Het Land van Herve
Een van de minder bekende gebieden in Wallonië is het Land van Herve. Deze streek beslaat maar liefst 450 km² en ligt in het noorden van de provincie Luik, tussen de Vesder en de Maas. Voor wie op zoek is naar natuur bij Luik, zit goed in het Land van Herve. Als je dit gebied bezoekt, voelt het een beetje als een stap terug in de tijd – in de beste zin van het woord. Hier vind je uitgestrekte landschappen, sfeervolle dorpjes en ambachtelijke kaasboerderijen, waar je nog écht de tijd neemt om iets te proeven.
Natuur in het Land van Herve
Het Plateau van Herve staat bekend om het glooiende landschap, afwisselend met weilanden en talloze boomgaarden. Natuurliefhebbers kunnen hier volop genieten. Sla een willekeurig pad in en je komt overal wilde bloemen tegen, zoals klaprozen, margrieten en knoopkruid.
In de wat vochtigere valleien langs de riviertjes de Berwinne en de Vesder komen elzen en wilgen voor, terwijl de hoger gelegen gebieden begroeid zijn met eiken en beuken.

Dit typische bocagelandschap bestaat uit kleine percelen, die worden gescheiden door heggen en houtwallen, een oude manier van landbouw. Deze streek is namelijk een typisch agrarisch gebied met een mix van veeteelt, fruitteelt en akkerbouw.
Uniek overnachten
Wellicht heb je weleens gehoord van de Hervekaas. Een van de bekendste producten uit het Land van Herve. Deze, nogal geurende, kaas mag enkel geproduceerd worden rond de Herve en altijd volgens traditionele methoden. Hoewel bijna iedereen het erover eens is dat deze delicatesse behoorlijk stinkt, is de smaak minstens zo krachtig. Of je ervan houdt of niet, het is zeker de moeite waard om dit bijzondere streekproduct eens te proeven!

Houd je meer van zoet? Probeer dan eens een cider of vers gemaakte siroop uit de regio. De boomgaarden staan hier vol met hoogstamfruitbomen, vooral appel- en perenrassen, die worden gebruikt. De beste tijd om de boomgaarden te bewonderen is tussen april en mei, wanneer de bomen in bloei staan. Je begrijpt, het Plateau van Herve is een van de beste steken om te genieten van gastronomie in Wallonië.
Geschiedenis van het Land van Herve
Het Land van Herve mag dan een serene en groene streek in Wallonië zijn, de geschiedenis hier is allesbehalve rustig. Eeuwen geleden was dit een bosrijk gebied waar herders en boeren hun vee lieten grazen. Maar al snel werd het een strategisch kruispunt tussen de Maasvallei en de Ardennen.
Handelaars en pelgrims trokken door de streek, waardoor steden als Luik en Aken bereikbaar werden. Om zich te beschermen tegen plunderingen, werden dorpen versterkt met stadsmuren en wachttorens. Sporen hiervan zie je nog steeds in Limbourg.
In de 20e eeuw werd er in het Land van Herve opnieuw gevochten. Forten zoals Battice speelden een cruciale rol in de verdediging van België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu is de rust in de streek teruggekeerd en is het een prachtige regio waar geschiedenis en natuur samenkomen.
Mooiste plekken in het Land van Herve
In de omgeving valt van alles te beleven! Verken eeuwenoude abdijen, slenter door de charmantste dorpjes van Wallonië en geniet van al het groen om je heen. We hebben mooie plekjes in het Land van Herve op een rij gezet.
1. Val-Dieu
Het natuurreservaat van Val-Dieu is een prachtig 19e-eeuws park, erkend als historisch monument. Dit bijzondere natuurpark herbergt indrukwekkende bomen en diverse biotopen, waardoor het een te gekke plek is voor natuurliefhebbers.

