Huttentocht in de Vanoise
Naturescanner mocht mee op een huttentocht in de Vanoise. De tocht wordt aangeboden door Bergsportreizen.nl, de reisorganisatie van de NKBV. De organisatie biedt een breed scala aan bergsporten en cursussen, van wandelen tot het beklimmen van ijswanden.
Om mee te kunnen doen moet je lid zijn van de NKBV. Ben je nog geen lid, dan word je automatisch lid tijdens het boeken van de reis. De Vanoise trekking is een huttentocht voor de beginnende bergwandelaar of voor diegene voor wie het niet al te heftig hoeft te zijn.
Met een kleine groep van maximaal 9 personen trek je van berghut naar berghut onder leiding van een gekwalificeerde Nederlandse bergwandelgids. De gids en hutten onder halfpension zijn voor je geregeld. Het enige wat je zelf nog moet regelen is op de plaats van bestemming komen en natuurlijk een goede uitrusting.
Wandelen in de Vanoise
Parc national de la Vanoise is een nationaal park in de Franse Alpen, tegen de grens met Italië. Het is het eerste nationale park van Frankrijk, in het leven geroepen in 1963. De status nationaal park zorgt ervoor dat er geen skipistes aangelegd kunnen worden. Hierdoor leiden alpensteenbokken, gemzen en alpenmarmotten in het park een rustig bestaan. Er leven steenarenden, vale gieren en er broeden zelfs een aantal koppels lammergieren.
Er zijn tientallen berghutten verspreid over het hele park. Hutten worden beheerd door Refuge du Parc national, Refuge FFCAM of worden privé gerund. De huttentocht Parc national de la Vanoise doet het meest zuidelijke deel van het park aan.
Tocht van hut naar hut
De tocht in de Vanoise is een rondwandeling van 5 dagen met 4 overnachtingen in berghutten. De laatste 2 nachten verblijf je in dezelfde hut. Waarom, dat lees je in de beschrijving van dag 4. De tocht start bij de stuwmeren van Aussois, een dorpje in het zuiden van het park.
Op de parkeerplaats ontmoeten we het hele reisgezelschap (we hadden van tevoren helaas geen tijdstip kunnen vinden om elkaar te ontmoeten in Nederland). We zijn met 10 man inclusief de bergwandelgids. Hier laten we ook de auto achter en komen we na 5 dagen weer terug. Heel handig, want op deze manier hoef je niet je vuile was van de vorige dagen, of de schone kleren voor na de tocht mee de berg op te sjouwen, die kun je gewoon in de auto laten liggen.
Na een voorstelrondje blijkt dat we een heel gevarieerde groep zijn; de leeftijden lopen uiteen van 22 tot 68 jaar. Sommigen hebben nog nooit een stap in de bergen gezet en andere hebben al veel ervaring opgedaan tijdens eerdere huttentochten of alpine cursussen. Bergwandelgids Bart Ezinga is 54. Zijn vrouw is één van de deelnemers van de tocht. Samen en met hun gezin hebben ze jarenlange ervaring met reizen en cursussen van de NKBV.
Dag 1: Van het stuwmeer Plan d’Aval naar Refuge de l’Orgère
Vanaf de parkeerplaats (op 2.085 m) voert het pad via de westkant van het stuwmeer le Plan d’Aval richting het zuiden. Na het meer, na een kilometer of twee, volgt een steile maar niet al te lange klim van 300 hoogtemeters. Een goede start om er even in te komen. Hier heb je mooi de gelegenheid om weer even te zoeken naar je eigen snelheid en merk je wat je van de andere deelnemers kunt verwachten.
Je bent hier boven de boomgrens, de route sluit aan op het pad dat deel uitmaakt van de GR5. Vanaf de Col du Barbier kijk je uit over Aussois en Modane in het Maurienne dal. Het uitzichtpunt bij "hors-piste", bereikbaar via een kort zijpad, geeft een prachtig uitzicht op Modane en de heuveltoppen met de statige verdedigingsforten van Esseillon.
