Bohuslän
Zweden - De kust in de Zweedse provincie Bohuslän is een van de mooiste plekken in West-Zweden. De sprookjesachtige kustlijn strekt zich uit over 160 kilometer van Göteborg tot Stromstad en heeft een archipel met maar liefst 8000 eilandjes, granieten rotsen met roze gloed en knusse havenplaatsen. Ongekende zonsondergangen en schattige rode vissershutjes maken het romantische plaatje compleet. De Bohuslän kust heeft ons hart veroverd. Ga met ons mee en word ook verliefd!
Mooiste plekken Bohuslän
Eigenlijk is de kust van Bohuslän één groot hoogtepunt. Ga gewoon lekker struinen, peddelen of roadtrippen en je valt van de ene verbazing in de andere. Maar zorg ook dat je onderstaande bezienswaardigheden in ieder geval meeneemt in je reisplan. We geven vooral tips voor de kust en een enkele tip voor het binnenland van de provincie.
1. Stångehuvuds natuurreservaat
Voor ons absoluut een van de hoogtepunten van de kustlijn. Hier wandel je over enorme roze granieten rotsen aan een woeste zee. Je kijkt eindeloos ver uit over de horizon waar je in de verte eilandjes, zeilboten en vuurtorens spot.
Met geluk duikt er een zeehond of alk op of vliegt er een Jan-van-Gent over. En de zonsondergangen... die zijn onbeschrijflijk magisch! Lees alles over Stångehuvuds en andere natuur bij Lysekil.
2. Tjörn
Het driehoekige eiland Tjörn is een mooi plekje aan de Bohuslän Coast. Prachtig gelegen in zee omringd door andere eilanden. Geniet er van de uitzichten en zonsopkomsten en -ondergangen, bezoek het Nordic Watercolour Museum en het aparte Pilane sculptuur park waar enorme kunstwerken op de rotsen staan.
Op Tjörn kan je bovendien op een heel bijzondere plek overnachten. Salt & Sill is het eerste drijvende hotel van Zweden. Bijna alle kamers hebben zeezicht waardoor je wakker wordt met onderstaand uitzicht. Ook tof is dat ze een boot met hottub en sauna hebben waar je tegen betaling gebruik van mag maken. Dineren doe je in het restaurant met uitzicht over de golven. Echt een pareltje!
Ga ook zeker eilandhoppen vanuit Tjörn. Je pakt al voor enkele euro's de veerboot vanuit Rönnängs Brygga en laat je vervoeren naar de eilandjes Dyrön en Åstol. Afhankelijk van de vaarroutes en tussenstops ben je 10 tot 25 minuten onderweg.
Dyrön is een ruig rotseiland waar mensen voornamelijk naartoe komen om de Dyröleden te wandelen (lees hier meer over op onze pagina over West-Zweden). Je komt aan in de gezellige noordelijke haven, waar restaurant Trålverket op je wacht met een lekkere lunch. Dit was ooit een werkplaats voor visnetten, maar nu serveren ze de meest heerlijke gerechten met de smaken van Bohuslän. Na de lunch heb je genoeg energie om aan de hike te beginnen of om te genieten van de zeevogels op de kliffen.
Wat kan je zien op Dyrön? Bijzondere rotskliffen, ravijnen, prachtige uitzichten over de omliggende eilanden, houten bruggen en trappen die tegen de rotsen aan liggen, een zandstrandje, vissershutjes en een hele hoop zeevogels waaronder eidereenden. Aan de noordkant van het eiland is het winderig en kaal. De zuidkant is wat lieflijker en warmer en er groeit veel meer vegetatie. Hier loop je ineens niet over kale rotsen maar door een boslandschap. Ook heb je op Dyrön kans op het zien van moeflon schapen. Deze lopen vrij rond over het eiland.
Vanuit Dyrön kan je het al zien liggen: buureiland Åstol. Je vaart er in 10 minuten naartoe. Dit is een heel ander soort eiland, bijna helemaal volgebouwd met karakteristieke witte huisjes met oranjerode daken. Het is er super kleinschalig met een klein haventje, een cafeetje en één echt restaurant. Je voelt de ongedwongen eilandsfeer terwijl de wind door je haren gaat. Ga langs voor lunch of diner bij Åstols Rökeri. Een echt vissermanstentje aan de haven, met mooi zicht op zee. Het is het witte gebouw rechts vooraan op onderstaande foto.
