Ga naar content

Fjällräven Classic Sweden

Zweeds Lapland - Daar sta je dan. In een uitgestrekte vallei tussen de hoogste bergen van Zweden, met kolkende rivieren, lieflijke watervalletjes en een kudde rendieren om je heen. Ondanks de enorme backpack op je rug voel je je heel klein. Je hebt geen bereik, maar meer verbinding dan ooit. Verbinding met jezelf, de natuur en mede-hikers van over de hele wereld. Je gaat grenzen verleggen, vriendschappen sluiten, tot nieuwe inzichten komen en de natuur nóg meer respecteren. Verwonder, geef je over en geniet! Beleef het avontuur van je leven tijdens de Fjällräven Classic Sweden, een trektocht van 110 kilometer mét wildkamperen in de ruige natuur van Zweeds Lapland.

Wat is Fjällräven Classic?

De Classic van outdoormerk Fjällräven is een hike-evenement dat in 2005 is ontstaan om mensen wilde natuur te laten ervaren op een veilige, toegankelijke en verantwoorde manier. Het evenement begon heel klein met zo'n honderd deelnemers. Inmiddels komen mensen van over de hele wereld (ruim 1700 mensen met 49 nationaliteiten in 2022) naar een van de ruigste gebieden van Zweden om met ondersteuning van Fjällräven de 110 kilometer lange trektocht te maken. Alles wat je nodig hebt neem je mee op je rug en slapen doe je in je eigen tentje, dat je dankzij het allemansrecht mag neerzetten waar je wil (behalve in Abisko NP). 

Fjallraven Classic
© Anette Andersson
Deel op Pinterest

Een tocht door de wildernis klinkt voor velen intimiderend, maar met de hulp van Fjällräven kan iedereen met een goede conditie en de juiste mindset 'The Great Outdoors' ervaren. Fjällräven neemt de logistieke kant voor haar rekening met transfers, gevriesdroogde maaltijden, checkpoints, ondersteuning en zelfs traktaties onderweg. Zo heb jij alle handvatten om te genieten van de natuur en de hike.

Classic Fjällräven wandelen

De originele Classic wordt gehouden in Zweden, de thuisbasis van Fjällräven, maar wegens het grote succes is het concept nu ook uitgerold in andere landen wereldwijd. De Classic Sweden is met 110 kilometer de langste van allemaal. In 2022 werden ook de volgende Classics gehouden:

  • Duitsland - 57 km in de Allgäuer Alpen
  • Denemarken - 75 km langs de kust van Zuid-Funen
  • UK - 60 km in Cairngorms NP
  • Zuid-Korea - 56 km op Joju eiland
  • USA - 51 km in de bergen van Colorado

Ook China en Hong Kong zijn al decor geweest voor de trekking. In dit artikel focus ik echter alleen op de Classic in Zweden, die ik zelf op uitnodiging van Fjällräven liep.

Fjällräven Classic Sweden route

De totale route is 110 kilometer lang en neemt je mee door de betoverende natuur tussen Nikkaluokta en Abisko in Zweeds Lapland, deels over de Kungsleden trail. Je loopt via zes checkpoints de gehele route op eigen tempo, de meeste mensen doen er tussen de 3 en 7 dagen over. Wij liepen hem zelf in 5 dagen, wat neerkomt op afstanden tussen de 17 en 28 kilometer per dag. De route is goed bewegwijzerd met rood gemarkeerde stenen.

Natuur Fjallraven Classic Sweden
© Anette Andersson
Deel op Pinterest

Verdwalen zal je niet snel, zeker omdat er veel andere trekkers op de trail zijn. Toch is het aan te raden een kompas mee te nemen en de kaart die je van Fjällräven krijgt goed te bestuderen.

