Ga naar content

Wadlopen

Waddenzee tips - Laarzen aan, Waddendijk oversteken en lopen over de bodem van de zee. Wandelen richting de eindeloze horizon met een laaghangende opkomende zon. De lucht neemt allerlei tinten oranje aan en laat het Waddengebied ontwaken. De vogels kwetteren vrolijk over het drooggevallen wad. En jij staat te midden van dat alles, op de bodem van de zee. Wat een privilege. Voor ons was wadlopen echt een fantastische ervaring die smaakt naar meer!

Wat is wadlopen?

Tijdens het wadlopen ga je wandelen over de bodem van de Waddenzee. Dankzij de werking van eb en vloed valt de bodem twee keer per dag droog waardoor je mooie tochten kan maken over de zeebodem. Je kan kiezen uit een zwerftocht waarbij je op dezelfde plek begint als eindigt of je kiest voor een oversteek waarbij je van het ene Waddeneiland naar het andere loopt of van het vasteland naar een eiland.

Wadlopen tips
Deel op Pinterest

Indien je een goede conditie hebt en niet bang bent om vies te worden, kan jij ook deelnemen. Onderschat wadlopen echter niet, want het kan flink aanpoten zijn wanneer je met je laarzen diep in het slik zakt en bovendien hebben de elementen vrij spel.

Waar wadlopen in Nederland?

Het woordje ‘wad’ geeft al aan dat je naar de Waddenzee moet afreizen. De Waddeneilanden en de provincies die grenzen aan deze zee zijn geschikt voor een wadlooptocht. Hieronder meer informatie per gebied.

Wadlopen Waddeneilanden

Tijdens een bezoek aan de Waddeneilanden hoort dit er eigenlijk gewoon bij. Want hoe beleef je de bijzondere Waddenzee (uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO!) beter dan tijdens het wadlopen? Je struint over de bodem van de zee en ziet wat er allemaal leeft en groeit. Er voeren diverse routes langs en naar de Waddeneilanden. Zo kan je zwerftochten maken vanuit de TVTAS-eilanden of wadlopen tussen de eilanden. Maar ook wadlopen op het Friese, Groningse en Noord-Hollandse wad is tof!

1. Texel

Bij Texel is het leuk wadlopen op de Schorren, een kweldergebied in het noordoosten van het eiland. Hier maak je een mooie zwerftocht met gids. Het is een waar vogelparadijs dus tijdens het wandelen is er genoeg te zien. Spot jij een lepelaar, scholekster of eidereend?

2. Vlieland

Vanaf Waddencentrum de Noordwester starten de wadlooptours op Vlieland. Je gaat met een bevlogen gids op pad. Onder de juiste omstandigheden is het mogelijk om te wadlopen van Texel naar Vlieland. Maar dit is alleen weggelegd voor de super ervaren wadlopers. Hemelsbreed is de afstand tussen de eilanden slechts 1,6 kilometer maar tijdens het wadlopen moet je enorm omlopen.

3. Terschelling

Wij hebben zelf wadgelopen op Terschelling. Het was onze eerste keer wadlopen en dus kozen we voor een korte instaptocht van 1,5 uur. We staken de Waddendijk over en vertrokken met een gevarieerde groep van jong tot oud naar de zeebodem. Het eerste stuk was een uitdaging door de dikke laag slik waar je diep inzakte, maar daarna was het prima wandelen over harder zand. Doordat er veel wind stond lag er nog een laagje water op de zeebodem, maar dat was eigenlijk wel heel bijzonder. Alsof je op het water loopt.

Wadlopen op Terschelling
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Naast deze korte tochtjes is het ook mogelijk enkele uren op pad te gaan of een dagtocht naar de Boschplaat te maken. Ook leuk is de combinatie van wadlopen en een proeverij van de zeebodem.

4. Ameland

Wadlooptochten rond Ameland worden vaak gedaan in het Pinkegat en naar de Engelsmanplaat, tussen Ameland en Schiermonnikoog in. Door de grote hoeveelheid slik wordt dit vaak als zwaar ervaren.

5. Wadlopen naar Schiermonnikoog

Het is mogelijk om op twee manieren naar Schiermonnikoog te wandelen vanuit Friesland. De volledige tocht vanaf het vasteland is 19 km en duurt 5,5 uur. Een erg zware tocht. Je kan ook het eerste, zware stuk overslaan en vanaf de zandplaat Brakzand naar Schiermonnikoog wandelen. Deze tocht is 11 kilometer en duurt 3,5 uur. Hoe dan ook een geweldige belevenis!

