Ga naar content

Galapagoseilanden

In 2025 zal ik voor het eerst zelf voet zetten op de Galapagoseilanden. Dankzij een samenwerking met Metropolitan Touring en de Ambassade van Ecuador reis ik eind april met het gezin naar Ecuador om Darwin's eilanden te verkennen.

Wat deze schatkamer van de evolutie ons zal tonen, dat kan je dan volgen in mijn dagelijkse stories op het Instagram account van Naturescanner. Uiteraard zal ik alles vertellen over de bijzondere dieren en de natuur op de Galapagoseilanden, maar ik neem je in dit artikel ook mee in de geschiedenis en toon je de beste manier om te reizen naar dit levende museum.

Het is twee uur vliegen vanaf Quito. Na een korte tankpauze in Guayaquil vlieg je 1.000 kilometer de oceaan over alvorens het eerste land in zicht komt. 

Wat je moet weten over de Galapagos

Ik ga beginnen met één groot misverstand weg te nemen. De Galapagos kreunen niet onder massatoerisme. De eilanden omvatten 130.000 km² aan beschermd gebied. 97% van de landmassa is nationaal park. Slechts 3% is bewoond gebied. Dat is nog steeds even veel als in 1959. Er wonen nu 33.000 mensen op de eilanden en daarnaast is er een capaciteit van 1.670 bedden voor toeristen. Dat aantal bedden verandert niet en er kunnen dus niet meer mensen per dag een bezoek aan de Galapagoseilanden brengen. Dus ook tijdens Kerst (het piekseizoen) zijn er niet meer bedden beschikbaar. Het huidig aantal toeristen komt neer op ca. 330.000 mensen per jaar, voor een oppervlakte drie keer zo groot als Nederland.

Er varen 69 boten langs de eilanden, waarvan de meesten heel klein zijn, met gemiddeld 16 passagiers. Alleen de boten gaan het nationaal park in. Overnacht je in een hotel, dan vaar je alleen langs minder spectaculaire gebieden en zal je veel minder wildlife zien.

Reis naar de Galapagoseilanden

De archipel, die op 1000 km voor de kust van Ecuador ligt, kenmerkt zich door een mooi landschap, maar nog meer door de vele bijzondere dieren die hier voorkomen. Je vindt er pinguïns (bij de evenaar!), duikende leguanen, aalscholvers die niet kunnen vliegen, bontgekleurde krabben en gigantische reuzenschildpadden die per eiland verschillen van schild. Dé reis voor natuurliefhebbers.

Wil je de meest begeerde en mooiste natuurreis ter wereld beleven? Een reis naar de Galapagoseilanden zal je nooit vergeten! Een bezoek aan de archipel kan deel uitmaken van een groepsreis of individuele rondreis, vaak in combinatie met Ecuador. Je kunt kiezen uit natuurcruises, landarrangementen met of zonder Nederlandse begeleiding. Een reis kan ook als bouwsteen of excursie geboekt worden.

Vliegtickets naar de Galapagos zijn prijzig. Dat komt enerzijds door het feit dat er geen business class aanwezig is en de kosten doorberekend worden in alle stoelen. Anderzijds gaan er weinig exportproducten mee en vergen de vluchten veel screenings en desinfectie, wat de kosten omhoog drijft.

Boot of hotel?

Belangrijkste uitgangspunt voor het plannen van je trip is of je in een hotel wilt overnachten of de eilanden per boot verkennen. Wij bevelen voor de volle 100% de boot aan. 

In 2024 werd de entreeprijs voor bezoekers van het nationaal park verhoogd naar 200 dollar.

Individuele reizen

Cruises en boten 

Tijdens de meeste reizen slaap je op een boot. Je kan 5-daagse tours boeken. Voor een optimale beleving raden wij aan om minstens 4 dagen uit te rekken voor een reis naar de Galapagos. Men heeft diverse routes ontworpen voor 4 of 6 dagen, waarbij je zoveel mogelijk van de dieren kunt zien (gemiddeld 13 van de 15 big five). Langer verblijven is heel erg prijzig en wordt niet gestimuleerd. De meeste bezoekers kiezen dus voor een kortere vakantie van 4-6 nachten. 

