Huttentochten
Huttentochten winnen de afgelopen jaren aan populariteit. Back to basic, gezelligheid, natuur, rust en ruimte zijn de basisingrediënten voor een geslaagde huttentocht. Want wat is er nou mooier dan je na een dag inspannen op het terras te laten zakken, en onder het genot van een drankje met gelijkgestemden naar de ondergaande zon te kijken... puur genieten!
Huttentochten in Europa
Welke gebieden zijn nu de moeite waard voor een huttentocht in Europa? Het aanbod is enorm, de mogelijkheden oneindig. Je hoeft het dus niet direct aan de andere kant van de wereld te zoeken, op rijafstand zijn vele natuurpareltjes te vinden. In dit artikel zetten we een aantal Europese wandelbestemmingen met berghutten voor je op een rijtje!
De leukste bestemmingen voor een huttentocht in Europa
1. Huttentochten in Oostenrijk
Het grootste nationaal park van Midden-Europa, het Hohe Tauern Nationaal Park, omvat enkele van de hoogste bergtoppen van de Alpen. Meer dan 250 van deze toppen zijn hoger dan 3.000 meter. De vele gletsjers, bergmeren en een fantastisch onderhouden netwerk van wandelwegen en berghutten, maakt deze regio tot een walhalla voor de wandelaar en natuurliefhebber.
Vanuit Maria Alm bijvoorbeeld kan je een uitdagende huttentocht in de Alpen maken. De meerdaagse trektocht rond de Groβvenediger is een zeer mooie en gevarieerde huttentocht. In 5 dagen geniet je van een combinatie van fraaie panoramawegen, wandelpaden ver boven de boomgrens en uitzicht op de majestueuze Groβvenediger. Met de meestal in de nevel gehulde top, is dit een prachtige omgeving voor een huttentocht vol natuur en avontuur!
Lees meer over huttentochten in Oostenrijk.
2. Huttentocht in Frankrijk
Naturescanner mocht van de NKBV mee op een huttentocht in de Vanoise in de Franse Alpen. De Vanoise trekking is een huttentocht voor de beginnende bergwandelaar of voor diegene voor wie het niet al te heftig hoeft te zijn.
Met een kleine groep van maximaal 9 personen trek je van berghut naar berghut onder leiding van een gekwalificeerde Nederlandse bergwandelgids. De gids en hutten onder halfpension zijn voor je geregeld. Het enige wat je zelf nog moet regelen is op de plaats van bestemming komen en natuurlijk een goede uitrusting.
3. Huttentochten in Italië
De Italianen staan erom bekend dat ze alles goed voor elkaar hebben. De hutten zijn netjes verzorgd en de paden zijn uitstekend gemarkeerd. Een huttentocht in de Italiaanse Alpen is dan ook prima te doen. Vanaf september kan het weer wel minder goed worden, dus de beste periode is de zomer.
Vooral de Dolomieten zijn populair voor een trektocht van hut naar hut. Maar bekijk ook eens de overige, minder drukke gebieden in de Italiaanse Alpen. Lees meer over huttentochten in Italië.
4. Huttentochten in Slowakije
Onze collega Casper nam deel aan een groepsreis in de Hoge Tatra in Slowakije. Van hut naar hut in 8 dagen was een pittige trektocht, maar leverde fraaie vergezichten op. Een goede conditie is een vereiste.
5. Huttentochten in Duitsland
Berchtesgaden, Beieren - Duitsland
Dicht bij huis, maar toch echt helemaal weg! Gelegen in het zuidelijkste puntje van Beieren is het Berchtesgaden NP. Met 210 km² is er hier een hoop te zien en beleven. Een ‘must-see’ is de Köningssee. Hoewel dit al jaren een toeristische trekpleister is, is dit prachtige bergmeer zeker een bezoekje waard.
Het kristalheldere water nodigt uit tot pootjebaden en een frisse duik. Vissen of het gebruik van gemotoriseerde boten is al jaren verboden. Maar een oversteek kan wel gemaakt worden met één van de elektrische boten. Onderweg worden wetenswaardigheden over de natuur verteld, waarna je een bezoek kan brengen aan St. Bartholomé. Een middagje spenderen aan de waterkant, de prachtige kerk bekijken en een verse forel van de grill, maken het vakantiegevoel compleet!
Maar wandelen is natuurlijk waar we voor komen... De omgeving leent zich het best voor dagtochten en korte huttentours. De meeste tochten centreren zich om de machtige Watzmann heen. Deze bergtop is beroemd maar ook berucht. Een uitdaging voor vele klimmers, maar zeker voor de durfals is de oversteek over de bergkam naar en voorbij de Südspitze een echte uitdaging. Door het wisselvallige weer komen er helaas geregeld ongelukken voor. Maar dit mag geen afbreuk doen aan het prachtige uitzicht op deze bergreus, zijn vrouw en zijn vijf kinderen.
