Faeröer eilanden
De mysterieuze Faeröer eilanden, ‘The Land of Maybe’, zouden bij iedere natuurliefhebber bovenaan het reislijstje moeten staan. Met haar fluweelzachte groene berghellingen, steile kliffen, fjorden, watervallen, afgelegen dorpjes, zwarte stranden en duizenden zeevogels en grazende schaapjes vormt deze archipel het natuurparadijs in Europa. Beeldschoon en ongerept.
Natuur op de Faeröer eilanden
De Faeröer eilanden (ook wel als Faröer geschreven) liggen tussen IJsland, Groot-Brittannië en Noorwegen in. De naam Faeröer betekent 'Schapeneilanden'. De archipel heeft twee gezichten en hiermee een wisselende natuur. Naar het westen kaarsrecht en onverbiddelijk tegenstand biedend tegen storm en golven. Dit is de plaats waar op alle eilanden de grote zeevogelkolonies te vinden zijn. Alk, papegaaiduiker, zeekoet, drieteenmeeuw en noordse stormvogel vinden hier tussen eind mei en juli een perfecte plaats om te broeden. Naar het oosten toe glimlachen de eilanden naar Europa. Diepe fjorden en naar zee aflopende grazige hellingen maken de eilanden toegankelijk.
Een reis over de Faeröer is puur avontuur. Hier zijn de natuur en de elementen echt de baas. Niet voor niks worden de eilanden 'The Land of Maybe' genoemd. Hier is nooit iets zeker en hangt je dagplanning af van het weer. Je kan de gordijnen openslaan met prachtig zonnig weer of met dikke mist en storm. Het heeft allebei zijn charme. De mist die regelmatig over de archipel trekt, draagt bij aan de mystieke sfeer die past bij dit land vol mythes en legenden. Bij donker en stormachtig weer is het ineens veel aannemelijker dat er ooit écht trollen, heksen, zeehondmensen en hidden people rondliepen.
Ben jij een avontuurlijke en flexibele reiziger die niets mooier vindt dan ruige natuur, dan zijn de Faroe absoluut voor jou!
Mooiste eilanden Faeröer
De archipel bestaat uit 18 eilanden, waarvan enkele heel eenvoudig met de auto of korte ferrytocht te bereiken zijn. Naar andere eilanden, zoals Suðuroy, ben je langer onderweg. Onderstaand ter inspiratie een top 6 van onze favoriete eilanden van de Faeröer. Natuurlijk zijn er nog meer mooie eilanden op de Faeröer, maar je zal ze niet alle achttien kunnen zien tijdens één trip.
1. Vágar
Aangezien de luchthaven op dit eiland gevestigd is, vormt Vágar voor veel reizigers de eerste kennismaking met de archipel. Geen straf, want op Vágar vind je al enkele van de mooiste plekken van de Faeröer eilanden. Onze aanrader is om direct vanaf de luchthaven naar het dorpje Gásadalur te rijden. Je pakt gelijk een van de meest idyllische wegen van de archipel. Wij werden dan ook in de eerste tien minuten verliefd op de Faeröerse natuur.
Het dorpje Gásadalur was tot 2004 afgesloten van de buitenwereld en was tot dan enkel te bereiken met de boot, helikopter of met een fikse wandeling door de bergen. Door de aanleg van een tunnel rijd je er tegenwoordig makkelijk naartoe. Dé highlight van Gásadalur is de mooiste waterval van het land: Múlafossar. Alsof je in een sprookje stapt! Hier kan je uren naar kijken.
Vanaf de waterval heb je uitzicht op papegaaiduiker-eiland Mykines aan de overkant. De papegaaiduikers vliegen regelmatig over vanaf Mykines, kijk dus goed naar de kliffen rond de waterval. In de zomermaanden heb je hier een heel goede kans om deze prachtige zeevogels te spotten. Ook wij hadden dit geluk! Echt magisch om puffins te zien op zo’n toplocatie.
Vanuit Gásadalur loopt tevens de Postman’s Trail, de oude dorpsweg die locals vroeger moesten afleggen om bij andere dorpen te komen. Vanaf deze trail heb je gelijk fantastisch uitzicht op de rotsformaties van Drangarnir en de vijf iconische pieken van Tindhólmur.
2. Streymoy
Streymoy is het grootste eiland van de Faeröer, lekker centraal gelegen in de archipel en thuishaven van hoofdstad Tórshavn. Een bezoekje aan een van de kleinste en knuste hoofdsteden ter wereld mag je zeker niet overslaan. Wandel door het oude centrum Reyn en Undir Ryggi met zijn grasdaken en bezoek het mooie Tinganes, waar de regering gevestigd is.
