Wandelen op de Faeröer eilanden
Een wandelreis op de Faeröer eilanden zit vol verrassingen. Trek door weelderige valleien met bulderende watervallen en geniet van panoramische uitzichten op groene bergen die aflopen in diepe fjorden. Onderweg bewonder je afgelegen, kleurrijke dorpjes en adembenemende watervallen. Soms zal je wandelen onder een stralende zon, terwijl op andere momenten een mysterieuze mist het landschap omhult. Beide scenario's hebben hun eigen charme! Schapen zijn vaak je enige medewandelaars op de trail.
Ben jij klaar voor een wandelavontuur op de Faeröer eilanden?
Mooiste wandelroutes Faeröer
De achttien eilanden van de Faeröer zijn rijk aan sprookjesachtige wandelroutes. Van korte hikes naar een uitkijkpunt tot pittige tochten van enkele uren die je meenemen over bergen en door valleien. Wij hebben zelf meerdere hikes gedaan en geven je graag onze aanraders.
1. Kallur Lighthouse Trail (lineair)
- Afstand: 4 km
- Duur: 2 uur
- Moeilijkheid: gemiddeld
Op het mysterieuze eiland Kalsoy, dat je bereikt met de veerboot, loopt deze schitterende trail. De Kallur Lighthouse Trail neemt je vanuit het dorpje Trøllanes mee naar een spectaculair gelegen witte vuurtoren, op het noordelijkste puntje van het eiland. Deze vuurtoren is hét icoon van het eiland. De route geeft je prachtig uitzicht op de omliggende eilanden en is ook nog eens goed te doen! Lees meer over Kalsoy en de trail.
2. The Postman’s Trail (lineair)
- Afstand: 8,5 km
- Duur: 5 uur
- Moeilijkheid: uitdagend
The Postman's Trail is de oude dorpsweg die de dorpen Bøur en Gásadalur met elkaar verbindt. Tot 2004 (!) was het dorp Gásadalur volledig afgesloten van de rest van het eiland Vágar. De enige manier om in het dorp te komen was met deze oude dorpsweg over de bergen of per boot of helikopter. Tegenwoordig ligt er een tunnel waardoor het dorp goed bereikbaar is. Wil je ervaren wat de locals tot 2004 moesten doen om naastgelegen dorpen te bereiken? Waag je dan aan de Postman’s Trail, vernoemd naar de postbode die de route meer dan wie dan ook aflegde.
De route start ongeveer een kilometer voor de tunnel naar Gásadalur (vanaf Bøur gezien). Sla een klein paadje in links van de weg en rijd door tot een parkeerplaats met het bord dat de trail markeert. Vanaf hier volg je de paaltjes de berg op. Tijdens de klim omhoog geniet je van schitterende vergezichten over de rotsformaties Drangarnir en Tindhólmur, het fjord Sørvágsfjørður en eilanden Gáshólmur en Mykines. Hier blijf je foto's maken!
Het eerste deel wandel je vooral omhoog. Het is niet moeilijk, met een goede conditie is het goed te doen. Op ongeveer de helft van de trail kom je Líksteinurin tegen. Vroeger werden mensen uit Gásadalur begraven in Bøur en dus trokken mensen met een doodskist de bergen over. Líksteinurin was de enige plek waar ze konden rusten.
Na een kort stuk wandelen klim je omhoog, een bergrug op, en zie je daarachter ineens Gásadalur met de magisch mooie Múlafossur waterval verschijnen. Een panoramisch uitzicht zo mooi dat je hier even pauze wil nemen om het in je op te nemen. Daarna komt het zwaarste deel van de hike, naar beneden. Dit is echt pittig door de losliggende stenen en modder. Doe heel voorzichtig en rustig aan en probeer onderweg te genieten van de uitzichten op het dorp. Eenmaal beneden word je getrakteerd op de Múlafossur van dichtbij. Misschien spot je hier net als wij wel een puffin als cadeautje?
De route is lineair en dus moet je het hele stuk ook weer terugwandelen. Veel mensen kiezen ervoor om te liften, er zijn genoeg toeristen die rondrijden tussen Gásadalur en Bøur dus het is niet moeilijk om een lift te regelen. In dit geval is de route maar 2,5 uur. Ga je terugwandelen dan is het 5 uur. Het is ook mogelijk de route andersom te lopen en dus te starten in Gásadalur.
Reistips
3. Klakkur (lineair)
- Afstand 2,9 km
- Duur: 1 uur
- Moeilijkheid: makkelijk
Dit is een korte hike naar de top van de berg Klakkur bij de plaats Klaksvik. Voor iedereen die zin heeft in een beeldschoon uitzicht! Je parkeert de auto op de kleine parkeerplaats bij Klakkur trailhead aan de weg Niðan Horn. Vanaf daar is het ongeveer een half uur hiken naar het uitzichtpunt van Klakkur. Eenmaal op de top heb je een fenomenaal uitzicht op de haven van Klaksvik en de eilanden Kalsoy en Kunoy. Doe deze hike alleen bij mooi en helder weer, anders zie je simpelweg niks.
De Klakkur hike is leuk in combinatie met een bezoek aan het eiland Kalsoy. Nadat je van de ferry afkomt blijf je nog even hangen in Klaksvik en kan je deze makkelijke hike doen.
