Ga naar content

Fietsen in de omgeving van de Biesbosch

Vraag aan iemand wat een bekend natuurgebied in Nederland is en je krijgt al snel als antwoord De Biesbosch. We kunnen alleen maar beamen dat dit een prachtige regio is voor fietstochten.

Honderden jaren geleden braken in een donkere novembernacht de dijken door onder druk van de stormvloed, die te sterk was voor de slecht onderhouden dijken. Het water stroomde de polders in en vormde een groot binnenmeer. Dit was de Sint-Elisabethsvloed in het jaar 1421, de ramp die aan de wieg stond van de Biesbosch.

Nadien had de zee vrij spel en trok met eb en vloed de getijden door de polders die onder water stonden. Hierdoor ontstonden geulen en beken en kreeg de Biesbosch de vorm zoals we die nu kennen.

Mooie fietsroutes bij de Biesbosch

Fiets dwars door de natuur en spot onderweg zee- en visarenden of wellicht tref je een bever! Rij wat verder de omgeving in langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Fietsen Biesbosch
© Prisca Visser
Deel op Pinterest

Deze veelzijdige regio heeft je ook veel te bieden aan lokale producten en lekkernijen. Met de routenummers is het vrij eenvoudig om een fietstocht te maken. Het is nog leuker om een uitgezette route te fietsen die je langs mooie locaties brengt. Bij de Biesboschlinie zijn gratis routeboekjes verkrijgbaar, op hun website kun je de routes ook vinden!

Ter inspiratie delen we hier alvast onze favoriete fietsroutes.

1. Fietsroute Biesbosch

Lengte: 23 km
Startpunt
: Biesbosch MuseumEiland
Deze route neemt je mee door het Nationaal Park de Biesbosch. Je zoeft langs de grienden, waterpartijen, smalle kreekjes en dichte wilgenbossen. Neem gerust een verrekijker mee, want het barst hier van het leven. Ook rij je langs de polders die bij dreiging van hoogwater onder water gezet kunnen worden. Alle huizen zijn om die reden op terpen gebouwd.

Begin of eindig je fietstocht met een bezoek aan het Biesbosch MuseumEiland. Leer hier alles over het ontstaan van de Biesbosch, de griendwerkers en hoe het er tegenwoordig aan toe gaat. Sluit af met een kop koffie en een stuk taart in het restaurantgedeelte.

2. Biesbosch Fortentocht

Lengte: 70 km
Startpunt
: Fort Bakkerskil, Nieuwendijk
Fiets langs vier bijzondere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de Biesboschlinie. Fort Altena is wellicht de bekendste uit het rijtje. Leer onderweg alles over de verdedigingslinie uit die tijd en hoe we water gebruikten als afweermiddel.

Bunker
© Prisca Visser
Deel op Pinterest

Daarnaast leidt de route je door het landschap van Nationaal Park de Biesbosch. Een mooie afwisseling van erfgoed, cultuur en natuur!

3. Smakelijke Streekroute

Lengte: 32 km
Startpunt
: Parkeerplaats Schapendam Woudrichem
De route start in vestingstad Woudrichem, de enige stad in de Biesboschlinie. Deze sfeervolle plek nodigt uit tot een wandeling over de oude vestingmuren, waarna je kunt genieten van een kop koffie in een knus café en de historische haven met scheepswerf kunt bewonderen.

Deze fietsroute brengt je onderweg langs allerlei plekken waar je lokaal eten kunt bemachtigen. Meel van de molenaar, honing van de imker, groenten en fruit uit een pluktuin en boerenijs van de geitenboer. Bij veel ondernemers mag je een kijkje nemen achter de schermen als je interesse toont. Een molenaar legt je met liefde zijn passie uit voor het vak en neemt je mee naar het hoogste punt van de molen. Bij het landgoed waar honing verkocht wordt, geeft de eigenaar je een kleine uitleg hoe de honing opgevangen wordt. Onderweg geniet je van de vergezichten in de prachtige polders. Ieder seizoen is het weer anders!

4. Vestingdriehoek route

Lengte: 38 km
Startpunt
: Parkeerplaats Schapendam Woudrichem
Kun je geen genoeg krijgen van oude vestingen en de verhalen die daaraan verbonden zijn? Dan is deze fietsroute jou op het lijf geschreven. De route begint in Woudrichem, een vestingstad met een rijke geschiedenis. Ga met een stadsgids mee die je alles hierover kan vertellen. Eenmaal dit stadje achter je gelaten te hebben, fiets je langs de
uiterwaarden richting de brug over de Boven Merwede. Voor je het weet ben je in Gorinchem, een bruisende stad die een bezoek waard is.

Passeer Fort Vuren en vaar met het pontje naar Brakel. Slot Loevestein is een prachtige afsluiter van deze fietsroute. Boek een rondleiding of ga zelf op avontuur binnen de dikke muren van dit slot. Met het kleine voetveer sta je binnen een mum van tijd weer in Woudrichem.

5. Zichtbaar verleden fietsroutes

De Tweede Wereldoorlog heeft ook in de regio waar de Biesbosch ligt zijn sporen nagelaten. Terwijl de bevrijding vorderde, kwam de Biesbosch tussen twee linies in te liggen. Zogenaamde 'linielopers' hebben in die periode talloze mensen en wapens over het water naar bevrijd gebied gebracht.

Een uitermate spannende onderneming die deels over land en deels en per kano over het Steurgat ging. Op de site van de Biesboschlinie vind je alle achtergrondinformatie en verhalen over deze tijd. Twee fietsroutes nemen je mee langs stille ooggetuigen en monumenten uit de Tweede Wereldoorlog.

Genieten van de natuur

Wil je naast fietsen ook nog op andere manieren genieten van de mooie natuur in het nationaal park, bekijk dan zeker ook eens onze tips over de mooiste plekken op onze algemene pagina over de Biesbosch of ga kajakken, varen of wandelen in de Biesbosch.

Afbeelding van Prisca Visser
Geschreven door
Prisca Visser
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!