In de hoofdstad vind je gezellige cafés, musea en winkeltjes waar je de iconische Faeröerse truien shopt. Tórshavn is een fijne plek om even rond te struinen en een fijne uitvalsbasis voor jouw reis. Vanuit Tórshavn is het mogelijk de veerboot te pakken naar eilanden Nólsoy (twintig minuten varen) en Suðuroy (twee uur varen).
Tórshavn is gelegen in het zuiden van Streymoy. Neem de tijd om naar het noorden te reizen en laat je verbazen door de schitterende natuur. Eén van de natuurlijke parels op Streymoy ligt bij Vestmanna, een dorp aan een fjord. Vanuit hier is het mogelijk een boottocht te maken langs de Bird Cliffs. Dikke aanrader!
Je vaart ongeveer twee uur lang over diepblauw water, langs spannende grotten en torenhoge kliffen die de broedplek zijn van talloze zeevogels. Wij spotten onder andere stormvogels, papegaaiduikers, eidereenden, alken en zeekoeten. We vingen zelfs een glimp op van twee zeehonden en een dolfijn! Houd er wel rekening mee dat deze boottour regelmatig geannuleerd wordt wanneer de zeecondities slecht zijn. Plan hem aan het begin van je reis zodat je nog kan schuiven.
Verder naar het noorden vind je de hoogste waterval van het land: Fossá. Met zijn 140 meter en verschillende lagen een super indrukwekkende waterval. Hij ligt direct aan de weg dus is leuk voor een korte stop tijdens een roadtrip. Langs de waterval loopt een pad omhoog, waardoor je het natuurgeweld vanuit een ander perspectief bewondert.
De Faeröer eilanden zijn de koning van de afgelegen dorpen. Rijd je vanaf Fossá de weg naar het noorden helemaal af, dan kom je uiteindelijk bij Tjørnuvík. Een idyllisch, afgelegen dorp in een vallei. Het ligt aan een felblauwe zee en zwart strand. Je weet niet wat je ziet!
Het meest gefotografeerde dorpje van de archipel, Saksun, ligt ook op Streymoy. Hoewel het met zijn grasdaken en ligging tussen watervallen en een zwart strand super pittoresk is, zijn wij hier bewust niet naartoe geweest. De inwoners van dit idyllische dorp zijn niet gediend van de nieuwsgierige toeristen rond hun huizen. Bovendien betaal je tegenwoordig om het zwarte zandstrand te bezoeken. De keuze is aan jou, maar wij zouden zeggen: overslaan. Er is genoeg ander moois te ontdekken. Bezoek je Saksun wel, houd je dan aan de regels en respecteer de privacy van de inwoners.
3. Kalsoy
Kalsoy hoort bij de noordelijke eilanden (Norðuroyggjar). Dit is het eiland van James Bond, zeehondenmensen en afgelegen dorpjes. Pak de veerboot vanuit Klaksvik (tweede stad van de archipel) en reis in 20 minuten naar een uniek eiland met groene bergen, ruige kliffen, rotsen en indrukwekkende vergezichten over de zee en andere eilanden. Lees alles wat je moet weten voor een bezoek aan Kalsoy.
4. Eysturoy
Eysturoy is een groot eiland, gelegen ten oosten van Streymoy. Hier wil je het dorp Gjógv niet missen. Het dorpje, genesteld aan de voet van majestueuze kliffen, is met slechts één kronkelende bergweg bereikbaar. Gjógv staat bekend om zijn spectaculaire kloof, die de naam van het dorp draagt. Deze kloof, met zijn steile wanden en een kleine baai aan het einde, is een ware trekpleister voor wandelaars en natuurliefhebbers. De kleurrijke huisjes van Gjógv zijn een feestje voor fotografen.
Een andere highlight op Eysturoy is het fjord Funningsfjørður. Omringd door bergen aan beide kanten is dit een plaatje. De mooie toeristische route Funninsleið loopt langs het fjord. Neem de tijd om deze route af te rijden en maak wat fotostops onderweg.
Rijd je vanuit Eysturoy naar Tórshavn dan kom je door de Eysturoytunnel, een icoon! Deze sub-zeetunnel is de enige ter wereld met een rotonde. De rotonde is kleurrijk verlicht en versierd. Zo is de tunnel niet alleen handig, maar ook omgetoverd tot een leuke bezienswaardigheid.
