Wilde dieren in Nederland
Op safari in Nederland! Je hoeft niet altijd ver te reizen om een gave wildlife ervaring te hebben. Kom oog in oog te staan met een burlend edelhert, kijk toe hoe wilde zwijnen wroeten in de modder of spot een vosje! Het kan allemaal dicht bij huis, in het bos of in een natuurpark.
Wist je dat Nederland 592 soorten telt? Waaronder 270 vogelsoorten, 210 vissoorten en 77 reptielen? En dat we 464 beschermde natuurgebieden hebben. Tijd dus om eens te kijken naar goede wildspotplekken!
Beste plekken voor een safari in Nederland
Wat zijn de beste gebieden om wilde dieren in Nederland te zien? Hieronder onze top 12 wild zien dicht bij huis! Hou er echter rekening mee dat niet alleen de plek belangrijk is, maar ook het moment waarop je gaat. Op het middaguur maak je veel minder kans om iets te zien dan in de vroege ochtend of rond schemertijd. En in de paartijd zijn edelherten echt wel een stuk indrukwekkender om te observeren dan andere momenten in het jaar.
1. Edelherten op de Hoge Veluwe
Tijdens de bronsttijd maken edelherten indrukwekkende geluiden. Deze paartijd valt in september, oktober, als de mannetjes de strijd aan gaan om de vrouwtjes. De Hoge Veluwe is uiteraard de beste plek om burlende edelherten te aanschouwen. Er zijn diverse wildobservatiehutten. Wanneer de omstandigheden het toelaten, biedt de Hoge Veluwe georganiseerde bronstexcursies.
Waar edelherten kijken op de Hoge Veluwe? Tussen de ingang van Otterlo en de ingang van Hoenderloo loopt een weg. Vanaf deze weg zijn wildobservatieplekken de Schuilkelder en Millelamel bereikbaar.
Rijd je vanaf de ingang bij Schaarsbergen noordwaarts, dan kom je achtereenvolgens voorbij de wild observatieposten Reemsterbos, Bosje van Staf (weg naar links) en de Wildbaanweg. De Wildbaan is de populairste plek van de Veluwe om wild te zien.
Wanneer je je begeeft naar een van deze wildplekken, ga dan op tijd, d.w.z. zorg dat je er zeker voor 16u00 bent. Op een doordeweekse dag is het over het algemeen rustiger dan in het weekend. Nadeel van de Hoge Veluwe is dat je entree moet betalen, hou hier rekening mee.
2. Bronstroute
De Bronstroute op de Veluwezoom is een unieke wandelroute van 8 kilometer langs de bronstplekken van edelherten. Het is het hele jaar door mooi om hier te wandelen, maar van half september tot half oktober is dit extra bijzonder. De kans is dan extra groot dat je een edelhert hoort of ziet burlen. En heb je toch pech, dan heb je op deze route nog steeds grote kans om ander wild te zien zoals zwijnen of hooglanders.
3. Dieren in de Oostvaardersplassen
Over de Oostvaardersplassen, een natuurgebied tussen Almere en Lelystad, is reeds veel geschreven en gezegd. Eén ding is zeker, het is een bijzonder mooie en interessant gebied om wilde dieren te observeren in Nederland. Er is een droog en een nat gebied.
In het droge gebied komen met name veel grazers; runderen, edelherten en konikpaarden werden hier uitgezet. Ook in de zompige, drassige moerasgebieden krioelt het van het leven. Er komen ca. 30 vogelsoorten voor, waaronder aalscholvers, lepelaars en enkele zeldzame soorten zoals kleine zilverreiger en roerdomp. Zelfs visarend, zeearend en zwarte ooievaar worden wel eens gezien. Tot slot leven er ook ringslangen en bevers.
Vanaf het informatiecentrum op de Knardijk in Lelystad voert een 5 km lange wandelroute naar een observatiehut De Zeearend, een prachtig uitkijkpunt over het moerasgebied. Aan de Praamweg bij Lelystad staan nog 2 bekende vogelobservatiehutten, de Kleine en de Grote Praambult. Verder naar het zuiden, bij Almere is er een uitkijkpunt bij het Fluitbos, het Jan van den Bosch pad. Staatsbosbeheer organiseert bronstexcursies.
4. Reeën in het Deelerwoud
Het Deelerwoud is een mooi, maar relatief onbekend natuurgebied, dat via een ecoduct verbonden is met Nationaal Park Veluwezoom. In de donkere bossen en op de prachtige heidevelden leven tal van reeën en edelherten! Een 9 kilometer lange route door een omgeving, die zich kenmerkt door stuwwallen. Tijdens de bronst zijn enkele routes deels ontoegankelijk vanaf 16u00 tot 10u00. Maar tijdens het wandelen in dit gebied heb je zeker kans om zwijnen of reeën te zien.
5. Damherten en vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Een van de beste plekken om damherten en wilde vossen te zien in Nederland! Midden in de Randstad voel je je ver weg van alle drukte tijdens een bezoek aan dit natuurpark. Je wordt niet alleen beloond met grote kans om dieren te spotten, ook het landschap is puur genieten! Lees meer over de Amsterdamse Waterleidingduinen.
