Ga naar content

Biesbosch

Nabij Dordrecht bevindt zich een van de mooiste nationale parken van Nederland. De Biesbosch bij Dordrecht strekt zich uit over de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland en is een van de belangrijkste zoetwatergetijdengebieden van Europa.

Biesbosch

De natuur is verrassend mooi: het gebied bestaat uit drie delen: de Zuid-Hollandse en Dordtse Biesbosch ten noorden van de Nieuwe Merwede, en de Brabantse Biesbosch ten zuiden van deze rivier. Deze laatste is ruiger qua natuur dan het noordelijk gelegen gebied.

Overnachtingstips

en bekijk natuurlijk ook onze overige tips voor bijzondere overnachtingen in de Biesbosch!

Natuur in de Biesbosch

Het landschap bestaat uit kreken en rivieren, moerasbossen, rietvelden en graslanden. Al dat natuurschoon bevindt zich op een steenworp van Dordrecht en de Randstad. De Biesbosch is een wetland, een ideale habitat voor watervogels. Hoge dijken en open polders kenmerken het typerende Hollandse gebied. Inpoldering, aanplanting van wilgenbossen en de deltawerken hebben het zijn huidige vorm gegeven. Maar liefst 600 soorten planten gedijen in de Biesbosch. Sommige plantensoorten zoals de spindotter komen uitsluitend hier voor.

© Manou 't Lam
Deel op Pinterest

In de Brabantse Biesbosch heeft er afgelopen jaren veel aan natuurontwikkeling in het kader van "ruimte voor de rivier" plaatsgevonden. De Noordwaard (polder tussen Werkendam en het Biesboschmuseum Werkendam) is teruggebracht naar de situatie van voor de inpoldering.

Kreken en geulen zijn er gegraven, waardoor het water de kans gegeven wordt het land te doorstromen en te overstromen. Hiermee worden er minder hoge waterstanden verwacht voor de plaatsen langs de rivier. Deze ontwikkeling brengt nieuwe vogels naar de Biesbosch. Tevens biedt het nieuwe kreken om met de kano te varen en zijn er meer wandelpaden over de diverse polders en platen.

1. Bevers

Het park kent ook een rijke dierenwereld. Sinds eind jaren ’80 bouwt de bever weer burchten. Het aantal van deze knaagdieren wordt vandaag de dag geschat op 250. Bevers laten zich meestal niet overdag zien, maar de burchten kan je wel bewonderen wanneer je gaat kanoën bijvoorbeeld. Wil je weten waar je het meest kans hebt op het zien van bevers, check dan dit kaartje van NP Biesbosch.

2. Otters

Na jaren afwezigheid is ook de otter weergekeerd in het natuurgebied. Het dier werd recent meerdere keren vastgelegd op een wildcam. De laatste waarnemingen dateerden van 1960. Staatsbosbeheer en de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch houden de wildcamera's in het gebied nauwlettend in de gaten. Het dier werd in 2023 weer op film vastgelegd.

3. Vogels in de Biesbosch

Vogelaars bezoeken het natuurgebied omwille van de ijsvogel, de wielewaal en de blauwborst. Ook de zeearend wordt ieder jaar weer gespot in de regio. En goed nieuws: de afgelopen tijd werden van sommige broedvogels enorme aantallen waargenomen op een van de eilanden in het gebied. Enkele cijfers: maar liefst 660 aalscholverparen, 215 paar lepelaars, ruim 70 reigerpaartjes, ruim 40 paar kleine zilverreigers en een primeur: voor het eerst ooit broedde er een paartje koereigers in de Biesbosch. Kortom, vogelaars komen ogen tekort!

4. Steuren in de Biesbosch

In 2023 werden 29 steuren uitgezet in de Biesbosch, waardoor deze grote vissen voor het eerst in zeventig jaar weer in Nederlandse wateren rondzwemmen. De uitzetting gebeurde in de trant van een herintroductieproject om de Europese Atlantische steur weer een kans te geven in Nederland. De projectleiders hopen dat de steur zich na verloop van tijd weer op natuurlijke wijze gaat voortplanten in Nederlandse wateren. De steur is een indrukwekkende vis die tot wel vijf meter lang kan worden.

5. Biesbosch bezoeken - Kanoën en varen

Er worden het hele jaar door allerlei activiteiten georganiseerd in de Biesbosch, zoals rondleidingen, bevertochten, wetlandtochten, kano-weekenden en tal van evenementen voor kinderen.

