Roemenië
Oost-Europa - De natuur in Roemenië is nog erg ongerept vergeleken met andere Europese vakantiebestemmingen. Roemenië is nu nog een ideale bestemming voor een unieke natuurreis.
Mooie gebieden in Roemenië
Hoe is de natuur en wat zijn de mooiste plekken in Roemenië? Hoewel veel toeristen blijven hangen aan de kust van de Zwarte Zee, zijn er vele mooie natuurgebieden te zien tijdens een rondreis in Roemenië: echte oerbossen in het westen, de Karpaten in het midden en uitgestrekte vlaktes in het zuiden van Roemenië.
Natuur en bergen
De bergketen van de Karpaten loopt als een kronkel door het land en zorgt voor een grote verscheidenheid aan landschappen. Transsylvanië, vooral bekend van Bram Stoker’s Dracula, is een hoogvlakte in het centrale deel van Roemenië en behoort ook tot de mooiste gebieden van het land.
1. Delta van de Donau
In het oosten grenst Roemenië aan de Zwarte Zee, waar brede stranden zonvakantie toeristen lokken. Bij de grens met Oekraïne heeft de monding van de Donau voor een grote ondiepe delta gezorgd. Deze delta is een uniek gebied qua natuur in Roemenië, waar vogels observeren en actieve buitenactiviteiten een waar genot zijn. Veel outdoor liefhebbers gaan er hengelen of kanoën en vanuit Tulcea worden er boottochten georganiseerd binnen de delta.
De Donaudelta is niet alleen een van de grootste wetlands van Europa, het is ook een voortdurend veranderend gebied. Steeds weer ontstaan er nieuwe stroompjes en eilanden, moerassen en zandbanken. Daarnaast bevindt zich hier ook nog eens de grootste oppervlakte aan oeverriet ter wereld. Losgerukte rietwortels komen boven water drijven en vormen zo nieuwe eilandjes. Andere planten die gedijen in de delta van de in 3 delen vertakte Donau zijn zonnedauw, steppegras en waterlelies, maar er kunnen ook hele bossen ontstaan. Het gigantische moerasgebied werkt als een magneet op vogels, waaronder aalscholvers, pelikanen, zeearenden en reigers. Meer over de Donaudelta en tips voor een natuurvakantie.
2. Karpaten en Transsylvanië
De Karpaten vormen een ideaal gebied om tijdens een reis naar Roemenië de pure natuur in al zijn glorie te zien. De bergen zijn een ideaal gebied om te wandelen in Roemenië. Maar naast wandelreizen worden er ook wildlife reizen georganiseerd, waarbij je op zoek gaat naar bijvoorbeeld wolven, beren of lynxen.
Het bekendste deel van de Karpaten is de hoogvlakte van Transsylvanië, die een groot deel van het oppervlakte van Roemenië beslaat. De Transsylvanische Alpen zijn een trekpleister voor bergwandelaars en wintersporters.
Zo is Roemenië ook een aanrader voor een goedkope skivakantie binnen Europa. Vooral Poiana Brasov, Predeal en Sinaia zijn populaire Roemeense skioorden. Wintersport is er niet duur en de sneeuw en sfeer zijn heel goed. En er is veel te doen naast skiën...
Prachtige wandelpaden slingeren over de bergen met als tussenstop een van de Cabanes (berghutten) op de top van een berg. Makkelijk toegankelijk en erg mooi is het Bucegigebergte in het oosten van de Zuidelijke Karpaten. Denk ook eens aan een bezoek aan de Tarcu Mountains, waar de Europese bizon in het wild rondloopt. De Westelijke Transsylvanische Alpen of Apuseni zijn daarentegen dicht begroeid. Vooral de Scarisoara gletsjergrot en het Groapa Ruginoasa ravijn zijn populair bij vakantiegangers.
Tussen Bucegi en Scarisoara ligt het Ciuca-gebergte, met als hoogste top de Ciucas piek op 1.954 meter. Fantastisch mooi gebied! En dit alles op enkele uren rijden vanaf Boekarest.
