Ga naar content

West-Zweden

Natuurreis Zweden - Hej, välkommen till Västsverige! Welkom in de regio van dichte bossen, duizenden meren en een adembenemende kustlijn met ontelbare granieten eilandjes en zeevogels. Welkom in de regio van fine dining, fika en eten uit het seizoen. Welkom in een regio waar je tot rust komt en tegelijk actief kan zijn. Welkom in West-Zweden!

Op uitnodiging van het verkeersbureau van West-Zweden reisden wij naar deze nog onontdekte Zweedse regio. West-Zweden bestaat uit de provincies Bohuslän, Dalsland en Västergötland en strekt zich uit van Göteborg in het zuiden tot de Noorse grens in het noorden en van de kust van Skagerrak in het westen tot Lake Vänern in het oosten. We vergaapten ons aan de bossen (mét herfstkleuren!), spiegelgladde meren, snelstromende rivieren en ruige rotskusten. Het echte Zweden gevoel in een notendop.

Natuur West-Zweden

De natuur in West-Zweden is vergelijkbaar met andere delen van Zweden. In het binnenland vind je ontelbaar veel meren en donkere bossen van berken en sparren. Maar daarnaast heeft West-Zweden nog een leuk extraatje: de sprookjesachtige kustlijn. De enorme rotspartijen van (soms roze) graniet en gneis aan een woeste zee zijn een lust voor het oog.

Dieren in West-Zweden

Midden in die natuur leven ook een heleboel dieren. West-Zweden is ten eerste een fantastische plek voor de vogelaar. Zowel langs de kust als in de meren en bossen verschuilen zich bijzondere vogels. Neem je verrekijker mee en heb geduld, dan zie je zeker weten bijzondere soorten. Aan de kust spotten wij o.a. zeekoeten, vele eidereenden en aalscholvers. West-Zweden staat ook bekend om de kraanvogels die in april in grote getalen voorkomen (later meer hierover). Houd in de bossen ook je ogen open voor de imponerende oehoe.

Dieren in West-Zweden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In dit deel van Zweden heb je bovendien kans om elanden tegen te komen. Hoewel wij ze niet gezien hebben, wijzen de waarschuwingsborden langs de weg er wel op dat ze er zijn. Kijk in de schemer goed op de open velden en wie weet spot je ze wel. Vrijwel zeker ga je reeën spotten, deze komen heel veel voor. In de kustregio komen zeehonden voor en als je met een boot wat verder de zee op gaat heb je ook kans om dolfijnen te zien.

Mooiste plekken West-Zweden

Welke bezienswaardigheden wil je echt niet missen tijdens jouw vakantie in West-Zweden? We noemen hieronder de mooiste natuurgebieden en plaatsen waar je geweest wil zijn.

1. Westkust Zweden

Een van de pronkstukken van West-Zweden is de kust. Vanaf Göteborg tot aan de Noorse grens strekt zich een 160 kilometer lange kustlijn uit met een enorme archipel, bestaande uit grillige baaien, granieten rotsen en kleurrijke vissersdorpjes. Dit is de Bohuslän kust die regelmatig op lijstjes met mooiste kusten ter wereld verschijnt.

Mooiste plekken West-Zweden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ga hier kajakken, wandelen of op pad met een vissersboot en vergaap je aan de bijzondere rotsformaties. Een van de hoogtepunten hier vonden wij de granieten kust bij Lysekil. Hier moet je geweest zijn! Lees meer over de mooiste plekken van Bohuslän.

2. Vänern

Het grootste meer van Zweden en het derde grootste meer van Europa ligt in West-Zweden, in Västergötland. Bij Lake Vänern geniet je van 4800 kilometer aan kustlijn en een archipel met maar liefst 22.000 eilandjes. Dit maakt het tot de grootste zoetwaterarchipel in het Noorden van Europa. Bij het Vänern meer beleef je heerlijke zomeravonden op het strand en in de kajak maar ook in de koudere maanden is het hier fijn peddelen, wandelen en vogels spotten. Maar liefst 50 vogelsoorten vinden hier hun thuis. Spot jij de zeearend, visarend, aalscholver of stern?

3. Älvrummet

Net buiten het centrum van de stad Trollhättan ligt natuurreservaat Älvrummet. Hier komen bos, rivier en stad samen. Diverse trails nemen je mee door het gebied. Wij liepen zelf de Edsvidsleden van 14 kilometer. Je hike start in het bos en neemt je mee langs de Göta älv rivier. Je volgt smalle bospaadjes en loopt soms heel dicht langs de rivier, die met keien gescheiden is van de bosrand.

