Saba
Wie gaat eilandhoppen vanaf Sint Maarten, mag zeker het Nederlandse Saba niet overslaan. Hier word je verblind door ongerepte natuur. Het eiland heeft een authentiek karakter en alles voelt nog puur en onaangetast. Kenmerkend zijn de sfeervolle huizen met rood dak, witte muren en groene luikjes, die verspreid zijn over vier dorpen: The Bottom, Windwardside, Zions Hill en St. Johns. Bekijk onze vakantietips en ontdek de mooiste plekken op Saba.
Natuur op Saba - The Unspoiled Queen
Tropisch Nederland in miniatuurformaat, dat zou een passende omschrijving zijn van Saba. Zelf hebben ze een nog betere benaming gevonden en noemen ze het "The Unspoiled Queen of the Caribbean". Ter afwisseling van de andere Caribische eilanden met hun witte stranden en palmbomen is Saba het groene eiland.
Van nevelwouden met onverharde varenpaadjes tot koraalzee: op dit eiland, dat drie keer kleiner is dan Schiermonnikoog, vind je maar liefst vijf verschillende ecosystemen.
Mooiste plekjes op Saba?
Vaak wordt Saba gecombineerd met een bezoek aan Sint Maarten. Het is leuk om bijvoorbeeld enkele dagen te acclimatiseren op de stranden van dat eiland alvorens je naar Saba doorreist om te duiken of te hiken. En ja, met schitterende riffen en mooie trails kan je voor beide activiteiten goed terecht op dit Caribische pareltje.
Met 23 routes is het zelfs een klein wandelparadijs geworden en, zo zegt onze gids Kuchi, de meeste toeristen komen vandaag de dag naar Saba om te wandelen.
Wat de mooiste plaatsen zijn om te zien en te ontdekken? Een overzicht van mooie plekken om te wandelen, bijzondere bezienswaardigheden en prachtige natuur:
1. Mount Scenery
Op Saba is niet alles klein. Mount Scenery is met 887 meter de hoogste berg van ons koninkrijk. Dominant uittorenend boven de blauwe koraalzee is het feitelijk een slapende vulkaan. Ruim 350 jaar geleden was de laatste grote uitbarsting, of er ooit weer een volgende zal zijn, weet niemand.
Vanaf het dorpje Windwardside kronkelt een pad met 1064 treden door het tropische "Elfenwoud" naar de top van de berg. Onderweg kun je granaatkolibries en Antilliaanse kuifkolibries als vliegende juwelen ontmoeten. De olifantsoren en grote diversiteit aan wilde bloemen maken geleidelijk ruimte voor bergmahonie. Boven aangekomen is het uitzicht overweldigend. Saba, de zee en andere Caribische eilanden als lokkende stipjes aan de horizon.
Wie niet helemaal naar de hoogste top wil wandelen, kan ook kiezen voor een kortere hike, naar Maskehorn Hill (Mas'Cahone's trail). Dit pad is slechts 1,1 kilometer lang en geeft een prachtig uitzicht op Windwardside.
Overige trails
Ander paden zijn de Bottom Mountain Trail, de Spring Bay Trail, All Too Far Trail, Sulphur Mine Track, North Coast Trail, enz. Genoeg om een wandelvakantie van een week mee te vullen! Voor het plannen van je wandelingen kan je terecht bij de The Trail Shop aan de voet van de Mt. Scenery Trail, waar je maps en boeken kunt verkrijgen.
2. Bijzondere krabben
Tijdens een nachtexcursie met natuurgids Crocodile James ga ik op zoek naar de landkrabben van het eiland. Er is nog weinig geweten over deze enorme kreeftachtigen. James vertelt me dat ze gezien worden in verschillende kleuren. Men denkt dat er twee soorten bestaan, maar heel veel meer weet hij er ook niet over.
James is teleurgesteld in het aantal krabben dat we zien die avond, ik ben al enorm blij met de enkele exemplaren die we kunnen spotten. We gaan ook nog even kijken bij het enige zandstrand van Saba bij Well's Bay, maar ook daar hebben we geen geluk.
3. Vogels
Saba is ook een vogelparadijs, met minstens 100 verschillende soorten. De Amerikaanse torenvalk, kolibries, de Antilliaanse treurduif, de fregatvogel, en het vrolijk fluitende suikerdiefje laten zich met grote regelmaat zien.
Elk voorjaar wordt op Saba een uniek ballet opgevoerd. Honderden roodsnavelkeerkringvogels komen terug van een lange winter op zee voor een romantisch samenzijn op dit kleine eiland. Uitgedost met lange, helderwitte staartveren wordt er gevlogen en geflirt waarbij er alles op gericht is om de mooiste partner te vinden. Op de hellingen van Saba kun je genieten van deze bijzondere ballerina vogelshow.
4. Saba hagedis
De Sphaerodactylus sabanus is een endemische soort, die naast Saba ook nog wel voorkomt op Nevis en Saint Kitts. Het mannetje kenmerkt zich door mooie stippen, terwijl het vrouwtje er wat saaier, bruin uitziet. De gekkosoort is vrij eenvoudig te spotten, ik zag er verschillende tijdens mijn verblijf op het eiland.
