Toegankelijkheid op vakantie
Iedereen wil van de natuur genieten! Ook als je een mobiliteits- of zintuiglijke beperking hebt of een rolstoel, rollator, scootmobiel of ander hulpmiddel gebruikt. Ga je een vakantie plannen, dan is het fijn om je goed voor te bereiden. Mogelijk zit je met veel vragen.
Waar vind ik toegankelijke accommodaties? Wat zijn leuke rolstoelvriendelijke paden om te verkennen? Zijn er voldoende toiletten aanwezig? Is mijn geleide- of hulphond overal welkom? Kan ik assistentie krijgen tijdens mijn reis? Kan ik mijn medicatie gewoon meenemen?
Vakantie voor iedereen
Het is goed om je van te voren in te lezen en contact te leggen met accommodaties en bezienswaardigheden ter plekke, om teleurstellingen te voorkomen. Wij helpen je alvast een stukje verder. Lees onze tips voor toegankelijkheid op vakantie.
1. Toegankelijke accommodaties
Het is essentieel dat het verblijf tijdens jouw natuurvakantie goed toegankelijk is. Gebruik je een rolstoel of rollator, dan moet de accommodatie zonder drempels zijn en met extra brede deuren. In de keuken is het fijn als je met je rolstoel bij het aanrecht kan. In de badkamer is het handig om extra ruimte te hebben en bijvoorbeeld steunbeugels en grepen aan de muur of een stoeltje in de douche. In de slaapkamer kan een verstelbaar bed nodig zijn.
We raden aan om vooraf altijd even contact op te nemen met het hotel, vakantiehuisje of vakantiepark om jouw behoeftes en benodigdheden te bespreken. Ook als je een zintuiglijke beperking hebt, kan het handig zijn als er speciale aanpassingen mogelijk zijn.
Bij veel van onze partners kun je eenvoudig selecteren op toegankelijke accommodaties.
Tips voor toegankelijke overnachtingen
2. Toegankelijkheid onderweg
Hoe zit het met de heen- en terugreis van je vakantie? Als je eigen auto of camper is aangepast, bijvoorbeeld qua bediening of als je een rolstoel mee wilt nemen, is het een aanrader om hiermee ook op reis te gaan om alles bij de hand te hebben.
Kies je toch een andere optie? Bekijk dan onze tips.
Met de trein
De treinen in Nederland worden steeds toegankelijker met een drempelloze instap, ruime toiletten en plaatsen met ruimte voor een rolstoel of rollator. Maar ook als je naar het buitenland wilt reizen met de trein, is er veel mogelijk. Bekijk eens de informatie bij NS International voor reizen met een mobiliteitsbeperking.
Regel bijvoorbeeld vooraf de assistentie bij het in- en uitstappen. Vaak kan een begeleider (in het bezit van een OV-begeleiderskaart) of jouw geleide- of hulphond gratis meereizen. In sommige gevallen is online boeken met speciale verzoeken niet mogelijk, neem dan telefonisch contact met hen op of bezoek een NS International-balie in de Servicewinkel.
Met het vliegtuig
Ook vliegen is goed mogelijk als je een mobiliteits- of zintuiglijke beperking hebt. Vliegvelden zijn goed toegankelijk en assistentie bij het in- en uitstappen is makkelijk te regelen. Stem dit altijd af met de vliegmaatschappij waarmee je vliegt. Vraag bijvoorbeeld vooraf assistentie aan bij Transavia.
Denk van te voren ook na over het meenemen van medicatie. Een medicijnpaspoort van de apotheek is handig om bij je te hebben en voor sommige medicatie (zoals sterke pijnstillers) is een Schengenverklaring nodig. Moet jouw medicatie gekoeld mee (bijvoorbeeld insuline), schaf dan een koeltasje aan.
Draag je een stoma, implantaat, prothese of pacemaker, meld dit dan vooraf bij de security. Het personeel is getraind om hiermee om te gaan. Voor rolstoelgebruikers is er een bredere doorgang bij de veiligheidscontrole.
Heb je een onzichtbare aandoening, zoals autisme? Een speciaal groen keycord met zonnebloemen is ontworpen om meer begrip en geduld te krijgen. Draag je deze, dan zal er meer rekening met jou worden gehouden en rust en ruimte gegund. Het keycord is verkrijgbaar bij de assistentiebalie op Schiphol of bestel 'm vooraf online. Op 142 vliegvelden is het personeel op de hoogte van dit symbool.
Met de boot
Neem je een ferry voor jouw overtocht? Handig voor als je je eigen, aangepaste auto mee wilt nemen maar zelf niet al te ver wilt rijden. Heb je bijvoorbeeld een vakantie naar Noord-Engeland, Schotland of Ierland in de planning, neem dan de boot van DFDS van IJmuiden naar Newcastle. Dit scheelt je een hoop kilometers en er zijn toegankelijke hutten aan boord. Lees alles over reizen met een mobiliteitsbeperking op de website van DFDS.
3. Toegankelijke toiletten
Wil je ontspannen genieten in de natuur of leuke bezienswaardigheden bezoeken? Het is fijn om dan zeker te weten dat je naar het toilet kunt als dat nodig is. Check vooraf de website van de attractie om hier achter te komen.
