IJssel
Salland - Een van mijn favoriete plekken in Overijssel is de IJssel rivier met haar mooie stranden, uiterwaarden en rijke historie. Op uitnodiging van VisitOost mochten mijn collega Manou en ik enkele dagen genieten van de schitterende omgeving. Nog nooit voelden we ons zó op vakantie in eigen land!
Mooiste plekken bij de IJssel
Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden en mooie plekjes om te ontdekken langs de rivier? We delen graag onze inspiratie voor een aangenaam verblijf midden in de natuur, met tips voor leuke overnachtingen en bijzondere eetgelegenheden!
1. Hanzesteden en mooie dorpen
Allereerst kunnen we de Hanzesteden Zwolle en Deventer niet onvermeld laten. Deventer is zelfs een van de vijf oudste steden in Nederland. Beide steden zijn verweven met de rivier en het landschap. Hoe mooi is het zicht op de Lebuinuskerk in Deventer?
En hoe fraai zijn de grachtenpanden en de middeleeuwse Sassenpoort in Zwolle? Maar ook tussen beide steden ligt heel wat te ontdekken en daar vertel ik jullie vandaag wat meer over.
Niet alleen Zwolle en Deventer kennen een lange en interessante geschiedenis. Olst en Wijhe bijvoorbeeld werden gesticht als havezaten in de middeleeuwen en de beginselen van Kasteel de Haere op onderstaande foto werden al vermeld in de 14de eeuw. Historie is hier alom aanwezig.
2. Natuur bij de IJssel
Maar Naturescanner zou Naturescanner niet zijn als we ons in eerste instantie richten op de natuur. De IJssel wordt gezien als een van de mooiste rivieren van Nederland. Het landschap rond de meanderende waterloop is groen en rijk aan dier- en plantensoorten, met mooie uiterwaarden en heerlijke strandjes waar je op een zonnige dag met vrienden kunt relaxen.
Het IJssellandschap is het best bewaarde geheim van Overijssel
3. Duursche Waarden
Zeker de Duursche Waarden bij de oude steenfabriek willen we in de kijker zetten. Hoewel de IJssel tussen Deventer en Zwolle over het algemeen een recht verloop heeft, maakt hij een flinke boog bij Fortmond. Door de zandbank in het midden van de rivier zijn hier nevengeulen ontstaan, die een trekpleister vormen voor vele vogelsoorten. Routes voeren vanaf het informatiecentrum of de kleinere parkeerplaats door de natuur, langs grazende Schotse hooglanders, pony's en een uitkijktoren.
De IJssel is een vogelrijk gebied. Op de akkers laten vele weidevogels zich zien, in struiken en bossen fluiten zangvogels hun lied en met regelmaat zie je reigers overvliegen. Net als in het Reestdal in Drenthe tref je ook in deze regio veel ooievaars, parmantig op hun nest of zoekend naar eten in de akkers. Sommigen verblijven naar verluid zelfs het hele jaar door in de regio.
Tijdens onze wandeling door het gebied liet de tjiftjaf zich veelvuldig horen in de struiken, onze gids noemde hem de "lentebezorger". Op de oevers staan zilverreigers netjes uitgelijnd op een rij en grauwe ganzen waggelen door het gras.
Fietsvakanties
4. IJssellinie
Vanaf Kasteel de Haere kan je een bijzondere historische rondwandeling maken langs historische objecten van de IJssellinie.
Na de Tweede Wereldoorlog, tijdens de Koude Oorlog (1948 - 1989) vreesde het Westen een aanval van de Sovjet-Unie. De NAVO-landen richtten gezamenlijk een sterke verdedigingslijn op, met name langs de Rijn. In Nederland werd in het diepste geheim een verlenging van deze verdedigingslinie aangelegd langs de rivier de IJssel.
Bij serieuze dreiging op een Russische aanval zou een landstrook van vijf tot tien kilometer breed onder water worden gezet, om de opmars van de vijand te bemoeilijken. Bij deze kunstmatige overstroming zouden meer dan 400.000 mensen uit het gebied geëvacueerd moeten worden, maar zou het praktisch onmogelijk zijn voor de vijandelijke troepen om verder op te rukken naar het westen.
Om ervoor te zorgen dat er voldoende water in de IJssel stond, werden op verschillende plekken stuwen gebouwd. In de dijken bracht men enorme inlaatwerken aan, waarmee men het water kon laten uitstromen over de brede strook land. Rondom de geul bouwde men bunkers, waarvan er vandaag de dag nog 32 over zijn. 4 kunnen bezocht worden met een gids.
Een van die bunkers is de Hospitaalbunker, waar gewonde soldaten verzorgd en geopereerd konden worden. Alle apparatuur staat nog precies zoals het in naoorlogse jaren was klaargezet. Heel indrukwekkend om te zien.
De IJssellinie was in functie van 1953 tot 1968. Pas na de val van de Berlijnse Muur werd het geheim van de verdedigingslinie onthuld. Tijdens je bezoek aan de regio is een rondleiding langs de IJssellinie met een gids een aanrader. Onze gids Jan de Vries was als jonge knaap nog zelf actief geweest bij de linie tijdens de Koude Oorlog en wist ons gepassioneerd te vertellen over hoe het hier destijds aan toe ging. Een stukje Nederlandse geschiedenis waar ik eigenlijk weinig van af wist.
