Zuid-Noorwegen
Het zuiden van Noorwegen omvat het breedste stuk van het land en is ook het dichtstbevolkt. Maar geen zorgen, er is heel veel rust, ruimte en prachtig ruige natuur te vinden. Het gebied tussen grofweg Trondheim en Kristiansand staat bekend als fjordengebied, daarnaast vind je er ook volop bergen, meren, watervallen en gletsjers. Bovendien is de kust van de Noordzee en Atlantische Oceaan de moeite waard met de talloze kleine en grotere eilanden.
Bezienswaardigheden Zuid-Noorwegen
Als je een rondreis door Zuid-Noorwegen maakt, zal het je al snel opvallen dat de afstanden groter zijn dan je denkt. Snelwegen zijn er amper, dus doorrijden is er niet bij. Dat maakt dat je onderweg rustig kunt genieten van al het moois onderweg!

Maar misschien heb je wel wat keuzestress, want waar in het zuiden van Noorwegen vind je nu echt mooie natuur? Het antwoord is simpel: overal! Ik heb zelf nu vier weken door Zuid-Noorwegen rondgereden en heb me geen moment onderweg verveeld.
Om het je wat makkelijker te maken om jouw vakantie naar Zuid-Noorwegen goed voor te bereiden, zet ik veel tips op een rij. De mooiste fjorden, berggebieden, gletsjers, meren, watervallen en eilanden vind je hier! Ook verklap ik waar je de grootste kans hebt om wildlife te spotten.
Reistips
1. Mooiste fjorden Zuid-Noorwegen
Het zuiden van Noorwegen staat ook wel bekend als Fjord Norway en dat is niet voor niets. Een hele rij inhammen loopt vanaf de Atlantische Oceaan ver het land van Vestlandet in en stroomt verder in diverse zijarmen.
Langs de Noorse fjorden lopen prachtige wegen en zijn er volop uitkijkpunten. Je kunt de fjorden ook vanaf het water bewonderen door een bootje, kajak of sup te huren (bekijk ook de pagina Kajakken in Noorwegen). Maar zelfs tijdens een reguliere ferry-overtocht is het al genieten geblazen. En wie weet ben je wel in voor een frisse zwembeurt?

Van noord naar zuid liggen de volgende fjorden in Zuid-Noorwegen:
- Nordfjord, met wel 13 zijarmen als de Innvikfjord, Gloppefjord, Hyefjord en Eidsfjord.
- Storfjord, met zijarm Geirangerfjord: deze 15 kilometer lange fjord staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is beroemd om zijn diepe blauwe water en steile bergwanden. Bekende watervallen hier zijn de 'Zeven Zusters' (De Syv Søstrene) en de 'Bruidsluier' (Brudesløret).
- Romsdalsfjord, bij Åndalsnes eindigt deze als Isfjord. Aftakkingen zijn de Tresfjord en de Tomrefjord.
- Sognefjord: met een lengte van 204 kilometer de langste en diepste fjord van Noorwegen. Belangrijke zijarmen zijn: de Nærøyfjord, eveneens op de UNESCO-werelderfgoedlijst, Aurlandsfjord, bekend om het schilderachtige dorp Flåm (startpunt Flamsbana) en de Lustrafjord.
- Hardangerfjord: deze fjord strekt zich uit over 179 kilometer en staat bekend om zijn fruitboomgaarden en indrukwekkende natuur, zoals de Folgefonna gletsjer. Belangrijke zijarmen zijn: Sørfjord, waar de beroemde Trolltunga-rotsformatie zich bevindt en Eidfjord, dicht bij de Vøringsfossen-waterval.
- Boknafjord, met zijarmen Høgsfjord en de Lysefjord nabij Stavanger, die bekend is om de bezienswaardigheden Preikestolen en Kjerag, een grote rots die tussen twee kliffen is ingeklemd.
Meer rondreizen
2. Berggebieden in Zuid-Noorwegen
Hét berggebied van Zuid-Noorwegen is Jotunheimen, dat Wereld van de Reuzen betekent. Beklim hier de hoogste bergen van Noorwegen, zoals de Glittertind en Galdhøpiggen (beide ruim 2.400 meter hoog). Een iconische wandeling, die zeker niet valt te onderschatten, is die over de Besseggen bergrug met zicht op twee bergmeren, een blauwe en een donkere.

Een geliefd gebied onder sportieve hikers is de Hardangervidda. Dit is het grootste bergplateau van Europa. Als je eenmaal op de hoogvlakte bent, hoef je weinig meer te klimmen, maar tijdens de weg ernaartoe overbrug je ongeveer 1.100 hoogtemeters. Er zijn hier weinig berghutten, dus neem eventueel een trekkerstent mee.
Ook in Rondane Nationaal Park liggen bergen, een tiental hoger dan 2.000 meter. Verder vind je hier mooie rivierdalen, kloven en watervallen. Het is het oudste nationaal park van Noorwegen en veel wandelingen zijn geschikt voor het hele gezin. In het naastgelegen Dovrefjell Nationaal Park vind je de Snøhetta (2.286 meter hoog).

