Laarzenpaden
Wandelen in Nederland - Niet bang voor een beetje modder en zin in een klein avontuurtje in eigen land? Trek dan je laarzen aan en waag je aan een blubberig laarzenpad! Deze zijn te vinden op heel veel plekken in Nederland. Super leuk om eens een ander soort wandeling te maken, ook met de kids. Op deze pagina vind je inspiratie voor de leukste laarzenpaden van Nederland. Van de Weerribben tot het Naardermeer en de Biesbosch.
Wat is een laarzenpad?
Je wil natuurlijk wel eerst weten waar je aan begint. Een laarzenpad is een wandelroute over onverharde paden die vaak blubberig en zompig zijn. De beste schoenen die je hiervoor aan kan trekken zijn hoge kaplaarzen. Vandaar dus de naam laarzenpad. Het leuke is dat je een gebied tijdens een laarzenpad heel anders beleeft dan op andere paden. Je komt op plekken waar je zonder je regenlaarzen anders niet gauw zal komen. Je wandelt vaak door weilanden en door wetlands, op overstroomde paden en modderige weggetjes.
10x leukste laarzenpaden van Nederland
Wat is de leukste laarzenwandeling van het land? Onze tips op een rij!
1. Laarzenpad Naardermeer (Noord-Holland)
Wanneer je wandelen en vogels spotten wil combineren, trek dan naar het Naardermeer. Hier vind je het 6 kilometer lange laarzenpad waarbij je tussendoor vogels kan kijken bij een observatiehut en kijkscherm. De route start in een weiland, waar vaak runderen staan te grazen. Daarna volg je een smal vlonderpaadje door het moerasbos. Let op! Niet naast het vlonderpad stappen (zoals ik) want dan zak je echt diep in de blubber. Na het vlonderpad kom je uit in een drassig weiland en hoor en zie je al verschillende watervogels. Tussendoor kan je een uitstapje maken naar de pittoreske vogelkijkhut. Misschien spot je een roerdomp, visarend of krakeend?
Wandel verder door de drassige weilanden en maak een stop bij het Kijkscherm Hilversumse Bovenmeent waar je kans hebt op zilverreigers, purperreigers en lepelaars. De route is 6 kilometer lang, maar reken op 1,5 á 2 uur lopen vanwege de blubber.
Startpunt: Naardermeer 7, 1412 CV Naarden. Net voor de brug is een mini-parkeerplaats. Loop vanaf hier naar het startpunt en volg de gele bordjes.
2. Laarzenpad Zalk (Overijssel)
Dit is een prachtige laarzenwandeling door de uiterwaarden van de IJssel, rondom het Overijsselse dorp Zalk. Een afwisselende route langs de rivier, door de uiterwaarden en over het boerenerf. Super handig van deze wandelroute is dat je zelf kan kiezen waar je begint en eindigt en dat je er ook voor kan kiezen slechts een deel te wandelen. Honden zijn op sommige delen aangelijnd welkom, dus let goed op waar dit wel en niet toegestaan is.
De route is opgedeeld in de Noord-Route (5 km) en de Zuid-Route (4 km). Onderweg kan je ook een uitstapje maken naar diverse historische monumenten en kom je gedichten tegen van de Zalker Poeziëroute. Het laarzenpad ligt vlakbij Zwolle (30 min fietsen) dus ook leuk in combinatie met een stedentripje.
Startpunt: afhankelijk van jouw keuze. Bijvoorbeeld bij Restaurant de Oase (Kerkplein 3 8276 AM Zalk). Volg de bordjes met het logo van Zalk erop.
3. Laarzenpad Lisse (Zuid-Holland)
Een leuk laarzenpad bij de Keukenhof. Over een lengte van 6 kilometer wandel je over het landgoed waarbij je door drassige weilanden banjert, over hekken klimt en geniet van het bos (met kabouterdorp!). Leuke tip is om even van de route af te wijken om Kasteel Keukenhof te bekijken. Deze route is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Je moet veel over hekken klauteren en de bagger maakt wandelen heel zwaar.