5. Kasteel de Haere
De eerste vermeldingen van deze plek gaan over een boerenhoeve die hier werd opgericht in de veertiende eeuw. Het kasteel (havezate) zelf werd halverwege de 16de eeuw gebouwd. Eind jaren '90 is het landgoed met de Havezate eigendom geworden van Stichting IJssellandschap en volledig gerenoveerd. Nu heeft de stichting haar kantoor op de eerste verdieping en op het gelijkvloers is een horeca-gelegenheid en feestlocatie gevestigd. Je kunt hier ook terecht voor een High tea, High wine of High beer.
Het water rond het kasteel zorgt voor een prachtige weerspiegeling. Het is heerlijk om hier even rond te wandelen en foto's te maken. Struin door de Engelse tuin en verken het omliggende landgoed. Kasteel de Haere is ook een vertrekpunt voor een wandeling langs de bunkers van de IJssellinie en je kunt hiervandaan ook mooie routes fietsen in Overijssel.
Bijzonder overnachten in Hotel Gaia
Tijdens onze vakantie bij de IJssel verbleven we in het mooie Hotel Gaia. Dit statige herenhuis bevindt zich midden in de bossen vlak bij de uiterwaarden van de IJssel en Deventer. Het hotel staat op landgoed Nieuw Rande en is omringd door prachtige oude bomen en een park.
De kamers zijn fraai ingericht met elk een eigen "werelds thema". Zo verblijf je in een Lapland-, Egypte- of Dogonkamer. Vanaf onze Afrikaanse kamer genoten we van een schitterend uitzicht op het park. Eenden, ganzen en zwanen schuiven over het water en vogels vliegen van boom naar boom.
Al in de vroege ochtend werd ik wakker van de gaggelende ganzen. Toen ik door de gordijnen gluurde en zag dat het park volledig gehuld was in een mysterieuze mist, kon ik het niet laten om er op uit te trekken in de tuin van het hotel. Het was een heerlijk moment om foto's te maken. Alle ingrediënten om compleet tot rust te komen.
Nog een reden om Hotel Gaia aan te bevelen, is de keuken. De meeste gerechten in het restaurant zijn vegetarisch en werkelijk super lekker. De Proeverij bestaat uit meerdere gangen met verschillende gerechtjes. Terwijl de smaakpapillen verwend worden, genieten de ogen van een magnifiek zicht op de tuin. Benieuwd naar meer accommodatie tips? Bekijk meer bijzondere overnachtingen in Overijssel.
Fietsen bij de IJssel
Met een goed aangelegd netwerk van fietsknooppunten en fietsroutes is het heerlijk fietsen langs de IJssel en in de omgeving. Wij huurden e-bikes bij IJsselbikes verhuur, waar je ook terecht kan voor het huren van gewone fietsen, mountainbikes en kinderfietsen.
Het Geheim van de IJssel in oorlog en vrede is een 42,8 km lange fietsroute door mooie natuur en langs historische bezienswaardigheden van de IJssellinie.
Tijdens de route - op een zijweg van de Provinciale Weg N348 - kan je een stopje maken bij Klooster Nieuw Sion, waar je openhartig ontvangen wordt voor een rondleiding door het klooster. Tot 2015 was dit nog een trappistenklooster, de monniken die hier toen woonden hebben daarna hun intrek genomen op Schiermonnikoog.
Van woensdag t/m zondag (10u00 - 17u00) kan je via de kloosterpoort het domein betreden en de kerk, de tuin en het kerkhof bezoeken.
Wij werden rondgeleid door Henk, een jonge, onverwacht hippe kerel die vertelde over de woongemeenschap (jonge gezinnen met kinderen) die vandaag de dag het klooster bewoont. De vele activiteiten in en rond Sion worden vooral mogelijk gemaakt door een grote groep vrijwilligers. Kernwaarde van het klooster is de stilte, dus respecteer die wanneer je het gebouw bezoekt.
Streekgerechten - Lunch en diner
Er zijn bij de IJssel verschillende horecagelegenheden, waar je heerlijk lokaal kunt eten. Bij het informatiecentrum van de Duursche Waarden in Den Nul nodigt het terras met zicht op het water van Brasserie Op Duur uit voor een lunch. Even verderop kan je dineren bij de Proeftuin van Salland, een restaurant van dezelfde eigenaar, Leon. De openhartige jonge ondernemer vertelt ons over het vijfde generatie familiebedrijf en zijn visie op de Sallandse keuken.
De gerechten bestaan voornamelijk uit biologische en lokale producten. Enkele oud Sallandse gerechten werd nieuw leven in geblazen en vertellen een lokaal verhaal. De eetgelegenheden hebben ook een sociaal karakter en stellen mensen met een beperking te werk.
Ook de menu-kaart in de koffieschenkerij van Nieuw Sion bestaat uit biologische, vegetarische producten, zoveel mogelijk geproduceerd in hun eigen moestuin of geleverd door lokale leveranciers. Helemaal ons ding!
Video IJssel en het omliggende landschap
Overijssel verrijkt
Overijssel is een bestemming die ons keer op keer verrast. Telkens weer ontdekken we nieuwe gave plekjes en leren we veel bij door op stap te gaan met een gids. Het is een bestemming die je verrijkt!
Wil jij net als wij verslingerd raken aan Salland en Overijssel, trek er dan ook op uit in de natuur bij de IJssel en laat je verrassen door de vele mooie plekjes in de omgeving en de gastvrijheid van de inwoners. Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door VisitOost en Verslingerd aan Salland, waarvoor dank!