Etappes Classic Sweden

Ik beschrijf de route en etappes zoals wij die liepen, maar je kan daar zelf makkelijk aanpassingen in maken naar jouw eigen conditie. Zorg wel dat je de Classic voltooit voordat de checkpoints sluiten, in 2022 was dit na 7 dagen. Om bij het startpunt in Samidorp Nikkaluokta te komen pak je een van de shuttlebussen die Fjällräven voor alle deelnemers geregeld heeft vanuit de check-in bij Camp Ripan in Kiruna. Voordat je vertrekt haal je je eerste stempel bij het checkpoint in Nikkaluokta en bind je de oranje safety tag op je backpack. Misschien nog een bezoek aan de laatste echte wc voor de komende dagen en dan... tijd om de trail op te gaan!

Etappe 1 Nikkaluokta - Kebnekaise Mountain Station 19 km

De eerste dag is een rustige inkomer. Je wandelt over goed toegankelijke zandpaden en vlonderpaden tussen de bomen, besjes en paddenstoelen, steeds meer richting de wildernis. Na slechts 5 kilometer wandelen is het alweer tijd voor een pauze bij Lap Dånalds. Dit kwam voor ons als een totale verrassing. Aan het schitterende turquoise meer Ladtjojaure waar je je bijna in Patagonië waant, kan je ineens vers gebakken rendierburgers bestellen (en falafelburgers voor de vegetariërs). 

Fjällräven Classic Sweden etappes
© Anette Andersson
Deel op Pinterest

Na een bezoekje aan het droogtoilet (pak elke kans op een semi-normaal toilet!) trekken we steeds verder de wildernis in. Over rotsachtige paden lopen we langs meertjes, stroompjes en beekjes. We ervaren voor het eerst hoe het is om ons drinkwater direct uit de ijskoude beken te drinken. Hoe verder tegen het einde van de etappe, hoe meer je het echte wildernisgevoel krijgt. De natuur wordt ruiger en ruiger. Je krijgt al een eerste zicht op de betoverende bergwereld die je komende dagen te wachten staat. 

Fjällräven Classic Sweden
© Anette Andersson
Deel op Pinterest

Bij Keb Station hebben wij kamp opgezet voor de nacht. Hier vind je nog een berghut met toiletten, een shop, café en zelfs een sauna. Maak je klaar, want vanaf morgen ga je écht de wildernis in!

Etappe 2 Keb Station via Singi naar Sälka 28 km
Dag twee was voor mij absoluut de zwaarste maar ook de mooiste etappe van de hele trektocht. 28 kilometer is niet niks, zeker niet met een loodzware rugzak op je rug en met stijgingen en dalingen over rotsachtige paden. Wij begonnen de dag midden in het hooggebergte van Zweden waar we omgeven zijn door pieken van 2000 meter. Sommige deelnemers trekken een extra dag uit om de Kebnekaise (met 2,096 meter de hoogste berg van Zweden) te bedwingen, de tocht duurt 12 uur retour. Wij wandelden vanuit Keb station direct door via de groene vallei die omringd is door besneeuwde pieken. De bergen hebben allerlei vreemde vormen. Sommige komvormig, andere plat of juist puntig. Ik keek mijn ogen uit, ondanks dat ik moest opletten waar ik mijn voeten neerzette. Je steekt rivieren over via rotsblokken, bewondert steile berghellingen met watervallen en wandelt over wiebelige loopbruggen. 

Kebnekaise gebergte
Kebnekaise gebergte
Deel op Pinterest

Ongeveer op de helft van de route komen we aan bij checkpoint Singi, waar een broodje en bessensap op ons staan te wachten. Een heerlijke pauze aan een kraakheldere rivier waar we water halen om chocomel mee te bereiden. Schoenen uit en voeten luchten. Zonnetje erbij... Life is good! Ook waag ik me aan mijn eerste tent-wc. Deze tocht zit vol nieuwe ervaringen!

Met al 14 kilometers in de benen slaat de vermoeidheid toe, maar we moeten nog eens diezelfde afstand afleggen na de lunch. Stap voor stap ploeteren we door over de rotsachtige paden. Ondanks de prachtige natuur is het ook wel echt afzien! Er lijkt geen einde te komen aan de etappe. Alles in mij schreeuwde om gewoon te stoppen, de tent op te zetten en morgen door te gaan. Maar we moesten door naar Sälka.