6. Zeehonden in de Waddenzee
Er zijn echt veel plekken waar je zeehonden in Nederland kunt zien. Wat is de beste plek? De meeste zeehondjes komen voor in de Waddenzee - naar schatting 8.000 dieren - en vanaf verschillende eilanden kan je een boottocht maken om ze te zien. Robbeneiland, tussen Ameland en Terschelling, is de bekendste plek om de dieren waar te nemen. Hier liggen ze lekker te genieten op de zandbanken. Gewone en grijze zeehond komen hier voor.
Wat is de beste periode om zeehonden op de Wadden te zien? Als je tussen half juni en half juli naar Robbeneiland vaart, dan zal je pasgeboren zeehondjes zien. De gewone zeehonden krijgen in deze tijd hun jongen. Bij grijze zeehonden is dat pas in de winter.
7. Zeehonden bij Punt van Reide
In het uiterste noordoosten van Nederland is een inham, tussen Eems en Dollard. Het schiereiland Punt van Reide steekt hier in zee en is een belangrijke plek om zeehondjes in het wild te zien. Hier plaatst het Zeehondencentrum Pieterburen de kijkwand Polder Breebaart wanneer de situatie dat toelaat. Door het plaatsen van de kijkwand, worden de dieren niet in hun rust verstoord door de vele bezoekers. Soms liggen hier wel meer dan 300 zeehonden op de zandbanken.
8. Zeehonden en onderwaterdieren in de Oosterschelde
Wist je dat de Oosterschelde een van de beste plekken is om te duiken in Nederland? De onderwaterwereld in ons eigen land is best verrassend! Geen zin om het koude water in te gaan? Neem dan een rondvaart en wie weet zie je zeehondjes of bruinvissen. Ook vanaf het land kan je bruinvissen spotten, de Havenpunt van Zierikzee is de beste plek. Hier staat ook een informatiezuil waar je bruinvissen kan horen als ze in de buurt zijn.
9. Bevers in de Biesbosch
De Biesbosch is een schitterend natuurreservaat in de omgeving van Dordrecht. Hier kan je prachtig wandelen, kanoën en fietsen over zandpaden. Het is er heerlijk vertoeven. De bekendste bewoner is de bever, die sinds de herplaatsing in het gebied eind jaren '80, weer goed vertegenwoordigd is.
Men schat dat er vandaag de dag weer bijna 300 bevers leven in het nationale park. Erg handig is dit kaartje van NP Biesbosch, met de beste plekken om bevers te spotten.
10. Reeën in het Kuinderbos
Op de Noordoostpolder in Flevoland, ten noorden van Emmeloord, ligt het Kuinderbos. Door een variatie in grond is dit een gebied met gevarieerde plantengroei. Zo komen er maar liefst 23 soorten varens voor. Er zijn wandel- en fietspaden en er is een speciale route voor mountainbikers en ruiters. In het Kuinderbos leven ca. 200 reeën en het is daarmee een van onze favoriete plekjes om deze dieren in het wild te zien.
11. Ooievaars in het Reestdal
De Reest vormt de grens tussen Overijssel en Drenthe. In deze regio is het heerlijk vertoeven. Je rijdt langs statige boerderijen met rieten daken en houten schuren. Het zal je opvallen dat op veel van de schoorstenen imposante ooievaarsnesten staan. Ook in de weilanden zie je tal van ooievaars, soms wel 10 bij elkaar. Echt leuk als je kiekjes wil maken van deze prachtige vogel!
12. Wisenten bij NP Zuid-Kennemerland
Het is een super gave ervaring om bizons in het wild te zien. En je hoeft dus helemaal niet ver weg om oog in oog te komen met deze reusachtige grazers. De Europese bizon is weer geherintroduceerd op diverse plekken in de Nederlandse natuur. Wandel bijvoorbeeld het wisentenpad in de duinen van Zuid-Kennemerland. Dit korte pad neemt je mee door het leefgebied van de bizons. Het is super indrukwekkend om de dieren in het wild te zien. Houd wel altijd ruim afstand en als er een dier op het pad staat, kan je beter omkeren. Je kan de Europese bizon ook zien in Natuurpark Lelystad, De Maashorst, op de Veluwe en bij De Slikken van de Heen in Zeeland.
Wolven op de Veluwe
Op de Veluwe komen sinds enkele jaren steeds meer wolven voor. De dieren zijn schuw en kunnen beter met rust gelaten worden. Ga dus niet actief naar ze op zoek, ze kunnen hier erg van schrikken. Ga je wandelen met je hond op de Veluwe, houd deze dan aangelijnd. Kom je toch oog in oog te staan met een wolf, blijf dan rustig. Het dier zal meer schrikken van jou. Op onze Facebook pagina hebben we hier een mooi filmpje over geplaatst.
Tips voor een geslaagde wildobservatie in Nederland
Er zijn een aantal zaken belangrijk voor een geslaagde safari.
- Trek er op uit rond zonsopgang of zonsondergang. Tijdens de schemer heb je de meeste kans op het zien van wild. Maar let op; veel natuurgebieden mogen niet betreden worden na zonsondergang.
- Het spreekt voor zich, maar wees stil en onopvallend. Geen felle kleuren, geen geurtjes of lawaai.
- Kleed je passend. Dus onopvallende kleuren, maar zeker ook warm genoeg.
- Vergeet je verrekijker en camera niet.