Startpunt: TOP Lisse, Stationsweg 59, 2161 AM Lisse
4. Laarzenpad Weerribben Wieden (Overijssel)
Nationaal Park Weerribben Wieden is een groot moerasgebied. Ideaal dus om hier een mooie wandelroute te maken met de kaplaarzen aan. En net als bij het Naardermeer spot je hier vogels tijdens het wandelen. Je vindt twee laarzenroutes in het nationaal park die je laten kennismaken met de hooilanden, moerasbossen en rietvelden. Soms trek je jezelf naar de overkant met een trekpontje. Super leuk voor met de kids, zeker omdat de routes kort zijn.
Het laarzenpad in de Wieden is slechts 2,5 kilometer lang, maar zit vol met avontuur. Je wandelt door het rietland terwijl je de omgeving afspeurt naar vogels zoals het baardmannetje. Onderweg kom je drie trekpontjes tegen waarmee je jezelf naar de overkant van een slootje brengt. Je ziet ook een karakteristiek molentje dat water het rietland inpompt. Een typisch plaatje van het nationaal park! Tijdens het laarzenpad beleef je de Wieden in het klein.
Startpunt: Bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad 1, 8326 AH Sint Jansklooster
In de Weerribben vind je het laarzenpad bij Kalenberg dat je meeneemt door de ribben en de weren. Af en toe heb je hulp van vlonders en bruggen maar voor het grootste deel baan je een weg door de modder. Halverwege trek je jezelf naar de overkant met een pontje. De route is ongeveer 3,5 kilometer dus goed te doen met kinderen.
Startpunt: Parkeerplaats Kalenberg, op de kruising van de Nieuweweg en Berkenlaan.
5. Laarzenpad Norg (Drenthe)
Dit is nou echt een leuke laarzenroute voor de kinderen. Slechts 2 kilometer lang loop je dwars door het beekdal. De kinderen kunnen een netje ophalen bij het natuurcentrum en onderweg zoeken naar waterdieren. Kobus de Kikker geeft je ook leuke opdrachten. En de ouders genieten natuurlijk van het mooie Drentse beekdal, met het beekje Oostervoortsche Diepje. Volg de lichtblauwe paaltjes en je vindt gemakkelijk je weg op dit korte pad. Let op: Van 1 november tot 1 april is het pad minder goed begaanbaar en laten de waterdieren zich ook niet zien. Leuker dus om buiten deze periode het pad bij Norg te wandelen.
Startpunt: Natuurplaats Noordsche Veld, Donderseweg 22, 9331 TB Norg
6. Laarzenpad Ruurlo (Gelderland)
Lekker stappen door de Achterhoek op het Boswachterspad Laarzenroute Ruurlo. Hier ervaar je de échte Achterhoek met het typische kampenlandschap. Een mix van houtwallen, bossen, graslanden, heide en landbouwgrond. Speur goed het landschap af want er kan zomaar ergens een ree verstopt staan. Een van de mooiste plekjes op de route is de waterplas waar je in de zomermaanden eindeloos tuurt naar de vele libellen en kikkers. Volgens de boswachter van Staatsbosbeheer is deze route éxtra mooi in de lente, wanneer het bos meerdere kleuren groen aanneemt. Het pad is 6 kilometer lang en is aangegeven met gele paaltjes.
Startpunt: De Heikamp, Hengeloseweg 2, 7261 LV Ruurlo
7. Laarzenpad Chaam (Brabant)
Wandel met je laarzen door het natuurgebied ’t Broek in Brabant, net ten zuiden van Breda. Een verrassend pad van 5 kilometer dat je meeneemt langs de Chaamse Beek, door open velden waar je roofvogels kan spotten, langs kikkerpoelen, knotwilgen en zelfs een wijngaard. Je kan hier bijzondere dieren zoals de steenuil zien! Je volgt de route via de blauwe pijlen.