5. Mykines
Het puffin eiland! Hier moet je naartoe om papegaaiduikers te spotten. Een heel populair eiland waar vogelaars van over de hele wereld naartoe komen om te genieten van deze grappige clown vogeltjes. In de zomermaanden zie je ze hier gegarandeerd, naast nog vele ander soorten zoals Jan-van-Gent en stormvogel.
Er kleven wel wat nadelen aan een bezoek aan Mykines: je moet betalen om er naartoe te kunnen, het is er druk en de veerboot wordt regelmatig gecanceld vanwege onstuimig weer. Je bent dus nooit zeker of je ook daadwerkelijk naar het eiland kan. Een alternatief voor Mykines is het eerder genoemde Kalsoy óf Nólsoy.
6. Nólsoy
Een klein paradijsje tegenover Tórshavn. Slechts 20 minuten varen vanuit de hoofdstad en je bent in een totaal andere wereld. Er is een dorpje met zo’n 200 inwoners en verder is het puur natuur. Het bestaat uit twee delen: het kleinere noorden en het grotere zuiden met zijn vuurtorens. Door beide delen loopt een mooie wandelroute.
Een van de belangrijkste redenen om Nólsoy in de zomer te bezoeken zijn de vogels. Tussen half juni en begin augustus verandert dit eiland in een vogelparadijs. De grootste stormvogeltjeskolonie op aarde en 5000 tot 10.000 papegaaiduikerparen broeden hier op de kliffen. Vooral de oostelijke kliffen worden door de noordse stormvogels, pijlstormvogels en puffins gebruikt om te broeden. Zoek een mooi plekje uit en geniet!
Faeroër in beeld
Roadtrip Faeröer
De beste reiservaring krijg je door met een (huur)auto op pad te gaan. De meeste plekken zijn niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Rondrijden over de eilanden is alleen al een geweldige ervaring. Je blijft je verbazen over de enorme rotswanden waar watervallen vanaf stromen, de diepe valleien en ruige kliffen. En over de vele schapen die de weg oversteken. De panoramische uitzichten vanaf de slingerwegen gaan ook nooit vervelen.
Niet te missen zijn de Buttercup routes (Soljuleiðir), vernoemd naar de nationale bloem van het land. Dit zijn toeristische routes, gemarkeerd met een gele boterbloem, die je meenemen door idyllische landschappen. Bijvoorbeeld de Oyggjavegurin, Gásadalsleið en Tjornuvíkarsleið. Hier kan je rustig rijden en genieten van al het natuurschoon om je heen. Er zijn genoeg plekken langs de weg waar je veilig kan stoppen om foto’s te maken.
Je zou denken dat je vaak de ferry moet pakken om je te verplaatsen tussen de eilanden, maar de inwoners van de Faeröer zijn heel handig in tunnels aanleggen. Zo zijn er drie zeetunnels die de eilanden Vágar, Streymoy, Eysturoy en Borðoy verbinden. Momenteel wordt ook gewerkt aan een tunnel naar het eiland Sandoy, dat scheelt weer een tocht van 30 minuten met de boot. Deze tunnel is naar verwachting eind 2023, begin 2024 klaar.
Activiteiten op de Faeröer
Wie naar de eilanden reist komt vaak voor een paar dingen: roadtrippen, wandelen, vogels kijken en fotograferen. Maar het is ook mogelijk om te gaan fietsen, paardrijden, zeekajakken, snorkelen en duiken. Wij zijn vooral aan het hiken geweest en geven je graag meer tips voor wandelen op de Faeröer eilanden.
Bereikbaarheid
De afgelegen eilandengroep is vanuit Nederland met slechts één overstap te bereiken. Wij deden dat in Kopenhagen. Het is dan eerst ongeveer een uurtje vliegen en daarna nog twee. Goed te doen! Je kan ook reizen via Edinburgh, Londen of Billund.
Duurzamer reizen en heb je de tijd? Dan is de boot ook een optie. Met de Smyril Line ben je zo’n 38 uur onderweg vanuit het Deense Hirtshals. Het grote voordeel is dat je jouw eigen auto mee kan nemen. Het avontuur begint dan al op de boot en wanneer je na die lange tocht aanmeert in de haven van Tórshavn, voelt het echt alsof je in het beloofde land aankomt. Een reis of cruise naar de Faeröer eilanden wordt vaak gecombineerd met een reis naar IJsland of Groenland.