Wat zo bijzonder is aan dit park, is dat er een ‘levenspad’ doorheen loopt. Het levenspad bestaat uit 8 verschillende gebieden, met als doel dat bezoekers de natuur nóg meer gaan waarderen. Heb je het natuurgebied bewonderd en heb je zin in een verfrissend drankje? Dan kun je zo doorlopen naar de Abdij van Val-Dieu!
Je hoeft geen geschiedenisfanaat te zijn om onder de indruk te raken van deze abdij. Deze werd in 1216 opgericht door cisterciënzers en is nu een plek van rust, traditie en – niet onbelangrijk – heerlijk bier. De monniken brouwden hier al eeuwenlang hun eigen abdijbier en die traditie wordt nog steeds voortgezet.

De Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu brouwt hier op ambachtelijke wijze verschillende soorten abdijbier, zonder toevoeging van kruiden of suiker. Alles draait om natuurlijke ingrediënten en geduld, zoals de monniken dat vroeger ook deden. De tuinen rondom de abdij zijn perfect voor een korte wandeling, en als je trek hebt gekregen kun je in de brasserie naast de abdij proeven van een authentiek Val-Dieu biertje.
Meer interesse in Waalse bieren? Lees dan ook ons artikel over bierbrouwerijen in Wallonië, van abdijbrouwerij tot gloudnieuwe bierpioniers!
2. Stuwdam van Gileppe
Hoewel nét buiten het Land van Herve, ongeveer een kwartiertje rijden van Welkenraedt, hoort deze plek toch wel echt bij de mooiste plekken van het gebied. De stuwdam van Gileppe is een indrukwekkende plek, midden in de Belgische Ardennen.
De dam is maar liefst 64 meter hoog, met bovenaan een gigantisch leeuwenbeeld (met een hoogte van 13 meter!) dat uitkijkt over het landschap. Wil je nóg meer hoogte? Loop dan naar de uitkijktoren op de dam die je naar 70 meter hoogte brengt. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op de dam en de omliggende natuur. De dam werd in 1878 geopend en is daarmee een van de oudste stuwdammen van Europa.

Rondom de dam liggen wandel- en fietspaden die je meenemen door het prachtige bosrijke gebied. Zo kun je een volledige ronde maken om het meer van Gileppe, een wandeling van ongeveer 15 kilometer.
Overnachtingstips
3. Table d’orientation du Knuppelstock
Voor wie op zoek is naar panoramische uitzichten over het Plateau van Herve, is dit 'the place to be'. In de gemeente Aubel is er een plek waar je het landschap niet alleen kan zien, maar ook kan voelen! Er staat namelijk een oriëntatietafel waarin het landschap is gegraveerd. Lokale initiatieven, kunstenaars en gemeenten werkten samen om het uitzicht letterlijk tastbaar te maken. Zeker een plek om op je lijst te zetten.
4. Het Drielandenpunt
Een unieke plek waar België, Nederland en Duitsland samenkomen! Vanaf de vijftig meter hoge uitkijktoren geniet je van een spectaculair uitzicht over drie landen tegelijk. Het Drielandenpunt is gemakkelijk bereikbaar vanuit Plombières – met de auto sta je er in ongeveer 10 minuten. Rondom het Drielandenpunt ligt een prachtig bosrijk gebied met verschillende wandelpaden, allemaal rond de 5 kilometer lang.

5. Fort Battice
Ook Fort de Battice is zeker een bezoek waard tijdens een vakantie in het oosten van Wallonië. Dit fort speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog en geeft een fascinerend kijkje in de verdediging van België. Ondanks zware bombardementen is een deel van het fort nog steeds intact en kun je zelfs de binnenkant bezichtigen!

Je moet alleen geen last hebben van claustrofobie; het merendeel van het fort ligt namelijk 35 meter onder de grond. Het is niet alleen bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer, maar ook te voet! Deze rondwandeling duurt ongeveer anderhalf uur, met een hoogteverschil van 130 meter.
Overnachten in Battice
6. Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle
Dit is misschien geen standaard stop tijdens je trip door het Land van Herve, maar wel een die eigenlijk te bijzonder is om over te slaan. Op deze militaire begraafplaats in Hombourg, aangelegd door het Amerikaanse leger in 1944, liggen ruim 8.000 Amerikaanse soldaten begraven die sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog.