De rokerij staat vooral bekend om de visgerechten, die ze bereiden in de eigen rokerij met vis recht uit de zee. Afgetopt met vers zeezout. Maar de vrouw van de eigenaar, tevens de kok, eet zelf af en toe vegetarisch en dus weet ze ook voor de vegetariërs iets verrukkelijks neer te zetten. Extra leuk is dat bij de rokerij regelmatig muzikanten optreden, wat de sfeer alleen maar beter maakt! Toen wij er waren was er toevallig een lokaal feest gaande waarbij mensen lekker zaten te eten onder het genot van gitaarmuziek. Heel bijzonder om hierbij te zijn.
3. Kosterhavet National Park
In het meest noordelijke deel van de Bohuslän kust, op de grens met Noorwegen, ligt het eerste mariene nationaal park van Zweden. Aangezien de flora en fauna in zee niet aan grenzen gebonden zijn, gaan zij gewoon met de stroming mee naar Noorwegen. Hier loopt het nationaal park door als Ytre Hvaler NP.
Het park ligt volledig in zee en is van het vasteland gescheiden door een diep fjord (tot 250 meter diep). Door de werking van het fjord komt koel en zout water het park binnen wat ervoor zorgt dat dieren die normaal verder van de kust en dieper in zee leven, hier vlakbij de kust voorkomen. Kosterhavet NP heeft dan ook de meest rijke mariene biodiversiteit van het land. Van de 12.000 soorten komen er 200 enkel hier in het land voor. Ook vind je in Kosterhavet het enige koraalrif van Zweden en de grootste zeehondenkolonie van het land.
Het grootste deel van het nationaal park bevindt zich onder water. Daarom is het een aanrader om te gaan duiken of snorkelen om Kosterhavet en zijn flora en fauna echt te leren kennen. Er zijn mooie snorkeltrails uitgezet die ook voor de kinderen goed te doen zijn en je kan wetsuits huren voor een comfortabele duik in het koude water. Ook gaaf is om met een gids te gaan kajakken of mee te gaan op een seafoodsafari. Let ook goed op wat er allemaal voorbij zwemt en vliegt. Misschien spot je een van de vele zeehonden of zeevogels in het nationaal park.
Je bereikt Kosterhavet met een veerboot vanuit Stromstad, na ongeveer 45 minuten sta je bij het bezoekerscentrum Naturum Kosterhavet, waar jouw verkenning begint. Haal hier een plattegrond op en leer alvast wat meer over dit unieke nationaal park.
4. Kostereilanden (Kosteröarna)
Binnen de Kosterzee liggen diverse mooie eilanden. De zee rondom de eilanden behoort tot het nationaal park maar het landoppervlak van de meeste eilanden niet. De noordelijke en zuidelijke Kostereilanden zijn de grootste en bieden je prachtige uitzichten over het nationaal park en geven je een bijzondere natuurbeleving. Bovendien zijn de eilanden autovrij dus heerlijk stil! Waar je in het nationaal park vooral op en onder water wil zijn, kan je op de Kostereilanden goed uit de voeten op wandelschoenen en op de fiets.
Sydkoster is het grootste Kostereiland en is wilderig begroeid met wilde bloemen en bos. Ook vind je er geweldige zandstranden en krijg je bijzonder uitzicht over de archipel. Er zijn vier wandelroutes uitgezet van 3 tot 7 kilometer, maar je kan ook de 14 kilometer lange wandeling over het gehele eiland maken. Wandel hier zeker naar Valfjäll, het hoogste punt van het eiland waarvandaan je geweldig zicht hebt over de omliggende Kostereilanden. Ook vind je op Sydkoster de snorkelroute Rörviks en kan je een zeehondensafari regelen.
