Wandelen in Zweden
Zweden wordt gekenmerkt door een prachtig landschap, mooie bergen, meren en bossen. Het land van IKEA, Pipi Langkous en Knäckebröd is voor liefhebbers van natuur en rust een ideale vakantiebestemming. Zweden kan zowel in de zomer als in de winter bezocht worden, maar de zomermaanden vormen de beste periode voor een wandelvakantie. In Zweden geldt het allemansrecht, wat inhoudt dat je overal mag gaan en staan, zolang je de omgeving respecteert.
Mooiste wandelgebieden in Zweden
Een uitgebreid netwerk van ca. 400 goed gemarkeerde wandelpaden doorkruist het land. Langs de meeste routes liggen goede hotels of berghutten, die onderhouden worden door de STF.
Wat zijn mooie wandelroutes in Zweden?
1. Kungsleden
De Koningsweg (Kungsleden) is een 400 kilometer lange route van Abisko Nationaal Park, in het uiterste noorden van Zweden, naar Hemavan. Hier maak je kennis met onaangetaste berglandschappen, kabbelende beken, wildschuimende rivieren en hoge bergplateaus. Je doorkruist enkele van de mooiste natuurgebieden van Lapland, waaronder Abisko en Sarek. Een echte wildernis trektocht met wildkamperen en zorgen voor je eigen eten.
Wil je graag de wildernis van de Kungsleden ervaren maar wel op een veilige en toegankelijke manier? Dan is wandelevent Fjällräven Classic Sweden wat voor jou. Collega Manou liep deze 110 kilometer lange trektocht die deels de Kungsleden volgt onder begeleiding van outdoormerk Fjällräven. Ook wildkamperen, ook hiken door de pure natuur van Zweden, maar dan met fijne ondersteuning zodat dit ook voor mensen met weinig ervaring toegankelijk wordt.
2. Wandelen in Dalarna
De Vasalopp trail of Vasaloppsleden, bevindt zich in het midden van Zweden, in de Dalarna provincie. Deze prachtige route is het hele jaar door toegankelijk. Van het voorjaar tot de herfst om te wandelen en in de wintermaanden is het een langlauf loipe.
Zelf liepen we een stukje van de Siljansleden. een 340 kilometer lange trail, die in twee lussen rond de meren Siljan en Orsasjön slingert. Dit is een prachtig landschap met uitgestrekte bossen en hoogteverschillen van 400 meter. De paden gaan hier langs meertjes, waar je kunt stoppen om te zwemmen en vissen.
Je kunt hier heel leuk overnachten bij Nasets Marcusgard! Lees meer over Dalarna.
3. Wandelen in Skane
Je hoeft niet helemaal naar het noorden te reizen om spectaculaire wandelroutes te ontdekken. In het zuiden van Zweden vind je diverse mooie hiking trails. Wandel langs idyllische kusten, donkere wouden en frisgroene open weilanden.
Aan de zuidwestkust ligt de Hallandsleden route, die de Skåneleden trail naar het Zuiden verbindt met de Bohusleden trail naar het Noorden. De Skåneleden biedt ruim 1000 km goed gemarkeerde wandelpaden, verspreid over het hele Skåne gebied. Maak wandelingen langs klifkusten en stranden, langs bossen en meren of geniet van een prachtig vergezicht vanaf het uitkijkpunt over Söderåsen Nationaal Park. Lees meer over wandelen in Skane.
4. Wandelen in Småland
Småland staat bekend om haar rode houten huisjes, de mooie bossen en rijke fauna. Te voet kom je op de mooiste plekken. De Smålandsleden trail is een 700 km lang pad, dat onderverdeeld is in kleinere stukken, zodat je ook leuke dagwandelingen kunt maken. Småland staat om nog iets bekend. De beroemde schrijvers Astrid Lindgren en Vilberg Moberg komen ook uit deze streek.
Tussen 1846 en 1930 emigreerden vele Zweden naar Amerika, door de grote armoede in Zweden, maar vooral in Smaland. Hier was geen voedsel te verbouwen in de schrale grond. Het grootste deel van Smaland was (en is) namelijk onvruchtbare grond en op vele plaatsen is de bodem bezaaid met stenen.