Wandelen in West-Zweden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Picknickbankjes staan op de meest bijzondere plekken zodat je geniet van een fika met uitzicht! Onderweg kom je ook langs de Trollhättan Waterfalls waar in de zomer tot 300.000 liter water per seconde doorheen stroomt. Het water wordt normaal gesproken tegengehouden maar zodra de sluizen open gaan staat je een spektakel te wachten! De Oscar brug is de beste plek om de waterval te bewonderen, maar tijdens de trail heb je ook regelmatig zicht op de rivier.

Edsvidsleden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een fijne uitvalsbasis voor Trollhättan en de trail is het Albert Kök Hotell. Deze bevindt zich bijna direct aan de start van de trail. Om er te komen hoef je enkel de Forngården door te wandelen, waar je oude Zweedse huisjes spot. Het hotel is bovendien een bijzondere plek om te slapen. Hij staat bovenop een heuvel met uitzicht over de rivier en het centrum van Trollhättan. De kamers hebben een balkon en het klassieke restaurant met terras biedt je mooi zicht over de stad en omliggende natuur. Ga 's avonds ook zeker dineren bij het uitstekende hotel. Wij kregen 'herfst op een bord' geserveerd. Oftewel, seizoensgebonden gerechten gebaseerd op wat er in de herfst te vinden is in de natuur.

4. Lake Hornborgasjön

Kom in april naar dit meer in Västergötland en je weet niet wat je ziet. Duizenden kraanvogels ‘dansen’ dan rond het meer. De Zweden komen zelf ook uit alle windrichtingen om de vogels te bewonderen. De beste plek om ze te zien is aan de zuidkant van het meer, bij het bezoekerscentrum Trandansen.

Kraanvogels Zweden
Deel op Pinterest

Wil je wandelen graag combineren met vogel spotten? Denk dan eens aan de Pilgrimsleden van Falköping naar Varnhem. Op deze 44 kilometer lange route zie je niet alleen de vogels maar ook het cultuurlandschap rond Hornborgasjön.

5. Göteborg

De tweede grootste stad van Zweden is gegarandeerd het begin of eindpunt van jouw reis door West-Zweden. Je komt hier waarschijnlijk aan per vliegtuig, boot of trein en wanneer je met de auto reist is het ook leuk een stop te maken in deze bruisende stad. In en rond Göteborg is het verrassend groen. Vanuit de stad zit je binnen no time op een eiland, aan een meer of in een bos. Lees alle tips voor Göteborg.

Gunnebo slot
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Göta kanaal

Het Göta kanaal is wellicht een van de meest indrukwekkende constructies van heel Zweden. Men wilde in de 19e eeuw een verbinding creëren tussen het Kattegat in het westen en de Baltische Zee in het oosten. Het resultaat is een 190 kilometer lang kanaal van Sjötorp bij het Vänernmeer tot Slätbaken in het westen. Dit kanaal heeft er tevens voor gezorgd dat Göteborg en Stockholm over het water verbonden zijn via het binnenland. Hoewel vrachtschepen nog wel gebruik maken van de waterweg, is het inmiddels meer een toeristische attractie geworden.

Highlights West-Zweden
Deel op Pinterest

Wie het kanaal afvaart krijgt een goede indruk van het Zweedse landschap. Via grote en kleine meren en 58 sluizen kom je door het platteland, langs bossen en mooie dorpen en steden. Je kan het kanaal vanaf het water verkennen tijdens een traditionele stoombootcruise of op eigen kracht peddelen per kajak of kano. Een andere populaire manier om het kanaal te verkennen is vanaf het fietspad dat parallel loopt aan het kanaal.

Een van de mooiste trajecten ligt tussen Lake Vänern en Lake Vättern. Vaar bijvoorbeeld van Sjötorp naar Karlsborg. Daarvandaan kan je ook het Tiveden Nationaal Park meepakken waar je struint over de wandelpaden door eeuwenoude bossen met grote zwerfkeien en waar je waanzinnige vergezichten over de meren hebt.

Actieve vakantie West-Zweden

Deze Zweedse regio is er echt eentje om op actieve wijze te verkennen. Wij klommen in een kajak en trokken de wandelschoenen aan. Maar je kan ook gaan fietsen, zwemmen, besjes plukken, vissen of iets heel anders ondernemen afhankelijk van het seizoen.