Het varen van één eiland naar een ander neemt meestal vijf tot zes uur in beslag, vaak gebeurt dit in de vroege ochtend of zelfs 's nachts. De vaarroutes van de verschillende aanbieders kunnen afwijken van de originele reisprogramma's, omdat de regels de afgelopen jaren flink aangescherpt zijn en er soms vanwege bepaalde redenen moet afgeweken worden.

Natuur op de Galapagos

De natuur- en wildlife ervaring op de Galapagos is uniek. Charles Darwin ontdekte dit al toen hij hier zo’n 180 jaar geleden kwam om de bijzondere dieren te bestuderen. De Galapagos archipel bestaat uit 18 vulkanische eilanden en talrijke rotsen, waarvan in 1955 bijna alles uitgeroepen werd tot natuurreservaat. Alleen de gekoloniseerde eilanden werden uitgesloten en men is destijds actief begonnen met het behoud van de prachtige ecosystemen en biodiversiteit.

Mooiste groepsreizen

Wildlife Galapagos eilanden

Tijdens een reis op een van de boten vaar je naar de verschillende eilanden om vanaf het water of wandelend over lavapaden op zoek te gaan naar de vele bijzondere diersoorten van de Galapagos. De Big 15 omvatten zeeleeuwen, iguana’s, de galapagosreuzenschildpad, de grapsus grapsus of Sally Lightfoot krab enz.

Galapagos is ook de thuishaven van vele bijzondere vogelsoorten, zoals de galapagosaalscholver, flamingo's, pinguïns, Darwin's vinken en de grappige jan-van-gents met hun blauwe pootjes.

Dieren Galapagos
Blue-footed booby
Deel op Pinterest

Wat een reis naar de eilanden extra bijzonder maakt is dat je je echt te midden van de dieren kunt begeven, je kan ze fotograferen op korte afstand zonder ze af te schrikken. Ter bescherming van de natuur en de dieren mogen bezoekers echter niet overal komen. Voorproefje van het wildlife op de eilanden? Bestel nu de Gids met Galapagos vogels.

Galapagos eilanden, de hoogtepunten

Het is even goed om te weten dat de meeste eilanden meerdere namen hebben. Zo heet San Santiago óók San Salvador. Dat kan best wel eens verwarring opleveren.

Wat zijn de mooiste plekken op de Galapagoseilanden en welke bezienswaardigheden vind je per eiland? Wat is het mooiste eiland van de Galapagos? Een kort overzicht van wat er te zien is op welke plek.

1. North Seymour Island

Voor wie van vogels houdt is het eiland Seymour Norte ten noorden van Santa Cruz een hoogtepunt van de Galapagos eilanden. Hier vind je immers de grootste kolonie fregatvogels, met grote felrode keelzakken, en grote kolonies blauwvoet-Jan-Van-Genten en zwaluwstaartmeeuwen. Daarnaast komen er zeeleeuwen, lavahagedissen en Galápagos-zeehonden voor. 

2. Santa Cruz

Santa Cruz is het hoofdeiland van de Galapagos Eilanden. Hoogtepunten van dit eiland zijn de Twin Craters, waar veel vogels voorkomen in de bossen. In het bezoekerscentrum Dragon Hill vind je alle informatie over de leguanen van de archipel. Nabij Puerto Ayora vind je het Darwin onderzoekscentrum, die zich dan weer met name concentreert op de bescherming van reuzenschildpadden.

Reuzenschildpad
Deel op Pinterest

Overigens kan je deze reuzen van dichtbij observeren in de Primicias Ranch. Vanaf Santa Cruz kan je ook varen naar Black Turtle Cove, waar je kan kajakken en met een beetje geluk witpuntrifhaaien zult zien. Onder je boot of kajak zie je roggen voorbij zwemmen. Laat je tevens verbazen door reusachtige lavatunnels.