De lange rijen witte kruisen maken indruk. Op de begraafplaats staan een mausoleum en kaartmuseum, waar meer informatie te vinden is over de slag om Aken en de soldaten die tijdens deze strijd zijn omgekomen.
7. Blegny-Mijn
Deze authentieke steenkoolmijn is sinds 2012 officieel erkend is als UNESCO-Werelderfgoed. Dat is natuurlijk niet voor niets. Er zijn nog slechts vier overgebleven steenkoolmijnen in Europa waar de ondergrondse gangen nog openstaan voor bezoekers. De Blegny-Mine is daar een van. Tijdens een rondleiding kun je een kijkje krijgen in hoe het dagelijkse leven van de mijnwerkers er vroeger uitzag. Ontzettend interessant! Een zaklamp is wel nodig, de kamers liggen namelijk tot wel 60 meter onder de grond.

Mooiste dorpen in het Land van Herve
Maar liefst vier dorpen in het Land van Herve staan op de lijst van mooiste dorpen in Wallonië. Hieronder ontdek je per dorp wat hen zo bijzonder maakt.
1. Clermont-sur-Berwinne
Clermont-sur-Berwinne lijkt zo uit een prentenboek te komen. Geplaveide straatjes, eeuwenoude stenen huizen en een indrukwekkende kerk op het dorpsplein. Het is niet groot, maar dat is juist de charme.

Op ongeveer een kwartiertje lopen van het dorp ligt het Remember Museum 39-45. Dit bijzondere museum vertelt het verhaal van Amerikaanse soldaten die in de regio gelegerd waren tijdens de bevrijding van België. Met een indrukwekkende collectie authentieke uniformen, voertuigen en persoonlijke bezittingen biedt het museum een intieme blik op het dagelijks leven van de soldaten.
Dichtbij Clermont-sur-Berwinne
2. Soiron
Heb je weleens gehad dat je langer blijft hangen in een dorpje dan oorspronkelijk gepland was? Soiron is er zo een. Dit kleine plekje lijkt op het eerste gezicht een typisch Waals dorp, en er valt genoeg te ontdekken. Er zijn toffe routes die je langs een paar bijzondere plekken leiden.

Zo sta je ineens voor een statig 16e-eeuws huis dat zo uit een geschiedenisboek lijkt te komen, loop je langs een vroegere lakenfabriek en ontdek je iets verderop een oude wasplaats waar vroeger het hele dorp samenkwam. Een andere optie vanuit Soiron is een rondwandeling van ongeveer 10 kilometer met onderweg prachtige panorama’s. De wandeling start en eindigt bij de parkeerplaats van Soiron.
3. Olne
Olne wordt vaak bestempeld als een van de mooiste dorpen van Wallonië. Terecht, want de oude huizen van natuursteen en de smalle straatjes stralen een authenticiteit uit die je niet overal vindt. Wandel langs beekjes en loop onderweg binnen bij een lokale bakkerij om een verse "tarte au riz" te bestellen (heerlijk!). In de zomer komt Olne helemaal tot leven. Er worden dan regelmatig feesten en markten georganiseerd waar alle dorpsbewoners samenkomen.
Overnachting in Olne
4. Limbourg
Limbourg is een dorp waar je de geschiedenis bijna kunt aanraken. Het ligt op een heuvel, wat in vroegere tijden handig was tegen aanvallen van buitenaf.