5. Saba Conservation Center
Natuurbehoud staat op Saba enerzijds hoog in het vaandel. Dat merken we tijdens ons bezoek aan de Saba Conservation Foundation. Bij dit onderzoekscentrum aan de zuidkust van het eiland herintroduceren wetenschappers van o.a. de WUR (Wageningen University and Research) de diadeemzee-egel op het rif. De zwartstekelige zee-egels kwamen reeds van nature voor bij het eiland (het is nooit goed om soorten van andere plekken te introduceren) en eten algen van het koraal, waardoor dit goed kan herstellen. Met schudtafels en een traag groeiproces is dit een arbeidsintensief proces, maar noodzakelijk voor het behoud van het koraal en onze oceanen. Vanuit de hele wereld wordt dit project in de gaten gehouden.
Anderzijds merk ik tijdens mijn tocht met gids in het binnenland dat er weinig budget is voor onderzoek naar en behoud van de landdieren op het eiland. De vele vogels, zeldzame zwarte leguaan en landkrabben worden bedreigd door wilde katten en rattenplagen. Wil je meer weten over alle onderzoeken, het natuurbehoud of wil je geld doneren aan projecten, bekijk dan de info op Saba Conservation Foundation.
Dive, hike or relax, Saba awaits!
6. Duiken en snorkelen bij Saba
Niet alleen boven water heeft Saba veel te bieden voor de verwende natuurreiziger. Het vulkanisch geweld van de noordkust, waarover ik het zodadelijk nog heb, wordt onder de waterspiegel verder uitvergroot. Lavatunnels en een borrelende zeebodem laten zien dat Saba nog lang niet af is.
Iets verder liggen de "Pinnacles", feitelijk de toppen van kleine, slechts dertig meter hoge onderwater vulkanen en thuisbasis van zeebaarzen. Aan de lijzijde loopt Saba geleidelijk af en biedt een ondiepe koraalzee ongekende kansen om snorkelend of duikend kennis te maken met bijzondere vissen, sponzen en zee-egels. Duikers kunnen oog in oog komen met verschillende soorten zeeschildpadden, verpleegsterhaaien, walvissen, dolfijnen enz. De gehele kustlijn wordt beschermd als zeereservaat, het Saba National Marine Park.
Een duikschool biedt duik- en snorkeltours aan.
7. Shops en musea
Ter afwisseling op wandelen en duiken is het leuk om even rond te kuieren in de stadjes van Saba. Bezoek bijvoorbeeld het Harry L Johnson Museum, het Saba Heritage Center of Five Square Art Gallery.
In de cottage van Marie de Saba kan je zien hoe de eigenaresse Marie zelf juwelen ontwerpt met zaden uit eigen tuin en bij Jobean Glass Art worden kleurrijke staven omgesmolten tot mooie sieraden van glas.
Ook bij Kakona en The Jewel Cottage vind je fraaie artisanale kunstwerken. Op donderdagmiddag kun je wekelijks kennismaken met een groep dames die handwerken van kant maken bij Lambee's Place in Windwardside. Het kantwerk staat bekend als Spanish Work. En voor de liefhebber mag een proeverij van rum niet ontbreken! Saba Spice is een likeur met rum en kruiden die gestookt wordt door locals. Sluit de dag af met een heerlijke maaltijd. Specialiteit van het eiland: kreeft.
8. Het ruige noorden
Heetwaterbronnen (Tide Pools) bij de luchthaven en een verlaten zwavelmijn in de omgeving van Zion's Hill maken duidelijk dat de vulkaan van Saba slechts slaapt en niet dood is. Hier voel je de ongetemde kracht van het eiland. Het noorden heeft inmiddels de status van natuurreservaat gekregen en wordt daarmee beschermd tegen oprukkende woningbouw. Op de kliffen broeden o.a. audubon’s pijlstormvogels, overdag op zee of broedend en alleen ’s nachts aan land komend of uitvliegend.
Reis naar Saba
Met een ferry reis je in ca. 1,5 uur van Sint Maarten naar Saba. The Edge biedt dagtrips op dinsdag en vrijdag, soms ook op zondag. The Makana Ferry vertrekt vanaf Bobby's Marina op Sint Maarten of vanaf Statia.
Wil je liever vliegen, dan is dat ook een optie. Er is geen internationale luchthaven op het eiland, maar je kunt wel vliegen met WinAir van St. Maarten (SXM) naar Saba (SAB). Met de kleine vliegtuigjes doe je er slechts 12 minuten over om op het eiland te komen.
De landing en het opstijgen zijn wat spannend, want Saba heeft de kortste commerciële landingsbaan ter wereld. Deze is slechts 400 meter lang en piloten dienen speciaal getraind te zijn om hier te mogen landen. Eenmaal aangekomen zijn er taxi's tot je beschikking.
Het eiland heeft op het moment van schrijven 8 hotels en een aantal AirBnB accommodaties. Wij verbleven in het Queen's Gardens Resort and Spa, een groene oase met een mooi zicht op zee.
De beste tijd voor een reis naar Saba valt tussen het midden van december en half april.