Rendieren Zweeds Lapland
Rendieren zie je regelmatig
Deel op Pinterest

De rendieren onderweg waren een lichtpuntje. Wat een prachtige beesten! En dan die fantastische ruige natuur. Het ene moment ben ik in Zweden, dan weer waan ik me in Schotland, IJsland of Wales. Wanneer we nog 1,5 kilometer moeten lopen zie ik ineens in de verte tentjes staan! Het einde is nabij. Maar dit voelde echt als de langste 1,5 kilometer uit mijn leven. Volledig uitgeput strompelen we binnen bij checkpoint Sälka. Overigens een fantastische plek omringd door bergen, met vlak naast het kamp een riviertje waar we water halen om ons diner te bereiden. Bonus: het kamp heeft enkele sauna's staan. De toegang hiervoor zit bij je Classic ticket in.

Etappe 3 Sälka via Tjäktja naar Alesjaure 27 km
Vandaag staat je de pittigste klim van de tocht te wachten. Maar niet gevreesd, het viel mij alles mee. De etappe begint rustig op vlonderpaden in een vallei waarna je langzaam gaat stijgen over rotsachtige paden. Je ziet al van ver waar je naartoe moet: een stroom van mede-hikers klimt naar boven op een steile berghelling, de Tjäktja pas op! De Tjäktja pas is het hoogste punt van de tocht. Vergeet eenmaal boven niet even om te kijken, want het uitzicht is een van de mooiste van de hele trail. Bij het meditatiepunt heb je fantastisch zicht op de vallei met een meanderende rivier. Dan kan je duidelijk zien waar je al helemaal vandaan gekomen bent! Goed voor het vertrouwen.

Tjäktja pas
Tjäktja pas
Deel op Pinterest

Je bereikt het hoogste en koudste punt van de route op 1140 meter en vanaf hier is het bijna alleen nog bergaf. Wanneer je de berg bent overgestoken is het landschap volledig anders! Een soort sciencefictionachtig maanlandschap doemt voor je op. Je waant je in de kale vallei vol rotsblokken even op een andere planeet. Vanaf daar is het nog enkele kilometers naar checkpoint Tjäktja dat je bereikt met een rivieroversteek. Tijd om even op adem komen, naar het tenttoilet te gaan en dan door met een relaxt tochtje naar het eindpunt.

Etappes Fjällräven Classic Sweden
© Anette Andersson
Deel op Pinterest

Het tweede deel van de route is voor de verandering eens vlak. Veel vlonderpaden en weinig stenen op het pad zijn een verademing. Je komt over loopbruggen, langs turquoise rivieren en bergen met gletsjers. En dan markeert de loopbrug naar Alesjaure kamp het eindpunt voor de dag. Hopelijk ben je nog net op tijd voor een bezoek aan de sauna. In Alesjaure kampeerden wij op een heuvel met uitzicht op het felblauwe meer. Toen wij het tentje op hadden gezet en zagen hoe de zonsondergang de bergen oranje kleurde, voelden we ons echt gezegend. Wat een natuurschoon en wat een privilege om hier te zijn.

Alesjaure
© Anette Andersson
Deel op Pinterest

Etappe 4 Alesjaure - Kieron 19 km
Moe van de vorige intensieve dagen? Reserveer dan een plekje op de boot die je de eerste zes kilometers lopen bespaart. Je vaart over het prachtige felblauwe meer van Alesjaure, tussen de bergen door. Voor mij was dit tochtje heel welkom om mijn pijnlijke voeten een pauze te gunnen en bovendien kan je vanaf de boot eens écht goed genieten van het landschap, aangezien je je niet op je voeten hoeft te concentreren. Mocht je wel de trail willen volgen dan loopt deze langs de oever van het meer. Volgens mijn mede-hikers ook ontzettend mooi!