Zo emigreerde er ook een deel van familie Moberg. Maar Vilhelm bleef achter, samen met zijn ouders. Hij begon boeken te schrijven over zijn leven in Smaland. Vooral zijn tetralogie, een emigratiereeks, is wereldberoemd geworden. En nu kan je reizen in de voetsporen van Vilhelm Moberg. Letterlijk, want alles kan te voet bezocht worden. Maar uiteraard ook per fiets of auto.
Vilhelm had een vrij leven, en hij liep het liefst blootsvoets! Probeer dit zelf ook maar eens op bepaalde delen van je tocht, is echt een aparte ervaring. Er is bijvoorbeeld een 112 km lange wandeltocht in de sporen van deze beroemde schrijver te lopen. Op zijn Zweeds het "Utvandrarleden" ofwel de Emigrantenroute. Je komt dan langs zijn geboortedorp. Maar ook langs andere historische hoogtepunten uit zijn boeken. Verder loop je door de immense ongerepte Smålandse bossen, langs vele meertjes en de typische rode huisjes met de stenen muurtjes. Natuur op zijn best...
5. Wandelen in Blekinge
Net onder Smaland ligt Blekinge, een van de minst bekende provincies van het land. Er zijn talloze paden door het landschap van Blekinge, variërend van korte routes tot langere trails. De Blekingeleden is een 270 kilometer lange route, die dwars door de provincie voert, verdeeld in 15 etappes van 9 - 30 kilometer. De route vangt aan bij Bröm in het oosten of het middeleeuwse plaatsje Sölvesborg in het westen en neemt je mee langs de grote variëteit aan gebieden in de regio.
De organisatie ARK56 heeft een brede waaier aan wandelpaden uitgezet in Blekinge, met goede markering.
6. Wandelen in West-Zweden
Wij reisden af naar West-Zweden voor een herfstreis vol mooie wandelingen. We maakten super afwisselende hikes door kleurrijke bossen, langs spiegelgladde meren die de herfstkleuren mooi weerspiegelden. Langs wilde rivieren en bulderende watervallen. Ook wandelden we over de roze granieten rotsen aan de westkust met uitzicht op de zee die wild tegen de rotsen aan slaat. Én we pakten de veerboot voor een uitdagende hike op een rotsachtig eiland. West-Zweden is echt een bijzondere bestemming voor een wandelreis. Nog vrij onbekend maar daardoor is de verrassing des te groter.
In de regio kan je kiezen uit korte rondwandelingen die je in enkele uren of een dag wandelt maar je kan ook gaan voor een langeafstandspad. De Bohusleden, Kuststigen, Gotaleden en Pilgrimsleden zijn pas enkele van de mogelijkheden. Wij zelf liepen etappes van de Bohusleden en de Kuststigen waarbij we alvast kennismaakten met de aard van de routes. Ik moet zeggen, wij werden er erg enthousiast van en gaan graag nog eens terug om meer van deze routes te zien! Uitgebreide informatie over de diverse trails die wij liepen vind je op onze pagina met reistips voor West-Zweden.
7. Themawandelingen
De John Bauer route en de Emigrantenroute (Utvandrarleden) zijn leuke themapaden in de provincie Smaland, zie het stukje hierboven. In het Westen zijn ook mooie themawandelingen: de pelgrimsroutes (Pilgrimsleden) in de provincie Dalsland, en Bruksleden, in de provincie Västmanland.
Wandelvakantie in de zomer
In de zomer vindt het natuurverschijnsel van de middernachtzon plaats. De zon gaat in de nacht van 21 juni dan helemaal niet onder. De gemiddelde zomertemperatuur in Zweden is 25 graden overdag. Dit maakt het uiterst geschikt om te fietsen of te wandelen langs de vele meren en bossen. Wildkamperen is er legaal, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon een vakantiehuisje boeken.
Bereikbaarheid
Vanuit Nederland is het goed te doen met de auto naar Zweden te rijden. Wanneer je niet te veel wilt rijden kan je kiezen voor een overtocht met de veerboot. Wanneer je liever doorrijdt kun je via de bruggen in Denemarken binnen een dag het zuiden van Zweden bereiken. De afstand van Utrecht naar Malmö is ongeveer 800 kilometer. Wanneer je geen gebruik maakt van de veerverbinding naar Zweden, dan is het ook mogelijk via Noord-Duitsland en Denemarken te rijden. Hierbij maak je gebruik van de bruggen in Denemarken. Dan is de reis van Utrecht naar Malmö zo’n 935 kilometer. Bij alle bruggen is men verplicht tol te betalen - over het algemeen ook met creditcard.