3. Zwarte Zee in Roemenië
De meeste toeristen kiezen voor een goedkope vakantie in Roemenië en boeken een vakantie aan de kust. De Zwarte Zee in Roemenië is een fijne bestemming voor een zon- en strandvakantie. De kwaliteit van de voorzieningen neemt toe. De meeste organisaties vliegen op de luchthaven Mihail Kogalniceanu nabij Constanta. Hiervandaan zijn de diverse badplaatsen makkelijk te bereiken, in de meeste gevallen zijn transfers geregeld. De mooiste badplaatsen bij de Zwarte Zee in Roemenië zijn Eforie, Nord en Sud, de dorpjes Jupiter, Aurora, Venus en Saturn, Mamaia, Mangalia, Neptun-Olimp. In de buurt van Neptun-Olimp vind je het Comoravawoud met haar aparte, grijze eiken.
4. Nationaal Park Cheile Nerei
In het uiterst zuidwestelijke hoekje van Roemenië ligt een verrassend mooi natuurpark, het Cheile Nerei park, met als hoogtepunt de bekende Nera kloof en watervallen. Het is een bergachtig gebied, met vele granieten rotsen, met mos begroeide rotspartijen, kloven, grotten, kabbelende beekjes en glasheldere rivieren.
Bijzonder mooi is de Bigar Cascade Falls, een waterval die als een sluier over een met mossen bedekte rots valt. Er komen talrijke bijzondere plantensoorten en veel wilde dieren voor, waaronder bruine beren, wolven, de wilde kat en lynxen. Op Booking.com vind je diverse goedkope hotels in de omgeving.
5. Salina Turda zoutmijn
Een van de meest merkwaardige bezienswaardigheden van Roemenië kunnen we niet onvermeld laten. Salina Turda is een voormalige zoutmijn, die nu dienst doet als een soort van mini-pretpark. Hoewel het zout nog overal op de wanden zit en de zoutkarren nog op de rails staan, is de mijn al sinds 1932 niet meer in gebruik. Pas in 2010 werd het complex volledig gerestaureerd tot de toeristische attractie die het nu is.
Voor elke activiteit betaal je een apart bedrag. Maak een ritje met een reuzenrad, speel tafeltennis of minigolf en vaar met een bootje door de mijn. De zoutmijn ligt in het plaatsje Turda in Transsylvanië, Een uitgebreid verslag kan je lezen op Reismonkey.
Roemeense gastronomie
De Roemeense keuken is uniek in haar soort, een blend van culturen. Er is van veel keukens wel wat terug te vinden, maar toch is het nergens echt mee te vergelijken. Er wordt doorgaans stevig ontbeten. Worst, spek en gebakken ei kijken de meesten (vooral de Engelsen) nog niet gek van op. Gefrituurde schapenkaas en quiche met aardappel maakt het geheel toch tot uniek en bijzonder stevig ontbijt. Een sterke bak koffie erbij en je kunt er voorlopig wel even tegen aan!
Een typisch lokaal gerecht is de schaapherdersmaaltijd. Kaas van slechts enkele dagen oud wordt hier gebakken en gemixt met ei, worst, spek en daslook. Een zeer voedzame maaltijd waarvan de schaapherders de ingrediënten vaak voorhanden hebben.
Wanneer je bij Roemenen een hapje komt eten, begint de maaltijd met een klein glaasje -vaak zelfgestookt- rakija, ongeacht tijd. Ook wanneer er voor een tweede glaasje vriendelijk bedankt wordt, is er toch vaak geen ontkomen aan. De rakija vervuld een belangrijke sociale rol. De liefde voor rakija gaat zo ver, dat elke pruim die niet voor het stoken van rakija wordt gebruikt, wordt beschouwd als een verspilde pruim.
Reizen naar Roemenië
Bekijk onze tips voor een rondreis in Roemenië langs de mooiste plekken van het land. Ook op eigen houtje is het land te bereizen. Elke dag gaan er goedkope vluchten naar Boekarest en treinverbindingen verbinden de hoofdstad bijvoorbeeld al in 2 uur met Constanta bij de Zwarte Zee en natuurgebieden in het binnenland.
Wil je toch ook een beetje cultuur snuiven, vervolledig je natuurvakantie in Roemenië dan met een bezoek aan een van de middeleeuwse kastelen en dorpjes.