Etappe 4 Fjallraven Classic Sweden
© Anette Andersson
Deel op Pinterest

De overige 13 km is verder niet al te zwaar. Enkele ups en downs, met prachtige vergezichten over meren, rivieren en glooiende bergen. Tegen het einde van de route zien we verandering in het landschap. We zijn weer onder de boomgrens terechtgekomen! We steken een wild stromende rivier over en maken een stop om de voeten in het ijskoude water te laten rusten. Nog enkele honderden meters naar checkpoint Kieron, aan de rand van Abisko Nationaal Park. Toen we mensen met een bordje pannenkoeken, besjes en een flinke toef slagroom in het kamp zagen zitten waren we als een kind zo blij! Dat zijn de voordelen van hiken tijdens het Classic Event. Dit soort meevallers slepen je er doorheen.

Etappe 5 Kieron - Abisko 17 km 
Misschien komt het omdat de overwinning heel dichtbij is, misschien omdat de route vlak en relaxt is. Maar deze dag is een eitje! Die 17 kilometer door de berkenbossen en langs de meren en rivieren van Abisko Nationaal Park vliegen voorbij. Het was bij ons een warme en zonnige dag en dus namen we de tijd om tussendoor een duik te nemen in een ijskoud meer. De echte Zweden ervaring! Net voordat je de finish bereikt word je nog getrakteerd op het pronkstuk van Abisko: de Abiskoeatnu canyon. Een felblauwe, snelstromende rivier baant zich een weg door een fascinerende rotsformatie! Tijd voor de laatste selfies met de groep.

Abisko Canyon
Deel op Pinterest

En dan... een klap in ons gezicht. De eerste weg in 5 dagen tijd en een denderende trein verwelkomen ons terug in de moderne beschaving. We zijn nog helemaal niet klaar om de rust en simpliciteit van de wildernis achter ons te laten. Met een lach een een traan worden we onder een luid applaus onthaald aan de finishlijn. Blij dat we niet meer hoeven lopen maar nu al heimwee naar de vrijheid van de trail.

Finish Fjallraven Classic Sweden
© Anette Andersson
Deel op Pinterest

We wegen onze trash bag, halen onze laatste stempel en medaille en genieten dan van de overwinning. Maar echt klaar om de wildernis en de pure natuur achter ons te laten zijn we niet. Wanneer mag ik weer?

Voorbereiding

Het kan best een beetje zoeken zijn hoe je je nou optimaal voorbereidt op deze trekking. Wat neem je mee, hoe bereid je je lichaam zo goed mogelijk voor en wat zijn handigheden voor onderweg? 100% voorbereid ga je nooit zijn, maar met onderstaande tips hoop ik je zo goed mogelijk op weg te helpen.

Paklijst

Wat neem je mee op zo’n intensieve tocht door de wildernis? Mijn nummer 1 tip is: pak licht! Leg al je bagage klaar en ga er heel kritisch doorheen. Denk je iets niet nodig te hebben? Gelijk uit je rugzak halen. Je gaat de tocht het meest waarderen wanneer je licht pakt. Ik liep bijvoorbeeld elke dag in dezelfde outfit. Het is echt even helemaal terug naar de basis!

Fjällräven heeft op hun website een handige paklijst staan. Die lijst is heel compleet, dus baseer je zeker daarop. Enkele toevoegingen op hun lijst:

  • Voldoende energierepen, noten en iets wat je echt heel lekker vindt als beloning onderweg.
  • Vochtige doekjes om je nog een beetje schoon te kunnen maken. Er zijn geen douches op de trail.
  • Een dry bag voor spullen die echt droog moeten blijven zoals je slaapzak en je pyjama.
  • Er zijn sauna's en prachtige meren om in te zwemmen onderweg. Mocht je het niet fijn vinden om naakt te gaan pak dan zwemkleding in.
Fjallraven Classic Sweden voorbereiding
© Anette Andersson
Deel op Pinterest

Zwaarte van de route
Ik maakte deze tocht samen met een groep vrouwen van over de hele wereld die een mix aan ervaring hadden. Sommigen hadden de trek al eerder ondernomen, anderen hadden nog amper trekking ervaring, We zijn met z’n allen begonnen en hebben het met z’n allen afgemaakt. Ondanks dat iedereen hoogte- en dieptepunten heeft meegemaakt. Wanneer je in goede conditie bent en je mindset in de juiste richting zet kan je het doen. Op de trail zag ik allerlei soorten mensen, jong en oud, man en vrouw. Gezinnen met kinderen, oudere mensen. De oudste deelnemer in 2022 was 78 en de jongste 1,5! 