Het centrale plein is net een filmset: kinderkopjes, stenen huizen met luiken en een kerk die al eeuwenlang het middelpunt vormt. Wist je dat Limbourg ooit de hoofdstad van het oude hertogdom Limburg was?
Tip
Wandelen in het Land van Herve
Nóg een goede reden om deze streek in Wallonië te bezoeken: de wandelroutes. Ze slingeren door het landschap en nemen je mee langs weilanden, beekjes en bossen. Wij hebben een paar leuke wandelingen voor je uitgezocht!
1. Wandeling door het heggenlandschap van Herve
Deze wandeling laat je direct kennismaken met het typische heggenlandschap van de regio. Start bij het Toerismehuis van Herve en sla het pad achter het gebouw in. Via het gehucht Belle-Fontaine wandel je naar de beek van Bolland, waar je het 17e-eeuwse klooster van de Recollecten passeert.

Een overstapje leidt je naar de Kloostermuur, waar je een nieuw wandelpad in slaat. Onderweg kom je bijna geen andere mensen tegen en kun je heerlijk tot rust komen te midden van de natuur.
2. Saint-André – De Dalhemtunnel
Deze rondwandeling vanuit Saint-André (10 km) brengt je door het glooiende landschap van Dalhem, maar het hoogtepunt ligt juist ondergronds: de Tunnel de Dalhem. Dit oude spoortunneltje ligt verscholen in het groen en zorgt voor een avontuurlijk element in de route. Onderweg wandel je langs boerderijen, door weilanden en langs het dorpje Montroux. Reken op ongeveer een kleine 3 uur voor deze wandelroute.
3. Battice – Xhendelesse
Een andere mooie wandeloptie is deze rondwandeling van circa 21 kilometer. Onderweg loop je door prachtige open vlaktes en kom je langs bezienswaardigheden als de Sint-Elisabethkerk en de Sint-Alexanderkerk. Op de terugweg kom je wederom langs diverse kerken en wandel je langs de Sint-Agathakapel. Er is weinig tot geen verkeer, waardoor je in alle rust kunt genieten.
Wil je nog meer wandelen? In onderstaande gratis brochure staan nog een aantal mooie wandelroutes in het Land van Herve.
Fietsen in het Land van Herve
Voor fietsers is het Land van Herve een geweldige plek. Deze streek biedt tal van prachtige fietsroutes, waaronder diverse RAVeL-routes. RAVeL-wegen zijn autovrije, rustige paden voor langzaam verkeer. Perfect voor wandelaars, fietsers en ruiters!

- Een van de hoogtepunten is toch wel de route over de voormalige spoorlijn RAVeL-Lijn 38. Deze voormalige spoorlijn van 40 km doorkruist het Plateau van Herve en verbindt Chênée met Plombières. Je start bij het Huis voor Toerisme van het Land van Herve, waar je eventueel een mountainbike of e-bike kunt huren.
De tocht voert je door het glooiende landschap naar Thimister en Clermont-sur-Berwinne. Onderweg kom je langs oude stationsgebouwen die nu zijn omgetoverd tot restaurants, brasseries en theehuisjes. Perfect voor een korte pauze. - Een andere mooie route, ook grotendeels over RAVeL Lijn 38, is de route van Raeren naar Blegny. Dit is de elfde etappe van de UNESCO-fietsroute die van Tournai tot aan Blegny loopt (bijna 500 kilometer!). Deze afstand hoef je gelukkig niet helemaal af te leggen om van deze UNESCO-route te kunnen genieten. Je fietst 47 kilometer, wat ongeveer een halve dag in beslag neemt.

Klik op onderstaande brochure van VISITWallonia.be (gratis!) om meer mooie fietstochten te ontdekken.
Wallonië Voordeelpas
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VISITWallonia. Onze tip: bekijk de toeristische voordeelpas van VISITWallonia.be. Hiermee krijg je niet alleen korting op veel accommodaties en activiteiten, maar kun je ook sparen voor nóg meer korting.
Enthousiast? Installeer de voordeelpas via de blauwe knop hieronder. Hier vind je meer informatie over de werking van de pas.