeft het altijd.

Streekmarktjes Wallonië

In de verschillende stadjes en dorpen van Wallonië worden regelmatig markten georganiseerd met streekproducten. Wanneer deze plaatsvinden verschilt per moment, dus check zeker de agenda van het dorp waar je verblijft.

Markten in Wallonië
© CGT - Alex Kouprianoff
Deel op Pinterest

Grote markt in Luik

Elk jaar vindt in Luik een grote markt met Waalse streekproducten plaats genaamd C'est bon, c'est wallon, oftewel: Het is goed, het is Waals. Op deze markt komen alle bovengenoemde lekkernijen bij elkaar. Natuurlijk ligt de Luikse wafel in de kramen, maar ook andere typisch Waalse producten. Van karaktervolle speciaalbieren uit lokale brouwerijen tot Hervekaas, eerlijke vleeswaren en fantastische ambachtelijke chocolade. Dat is smullen geblazen.

C'est bon, c'est wallon is jaarlijks hét culinaire evenement van Luik. Niet te missen en heel goed te combineren met een bezoek aan het omliggende natuurpark het Land van Herve. De editie van 2025 vindt plaats op 17 en 18 mei in de Liège Expo.

Op zoek naar accommodatie in Luik?

Bijzondere restaurants in Wallonië

Er zijn eindeloos veel goede restaurants in de dorpen en steden van Wallonië. Wie waarde hecht aan duurzaamheid op zijn of haar bord is het een aanrader om te kijken naar restaurants met het label Table de Terroir. In deze restaurants wordt gekookt met de seizoenen mee en worden inkopen gedaan bij de lokale producent waardoor de keten zo kort mogelijk wordt gehouden.

We geven hieronder enkele restaurants die opvallen op gebied van duurzaamheid, specialiteiten of mooie ligging. 

  • Dineren met zicht op de glinsterende meren van l'Eau d'Heure? Bij restaurant Le Tri-Marrants staat duurzaam en verantwoord eten centraal. Ze bieden zowel vegetarische en veganistische als vleesgerechten aan, zoveel mogelijk lokaal en uit het seizoen en prachtig gepresenteerd. Met mooi weer is het aan te raden een plekje op het terras te reserveren zodat je optimaal geniet van het panoramische uitzicht over de meren.
Bijzondere restaurants in Wallonië
© Luc Viatour
Deel op Pinterest
  • Voor de echte fijnproevers is een avondje uit in een Michelin restaurant natuurlijk het aller mooist. Kijk eens naar het prachtig gelegen restaurant L'air du temps in Éghezée, dat is bekroond met maar liefst twee Michelinsterren. Hier komen traditie en vernieuwing samen met een fantastisch samengesteld menu uit eigen moestuin. De moestuin is vrij te bezoeken.
  • Wie heeft gewandeld bij de Hoge Venen kan zijn dag afsluiten bij Â Vî Mâm’Dî. Een gezellige brasserie in Malmedy met typische specialiteiten uit de regio zoals Luikse ballen, gegrilde ham en forel in dragonsaus.
  • Les Plats Canailles de la Bleue Maison is een pittoresk restaurant in een karakteristiek pand gelegen in de zuidelijke Ardennen net buiten Habay. Bij dit restaurant kan je romantisch dineren op het terras aan het water met culinaire hoogstandjes van de chef-kok
  • In Henegouwen is La Brasserie d'Éole een absolute aanrader voor wijnliefhebbers die houden van natuur en een culinair avondje uit. Tijdens een rondleiding kun je genieten van een adembenemend uitzicht op de wijngaarden van het domein, gecombineerd met een smaakvolle tapasproeverij.

Deze en andere restauranttips vind je op VISITWallonia.be.

VISITWallonia voordeelpas

Wij schreven dit (h)eerlijke artikel in samenwerking met VISITWallonia. We willen je graag nog wijzen op de toeristische voordeelpas van VISITWallonia.be. Met deze pas op je telefoon krijg je fijne kortingen op bezienswaardigheden en accommodaties en daarnaast kan je ook nog eens sparen voor extraatjes zoals gratis toegang tot uitjes.

Klik op de button hieronder om de voordeelpas te installeren middels een webapp op je telefoon en meer te lezen over de werking.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!