Zo is het nog twee kilometer wandelen boven de boomgrens over de Balcon du Barbier alvorens je de afdaling weer inzet. Na 400 meter afdalen door bossen bereik je het laagste punt van deze tocht (1.930 m). Vanaf hier is het nog een makkelijke wandeling van 1,5 km, zonder teveel hoogteverschillen, naar de eindbestemming voor de eerste dag.
Vanuit een prachtige groene vallei kijk je uit op de grillige toppen van de Vanoise en zie je al gauw de berghut verschijnen. De Refuge de l’Orgère ligt op 1.935 m en de omgeving is schitterend, in de weiden naast de hut staan schapen en ezels te grazen. Wat wel een beetje tegenvalt is de parkeerplaats vol met auto’s naast de hut; je kunt hier dus ook gewoon heen rijden.
Na een drankje op het buitenterras kan je naar de kamer om je te installeren. De kamers met stapelbedden bieden plaats aan 8 mensen, de douche en toiletten worden gedeeld met de hele hut. Om 7 uur eet men gezamenlijk met alle mensen die overnachten in de hut. In alle hutten wordt steeds een 4 gangen menu geserveerd, met vooraf een soep, een hoofdgerecht, daarna een kaasplank met lokale kazen en nog een dessert.
In totaal is de route op de eerste dag 9.2 km met 440 m stijgen en 580 m dalen.
Dag 2: Van Refuge de l’Orgère naar Refuge de Péclet Polset
De tweede dag gaat de trektocht alsmaar richting het noorden naar de Refuge de Péclet Polset. De enige hindernis die de 2 hutten van elkaar scheidt is de Col de Chavière die je over moet.
Om via de col naar de volgende hut te wandelen moet je eerst flink stijgen. Het vangt gelijk aan met een stevige beklimming door bossen en struikgewas. Op 2.500 meter wordt het pad weer meer geleidelijk en wandel je tussen grasland bezaaid met rotsblokken. Hier voelt het echt als ‘the middle of nowhere’ met de grijze bergtoppen om je heen.
Vlak voor de beklimming van de col kan je nog even lunchen om er daarna vol energie tegenaan te kunnen. Onze gids nam ondertussen de tijd om wat rots en steenveld wandeloefeningen te doen met de minder ervaren deelnemers.
Na de lunch sluit je aan op een deel van route van de GR55 en begin je aan de beklimming. De Col de Chavière ligt op 2.796 m., het hoogste punt van de dag, vanaf hier is het alleen nog afdalen. De col geeft een doorgang tussen de hoge toppen van meer dan 3.300 m en verbindt Modane met Pralognan-la-Vanoise. Vanaf de col heb je uitzicht op verre bergtoppen met o.a. de Mont Blanc.
Tijdens de afdaling gaat het pad over stenen en puin. Wat opvalt is de verscheidenheid aan kleuren van de rotsen. Voor de col waren de bergen en rotsen voornamelijk grijs, hier kom je opeens allerlei kleuren tegen; blauw-zwart, grijs, wit en oranje.
Het ene moment dwars door elkaar, op andere plekken in mooie lijnen gesorteerd. Na de afdaling kom je een veld tegen waar honderden steenmannetjes zijn gebouwd. Hier mag iedereen oefenen op het bouwen ervan. Er staan de gekste creaties en sommigen hebben mooi gebruik gemaakt van de verschillende kleuren.
2,5 km na de col bereik je de Refuge de Péclet Polset op 2479 m. Vanaf de hut kun je nog een mooie korte wandeling maken naar het turquoise gekleurde Lac Blanc. Bij het meer heb je grote kans om gemzen tegen te komen.
Van hut naar hut is het 9.4 km wandelen, met 870 m stijgen en 330 m dalen.
