Trolltunga in Noorwegen
Noorse fjorden - Wie de foto’s van de bijzondere Trolltunga klif weleens heeft gezien, hoeven we niet uit te leggen dat dit een van de mooiste plekken in Noorwegen is. Deze horizontale rotsformatie op 700 meter boven het Ringedalsmeer is een fantastisch natuurverschijnsel dat vele natuurliefhebbers gezien willen hebben. Het uitzicht over het meer, de fjorden en de bergen is niet te evenaren.
Je moet er alleen wel wat voor over hebben om hier te komen. Je bereikt de 'Trollentong' alleen met een pittige hike. Je bent een hele dag onderweg en het weer kan snel omslaan. Maar niet getreurd, want met onze tips voor de beklimming van Trolltunga kom jij veilig aan het eindpunt.
Trolltunga route
Hoe ziet de route naar Trolltunga eruit? De Trolltunga trail is 20 tot 28 kilometer lang (afhankelijk van je startpunt) en gemarkeerd met een rode T. De officiële Trolltunga wandeling start bij parkeerplaats 2, rechts van de oude kabelbaan Mågelibanen in Skjeggedal.
De route begint met een 4 kilometer lange klim via een stenen trap en een asfaltweg. Start je in Skjeggedal dan is de route 28 kilometer lang, wat je zo'n 8 tot 12 uur kost. Een alternatief startpunt van de Trolltunga hike is vanaf de hoger gelegen parkeerplaats nr. 3. Hierbij sla je de eerste steile klim over, wat je al gauw 3 uur scheelt. Deze route is dan ook 'maar' 20 kilometer lang.
Wanneer je parking 3 bent gepasseerd wordt de route relaxter en begint het landschap spectaculair te worden. De route biedt afwisseling tussen korte, pittige beklimmingen en vlakke stukken. Je wandelt over zandpaden, over houten bruggen, langs watertjes en over losliggende stenen. Tijdens de hike zal je verschillende keren met open mond het uitzicht over meren, besneeuwde bergen en fjorden staan te bewonderen. Want wie zich waagt aan de pittige klim naar Trolltunga wordt zeker beloond. Met onderstaand uitzicht bijvoorbeeld:
Na een uur of 4 hiken door de Noorse wildernis komt dan het moment waar je op hebt gewacht. Je staat oog in oog met de Trollentong. Loop voorzichtig naar het randje en maak een overwinningsfoto terwijl je 700 meter boven het Ringedalsmeer hangt. Het weidse uitzicht over het Hardangervidda bergplateau en de Folgefonna gletsjer zullen je een on top of the world gevoel geven! Let op: iedereen die de hike maakt wil natuurlijk zo’n schitterende foto op het randje van Trolltunga. Houd er rekening mee dat je in de rij moet voor de foto.
Trolltunga hike
De hike naar Trolltunga is een van de populairste wandelroutes in Noorwegen. Grote kans dus dat jij hem zelf ook wil gaan lopen als je in Noorwegen bent. Hoe kan je je het beste voorbereiden op de wandeling naar Trolltunga? Gezien de zwaarte van de route is het verstandig niet zomaar te gaan lopen maar enige voorbereidingen te treffen. Onze tips:
- Ga zo vroeg mogelijk op pad. Uiterlijk 8 uur ‘s ochtends maar het liefst zodra de zon op is. Zo voorkom je dat je in het donker je weg terug moet vinden.
- Trek de juiste kleding aan. Goede wandelschoenen zijn een must en neem een waterdichte jas en broek mee. Omdat het weer snel om kan slaan, is het handig veel laagjes aan te trekken. Zelfs in hartje zomer kan er sneeuw liggen.
- Neem genoeg eten en drinken en een EHBO kit mee. Onderweg zijn er geen eet- en drinkgelegenheden.
- Train van tevoren door vaak te gaan wandelen met de rugzak en gear die je op Trolltunga ook mee zal nemen.
- Houd rekening met een of twee dagen speling zodat je zeker weet dat je met goed weer kan gaan hiken. Wordt er sneeuw, wind of veel regen voorspeld? Ga dan niet! Met een goede voorbereiding op de beklimming ga je veilig op pad en geniet je nog meer van de schitterende hike.
Parkeren Trolltunga
Ook niet onbelangrijk: hoe kom je bij het startpunt van de Trolltunga hike? Kom je met de auto dan heb je de keuze uit drie parkeerterreinen:
P1 in Tyssedal
P1 ligt in het plaatsje Tyssedal. Hier parkeer je de auto voor 30 euro per dag. Daarna moet je nog met een shuttlebus naar P3 om vanuit daar de route te starten. Het is de goedkoopste parkeeroptie en dankzij de 220 plekken heb je hier de meeste kans om je auto kwijt te kunnen. Ook sla je hierbij het eerste steile stuk van de route over.
P2 in Skjeggedal
P2 biedt parkeergelegenheid aan 180 auto’s voor een fors dagtarief van 50 euro. Wie hier parkeert is direct bij het hoofdpad naar Trolltunga dat 28 kilometer lang is. Je zal gemiddeld 8-12 uur aan het lopen zijn. Voor degenen die de route liever iets inkorten is er de optie om met een shuttlebus van P2 naar P3 te reizen.
P3 bij Mageli Topp
Een laatste en duurste parkeeroptie is P3 bij de Mageli Topp. Slechts 30 auto’s kunnen hier per dag parkeren tegen een tarief van 60 euro. Deze parkeerplaats is populair omdat je het eerste zware deel van de hike overslaat zonder een shuttlebus te pakken. Daardoor hoef je 'nog maar' 7 tot 10 uur te wandelen. Gaat je voorkeur uit naar deze parkeerplaats, reserveer dan ruim van te voren.
Met het openbaar vervoer naar Trolltunga
Vanwege de beperkte parkeerplekken en de hoge dagtarieven is het aan te raden met het openbaar vervoer naar Trolltunga te reizen. Vanuit Odda en Tyssedal (waar je hoogstwaarschijnlijk ook overnacht) gaan vanuit diverse plekken shuttlebussen die je naar het startpunt van de trail bij Skjeggedal brengen. Zo reis je goedkoop en snel naar het startpunt. Boek gelijk je Trolltunga shuttle.
Overnachten bij Trolltunga
Welke opties heb je om te overnachten in de buurt van Trolltunga? Dat ligt aan je voorkeuren. Wil jij voor en na de zware beklimming even bijkomen en goed slapen in een fijn bed? Dan zijn er hotels en guesthouses te vinden in de nabij gelegen dorpjes Tyssedal en Odda. Kijk op Booking.com voor alle hotels vlakbij Trolltunga. Onderstaand hotel is prachtig gelegen:
Of misschien wil je jouw Trolltunga ervaring nog avontuurlijker maken en ga je kamperen bij Trolltunga. Dit kan op campings in Tyssedal en Odda óf op de route naar de Trolltunga. Er zijn op de route namelijk gebieden waar je mag wildkamperen. Daardoor kan jij 's avonds genieten van een spectaculaire zonsondergang en ben jij ‘s ochtends als eerste op de Trollentong. Nadeel is wel dat je met alle camping gear op pad moet.