Een pittige, maar mooie tocht, is de 4-daagse tocht vanaf de Salet-alm terug naar St. Bartholomé. Tijdens de trekking wordt een authentieke berghut aangedaan waar beperkt stromend water te vinden is. Maar de locatie is onbeschrijfelijk. De volgende dag kan je dan genieten van meer luxe op de volgende hut. Hierna volgt een bezoekje aan één van de koudste plekken van Europa, om daarna via een prachtige kloof af te dalen naar de witte kerk van St. Bartholomé, en het plaatje compleet. De dagetappes zijn stevig, maar de moeite waard. Enige bergwandelervaring is hier wel op zijn plaats.
6. Huttentochten in Slovenië
Triglav Nationaal Park ligt in het noordwesten van Slovenië. Vernoemd naar de hoogste berg van het land, de Triglav met 2.864m. Met een oppervlakte van ruim 800 km² bevat het park tal van mooie bezienswaardigheden en heerlijke wandelroutes. Naast geweldige natuur, kan je er ook de Savica waterval en de Vintgar kloof bezoeken; twee prachtige hoogtepunten! Door de grote hoeveelheid water, is het gebied ook uitermate geschikt voor rafting en canyoning.
Een mooie start van een ontspannen vakantie is het meer en het gelijknamige stadje Bled. Het meer is bekend vanwege het eiland in het midden met een prachtige kapel en kerktoren. Eromheen vind je een glooiend heuvellandschap, uitermate geschikt voor mooie dagwandelingen en lichte trektochten. Genieten van goed eten tegen zeer scherpe prijzen, een rondwandeling om het meer of een lekkere espresso met een stuk van de originele Bled-cake, zijn dingen die een vakantie hier nog dat beetje meer geven!
Voor de meer gedreven wandelaar is het hart van het Triglavpark een aanrader. Het meer van Bohinj is, naast het grootste bergmeer van Slovenië, ook een prachtige start van verschillende berghuttentochten. Vanaf het meer van Bohinj gaan de meeste routes rap omhoog, waardoor je al snel een geweldig uitzicht over de omgeving hebt. Naaldwouden, rotsige wandelpaden en de geur van dennenhout zijn kenmerkend voor wandelingen in de zomermaanden. Een prachtige huttentocht is de 6-daagse tour rond de Triglav. Via verschillende berghutten, het dal van de zeven meren en geweldige vergezichten, wandel je richting de Triglav. Een beklimming van deze piek is een optie, maar zeker het overwegen waard. Om hierna voldaan weer af te dalen naar het meer van Bohinj, een geweldige ervaring rijker!
Lees meer over wandelen in Slovenië.
Huttentochten buiten Europa
Een huttentocht maken tijdens een verre reis? Ook dat kan. Vaak zijn dit meerdaagse trektochten waarbij je van tevoren een cabin dient te reserveren. Vaak spreekt men dan van tracks of trails.
Fit de bergen in
Wie een huttentocht gaat ondernemen, kan dit beter goed voorbereid doen. Een degelijke planning van de tocht is belangrijk, maar ook een goede conditie. Informeer naar de weersomstandigheden en andere condities in de bergen. Alle kennis over huttentochten en andere wandeltochten in de bergen, oefeningen en andere voorbereidingen vind je op onze pagina met bergwandeltips.
Wat meenemen op huttentocht?
Wat je meeneemt de bergen in hangt deels af van hoe lang je op pad gaat en in welke periode. In de winter zal je meer mee moeten nemen dan in de zomer. NKBV houdt de richtlijn aan dat je voor één a twee dagen genoeg hebt aan een 20-30 liter rugzak, voor vijf dagen liever 40 liter. Wat gaat er in die rugzak?
Goede kleding waaronder uiteraard wandelschoenen, regenkleding, fleece, maar ook benodigdheden voor in de hut zoals contant geld, een lakenzak, kussensloop, slofjes, een spelletje etc. Daarnaast zijn toiletartikelen en voldoende snacks ook geen overbodige luxe. En wat denk je van Deet, blarenpleisters, een EHBO-set en Duct tape voor kleine reparaties onderweg? Het belangrijkste is misschien nog wel: neem alleen het noodzakelijke mee. Meer dan 10 kilo is onnodig zwaar.
Extra tips huttentocht
Naast fit de bergen in gaan en slim inpakken zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om jouw huttentocht extra aangenaam te maken. Zo is een goede wandeltechniek (met stokken) erg belangrijk. Hiermee vermijd je blessures en verzuren je spieren minder snel. Het is slim om hutten van tevoren te reserveren om teleurstelling te voorkomen. Neem onderweg voldoende pauzes en ga uiteraard respectvol om met de natuur. Zo kunnen we met zijn allen blijven genieten van de schoonheid van de bergen. Goede reis!