Ten westen van Geiranger ligt de bergketen Sunnmørsalpene. De niet met elkaar verbonden, ruige bergpieken weten zowel wandelaars als wintersporters aan te trekken. In het oostelijke deel hiervan, Tafjordfjell, kun je een mooie trektocht maken van hut naar hut. Wat lager en glooiender (en minder bekend, dus rustiger) is de Setesdalsheiene.
Op onze pagina Wandelen in Noorwegen geven we nog veel meer tips voor mooie gebieden om te voet te verkennen.
Wandelreizen
3. Gletsjers in Zuid-Noorwegen
Hét gletsjergebied in zuidelijk Noorwegen is Jostedalsbreen. Dit is de grootste ijskap van het vasteland van Europa, met talloze gletsjertongen. De bekendste zijn de Nigardsbreen (waarop je ook kan wandelen met stijgijzers) en de Briksdalbreen. Maar bekijk zeker even onze pagina met tips voor gletsjerdalen die minder bekend zijn, want hier kun je prachtige, rustige wandelingen maken.

Ook in het bovengenoemde berggebied Jotunheimen zijn diverse gletsjers te vinden en kun je hikes maken zowel langs als op de gletsjer. Bijvoorbeeld de Bøverbreen is relatief makkelijk/snel bereikbaar als je start vanaf de berghut Krossbu (gewoon met de auto bereikbaar).
Vlak bij de Hardangerfjord ligt de Folgefonnagletsjer. Tijdens diverse wandelingen, vanuit bijvoorbeeld Jondal, Odda en Rosendal, is deze te bewonderen. Wandel bijvoorbeeld in 1,5 uur naar de Buarbreen. Ook hier zijn begeleide gletsjertochten te maken, of huur een kajak in een van de genoemde plaatsen.
De gletsjer Hardangerjøkulen is goed bereikbaar vanuit Finse, waar je de trein naartoe kunt pakken. Wandel in 1,5 uur naar het einde van de gletsjertong Blåisen (Blauwe Gletsjer).
4. Meren in Zuid-Noorwegen
Er zijn talloze meren in het zuiden van Noorwegen en ze allemaal opnoemen is haast onbegonnen werk. Maar natuurlijk heb ik een aantal tips voor de mooiste meren!
Bondhusvatnet is een prachtig, azuurblauw meer aan de voet van de Folgefonnagletsjer. Met aangelegde vissersbootjes en een blik op de gletsjer is dit een zeer fotogenieke (en drukke!) plek. Het meer is makkelijk bereikbaar na een korte wandeling vanuit Sundal. Ook voor rolstoelgebruikers geschikt.

Lovatnet ligt aan de voet van de Jostedalsbreen ijskap. Rijd vanuit Loen naar de Kjenndalsbreen en je komt er vanzelf langs. De omliggende bergen weerspiegelen symmetrisch in het stille water. Toch kent het meer een trieste geschiedenis, de grootste natuurramp van Noorwegen heeft hier namelijk plaatsgevonden. In 1936 brak een groot deel van een berg af en viel in het water, waardoor er een vloedgolf ontstond en twee dorpjes zijn overspoeld, met tientallen doden tot gevolg.
In Jotunheimen vind je het bergmeer Bessvatnet en gletsjermeer Gjende, die je beide prachtig kunt bekijken vanaf de Besseggen bergkam. Minder bekend is het meer Bygdin, waar je een boottocht kunt maken met de M/B Bitihorn naar het midden of einde van het meer. Laat je je afzetten bij berghut Torfinnsbu, dan kun je terug wandelen langs het meer (13 km).
Groepsreizen
5. Watervallen in Zuid-Noorwegen
Stroomversnellingen, kleine watervallen en bulderende exemplaren: in het zuiden van Noorwegen barst het ervan! Soms zomaar langs de weg, soms moet je er uren voor lopen. Ben je net als ik echt een fan van watervallen, dan mag je de volgende echt niet overslaan.
Vøringsfossen ligt in een prachtig dal van de Hardangervidda. Dankzij fraai aangelegde uitkijkplatformen én een spannende brug over de kloof, kun je de waterval van alle kanten bewonderen. Het kan hier wel ontzettend druk zijn, mede omdat passagiers van cruiseschepen die aanleggen in de Eidfjord hier ook naartoe komen. De waterval is voor iedereen goed te bekijken, ook als je minder goed ter been bent. Ben je wel in voor een flinke wandeling, dan kun je afdalen naar het dal en aan de voet van de waterval staan.