Je ziet, de trek is voor velen toegankelijk. Het wordt wel een stuk leuker en comfortabeler als je van tevoren voldoende kilometers maakt mét een volle backpack. Maak lange wandeltochten om je lijf te laten wennen aan het gewicht en de lange afstanden. Het is tevens mogelijk je aan te melden voor het trainingsprogramma, gehouden in het Nederlands!

Verantwoord omgaan met de natuur
Duurzaamheid en zorg dragen voor de natuur zijn de kernwaarden van Fjällräven. Het bedrijf neemt haar verantwoordelijkheid om goed voor de natuur te zorgen dan ook heel serieus. Op hun website vind je guidelines voor jouw verblijf in de wildernis. Hoe doe je bijvoorbeeld je behoeften en je afwas, waar zet je een tent op en mogen honden mee? Ze geven elke deelnemer ook een afvalzak mee voor al het afval dat je onderweg produceert. Dit neem je helemaal mee tot de finishlijn. Heb je meer dan 600 gram bij je aan de finish dan krijg je een beloning. Neem zeker ook zwerfafval mee als je dit onderweg vindt. Word je betrapt op vervuiling dan ben je gediskwalificeerd!

Tips & Tricks

Tijdens het wandelen ontdekte ik wat wel en niet handig is. Bij deze mijn persoonlijke tips:

  • Stop spullen waar je snel bij moet kunnen op een tactische plek in je backpack. Denk aan snacks, water, tape, blarenpleisters, zonnebrand, insectenmiddel...
  • Kleed je aan volgens het 3-lagen systeem en wees voorbereid op alle soorten weer. De Classic is gelopen in 5 graden met sneeuw maar ook met 25 graden met zon. Het kan per moment verschillen dus werk in lagen. 
  • Neem een slaapmasker mee. De zon gaat niet echt onder in de zomer, het blijft schemeren.
  • Tape je voeten preventief in tegen blaarvorming. Op dag 3 waren mijn voeten al kapot omdat ik niet goed getapet had en dus heb ik twee dagen moeten doorwandelen met enorme blaren op mijn tenen, geen pretje. 
  • Neem slechts één waterfles á 500 ml mee. Water is overal te vinden. Scheelt een hoop gewicht.
  • Stel je backpack zo ideaal mogelijk in. Wanneer je je schouders begint te voelen kan je kijken of je hem meer op je heupen kan laten steunen.
  • Er zijn kleine shops en sauna's onderweg, maar deze hebben een sluitingstijd. Wil je hier gebruik van maken, houd dan rekening met je vertrektijd.
  • Neem regelmatig pauzes onderweg. Wij liepen telkens een uur en namen dan een korte pauze. Eet en drink wat, lucht je voeten en ga dan weer met nieuwe energie door.
  • Test al je gear van tevoren goed. Wanneer je een gloednieuwe tent moet opzetten na een intensieve wandeldag in de stromende regen word je hier niet heel vrolijk van.
  • En bovenal, GENIET! Het is intens, moeilijk, zwaar maar ook een van de gaafste dingen die je ooit zal doen. Sta af en toe even stil bij waar je bent en hoe ongelofelijk mooi het is want voor je het weet ben je weer in de bewoonde wereld.
Classic Sweden ervaringen
© Anette Andersson
Deel op Pinterest

Tickets

Wil jij bij een van de Classics aanwezig zijn dit jaar? Bestel jouw tickets via de website van Fjällräven Classic. De tickets zijn altijd binnen no time uitverkocht dus wees er snel bij! Bij het ticket inbegrepen is toegang tot het event plus extraatjes. Bij Zweden was dit een trekkers paspoort, busvervoer naar de start, eten, gas en vervoer van onnodige bagage van begin- naar eindpunt. Ik wens je heel veel plezier en succes op het avontuur van je leven.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!