4. Nólsoy lighthouse wandeling (lineair)
- Afstand: 13 km
- Duur: 4-5 uur
- Moeilijkheid: gemiddeld
Pak de boot vanuit Tórshavn naar het kleine, rustige eiland Nólsoy en waag je aan de trail van het dorp Nólsoy naar de vuurtoren Nólsoyar Viti. Je wandelt vanuit het enige dorp op het eiland naar het zuiden. Het is een prachtige route over de bergen, met onderweg adembenemende uitzichten op omliggende eilanden. Je komt langs bijzondere historische plekken, zoals plaatsen waar locals vroeger schuilden voor piraten.
Het pad is niet overal duidelijk gemarkeerd, maar volg de steenhopen en je bent op de juiste weg. In de zomermaanden heb je op deze trail wellicht het geluk om papegaaiduikers of stormvogels tegen te komen.
Goed om te weten: als je minder tijd hebt, kan je ook een wandeling naar het noordelijk deel maken (hebben wij gedaan). Dit kost je ongeveer twee uur. Perfect voor een halve dag op het eiland. Extra leuk in de maanden juni en juli wanneer vooral de oostelijke kliffen vol zitten met broedende zeevogels, waaronder papegaaiduiker en stormvogel.
5. Trøllkonufingur (lineair)
- Afstand: 2,9 km
- Duur: 1 uur
- Moeilijkheid: makkelijk
Een leuke trail om te doen als je net aankomt of weer vertrekt met het vliegtuig. Deze hike ligt namelijk op nog geen 20 minuten rijden van Vágar Airport. En de hike is lekker kort; in een uurtje wandelen ben je heen en weer.
Deze hike is gemaakt rondom een legende. Een heks zou geprobeerd hebben het eiland Vágar naar IJsland te gooien, maar toen ze in de zee voor het eiland stond, kwam de zon op en versteende ze. Haar uitgestoken vinger is nog altijd te zien net als haar hoofd dat in zee ligt (het eiland Koltur).
Zet je auto op de parkeerplaats bij het dorp Sandavágur, waar het beginpunt is gemarkeerd met een bord. Daarna volg je wandelend simpelweg het kustpad net zo lang tot je de vinger en het hoofd van de heks ziet liggen. Aan het eind van het pad is een viewpoint bij een hek, verder kan je niet. Het pad is recht toe recht aan, verdwalen zal je dus niet. Net voor het einde wandel je nog met een brug over een prachtige waterval heen.
Hiking fees
Wees je ervan bewust dat voor sommige trails toegangsgeld wordt gevraagd. Er zijn op enkele plekken issues met landeigendom. Dit is het geval bij Sørvágsvatn (Lake above the Ocean), Drangarnir en het gebied rond Saksun. Dit zijn gebieden waar de locals eigenlijk geen bezoekers willen hebben.
Ook op Mykines betalen bezoekers toegangsgeld bovenop het ferryticket en is een gids verplicht. Dit om de vogelkolonies rust en ruimte te geven. Allemaal goede ontwikkelingen uiteraard maar houd in je achterhoofd dat aan sommige hikes een prijskaartje zit. Wij hebben zelf deze gebieden links laten liggen. Er is nog zo veel meer (gratis) te verkennen, zoals bovengenoemde vijf hikes.
Wandeltips
Een wandeling op de Faeröer is niet hetzelfde als een boswandeling in Nederland. Wees altijd overal op voorbereid wanneer je gaat hiken op de eilanden. Het weer kan elk moment omslaan (vier seizoenen op één dag!) dus zorg ervoor dat je in laagjes gekleed bent. Goede wandelschoenen, regenkleding, handschoenen en een muts zijn onmisbaar. Wij waren in mei op de eilanden en liepen met thermokleding vanwege de ijzige wind. Ook genoeg water, snacks en een opgeladen telefoon voor nood zijn een must.
Wandelen met gps of gids
De start van wandelroutes wordt vaak aangegeven met een bord met daarop Gongutúrur (betekent wandeltocht) of de naam van de trail. Op de borden staat informatie over de route waardoor je zelf makkelijk op pad kan. Toch hebben wij ervaren dat het niet altijd duidelijk is waar het beginpunt van een trail precies is en waar je moet parkeren. Ook zijn de routes niet altijd goed bewegwijzerd. Tip: download een gps-app waarmee je de trail altijd kan volgen.
Met een gps-app is precies duidelijk waar je moet zijn. Ook op de goed bewegwijzerde routes is een gps-app onmisbaar. Optrekkende mist kan de trail van het ene op het andere moment onzichtbaar maken. Met een gps-app weet je altijd waar je bent. Wel zo’n fijn idee. Wij hebben er zelf veel plezier van gehad op reis.
Het is ook een aanrader om met een lokale gids op pad te gaan. Zo heb je geen omkijken naar de route en parkeren en bovendien ben je in veilige handen. Een gids kan je voorzien van leuke weetjes over de wandelroute.
Tot slot: het toeristenbureau van de Faeröer raadt aan om dit formuliertje in te vullen en achter te laten bij je hotel of in de auto. Als vangnet voor als er echt nood is. Een uitgebreide beschrijving van de trails op de Faeröer vind je in de brochure van Visit Faroe Islands.