Vettisfossen maakt een vrije val van 275 meter, maar je moet er wel wat voor doen om 'm te zien! Maak een prachtige wandeling door het Utladalen en geniet onderweg al van kleine en grotere watervallen. Het pad is het eerste uur voor (bijna) iedereen goed te doen, maar daarna volgt het laatste deel over lastige stenen. Even doorzetten, want het gebulder van deze waterval moet je echt meemaken. De echte sportievelingen nemen ook nog het pad naar boven om de waterval van bovenaf te zien.
De Feigefossen ligt aan de Lustrafjord, een aftakking van de Sognefjord. Neem vanuit Skoldjen de weg 331 langs de fjord. Er is een kleine parkeerplaats en je kunt in ongeveer drie kwartier omhoog klimmen naar de waterval.
Hét paradijs voor watervalliefhebbers is het Husedalen in de buurt van Odda. Parkeer bij Kinsarvik en wandel het pad langs vier spectaculaire exemplaren in de Kinso rivier.
Bekijk ook onze pagina over watervallen in Noorwegen.
Kleinschalig en duurzaam
6. Rotsformaties Zuid-Noorwegen
Ze staan op de bucketlist van veel mensen; de beroemde rotsen in Zuid-Noorwegen als de Preikestolen, Kjerag en Trolltunga. Preikestolen is een iconische klif aan de Lysefjord bij Stavanger, waar je heen en terug zo'n 4 uur wandelend mee zoet bent. Eenmaal op de rots kijk je loodrecht naar beneden.
Kjeragbolten is een rotsblok, ingeklemd tussen twee kliffen. Talloze mensen maakten hier al de bekende foto door op de rots te gaan staan met een immense diepte onder zich. Bedenk je wel dat je zo'n 6 uur te voet onderweg bent (heen en terug).

De wandeling naar Trolltunga (Trollentong) is al helemaal niet te onderschatten met een tocht van 8 tot 12 uur (afhankelijk van je startpunt). Maar de uitstekende rots boven het Ringedalsmeer is wel echt de moeite waard.
En er zijn meer trollenrotsen, zoals de Trollveggen (Trollenwand), de grootste rotswand van Europa. Persoonlijke tip: je kunt deze prachtig bekijken als je de korte klim maakt naar de Litlefjellet, vanaf een zijweg bij Åndalsnes. Het uitzicht is onvergetelijk! De Trollpikken (ja, dat betekent inderdaad wat je meteen denkt...) is een staafvormige rotsformatie bij Egersund. Deze is volledig hersteld, nadat mensen 'm hadden beschadigd. Ook deze kan je beklimmen.
7. Eilanden in Zuid-Noorwegen
Aan de kust van de Noordzee en Atlantische kust van Zuid-Noorwegen zijn er ontelbaar veel kleine en grotere eilanden. Ook hier is het onbegonnen werk ze allemaal op te sommen, maar ik licht er enkele uit.
- Sørlandet Archipel – Een uitgestrekte kustlijn met duizenden kleine eilanden en scheren, perfect voor kajakken en boottochten.
- Hidra – Een charmant eiland bij Flekkefjord, bekend om zijn mooie natuur en oude vissersdorpjes.
- Lyngør – Een autovrij eilanddorp met goed bewaarde houten huizen, ooit uitgeroepen tot Europa’s best bewaarde dorp.
- Jomfruland – Een langgerekt eiland bij Kragerø, beroemd om zijn kiezelstranden en vogelreservaat.
- Risor’s scherenkust – Kleine eilanden en rotseilanden rondom het schilderachtige witte stadje Risør.
- Tjøme & Verdens Ende – Bekend om "Het einde van de wereld" (Verdens Ende), een iconische vuurtoren en prachtig uitzicht over zee.
- Flekkerøya – Nabij Kristiansand, populair voor wandelen en zwemmen in verborgen baaien.
- Runde aan de Atlantische kust is hét vogeleiland van Noorwegen. Hier spot je papegaaiduikers, jan-van-genten en zeearenden.

8. Wildlife spotten in Zuid-Noorwegen
Ben je in Zuid-Noorwegen, dan heb je zomaar kans op het zien van een eland langs de weg of kom je een kudde rendieren tegen tijdens je wandeling (bijvoorbeeld in Rondane of bij het meer Bygdin in Jotunheimen). Tijdens een rit langs de Hardangerfjord zagen wij opeens een poolvos lopen. Een gek gezicht, omdat deze in de zomer bijna helemaal zwart was!

