Naardermeer
Natuur in Nederland - Tussen Hilversum en Amsterdam ligt een uniek stukje natuur: het Naardermeer. Hier is het heerlijk wandelen en fietsen. Vogelspotters kunnen hier hun hart ophalen bij de vele vogelkijkschermen. Genieten op het water? Vaar dan mee op een fluisterboot.
Natuurgebied bij Naarden
Het Naardermeer ligt ten noordwesten van het vestingstadje Naarden, in de buurt van de plaatsen Weesp, Muiden en Muiderberg. Het is een laagveengebied en bestaat uit een aantal plassen, zoals het Groote Meer en de Wijde Blik, met daaromheen moerasbos en weilanden met ondiep water. De polder bij de Hilversumse Bovenmeent is een bekende plek onder vogelspotters.
In het natuurgebied is veel vegetatie aanwezig, zoals de kale jonker (paarse distel), gele lis, ratelaar, koekoeksbloem, zonnedauw en rietorchis. En ook veel dieren: de zeldzame purperreiger, aalscholvers, reeën, ringslangen en vele soorten vogels, zoals visdieven, kokmeeuwen en allerlei rietvogels.
Geschiedenis en ontwikkeling Naardermeer
Vroeger wilde men het meer gebruiken als vuilstortplaats. Gelukkig stak iemand daar een stokje voor! Schrijver Jac. P. Thijsse zag de waarde in van het gebied en richtte Natuurmonumenten op om de natuur te beschermen. Zo werd het Naardermeer het eerste beschermde natuurgebied van Nederland.
Het Naardermeer is een aantal keer gedempt, omdat men de grond voor landbouw wilde gebruiken. Hiervoor werden eerst molens gebruikt en later een stoommachine, maar er was geen beginnen aan met het opkomende kwelwater.
Recent is er een faunapassage gemaakt tussen het Naardermeer en de Ankeveense Plassen. Een veilige doorgang, waardoor de otter na vijftig jaar weer terugkeerde in het gebied! Ook dieren als de waterspitsmuis, boommarter en ringslang maken er dankbaar gebruik van.
Tegenwoordig kunnen we dankzij alle inspanningen nog steeds genieten van een prachtig natuurgebied. Wat is er allemaal te zien en te doen? Lees verder voor onze tips!
1. Wandelen Naardermeer
Rondom het Naardermeer zijn er een paar mooie wandelroutes te volgen:
- Het rondje Naardermeer (18 km) brengt je langs de mooiste plekken en uitzichtpunten. Struin door (natte) weilanden en over vlonderpaden. Onderweg kom je langs de eendenkooi, Boerderij Pieterse (waar voorheen wasgoed werd gebleekt), de Machine (waar vroeger met stoommachines het Naardermeer werd drooggepompt) en Fort Uitermeer. De route start en eindigt bij Gasterij Stadzigt aan de Meerkade in Naarden en is gemarkeerd met blauwe paaltjes. Overigens kan een deel van de route behoorlijk blubberig zijn als het veel heeft geregend.
- Het Laarzenpad is een avontuurlijk vlonderpad voor jong en oud. Hier loop je over de drassige moerasgronden zonder natte voeten te krijgen. Je komt vervolgens uit bij hooilandjes, waar je volop zeldzame planten vindt, zoals de zonnedauw, ratelaar en rietorchis. Loop dezelfde weg terug of maak een rondje via het fietspad langs de Karnemelksloot. Startpunt is Naardermeer 7 in Naarden, bij de twee forten.
- Wandelpad naar de Muggenbult. Vanaf de parkeerplaats bij Stadzigt is het een korte wandeling naar dit uitzichtpunt. Geniet van een weids uitzicht over het Naardermeer. Spot jij de aalscholvers en verschillende soorten reigers? (Tip: de naam is zeer terecht, neem dus anti-insectenspray mee!)
2. Fietsen Naardermeer
In ruim 35 kilometer fiets je rondom het hele Naardermeer. Het is heerlijk trappen over de stille polderwegen. Stap regelmatig af om vogels te spotten bij een van de observatiepunten. Combineer je tocht eventueel met de 's Gravelandse Buitenplaatsen. Lees meer hierover op onze pagina over 't Gooi.
3. Vogels spotten Naardermeer
Het Naardermeer is echt een walhalla voor vogelspotters! Het is een broedgebied voor lepelaars, blauwe reigers, purperreigers en grote karekiet. Het verschil in hoogte en waterstand in het natuurgebied trekt ook de steltloper en kievit aan.
Vanuit vogelkijkscherm de Hilversumse Bovenmeent, vogelkijkhut Bovenste Blik en observatiescherm Kleiplas krijg je de kans om veel soorten vogels te spotten.
De aalscholverkolonie omvat maar liefst 650 broedparen en is daarmee een van de grootste van Nederland! Je kunt deze mooie vogels alleen bekijken als je meevaart met de boswachter. In het voorjaar zie je ze broeden en de jongen op het nest zitten. Hun ontlasting is trouwens zeer slecht voor de bomen, die soms zelfs afsterven. De kolonie verplaatst zich elk jaar een stukje verderop.
Vroeger was er ook een kolonie zwarte sterns aanwezig en men doet er alles aan om deze mooie vogels terug te laten keren. Zo wordt niet alleen het water van het Naardermeer beheerd, maar ook de schil er omheen. De noordkant van het natuurgebied wordt kaal gehouden en in het water zijn 'eilandjes' gemaakt, waar de zwarte stern (weer) zou kunnen broeden.
4. Varen op het Naardermeer
Het is niet toegestaan om met een eigen boot te varen op het Naardermeer. Wel kun je van april t/m oktober meevaren met de natuurgidsen van Natuurmonumenten. Met een fluisterboot vaar je over de verschillende grote en kleine plassen en door de smalle slootjes tussen de rietkragen door. Ondertussen leer je van alles over de aanwezige flora en fauna. En misschien tref je het en word je getrakteerd op een kopje verse thee van watermunt!
In het voorjaar bezoek je de aalscholverkolonie (die je van dichtbij kunt zien vanuit de observatiehut), een andere keer de historische eendenkooi. Ook zijn er speciale rondvaarten voor vroege vogels, liefhebbers van een mooie zonsondergang en natuurfotografen.
Vanuit de fluisterboot heb je goed zicht op de purperreigers, die in het voorjaar broeden midden op het Naardermeer. De vaarexcursies starten bij Stadzigt aan de Meerkade in Naarden.