Nijlpaarden
Hoewel het nijlpaard een van de grootste landzoogdieren is, behoort het officieel niet tot de Big Five. Zonde, want een nijlpaard in het wild zien én horen is toch wel even indrukwekkend als bijvoorbeeld neushoorns en olifanten zien.
Wat je altijd al wilde weten over het nijlpaard
Vandaag nemen we je mee in de wereld van de nijlpaarden en delen alle weetjes over deze soort. Waar leven ze en wat eten ze? We geven je ook graag tips om ze zelf in het wild te spotten tijdens een reis door Afrika.
1. Nijlpaard leefgebied
Het nijlpaard komt uitsluitend voor in Afrika. Aanvankelijk leefden ze over het hele zuidelijke deel van het continent, alles onder de Sahara. Nu zijn er nog slechts enkele kleine gebieden waar je ze in het wild kunt zien. Meestal leven ze om en bij rivieren, moerassen of meren. Overdag komen de nijlpaarden zelden het water uit, ze brengen er tot wel 16 uur per dag in door. Het beschermt hun dikke lijf namelijk tegen uitdroging en verbranding door de felle Afrikaanse zon.
2. Nijlpaarden hiërarchie
Nijlpaarden leven in kuddes van twee tot zestig dieren. De oudste mannetjes zijn de baas, maar worden wel eens uitgedaagd door de jongere mannetjes. Deze machtsstrijd begint meestal met grote open bekken en eindigt slaags door de onderkaken tegen elkaar aan te slaan.
3. Nijlpaarden zien... en horen
Tijdens een safari in Afrika kijk je uit over de rivier. Je ogen speuren naar krokodillen, vogels of dieren in het strijkgewas. Plots zie je twee oortjes, ogen en neusgaten boven het oppervlak komen. De rest van de kop en het plompe lichaam zit nog onder water, alsof hij zich ervoor schaamt.
Wanneer je naast het nijlpaard nog twee, nog kleinere oortjes ziet verschijnen, kan je geluk niet op. Niets zo leuk als een baby nijlpaard zien! De jongen blijven vaak in de buurt van hun moeder, dus de kans is groot dat je dit in het echt gaat zien tijdens een reis in Afrika.
Wat velen niet weten, is dat nijlpaarden ook super coole geluiden maken. Wie ooit heeft gekampeerd in Afrika kent de nachtelijke geluiden wel. Het gebrul van katachtigen en het gezellige geknor van nijlpaarden. De dieren praten met elkaar door te knorren, en dat maakt soms veel kabaal! Het is heerlijk om hiernaar te luisteren vanaf je safari lodge of tent! Onder water communiceren de dieren ook door te trillen met hun nekvet, wat door het water naar andere dieren wordt geleid.
Beste plekken voor nijlpaarden in het wild
Nijlpaarden weetjes
Alles wat je altijd al hebt willen weten over het nijlpaard.
- Mannetjes kunnen wel 3 ton wegen!
- Het nijlpaard heeft enorme tanden (tot 50 cm). Toch graast het zoogdier alleen met zijn lippen. De tanden worden vooral gebruikt om te vechten
- De grote gapende bek is imposant. Meestal gaapt het dier, maar het kan ook zijn om te imponeren
- De klieren in de huid scheiden een rode, olieachtige substantie af, die dienst doet als zonnebrand, zeep en parfum
- Gemiddeld worden de dieren 40-50 jaar oud
- Nijlpaarden kunnen niet zwemmen. Ze bewegen zich voort door zich op de bodem af te zetten
- De dieren kunnen ca. 5 minuten onder water blijven
- Samen met het dwergnijlpaard vormt het de familie van de Hippopotamidae.
Wat eet een nijlpaard?
Nijlpaarden voeden zich vooral met gras, ze eten tot wel 60 kg per dag. 's Nachts verlaten ze het water om te grazen en dat doen ze bij voorkeur op steeds weer dezelfde plek. De dieren leggen soms flinke afstanden af van het water naar hun favoriete graasplek, soms wel 20 kilometer. En daar kunnen ze dan wel 8 uur staan grazen.
Zelf nijlpaarden in het wild zien?
Bekijk onze reistips voor de gaafste reizen naar Afrika.
Zijn nijlpaarden gevaarlijk?
Ja! Hoewel het er super schattig uit kan zien, is het nijlpaard een zeer gevaarlijk dier. Blijf dus altijd ruim uit de buurt en ga zeker nooit tussen een nijlpaard en het water in staan. Ga je in Afrika met een bootje of kajak op het water en zie je een nijlpaard, ga dan zo snel mogelijk ver uit de buurt. Ze kunnen aanvallen en mensen doden. Ook op het land zijn ze behoorlijk snel en kunnen ze achter je aan gaan.
Bron: Wikipedia - Beekse Bergen - eigen ervaring