Ga je op pad in Nederland en wil je zekerheid, dan is de app van HogeNood een aanrader om op je telefoon te hebben staan. Hierin staan 9.500 locaties met openbare toiletten en welke voorzieningen daar beschikbaar zijn. In sommige gevallen is een eurosleutel nodig om het toilet te openen.
In het buitenland tref je regelmatig toiletten aan op parkeerplaatsen bij bijvoorbeeld natuurgebieden. In sommige gevallen zijn deze ook rolstoeltoegankelijk. Landen als Denemarken, Slovenië en Kroatië zijn hierin bijvoorbeeld goed bezig. In Italië zijn toiletten voor mindervaliden verplicht om te hebben voor horecagelegenheden.
4. Toegankelijke bezienswaardigheden
Bij bezienswaardigheden als tuinen, kastelen, musea en uitzichtpunten kan het verstandig zijn om vooraf de toegankelijkheid te checken. Bezoek de website van een attractie of informeer bij het toerismebureau van jouw bestemming.
Is er bijvoorbeeld een parkeerplaats voor mensen met een handicap? Het is belangrijk als er een lift aanwezig is, geen drempels en ruime doorgangen. Bezoek je een botanische tuin of openluchtmuseum, dan zijn paden met weinig hoogteverschil en zonder trappen essentieel. Vaak zijn stranden goed toegankelijk dankzij een special helling voor rolstoelen. In veel gevallen kun je ook een speciale strandrolstoel lenen of huren. Informeer bij bezoekerscentra van natuurgebieden eens naar een speciale rolstoel of scootmobiel voor ruig terrein om te gebruiken.
Uitzichtpunten worden steeds vaker rolstoelvriendelijk. Zo zagen wij in Noorwegen bij de Vøringsfossen waterval bijvoorbeeld dat er een betonnen platform is aangelegd, dat drempelvrij bereikbaar is vanaf de parkeerplaats.
Ook in het Engelse North York Moors National Park zijn veel toegankelijke uitzichtpunten. Zij hebben toegankelijkheid sowieso hoog op de agenda staan. En in het Beierse Woud zijn een paar goed toegankelijke paden, parkeerplaatsen en kun je zelfs de bus nemen als rolstoelgebruiker. Bovendien kun je naar de top van de hoogste berg de Grosser Arber, omdat de kabelbaan drempelvrij is.
Heb je een zintuiglijke beperking, dan is het fijn als je bijvoorbeeld een auditieve rondleiding mee kunt krijgen of juist uitleg in gebarentaal kunt volgen.
5. Onbegrensd op pad
Wil je lekker naar buiten en de natuur verkennen? Informeer dan eens bij je vakantiebestemming of er rolstoeltoegankelijke paden zijn om onbeperkt op pad te gaan. Dat hoeven niet per se asfaltpaden of fietspaden te zijn, ook kiezelpaadjes, vlonders of met gras begroeide paden kunnen goed toegankelijk zijn met je rolstoel, rollator of scootmobiel.
In Nederland is er een ruime keuze uit laagdrempelige routes, bijvoorbeeld:
- In het Arboretum Poort Bulten bij De Lutte in Twente geniet iedereen van de collectie bomen en struiken van over de hele wereld. Er is veel aandacht voor toegankelijkheid en voor mensen met een visuele beperking en je kunt het park wekelijks bezoeken met een gids met een elektrokar.
- Rondje door de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug (1,8 km). Je volgt vanaf parkeerplaats Helenaheuvel in Doorn (met drie parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers) de gele pijlen. De route is halfverhard en zonder drempels.
- Op landgoederen vind je vaak wat bredere paden, die makkelijk begaanbaar zijn. Verken bijvoorbeeld eens de Gooise Lusthoven bij 's Graveland.
- In het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen rol je eenvoudig naar Uitkijkpunt Bosch & Duin voor een prachtig uitzicht over de stuifzandvlakte.
- In het Brabantse natuurgebied Kampina is een route speciaal voor mensen in een scootmobiel aangelegd. Zelfs de Uitkijktoren van Banisveld is toegankelijk dankzij de 'luie trap'.
- De eilanden Tiengemeten (Zuid-Holland) en Marker Wadden (Flevoland) bevatten goed toegankelijke paden en vogelkijkschermen. Ook de boot ernaartoe kan rolstoelen meenemen.
- Zoek eens speciale rolstoelvriendelijke routes, zoals in Ketliker Star (Friesland), het Bosbergpad (Drents-Friese Wold), Lauwersmeer (Groningen), Oostvaardersplassen (Flevoland), Veluwezoom, Baronie van Breda of het Malensbos (Limburg).
- Of zoek op familiepaden, ook deze paden zijn goed toegankelijk, zowel met een kinderwagen als met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Je vindt ze in Heumensoord (bij Nijmegen), het Noordenveld (Dwingelderveld in Drenthe) en de Leuvenumse Bossen (Veluwe).
- Op avontuur met een offroad-rolstoel? Probeer dat eens in de Dintelse Gorzen (West-Brabant), tussen april en september als het niet al te nat is.