Tarcu gebergte
We zoomen in op het Tarcu gebergte in de Karpaten. De Karpaten is een Oost-Europees hooggebergte in de vorm van een halve cirkel. De bergketen begint in het westen van Slowakije en het strekt zich via Roemenië uit tot aan het oosten van Servië.
Een groot deel van het gebergte bevindt zich in Roemenië en wij nemen je dan ook mee naar een deel van de Zuidelijke Karpaten: de Tarcu bergen in het zuidwesten van Roemenië.
Natuur Tarcu gebergte
In het Tarcu gebergte liggen vijf nationale parken. Samen vormen deze één van Europa’s grootste aaneengesloten stukken wildernis. Het gevarieerde landschap en het ongerepte karakter maakt het tot een uniek stuk natuur.
In het Tarcu gebergte leeft onder andere Europa’s grootste landdier; de Europese bizon. Daarnaast biedt het een thuis aan wolven, lynxen, dassen, bruine beren en talloze andere dieren.
Reistip Tarcu gebergte
Nationale parken Tarcu
De vijf nationale parken zijn voor natuurliefhebbers dé plek voor een mooie vakantie in Roemenië. We nemen je kort mee naar de highlights in de vijf parken van het Tarcu gebergte.
1. Retezat Nationaal Park
Retezat NP, opgericht in 1935, staat bekend om de indrukwekkende gletsjermeren. Onder andere het grootste gletsjermeer van Europa, Lake Bucura, is hier te vinden. De gletsjermeren reflecteren de blauwe lucht, waardoor het park de bijnaam ‘Het magische blauw-ogende land’ heeft gekregen.
Naast gletsjermeren kunnen natuurliefhebbers genieten van een zeer diverse flora en fauna. Onderliggend aan deze diversiteit is de variatie in het landschap. Van rotsachtige pieken tot bloeiende weides, het is allemaal te vinden in Retezat Nationaal Park.
2. Domogled-Valea Cernei Nationaal Park
De uitgestrekte bossen van Domogled-Valea Cernei vormen het grootste nationale park van Roemenië. Het park biedt een thuis aan tal van wilde dieren, waaronder de Europese lynx, gemzen en diverse vogelsoorten. Daarnaast is een indrukwekkend aantal van 1500 vlindersoorten hier te vinden. Ook komen sinds de late achttiende eeuw botanici al naar dit park om de diversiteit aan flora te bewonderen en in kaart te brengen. Vogelspotters, kajakkers en kampeerders kunnen hun hart ophalen in Domogled-Valea Cernei Nationaal Park.
3. Cheile Nerei-Beusnita Nationaal Park
Cheile Nerei-Beusnita NP is vernoemd naar de twee hoogtepunten in het gebied: de dertig kilometer lange Cheile Nerei kloof en het Beusnita-meer. Door het Ottomaanse verleden zijn er in het park verschillende tunnels in de rotsen te vinden. Vandaag de dag bieden deze tunnels een unieke mogelijkheid om het park te ontdekken.
Het gebied staat bekend om de goede fietspaden en de vele mogelijkheden voor bloem- en vogelliefhebbers. Daarnaast kunnen avontuurlijke bezoekers hier wandelen, wildwatervaren en genieten van de vele watervallen.
4. Portile de Fier Natural Park
Portile de Fier Natural Park ligt onderin de Zuidelijke Karpaten. De zuidelijke grens van dit natuurgebied wordt gevormd door de "IJzeren Poort". Dit is de bijnaam van de kloof waar de Donau doorheen stroomt. Deze kloof vormt de grens tussen Roemenië en Servië. Geniet hier van een boottocht over de Donau, wandelingen door de prachtige natuur of verken één van de historische bezienswaardigheden zoals de Trajanus Tafel.
5. Semenic-Cheile Carașului Nationaal Park
Dit park, opgericht in 2000, bestaat uit karstlandschappen, diepe kloven en eeuwenoude beukenbossen. Dit zijn de oudste beukenbossen van Europa en deze hebben het tot de werelderfgoedlijst van UNESCO geschopt. In het nationaal park vind je een onaangetast stuk natuur dat tal van mogelijkheden biedt voor wandelaars en geologen.
Meer mooie plekken in het Tarcu gebergte
Ontdek enkele van de mooiste meren en ruige pieken die het gebergte rijk is. Dit mag je niet missen!
Magische bergmeren
Door het Tarcu gebergte heen ligt een aantal prachtige meren. Het bekendste meer is het Bucura meer in Retezat NP. Dit grote gletsjermeer is omgeven door indrukwekkende toppen die worden weerspiegeld in het kraakheldere water. Een ander pareltje is het idyllische Gales meer, verscholen tussen de naaldbossen biedt het de rust en ontspanning waar je naar op zoek bent in de Roemeense natuur. Andere aanraders zijn onder andere het Gura Apelor meer en het Zanoaga meer, stuk voor stuk een bezoek waard.