Vanaf het vasteland

Ook vanuit Friesland, Groningen en Noord-Holland maak je de mooiste tochten op de bodem van de Waddenzee.

6. Wadlopen Friesland

Een tocht over het Friese Wad is geweldig. Maak de oversteek van Holwerd naar Ameland (10 km, 3,5 uur) of zoals net benoemd naar Schiermonnikoog. Voor de echt doorgewinterde wadloper is het eens per jaar onder de juiste omstandigheden mogelijk om vanuit Friesland te wadlopen naar Terschelling. Dit is met 18 km en 6,5 uur ploeteren echt een grote uitdaging. 

Ameland wadlopen
Deel op Pinterest

Bij de vissersdorpen Paesens-Moddergat kun je het hele jaar door een wadlooptocht ondernemen. Collega Janneke ging op stap met gids Harm Jan tijdens haar winteruitje naar Friesland

7. Wadlopen Groningen

De meeste wadlooptochten in Groningen starten vanuit Pieterburen of Lauwersoog. Wij namen zelf deel aan een 2,5 uur lange tocht in groep over het wad bij Pieterburen. Met de auto rij je achter de gids aan naar de Waddendijk om vanuit daar je tocht te starten. Dijk over, de droge kwelder in, waar zeekraal op de bodem groeit en de schaapjes rustig grazen. Zodra je de zeebodem bereikt is het gelijk aanpoten in de dikke sliklaag. Hier ga je zeker weten vies en nat worden, maar dat hoort er bij. ''Even aangeven als je gaat vallen, dan kunnen we met z'n allen lachen'', grapt de gids nog.

Wadlopen bij Pieterburen
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Heb je het dikke slikveld getrotseerd, dan is de tocht erna veel eenvoudiger en lichter, over hardere zeebodem. Met uitzicht op Schiermonnikoog en Borkum in de verte en prachtige weerspiegelingen op het laagje water dat op de bodem ligt. De gids stopt regelmatig om interessante weetjes te delen over de Waddenzee. Hij wijst ons op een hoopje schelpen op de grond, dat is poep van de bergeend! Het is een interessante en super rustgevende ervaring om met een gids het wad op te gaan. 

8. Wadlopen Noord-Holland

Vanuit Den Oever of Den Helder maak je in Noord-Holland ook een mooie waddentocht. Mogelijk in combinatie met zeehonden en vogels spotten. Een belevenis voor jong en oud!

Wadlopen tips

Ter voorbereiding op jouw wadlooptocht geven we graag wat praktische tips. Wie kan er mee wadlopen, heb je een gids nodig, wanneer ga je op pad en wat trek je aan? Antwoord op al jouw vragen omtrent wadlopen.

Wadlopen met kind

Niets leuker dan kids meenemen het wad op zodat zij zich kunnen verwonderen over alles wat er leeft en groeit. Wanneer de kinderen 6 jaar of ouder zijn is het prima mogelijk om te gaan wadlopen met het gezin. Wanneer kinderen jonger zijn is het simpelweg te zwaar en te gevaarlijk. Kleine kinderen kunnen helemaal in het slik zakken. Kijk daarom altijd goed naar de aanbevolen leeftijd voor een tocht voor een onbezorgde wadloopervaring.

Wadlopen met kind
Deel op Pinterest

Met kinderen is een zwerftocht het allerleukst. Tijdens de kortere tours kunnen ze prima zelf mee wandelen. Heb je oudere kinderen, vanaf 12 jaar, dan is het zelfs mogelijk een oversteek te maken mits ze in goede conditie zijn en willen doorzetten. Het is echt een pittige tocht maar wel een mooie uitdaging voor het hele gezin.

Wadlopen met hond

Misschien wil je graag met de hond het wad op. Dan moeten we je teleurstellen, want dit is om twee redenen niet toegestaan. Ten eerste is het gevaarlijk voor je hond, want deze kan diep in de bodem wegzakken. Ten tweede verstoren honden de rust op het wad. Vele vogels vinden hier een vredig thuis en kunnen angstig worden door honden.

Wadlopen met of zonder gids

Het is ten zeerste aan te raden om te gaan wadlopen met gids. Deze kent het gebied door en door en weet op welke stukken je uit moet kijken en wanneer het vloed wordt. Ga je op eigen houtje op pad dan kan het gevaarlijk worden. Je wil niet vast komen te zitten terwijl het water opkomt. Boek daarom een tour om zo veilig en onbezorgd mogelijk te gaan wadlopen. Bovendien is het ontzettend leuk om met een gids het wad op te gaan. Je krijg alle ins en outs over het bijzondere ecosysteem van de Waddenzee. Hij of zij zal regelmatig wat van de bodem plukken (pieren, kokkels) en er uitleg over geven.