Wandelen West-Zweden

Wil jij wandelen dwars door mysterieuze bossen, langs snelstromende rivieren en over enorme rotsen met uitzichten over eilandjes en een woeste zee? Dan is West-Zweden echt een wandelbestemming voor jou. Bij een rustgevende bestemming als Zweden past slow travel, waarbij je het land op langzaam tempo verkent. Om dit te ervaren wandel je bijvoorbeeld een langeafstandspad. Dit brengt je echt in contact met de natuur en de lokale cultuur en is een fijne manier om West-Zweden door en door te leren kennen. Wij liepen zelf delen van twee LAW's in West-Zweden:

Bohusleden

De Bohusleden is 340 kilometer lang, verdeeld over 27 etappes en gemarkeerd met oranje. De route loopt van Lake Blåvättnerna in het zuiden tot Strömstad helemaal in het noorden. Een afwisselende route die je meeneemt door de mooiste bossen, langs meren, velden, rotsformaties, moerassen en door knusse dorpjes en steden. Je hoeft de route zeker niet in één keer te wandelen. Wij hebben zelf één etappe gedaan, etappe 16 van Kaserna naar Harska

Wandelroute in West-Zweden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Deze etappe is 11,5 kilometer lang waarbij je spannende bospaadjes volgt, langs een wilde rivier stapt en met als hoogtepunt de Brålandsfallet waterval met zalmentrap! Hier kunnen de zalmen van de ene kant naar de andere kant van de rivier zwemmen zonder zich in één keer van de waterval te storten. Vanaf boven op een brug bewonder je de waterval terwijl hij met veel geweld naar beneden stort. Wij waren er in de herfst waardoor de hele omgeving geel kleurde door de herfstbladeren.

Bohusleden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook erg mooi is het meer waar je bij rustig weer prachtige weerspiegelingen van de bomen ziet. Een klein rood huisje in de verte maakte het Zweedse plaatje voor mij helemaal af. Het laatste stuk van de etappe wandel je door een dichtbegroeid paadje waar je echt een weg doorheen moet banen alvorens je in een met mos begroeid bos uitkomt. De etappe eindigt bij natuurgebied Södra Harska, waar je nog een kort uitstapje kan maken naar een meer. Je loopt tijdens de route regelmatig over houten trappen en loopbruggen die door gevallen blaadjes en regen ontzettend glad kunnen worden, dus let op waar je loopt! Dit maakt het avontuur wel des te groter.

Bohusleden wandelroute
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Kuststigen

Het totale kustpad is zo'n 450 kilometer lang en strekt zich uit van de archipel van Tjörn in het zuiden van West-Zweden tot Oslo in Noorwegen. Houd er rekening mee dat niet alle etappes met elkaar verbonden zijn. Soms moet je een boot of bus pakken om bij de volgende etappe te komen. Het kustpad volgt grotendeels de kust waardoor je regelmatig getrakteerd wordt op uitzichten op zee, maar je loopt soms ook verder het binnenland in. Door bossen, over hangbruggen en langs sporen uit het verleden zoals rotstekeningen. Wij liepen tijdens onze trip naar West-Zweden twee delen van de Kuststigen. De Dyröleden op het eiland Dyrön in Tjörn en de etappe van Lysekil naar Skal.

Dyröleden (5 km)
Op het eiland Dyrön in de Tjörn archipel loopt de Dyröleden. De vijf kilometer doet misschien vermoeden dat deze trail een makkie is. Maar vergis je niet! Je wandelt van begin tot eind over rotsachtige, oneffen paden. Trappen op en af, door ravijnen en over zeer winderige rotsplateaus. 

Kuststigen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De uitzichten zijn fenomenaal. Je kijkt uit over buureilanden Åstol, Klädesholmen, Marstrand en Risön-Hättan. Langs de kust spot je zeevogels zoals de unieke eidereend. En vergeet ook niet om de rotsen af te speuren, want je kan zomaar oog in oog komen met de moeflonkudde die vrij rondwandelt op Dyrön. Echt een indrukwekkende route! Je kan de route op meerdere plekken verlaten dankzij de 6 ingangen. 

Etappe 12 Lysekil - Skal (14 km)
Samen met Anette van Salta Guiden liepen we deze etappe van het kustpad. Anette is een echte sportieveling die ons maar al te graag meenam door het natuurgebied waarin zij opgroeide, natuurreservaat Stångehuvud. Hier begeef je je in een adembenemend landschap van granieten rotsen met een roze ondertoon, waanzinnig!

Kuststigen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Al wandelend en springend van rots naar rots wist Anette ons alles te vertellen over de historie van het natuurgebied maar ook over de lokale flora en fauna en haar eigen ervaringen over hoe het is om op te groeien in deze regio.

Overige LAW's
Naast de Bohusleden en Kuststigen heb je diverse pelgrimspaden, de Gotaleden, Billingeleden, Sjuhäradsleden en meer boeiende langeafstandswandelingen.