3. Isabela

Een bezoek aan het eiland Isabela mag je ook niet overslaan; op het grootste eiland huisvest een kolonie zeeleeuwen en liggen de Isabella iguana’s te baden in de zon. Er komen meer reuzenschildpadden voor dan op alle andere Galapagos eilanden. Verder leven er pinguïns, Jan-van-Genten, pelikanen, Darwin's vinken, Galapagos duiven, en de bontgekleurde Sally Lightfoot crabs.

Ook de vegetatie is bijzonder. Een bus vervoert je naar de top van de Sierra Negro vulkaan, waar je te paard een trip kunt maken langs de tweede grootste krater ter wereld. Onderweg spuwen fumaroles (vulkanische openingen in de aardkorst) dampen en gassen naar buiten. De westkust van Isabela is de beste plek van de Galapagos om walvissen en dolfijnen te zien. 

Booby Galapagos
Deel op Pinterest

4. Floreana

Belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland Floreana zijn het Cormorant Point strand, met zeeleeuwen, flamingo's, zeeschildpadden en tal van vogels (Regenwulp, Zwartneksteltkluut en Amerikaanse snip). Ga zeker ook snorkelen bij Devil's Crown, een prachtige plek met veel koraal en tropische vissen. Wandelend op het eiland Floreana bewonder je zwarte en witte lavastranden met groene zweem en oude vulkanische grotten.

Deze werden vroeger als schuilplaats gebruikt door piraten en walvisvaarders. Gelukkig hebben inmiddels diersoorten weer trek genomen in het gebied, dat net als de andere eilanden niet mag ontbreken tijdens je natuurreis naar de Galapagos eilanden.

5. Española Island

Het Galapagoseiland Espanola ligt het meest naar het zuiden en is een walhalla vol dieren. Het eiland staat bekend om de kolonies Jan-van-Genten. Deze kan je zien in het leuke plaatsje Punta Suarez. Daarnaast komen er verscheidene andere vogels, zeehonden, lavahagedissen en leguanen voor. De eens met uitsterven bedreigde Saddle Back schildpad komt nu gelukkig weer meer voor, er zijn inmiddels weer 700 dieren geteld.

Bovendien is het het enige eiland van de archipel waar albatrossen broeden. Beste reistijd om dit dansspektakel te zien is van eind maart tot begin december. Ook op Espanola kan je goed snorkelen, tussen roggen en zeeschildpadden en natuurlijk tal van exotische vissen. 

Mooiste eilanden Galapagos
Deel op Pinterest

6. San Cristóbal

Bij San Cristobal kan je zelfs tussen de hamerhaaien snorkelen. Dit Galapagos eiland was het eerste eiland waar Darwin ooit voet aan wal zette. Twee dieren kom je alleen op San Cristobal tegen: de Chatham hagedis en spotvogel.
Bezoek zeker ook het Centro de Interpretació; een bezoekerscentrum over de geschiedenis van de Galapagos eilanden. Op minder dan een uur varen van San Cristobal ligt Isla Lobos, met weer veel vogels, zoals de blauwvoet Jan-van-Genten, fregatvogels en pelikanen.

7. Santa Fe & Plaza Sur

De Santa Fe leguaan komt uitsluitend voor op het gelijknamige eiland. Ook hier weer goede snorkelmogelijkheden: pijlstaartroggen, hamerhaaien en schildpadden. Plaza Sur is het enige eilandje van een kleine archipel nabij het eiland Santa Cruz. Op Plaza Sur groeien bijzondere cactussen, waar landleguanen zich mee voeden. Op de rotsen rond het eiland kan je talrijke vogelsoorten spotten.

Geschiedenis van de Galapagos - Darwin

Charles Darwin is onlosmakelijk verbonden met de Galapagos-eilanden vanwege zijn ontdekkingen en observaties tijdens zijn reis op de HMS Beagle in de jaren 1830. Zijn ervaringen op de eilanden hielpen hem bij het ontwikkelen van zijn evolutietheorie door natuurlijke selectie.