Startpunt: Dasmussestraat 3, 4861 TG Chaam
8. Laarzenpadroute Broek in Waterland (Noord-Holland)
Ook bij een van de leukste dorpen van Nederland kan je je wagen aan een mooi laarzenpad. Het pad neemt je mee door het schilderachtige Waterland in Laag Holland. Dit is een relatief lang pad van 10 kilometer. Hier ben je dus wel uren zoet mee. Nadat je de kleurrijke houten huizen in Broek in Waterland bewonderd hebt, wandel je op je laarzen naar natuurreservaat Varkensland, over het Varkenslandpad.
Stap door een prachtige laagveenpolder waar je af en toe een schattig bruggetje oversteekt. Ook kom je door het pittoreske dorp Watergang. Let op: deze wandelroute is tijdens het broedseizoen (15 maart tot 1 juli) afgesloten om de vogels rust te gunnen. De route is aangegeven met witte paaltjes, soms zijn deze moeilijk te zien dus let goed op.
Startpunt: bij de bushalte van Broek in Waterland, aan de N247
9. Laarzenpad Biesbosch
Wandelen in de Biesbosch is heerlijk! Je dompelt je volledig onder in het wetland vol planten en dieren. De naam 'wetland' geeft het al weg, het is ontzettend nat in de Biesbosch. Daarom is een wandeling op laarzen in het nationaal park ook buiten de laarzenpaden soms aan te raden. Zeker als het veel geregend heeft kunnen ook reguliere paden een grote blubberbende worden. De Biesbosch heeft drie mooie laarzenpaden:
- Jantjespad (3 km) - Ooit was dit landbouwgrond, nu is het een prachtig wetland met verdronken polder waar jij met je laarzen doorheen mag banjeren. Onderweg spot je vogels en misschien wel een bever! Startpunt: Deeneplaatweg, bij de Spieringsluis.
- Wandelroute Hooge hof (7 km) - Laarzenpad in de Brabantse Biesbosch. Onderweg heb je uitzicht op de kreken, lagunes en het rietmoeras. Startpunt: Deeneplaatweg, bij de Spieringsluis. Vanaf hier is het nog een uur lopen of een kwartier fietsen naar de Hooge Hof. Daarom wellicht ook leuk in combinatie met de wandelroute Jantjesplaat of de Deelerplaat.
- Natuurpad Nieuwe Merwede (5 km) - Wandeling langs de rivier de Merwede, langs wilgenvloedbos, kreken en rivierduinen. Je start bij Oosthaven in Dordrecht.
Wil je graag langer in NP De Biesbosch blijven, bijvoorbeeld om ook nog lekker te gaan kanoën of met een boswachter op zoek te gaan naar bevers? Bekijk dan eens onze tips voor bijzondere overnachtingen in de Biesbosch.
10. Laarzenroute Giezenpad Harderbroek (Flevoland)
Een mooi laarzenpad in Flevoland, op steenworp afstand van Harderwijk. Net geen 3 kilometer lang en gemarkeerd met witte pijlen. Via het sprookjesachtige wilgenbos waar de kleine bonte specht en de nachtegaal hun onderkomen vinden, wandel je door in de rietlanden. Hier geniet je van weelderige bloemen en vele libellen. Onderweg maak je een stop bij de vogelkijkhut waar je misschien wel een zeearend, kemphaan of lepelaar weet te spotten. Ook heel bijzonder is de Ontvangsthut die door een kunstenaar gemaakt is van rietbalen. Het dient tevens als kijkhut.
Startpunt: parkeerplaats Hardenbroek aan de Ganzenweg.
Wanneer je houdt van laarzenpaden, vind je wadlopen wellicht ook interessant! Hier ploeter je met je laarzen aan ook door de modder, maar dan op de bodem van de Waddenzee. Een must do!