Kortere wandelroutes
Naast de LAW's zijn er natuurlijk nog veel meer kortere trails die je in enkele uren tot een dag kan wandelen. Voel je vrij om zelf een mooie trail uit te zoeken in een van de natuurgebieden of langs de kust. Het kan fijn zijn om een wandelgids mee te nemen zodat je altijd de route bij de hand hebt. Kijk ook eens op de website van Visit West-Sweden voor een compleet overzicht van wandelpaden in West-Zweden.

Kajakken in West-Zweden

Een van de dingen die je wil beleven in West-Zweden is kajakken. De regio heeft zoveel prachtige meren, rivieren en baaien dat je zeker eens de peddels in handen moet nemen. Ga bijvoorbeeld het water op in de meren in het binnenland, maak een kajaktour op een rivier of ga net als wij peddelen aan de Bohuslän kust, tussen de eilanden. Wij gingen op pad met Marcus en Ingela van Skärgårdsidyllen.

Actief in West-Zweden
Kajakken Bohuslän
Deel op Pinterest

Deze enthousiaste gidsen nemen je in kleine groep mee langs de betoverende kustlijn met ontelbare eilandjes met een stop op een eilandje voor een heerlijke fika. Op onze pagina over kajakken in Zweden doen we uitgebreid verslag van onze tocht!

Gastronomie

West-Zweden is bovendien een geweldige bestemming voor een culinaire reis naar Zweden. Zeker visliefhebbers gaan de keuken fantastisch vinden. De schaaldieren komen er recht uit zee. Het is zelfs mogelijk om aan boord te gaan op een vissersboot en de vissers een handje te helpen bij het vangen van kreeft, oesters, mosselen en andere schaaldieren. Ook aan de vegetariërs is gedacht. De paddenstoelen, besjes en kruiden komen zo uit het bos. Wij waren er in de herfst en kregen de meest bijzondere seizoensgerechten voorgeschoteld. 

Gastronomie West-Zweden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Van een verse bietencarpaccio tot een cantharellensoep en overheerlijke chocoladebrownies met vers fruit. De West-Zweden weten wel hoe ze moeten koken! West-Zweden heeft een eigen label (Taste of West Sweden) voor restaurants die hun gerechten op een verantwoorde en duurzame manier bereiden met lokale en seizoensgebonden producten. Onder andere Gunnebo Restaurant, Albert Kök Hotel, Restaurant Ekbacken bij Ulkeröds Gard, Salt & Sill en Strandflickornas Havshotellet hebben dit label. Hier genoten wij van de meest bijzondere culinaire hoogstandjes. Bekijk alle aangesloten restaurants.

Beste reistijd
Wij bezochten West-Zweden zelf in het najaar, wanneer de herfstkleuren het landschap overnemen. Hele bossen kleuren geel en oranje! Wij hadden erg geluk met het weer en hebben in een week tijd maar enkele spetters regen gehad en zelfs ook veel zon! Ook is dit het laagseizoen en heb je veel natuurgebieden en wandelpaden nagenoeg voor jezelf. Voor wie het interessant vindt: dit is ook het kreeftenseizoen en dus kan je in deze periode meegaan op een vissersboot om kreeften te vangen en bereiden.

Herfst in West-Zweden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

West-Zweden wordt meestal bezocht in de zomer wanneer het lang licht is en de temperaturen aangenaam zijn. Echter, het kan er dan ontzettend druk worden. Zeker in juli wanneer de Zweden zelf ook vakantie hebben. Ga dan beter net ervoor, bijvoorbeeld in mei of juni wanneer de dagen weer langer worden en de temperatuur stabieler is. In de winter is West-Zweden koud en donker. Maar aan de kust is het klimaat milder dus ook dan is een reis prima mogelijk mits je erop instelt dat het weer niet optimaal is.

Uniek overnachten

Waar ga je slapen in West-Zweden? Er zijn ontzettend veel gave overnachtingsplekken te vinden. Wij sliepen zelf hier:

Stepping up Sustainability West Sweden

Wist je dat West-Zweden ook een duurzame bestemming is? West-Zweden heeft een eigen duurzaamheidsinitiatief opgezet om ecotoerisme te stimuleren. Touroperators, hotels en restaurants zetten zich samen in voor een duurzamere branche. De partijen die zijn aangesloten bij dit initiatief letten erop dat ze zo min mogelijk impact maken op het milieu, goed bezig zijn voor zowel de locals als de bezoekers, proberen de bezoekstroom te spreiden en zorgen voor meer fulltime banen. Zo probeert West-Zweden zowel de economie als het milieu en de lokale flora, fauna en inwoners te supporten. Bekijk welke duurzame ondernemers aangesloten zijn en plan jouw eco-trip.

Filmpje West-Zweden

Laat je meevoeren in deze video naar de mooie plekjes die Manou en Mischa ontdekten tijdens hun rondreis in het westen van Zweden.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!