Sint Eustatius
Statia, zoals de tropische parel Sint Eustatius ook genoemd wordt, is nauwelijks groter dan Saba en daarmee één van de kleinste Nederlandse gemeentes. Natuur, boven en onder water, staat er bovenaan de "wat te zien" lijst voor elke bezoeker.
Natuur St. Eustatius
Terwijl het Romeinse Rijk aan de andere kant van de Oceaan instortte, werd de laatste hand gelegd aan Statia. Nog één uitbarsting van de Quill vulkaan en het was gebeurd. Ruim 600 meter berg opgebouwd, een krater met een diepte van honderden meters gevormd en een enorme aslaag als vruchtbare bodem uitgespreid. Zeventienhonderd jaar later mogen we komen genieten van het resultaat: de natuur op Statia is bijzonder mooi.
Mooiste plekken Sint Eustatius
Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden op het eiland? Een overzicht van mooie plekken en leuke activiteiten om te doen tijdens een vakantie op Sint Eustatius.
1. Regenwoud
Een gordel van droog struikgewas met daarboven subtropisch regenwoud geeft een altijd groene indruk. Het regenwoud wordt net als op Saba "elfenwoud" genoemd. Stap er binnen en ervaar de mystieke sfeer van kronkelende boomstammen, begroeid met druipende baardmossen. Gefilterd licht strooit bizarre patronen op de bosbodem, verborgen vogelgeluiden maken het geheel af.
2. Wandelen op Sint Eustatius
The Quill/Boven National Park zijn eigenlijk twee gebieden verspreid over het eiland. In het zuiden ligt The Quill, de slapende vulkaan. De hoogste berg hier: the Manzinga. In het Noorden vind je Boven National Park dat bestaat uit 5 vulkanisch gevormde heuvels. The Quill/Boven National Park is er voor wandelaars. Acht verschillende wandelroutes, allen even verleidelijk beschreven, lokken bezoekers steeds verder naar boven. Vanaf Oranjestad is het nog geen 50 minuten naar de kraterrand.
De Crater Trail biedt een eerste kennismaking met de enorme caldera. Wil je verder? Dan zijn er Mazinga Peak, Panorama Route en een wandeling die om de berg heen loopt. Op heldere dagen zijn St. Kitts, Nevis en Montserrat te zien. Onderweg word je verrast met specialiteiten van Statie. Grote, trage Antilliaanse leguanen genieten er van bloemen, vruchten en eieren, twee soorten Anolis hagedissen vallen op met bijna lichtend blauwe koppen. Lastiger te vinden is een kleine, niet giftige slag: de Red-bellied racer of Alsophis rufiventris, die alleen op Saba en Sint Eustatius voorkomt. Suikerdiefjes zijn er algemeen, roodhalsduiven en granaatkolibries staan vaak hoog op de lijst van gezochte vogels.
3. Zeereservaat - duiken bij Sint Eustatius
Vanaf 1996 wordt de zee rond Statie beschermd als zeereservaat. Niet alleen de natuur profiteert hiervan, ook voor duikers is het eiland daarmee een top bestemming geworden. Koralen veranderen het onderwaterlandschap voortdurend. Dode en slapende vulkanen blijken een uitstekende ankerplaats voor deze poliepjes te bieden. Scheepswrakken, teruggaand tot de 17e eeuw, zijn omgevormd tot 'struikgewas' waar papegaaivissen hun dagelijks kostje bij elkaar scharrelen. Murenes wonen in de hut van de kapitein of in nieuwe koraalwoningen. Zeeschildpadden komen geregeld langs voor hapjes wier.
Sint Eustatius is trots op dit unieke gebied en laat het ook graag zien. Snorkelaars kunnen terecht in Oranje Baai, Inner Jenkins Bay of bij Twelve Guns. Duiken is op veel plaatsen toegestaan. Legendarisch op Statia zijn de "Blue Beads". Deze glazen kralen werden eeuwen geleden gebruikt om slaven mee te verhandelen. Toen de situatie verbeterde zouden deze kralen in zee zijn geworpen en de legende wil dat er zelfs een schip vol kralen voor de kust zou liggen. Alle duikers zijn dus op zoek naar de Blue Beads.
4. Schildpaddenstranden
De noordkust van Sint-Eustatius heeft enkele beschermde stranden, waar drie verschillende soorten zeeschildpadden aan land komen om hun eieren te leggen. Gedurende acht maanden per jaar kan je dit spektakel van dichtbij meemaken. De lederschildpad legt haar eieren tussen maart en juni, de groene en karetschildpadden van mei tot oktober.
Reizen naar Sint Eustatius / Statie
Hoe plan ik een reis naar St. Eustatius en wat is de beste reistijd? Vanaf Sint Maarten is het eiland uitstekend te bereiken per vliegtuig of boot. Droogste periode valt vroeg in het jaar, in de herfst moet rekening gehouden worden met tropische cyclonen.