Nordkoster is vergeleken met zijn zuiderbuur veel ruiger en kaler. Op dit eiland zie je de sporen van de ijstijd terug in het landschap. De grillige rotskust is gevormd door gletsjers. Ook wordt het eiland gedomineerd door de heuvel in het midden, Högen Hill, waar één van de twee vuurtorens op staat en je mooi uitzicht hebt. Op Nordkoster is fietsen verboden en dus zal je te voet op pad moeten. Dat gaat helemaal goedkomen met de uitgezette wandelroutes; eentje van 5,5 en eentje van 5,4 kilometer.
5. Älgafallet / Elgafossen
Provincie Bohuslän is meer dan alleen de kust. Wanneer je het binnenland in rijdt, kom je bossen met open velden tegen, de countryside. De ideale plek om te zoeken naar elanden en reeën! Ingela en Marcus, gidsen bij Skärgårdsidyllen, namen ons mee naar de hoogste waterval van Bohuslän, de 46 meter hoge Älgafallet. Bijzonder aan deze waterval is niet alleen de hoogte, hij ligt namelijk precies op de grens van Zweden en Noorwegen. Met één stap sta je ineens in het buurland.
De waterval ligt op de route van de Bohusleden, etappe 23 van 13 kilometer. We hadden helaas niet de tijd om deze etappe te lopen, maar parkeerden de auto onderaan de waterval en hoefden alleen nog omhoog te klimmen via de rotsen. Eenmaal boven op de brug genoten we van de waterval die in het niets leek te storten. De herfstachtige bomen maakten het idyllische plaatje volledig af.
6. Mooie plaatsen in Bohuslän
Bij een echte kustregio horen natuurlijk vissersplaatsen. En in Zweden zijn dat zeer kleurrijke en knusse dorpjes en steden waar je aanschuift voor een lunch of diner met waanzinnig uitzicht! Dit zijn een paar van de mooiste plaatsen in Bohuslän.
Fjällbacka
Ingela en Marcus namen ons mee naar Fjällbacka voor een overheerlijke lunch. Een knus vissersplaatsje met waanzinnige uitzichten. We wandelden over losliggende rotsblokken in de Kungsklyftan (Koningskloof), en daarna omhoog naar een uitkijkpunt waardoor we de hele baai met eilandjes en schattige huisjes in allerlei kleuren konden overzien.
Andere mooie plaatsen aan de Bohuslän kust:
Fiskebäckskil - Struin door de smalle straatjes en relax op de warme rotsen aan zee.
Grebbestad - Maak een zeesafari en eet in een tentje aan de kust.
Strömstad - Eindpunt van de Bohusleden en tevens dé uitvalsbasis voor Kosterhavet NP.
Marstrand - Bezoek het fort en ga zwemmen en zeilen.
Smögen - Bekend om de vrolijke kade met kleurrijke huisjes.
Uddevalla - Het hart van Bohuslän, mooie wandelroute over houten bruggen langs zee.
Lysekil - Hierboven al benoemd, geweldige ligging naast het natuurreservaat.
Doen in Bohuslän
Zeker voor de liefhebbers van watersporten is Bohuslän een geweldige bestemming voor een actieve vakantie. Maar ook op het land beleef je de mooiste avonturen.
Kajakken
Samen met Skärgårdsidyllen zijn we gaan kajakken aan de Bohuslänkust. Een fantastische ervaring waarbij je de zee op gaat en peddelt tussen rotseilandjes en aanmeert op een eilandje voor een echte Zweedse fika. Ook zonder peddelervaring kan je deelnemen! We doen uitgebreid verslag over deze gave ervaring op onze pagina over kajakken in Zweden.
Wandelen
We hebben twee delen van de Kuststigen en één deel van de Bohusleden gewandeld. Dit zijn beiden langeafstandspaden die onder meer de provincie Bohuslän doorkruisen. Lees meer over deze wandelroutes op onze pagina met West-Zweden tips.
Seafood safari's
Door het frisse en schone water aan de Bohuslän kust vind je hier de lekkerste zeevruchten van het land. Van april tot november kan je mee op safari om mosselen, oesters, kreeften en andere schaaldieren te vangen en te leren hoe je ze moet bereiden. Vissers nemen je mee op zee en laten je de fijne kneepjes van hun vak zien. En natuurlijk mag je proeven, vers uit de zee!
Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door het verkeersbureau van West-Zweden.