Dag 3: Van Refuge de Péclet Polset naar Refuge du Fond d'Aussois
De derde wandeldag is de langste dag van de tocht. Om van Refuge de Péclet Polset bij Refuge du Fond d'Aussois te komen moet je een aardige omweg nemen, via de kaasboerderij Ritord. Je begint de dag met een flinke afdaling. Gedurende 4,5 km wandelen daal je 500 m. tot je bij de kaasboerderij uitkomt. Vanaf de kaasboerderij draait de route naar het zuidoosten en begint de klim met 900 hoogtemeters naar de Col d’Aussois (2.914 m.).
Als je nog energie genoeg hebt kun je vanaf de col een korte wandeling naar Pointe de l'Observatoire (3.015 m.) maken. Op de top kijk je aan de ene kant terug op de Refuge de Péclet Polset, aan de andere kant zie je ver beneden het stuwmeer waar de auto geparkeerd staat.
Via hetzelfde pad loop je terug naar de col, en vervolg je de wandelroute. In 3 km over rotsige paden daal je 550 m. af en kom je aan bij de Refuge du Fond d'Aussois (2.330 m.) De hut ligt op een prachtige locatie, je kijkt uit over een groene alpenvallei waar een beek meandert en waar koeien staan te grazen. En dit alles is omgeven door ruige bergrotsen, vanaf hier is het nauwelijks voor te stellen dat morgen de tocht hoog de bergen op gaat.
Op dag 3 leg je 12,5 km af, met 1010m. stijgen en 1110 m. dalen.
Dag 4: Le Rateau d’Aussois
Op dag vier beklim je een echte top, letterlijk het hoogtepunt van de huttentocht. De wandeling leidt naar Le Rateau d’Aussois, een top op 3.131 m. Je start vanaf de hut en komt hier op het einde van de dag ook weer terug. Daarom kan een groot deel van de bagage achtergelaten worden op de kamer.
Met een lichte rugzak, met alleen het broodnodige, begin je de wandeling langs de flank van de berg. Na 2,5 km zonder veel hoogtemeters gaat het pad omhoog de berg op. Na een pittig stuk kom je 500 meter hoger uit bij de Col de la Masse. Vanaf hier heb je een heel mooi uitzicht op hat pad dat je hebt afgelegd op dag 1 en 2.
Richting het zuiden kijk je op tegen een berg bezaaid met grote rotsblokken. Daarboven is de top waar je vandaag heen gaat. Het pad is bijna niet te zien, maar de steenmannetjes markeren de route die je van rots naar rots moet afleggen. Hier en daar is het flink klauterwerk, maar na 200 meter omhoog klimmen kom je aan op de top.
Het uitzicht is prachtig met in het Noorden de toppen van de rest van de Vanoise en in het Zuiden weer uitzicht op de Maurienne vallei. Bij helder weer kun je hier de Mont blanc zien, en zelfs de Drie Zinnen in de Dolomieten.
Na het genot van de top ga je dezelfde weg weer naar beneden. Je komt door een klein gebied waar je je even in het westen van de Verenigde staten waant. De rotsen zijn hier knaloranje van de ijzeroxide. Weer en wind hebben hun sporen nagelaten en het lijkt echt even op een kleine canyon.
Terug bij de hut heb je in totaal zo’n 10,5 km afgelegd en 830 hoogte meters gemaakt.
Dag 5: Refuge du Fond d'Aussois naar le Plan d’Aval
Na 4 nachten in de bergen daal je vandaag weer af naar de startlocatie waar de auto staat. De terugtocht is niet ver, slechts 5,5 km en 500 m dalen via de Refuge de la Dent Parrachée. Deze mooie hut ligt halverwege de route en hier kun je nog genieten van een hapje of een drankje. Als je nog zin hebt om wat extra te wandelen kun je vanaf hier naar de Lac du Génépy, heen en weer bijna 5 km met 350 hoogtemeters.
In totaal leg je deze dagen ongeveer 50 km af en maak je zo’n 3.400 hoogtemeters.
Wandelen in de Vanoise
Wil je naar aanleiding van dit blog nou ook zelf in de Vanoise wandelen, bekijk dan onze tips op de algemene Vanoise pagina.
Bekijk ook onze overige tips over wandelen in Frankrijk en Franse Alpen.