Wadlopen met gids
Deel op Pinterest

Als je het fijn vindt om in kleine groep of zelfs alleen met eigen gezelschap te lopen is dit ook mogelijk. Kijk dan specifiek naar privé tours of tours in kleine groep.

Wadlopen met overnachting

Kies voor een arrangement waarbij je eerst gaat wadlopen en vervolgens lekker met de benen omhoog kan ik een fijn hotel. Of zoek zelf een mooi vakantiehuisje of appartementje vlakbij de uitvalsbasis voor het wadlopen. Kijk eens bij de bijzondere overnachtingen op de Waddeneilanden voor inspiratie of boek direct een arrangement bij Belevenissen.nl.

Wadlopen zeehonden

Afhankelijk van de locatie waar je gaat wadlopen heb je kans om zeehonden te spotten. Echter, de zekerheid dat je ze ziet is er nooit. De natuur is onvoorspelbaar. Wil je jouw kansen vergroten, doe dan een combinatie van wadlopen en zeehonden spotten waarbij je voor of na het wadlopen met een boot specifiek op zoek gaat naar zeehondjes.

Wadlopen zeehonden
Wadlopen en zeehonden spotten
Deel op Pinterest

Bekijk de wadlopen en zeehonden tour bij Belevenissen.nl.

Wanneer wadlopen

Wanneer is de beste tijd voor wadlopen? Deze vraag is tweeledig. Wat is de beste tijd van de dag en wat is de beste tijd van het jaar. De tijd per dag verschilt telkens door de werking van de getijden. Twee keer per dag valt het wad droog, maar dit verschuift langzaam. Zo kan een wadlooptour de ene dag om 09:00 ‘s ochtends gepland staan en de andere keer om 16:00 ‘s middags. Niet getreurd als je vroeg op moet, want juist dan is het heerlijk stil op het wad én geniet je wellicht van een prachtige zonsopkomst net als wij. De lucht kleurde elke minuut anders, bijzonder!

Wadlopen tips
© Mischa Kemna
Deel op Pinterest

En dan het seizoen. In principe kan wadlopen het hele jaar door mits de omstandigheden niet te extreem zijn. Zomer, winter, herfst of lente; wanneer je samen met een gids het wad op gaat is het allemaal mogelijk. Ieder seizoen heeft zo zijn charme. In de zomer loop je met een lekker zonnetje terwijl je in de winter misschien wel door een laagje ijs moet banjeren. De wadlooptours zullen enkel geannuleerd worden bij zware storm en onweer. Zolang je goed gekleed bent op het weer heb je geen last van de regen, zon of wind.

Kleding wadlopen

En dan komen we gelijk op het volgende punt: wat trek je aan bij het wadlopen? Ten eerste is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Trek in ieder geval hoge schoenen aan die stevig vastzitten. Te lage en loszittende schoenen blijven al snel vaststeken in het slik. Laarzen zijn het allerbeste schoeisel voor een wadlooptocht aangezien je soms tot je knieën vast zit in de bodem. Vaak kan je deze huren bij een tour. Wanneer je op gympen of slippers gaat komen deze vast te zitten en kunnen ze uitglijden. Op blote voeten wadlopen is ook geen aanrader. In de bodem zitten een hoop schelpen verstopt waaraan je jezelf kan verwonden.

Kleding wadlopen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Verder is kleding in laagjes aan te raden. In de zomer is het fijn om met korte broek te lopen, maar neem wel warme bovenkleding mee. Het kan nog zo lekker warm aanvoelen, wanneer je de waddendijk oversteekt ben je volledig blootgesteld aan de wind en kan het veel frisser voelen. In ieder geval fijn is water- en winddichte kleding en in de koudere maanden is een thermolaag ook een aanrader. Je kan flink nat worden en wanneer je niet de juiste kleding aan hebt zal je snel afkoelen. Dus maak het jezelf comfortabel en kleed je goed aan!

En uiteraard, trek niet je nieuwste kleding aan, maar kleding die vies mag worden. Fijn is om een extra setje schone, droge kleding mee te nemen voor naderhand en een plastic tas om eventueel natte spullen in te doen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!