Ga naar content

Papegaaiduikers

Papegaaiduikers (Fratercula arctica) zijn opvallende en koddige vogels. Je kunt ze gemakkelijk herkennen aan hun zwart-witte verenkleed en grote snavel, die fel kleurt tijdens het broedseizoen. De papegaaiduikers (puffins op zijn Engels) zijn familie van de alken. Dit geslacht bestaat uit drie verschillende soorten waarvan de Atlantische Papegaaiduiker in Nederland het bekendst is. Ze worden tussen de 30 en de 40 cm en wegen minder dan 1 kg.

Broedseizoen van de papegaaiduikers

Papegaaiduikers zijn zeevogels. Ze komen alleen aan land om te broeden. Zodra de jongen groot genoeg zijn, verdwijnen ze weer naar zee en zijn ze voor ons onzichtbaar. Als je papegaaiduikers wil zien, is het dus belangrijk dat je tijdens het broedseizoen naar een broedkolonie gaat. Over het algemeen genomen is van half mei tot half juli de beste tijd. Soms wat eerder, soms wat later, dat ligt een beetje aan de weersomstandigheden in het voorjaar. Maar wie in augustus gaat kijken, is zeker te laat.

Holenbroeder

Papegaaiduikers zijn vaak te vinden bij grote kolonies van zeevogels en bij hoge, steile kliffen. Toch broeden ze zelf niet op die steile kliffen, zoals alken en zeekoeten. Meestal broeden ze op de stukken grond net boven die kliffen.

Papegaaiduikers broeden namelijk in holen, om zo de jongen te beschermen tegen meeuwen en roofvogels. Het liefst broeden de vogels in oude konijnenholen, maar met hun kleurrijke snavels kunnen ze zelf ook behoorlijk goed graven.

Deel op Pinterest

In mei wordt er gebroed en is het nog relatief rustig in de kolonies. Her en der zitten de papegaaiduikers. Maar vanaf begin juni, als de jongen uit het ei komen, vliegen de ouders af en aan met visjes. Hele snavels vol. Soms wel tientallen visjes tegelijk. Een paartje papegaaiduikers legt één ei per jaar. Als het jong groot genoeg is, verlaat het in de nacht het hol om naar zee te gaan. Om zo de meeuwen en roofvogels te ontlopen. Daarom ziet bijna niemand ooit een jonge papegaaiduiker.

Papegaaiduikertjes worden vanwege hun bonte snavel en olijke uiterlijk de "clowns" onder de zeevogels genoemd.

Noordelijke Oceaan

Waar papegaaiduikers zien? Puffins broeden vooral langs de kusten van de noordelijke Atlantische Oceaan: IJsland, Noorwegen en Schotland zijn bekende landen waar ze broeden. Maar ook dichter bij huis, zoals bij Les Sept Isles in Bretagne (Frankrijk), Ierland en in Engeland zijn grote kolonies te vinden. 

De dichtstbijzijnde kolonies kan je vinden langs de Noordzeekust van Engeland. Bij Flamborough Head en Bempton Cliffs bijvoorbeeld, ongeveer een uur rijden ten Noorden van Hull.

De bekendste kolonie is die van de Farne eilanden, ten Noorden van Newcastle. Op de Farne eilanden broeden ruim 40.000 paartjes papegaaiduikers. Samen met tienduizenden andere zeevogels. Vanuit het plaatsje Seahouses kan met kleine bootjes excursies gemaakt worden naar deze eilanden.

Reis je naar Noorwegen, check dan zeker het eiland Runde in Vestlandet. Een goede plek is Lundeura in het westen van het eiland.

En heb je al eens gedacht aan de papegaaiduikers op de Faeröereilanden? Wanneer je in juni of juli naar deze archipel reist heb je hele goede kans ze te zien. Hét puffin eiland is Mykines. Hier ga je ze gegarandeerd zien. Alleen is het eiland duur en lastig om te bezoeken, de boot wordt regelmatig geannuleerd. Tijdens onze reis zagen we ook papegaaiduikers bij de Múlafossur waterval en tijdens een boottocht in het Vestmanna fjord, ondanks dat we eigenlijk te vroeg in het seizoen waren. Ook de eilanden Nólsoy en Kalsoy zijn goede opties om deze vrolijke vogeltjes te zien.

Vakantietips

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Marko Oudenaarden
Geschreven door
Marko Oudenaarden
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!