Ben je gek op wildlife spotten of wil je graag dieren fotograferen, dan heb ik nog wel enkele tips. Zo kun je in natuurreservaat Fokstumyra, onderdeel van het Dovrefjell Nationaal Park, vrij makkelijk elanden spotten als je rond de schemer in de uitkijktoren aan het vlonderpad gaat zitten. Onderweg hier naartoe spotte ik ook een gezinnetje kraanvogels. Sowieso is dit veengebied een walhalla voor vogelliefhebbers. Je kunt hier de blauwe kiekendief, blauwborst en moerassneeuwhoen spotten.
Dovrefjell staat vooral bekend om de muskusossen. Wandel de speciale Muskusstien of boek een begeleide excursie. Vanuit het uitkijkpunt op Snøhetta maak je ook kans.
Papegaaiduikers en zeearenden spot je op eerder genoemd vogeleiland Runde. Maak je een safari met een RIB-boot vanuit Skjolden over de Lustrafjord, dan heb je kans om zeehonden of kleinere walvissoorten, zoals de bruinvis, te zien.
9. Mooiste wegen Zuid-Noorwegen
Als je aan mooie wegen in Zuid-Noorwegen denkt, komt de Trollstigen waarschijnlijk meteen bij je op. Deze weg vol haarspeldbochten moet je eens in je leven hebben gereden. Je klimt omhoog door een prachtig dal met meerdere watervallen. In 2024 was deze weg gesloten vanwege steenval, de verwachting is dat deze in juli 2025 weer zal openen.

De Atlantic Road en Weg 55 over de Sognefjellet zijn ook iconisch. Bekijk de pagina over Scenic Routes voor alle goede tips! De Nasjonale turistveger zijn de mooiste panoramawegen.
Overnachtingstips
Rondreis Zuid-Noorwegen
Je hebt op deze pagina vast veel inspiratie opgedaan voor mooie plekken en bezienswaardigheden in Zuid-Noorwegen. Bekijk ook zeker de kant-en-klare rondreizen van onze partners die we hier hebben vermeld. Zo kom je langs diverse highlights, weet je zeker dat het qua afstanden ook goed haalbaar is en zijn er alvast fijne accommodaties voor je uitgezocht.

Liever zelf je rondreis plannen? Dan tip ik nog twee routes, waarbij je heel veel van bovengenoemde must sees en natuurgebieden kunt zien. Deze zijn ook zeer geschikt om te rijden met een elektrische auto. Noorwegen is hét land bij uitstek om dit eens te proberen, met een dicht laadnetwerk en laadpalen bij zowat elke accommodatie.
Twee reisroutes
Ik heb beide fly-drives zelf uitgestippeld en ook uitgevoerd, dus weet zeker dat deze ook goed te doen zijn. Je bent niet alleen maar onderweg met de auto, maar hebt ook voldoende tijd voor wandelingen en andere activiteiten. Beide voorbeeld rondreizen heb ik zelf in twee weken afgelegd.
Route 1: rondreis vanuit Bergen
Tijdens deze route ligt de focus op de Sognefjord, het zuidelijke deel van de Jostedalsbreen, Rondane NP, Jotunheimen, de rand van de Hardangervidda en de Hardangerfjord.
- Vlucht naar Bergen, eventueel 1 nacht hier of direct doorrijden.
- 4 of 5 overnachtingen in Marifjøra of Kaupanger - bezoek vanaf hier zowel de Sognefjord (beklim de Molden voor het beste uitzicht!) als de Bergsetbreen of Nigardsbreen.
- 5 overnachtingen in Heidal. Deze plaats bereik je door de beroemde weg 55 over de Sognefjell te rijden. Bezoek vanuit hier Rondane NP en Jotunheimen.
- 4 overnachtingen aan de Hardangerfjord, bijvoorbeeld in Odda of het gehucht Tørvikbygd. Onderweg hier naartoe kun je de weg over Geilo nemen en de Vøringsfossen meepakken. Bezoek naast de fjord de Folgefonnagletsjer, watervallen van Husedalen of hike naar de Trolltunga.
- Rij terug naar Bergen.
Route 2: rondreis vanuit Ålesund
Hier kom je langs de Trollstigen, Rondane en Dovrefjell NP, de noordelijke kant van Jostedalsbreen, de Geirangerfjord en het eiland Runde.
- Vlucht naar Alesund.
- Rij direct door voor 2 overnachtingen in omgeving Åndalsnes (diverse campings in het Romsdalen). Goede uitvalsbasis voor de Trollstigen en Trollveggen.
- 4 overnachtingen in Dombås. Vanuit hier kun je zowel Rondane als Dovrefjell NP bezoeken.
- 4 overnachtingen op een van de campings in Hjelle. Zowel de Geirangerfjord als de noordkant van Jostedalsbreen liggen dan op een uur rijden.
- 2 nachten op vogeleiland Runde.
- Rij terug naar Alesund.