Darwin observeerde een verscheidenheid aan unieke diersoorten op de Galapagos-eilanden, zoals de beroemde Darwin-vinken. Deze vogels vertoonden verschillende snavelvormen, aangepast aan hun specifieke voedselbronnen en leefomgevingen (biodiversiteit).
De variaties die hij opmerkte tussen de soorten op de verschillende eilanden hielpen hem te begrijpen hoe soorten zich konden ontwikkelen en zich aanpassen aan hun omgeving, wat leidde tot zijn ideeën over natuurlijke selectie (evolutie).
De Galapagos-eilanden dienden als een natuurlijk laboratorium voor Darwin, waar hij directe observaties kon doen die zijn theorieën ondersteunden. Hij verzamelde gegevens en monsters die later een cruciale rol speelden in zijn boek "On the Origin of Species", gepubliceerd in 1859 (wetenschappelijk bewijs).

Na Darwin transformeerde de afgelegen archipel in een gevangeniskolonie. 1.000 kilometer verwijderd van het vasteland was de kans op ontsnappen nihil. In die tijd ging het alleen maar bergaf met de natuur en de dieren en stonden diverse dieren op de lijst van met uitsterven bedreigde soorten.

    Opkomst van het toerisme en natuurbescherming

    We kunnen de tijdmachine van de natuur niet benaderen zonder het ook over de recente geschiedenis en de ontwikkeling van reizen naar de Galapagos te hebben.

    Begin 20ste eeuw ging het dus slecht met de natuur op de archipel. Rond 1905 namen wetenschappers van de California Academy of Sciences dieren mee naar de VS om te vermijden dat ze helemaal zouden verdwijnen, zoals dat het geval was bij de Dodo. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam er op initiatief van een Oostenrijker de roep om de natuur op de Galapagos te beschermen. Toeristen met een interesse in natuur zouden kunnen betalen voor de bescherming en het behoud van dit fragiele systeem.

    Theodore Roosevelt was een sterk voorstander van natuurbescherming en legde de basis voor het uitroepen van de Galapagos Eilanden tot nationaal park in 1959. Sinds 1978 zijn de eilanden opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst, en in 1981 werd het omliggende oceaangebied uitgeroepen tot zeereservaat. In 2022 werd dit gebied uitgebreid met 60.000 km², waardoor het verbonden werd met de eveneens beschermde zee rond Cocos-eiland in Costa Rica. Dit heeft geleid tot een veilige migratieroute van 1.000 kilometer voor walvissen, haaien en
    zeeschildpadden.

    Het is de Green Study uit 1965 die drie regels vaststelde voor het toerisme op de Galapagoseilanden.
    - Toeristen moeten zich verplaatsen per boot. De boten zijn de hotels. 
    - Uitsluitend kleine groepen mogen de eilanden bezoeken, en altijd onder begeleiding van een gids van het NP.
    - Alleen daartoe erkende gebieden mogen betreden worden.

    In 1969 voer het eerste Galapagos schip rond. Zogeheten "Naturalist guide", biologen uit Europa en de V.S. werden ingehuurd om reizigers rond te gidsen. Men zorgde ervoor dat er alleen "One mile trails" waren, zodat men nooit lange tijd op het land vertoefde. Alleen aan boord van de schepen zijn er toiletten.

    Prijsverhoging

    Eind jaren '90 stortte de economie in en daalde de waarde van de Sucre (destijds de munteenheid) aanzienlijk. 1999 was het goedkoopste jaar om naar de archipel te reizen. In 2000 stapte men over op de dollar als munteenheid. Sinds dat jaar zijn reizen naar de Galapagos een stuk duurder geworden en duren de meeste boottochten op de eilanden niet langer dan een week om de kosten te beperken. Nu nog steeds kost een nacht op de Galapagos gemiddeld € 1.000 per persoon.

    Beste reistijd Galapagos - april. Het weer is dan zeer aangenaam, de eilanden zijn mooi groen, het water heeft een ideale temperatuur om te snorkelen en te duiken. De eieren van schildpadden komen uit en albatrossen broeden.

    Veelgestelde vragen

    Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!