De Biesbosch wordt voornamelijk per boot bezocht. Uiteraard kun je ook op eigen houtje kanoën of met een bootje varen. Per kano beleef je de Biesbosch optimaal; terwijl je rustig peddelt door kreekjes heb je veel kans om vogels of een bever te spotten. De natuur is heel afwisselend en dat vergroot het plezier van het kanoën. De Biesbosch is een van de leukste plekken om te kanoën in Nederland

Kajakken in de Biesbosch
Deel op Pinterest

Als je zelf geen boot hebt, bestaat de mogelijkheid om ter plaatse een fluisterboot te huren. Er zijn wel 12 bootverhuurbedrijven en 9 rondvaartbedrijven te vinden rond Drimmelen en Dordrecht. Op de Officiële site van NP De Biesbosch vind je verdere informatie over het huren van bootjes.

6. Biesbosch bezoeken - Wandelen en fietsen

Wil je je bij voorkeur niet via het water verplaatsen, dan zijn er ook voldoende mogelijkheden om te wandelen of te fietsen. In de Biesbosch voeren wandelpaden je langs de mooiste plekjes. Wandelkaarten zijn te koop in de bezoekerscentra en musea. Je kunt ook alvast een kijkje nemen op onze pagina over wandelroutes in de Biesbosch

Langs de buitenranden van het nationaal park kun je verder prachtige fietstochten maken langs polders, akkers en de rivier, maar in de Biesbosch zelf zijn niet echt goede fietsroutes. Prisca geeft je tips over de Biesboschlinie en leuke fietsroutes bij de Biesbosch.

Tot slot is de Biesbosch populair onder vissers, maar hier heb je uiteraard een vergunning voor nodig.

Of combineer je bezoek aan de Biesbosch met een stedentrip.
Bekijk de tips voor overnachtingen in Dordrecht.

7. Forten en Kastelen

In de omgeving van de Biesbosch, in het oerhollands rivierenlandschap van het Munnikenland, waar Maas en Waal samenkomen, zijn diverse forten en kastelen een bezoekje waard. Een van de bekendste bezienswaardigheden is Slot Loevestein, gebouwd in 1361 door ridder Dirc Loef van Horne. 

Aan de overkant van de Waal ligt Fort Vuren, waar je een lekkere kop koffie kan drinken, maar ook kunt overnachten in het fort. De tot kamers omgebouwde bunkers voeren je mee terug in de tijd. Of kies je toch voor de luxe van een prachtig ingerichte bed and breakfast in het fort?

Fort Altena of het Fort aan de Uppelse Dijk ligt langs de Hollandse Waterlinie en werd gebouwd in 1847.

IJsvogel
IJsvogel
Deel op Pinterest

Bereikbaarheid Biesbosch

De Biesbosch heeft twee bezoekerscentra en een museum: in Drimmelen, Dordrecht en Werkendam (museum). Vanaf Dordrecht Sterrenburg, te bereiken met de bus vanaf het station, vertrekken enkele wandelroutes. Er worden ook regelmatig bijzondere excursies georganiseerd: kanoën bij maanlicht, wandelen langs oude griendwerkershutten en zoektochten naar bevers.
Biesboschcentrum Drimmelen: Biesboschweg 4 - 4924BB Drimmelen - tel. 0162 682 233
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 tot 17.00 uur.
Toegang: gratis.
Biesboschcentrum Dordrecht: Baanhoekweg 53 - 3313LP Dordrecht - tel. 078 630 53 53
Openingstijden: dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur.
Biesbosch Museum Werkendam: Hilweg 2 - 4251MT Werkendam. tel. 0183 504 009. Het museum hier viel reeds meerdere keren in de prijzen.

Bezoek na een tocht door het natuurgebied het Biesboschmuseum in Werkendam of het Natuur- en Cultuurhistorisch Museum Twintighoeve in De Elzen of combineer een dagje natuur met een cultureel uitstapje in Dordrecht. Ook Gorinchem en Geertruidenberg kunnen prima gecombineerd worden met een bezoek aan de Biesbosch.

Impressie van Nationaal Park de Biesbosch

NatureScanner verkende zelf het mooie gebied. Kijk mee hoe we al wandelend en peddelend het park in ons opnemen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!