Imposante bergpieken
In en rondom het Tarcu gebergte ligt een aantal van de mooiste bergpieken. Als één van de meest westelijke pieken vormt de Tarcu het begin van de Zuidelijke Karpaten. Van verre is de indrukwekkende piek te zien. Meer naar het oosten ligt de imposante Peleaga piek. De steile rotswanden en besneeuwde top maken het tot een serieuze uitdaging voor bergbeklimmers. Samen met de Custura Saratii piek torenen ze hoog boven de rest uit. In een rijtje van imposante pieken mag ook de Papusa piek niet ontbreken. Vraag een kind om een berg te tekenen en het zal de piramidevormige Papusa op papier zetten.
Activiteiten in het Tarcu gebergte
Hoewel in dit deel van Roemenië nauwelijks sprake is van toerisme, is er veel te beleven. De uitgestrekte natuur biedt tal van mogelijkheden. Hikers, mountainbikers, ruiters, wildlife fotografen, vogelspotters en iedereen die op zoek is naar ultieme rust kan hier zijn hart ophalen. Onderstaand vier leuke activiteiten uitgelicht.
1. Europese bizon spotten
Dit mag je absoluut niet missen! De Tarcu bergen zijn de thuisbasis van 180 wisenten. Jij kan met een ranger van WeWilder mee op pad om deze enorme dieren in hun natuurlijke omgeving te bewonderen. Meer informatie hierover krijg je op onze pagina over WeWilder en bizons in Roemenië.
2. Wandelen Tarcu gebergte
Ook voor een rustige wandelreis in Roemenië kan je terecht in de bergen van Tarcu. Enkele mooie wandelroutes:
1. Naar de top van de Tarcu
Wie op zoek is naar een uitdagende trektocht, moet naar de top van het Tarcu gebergte. De hike is 22 km lang en bevat ruim 1100 hoogtemeters. Logischerwijs vereist de route een goede conditie en ervaring met bergwandelen. Omdat de Tarcu de hoogste piek is in de omgeving, wordt de inspanning ruimschoots beloond met fantastische vergezichten over het hele gebergte.
2. Het Pietrele meer
De wandelroute naar het Pietrele meer is een van de mooiste wandelingen van het Tarcu gebergte. Het pad voert door dichte bossen en over glooiende alpenweiden. Het kristalheldere meer wordt omringd door steile rotswanden. Voor de avontuurlijk ingestelde wandelaars is de beklimming van de Pietrele piek een uitdagende maar lonende ervaring. Vanaf de top kun je genieten van een spectaculair uitzicht op de omringende bergen en valleien.
3. Een ronde om het Bucura meer
Deze relatief populaire route begint bij de Cabana Pietrele en leidt naar het Bucura meer, het grootste gletsjermeer van Roemenië. Onderweg loop je langs kleurrijke alpenweiden, indrukwekkende rotsformaties en panoramische uitzichten op de omliggende bergen.
4. Transalpina Traverse
De Transalpina (DN67C) is een iconische langeafstandswandelroute die het Tarcu-gebergte doorkruist. De route is 148 km lang en voert tot een hoogte van 2145 meter. Deze route, die de koning van Roemenië ooit zelf heeft geopend, loopt door afgelegen valleien, langs bergweiden en over bergpassen.
3. Wildkamperen
De Roemeense natuur is uitgestrekt en er zijn doorgaans erg weinig toeristen te bekennen. Dat zorgt ervoor dat er ook weinig gereguleerd wordt. Avonturiers krijgen in Roemenië de volledige vrijheid. Zo is wildkamperen officieel toegestaan in Roemenië. Zet je tentje op langs één van de vele prachtige meren en geniet van een ongestoorde zonsondergang, sterrenhemel en zonsopkomst. Hou er wel rekening mee dat je de natuur deelt met beren en wolven, ga voorbereid op pad.
4. Ervaar het authentieke boerderijleven
In het Tarcu gebergte lijkt de tijd de afgelopen vijftig jaar stilgestaan te hebben. Boeren en boerinnen, doorgaans al boven de pensioengerechtigde leeftijd, leven hier een bestaan waar alleen de oudste lezers onder ons weet van hebben. Geen megastallen, maar een paar kleine schuurtjes vormen de boerderij.
Elk schuurtje bestemd voor een ander boerderijdier. Kippen, varkens, koeien en schapen zijn allemaal te vinden op hetzelfde boerderijtje. Daarnaast wordt er nog eens meel gemalen, groenten verbouwd, fruit geteeld, kaas gemaakt en rakija gestookt. Dat alles gebeurt ook nog eens op geheel authentieke wijze. Op de boerderij zijn ze vrijwel geheel zelfvoorzienend.
Bereikbaarheid Tarcu gebergte
Wie de ongerepte natuur in wil, hoeft Europa niet uit. Een reis naar Roemenië is de perfecte optie! Een bijkomend voordeel is dat Roemenië per trein te bereiken is. Vanuit Nederland gaan er directe treinen naar Wenen. Vanaf daar kan middels een directe verbinding naar Timișoara gereisd worden. Overigens, twee steden waar je je geen seconde hoeft te vervelen. Vanaf Timișoara ben je met een (huur)auto in anderhalf uur in het Tarcu gebergte.
Arno bezocht het Tarcu gebergte op uitnodiging van het WWF en WeWilder.