wAARDEvol reizen in Barbados
Wist je dat Barbados heel goed bezig is op het gebied van duurzaamheid? Dat de Bajans, zoals de inwoners zichzelf noemen, alles in het werk stellen om hun eiland te vergroenen? Er zijn tal van projecten die ervoor zorgen dat het eiland zo mooi blijft als het is, of zelfs mooier wordt!
Bijzondere projecten op Barbados
Barbados zet zich actief in voor duurzaam toerisme. Hoe ze dat doen? Wij mochten een kijkje nemen bij verschillende initiatieven. Wat ons opviel tijdens de reis, was dat de locals erg trots zijn op hun vrouwelijke Minister-President Mia Mottley, omdat zij volgens hen veel goeds doet voor de bevolking en het eiland.
Natuurlijk is zij niet de enige persoon met een belangrijke rol, want de meeste duurzame initiatieven komen van de Bajans zelf en vinden hun oorsprong al tientallen jaren geleden. Tijd om een kijkje te nemen in de belangrijkste ecoprojecten op het eiland!
Reizen en iets bijdragen aan de bestemming, hoe mooi is dat?
1. Mindful Travel Barbados
Met het Mindful Travel project nodigt Barbados reizigers uit om de handen uit de mouwen te steken bij community projecten. Denk aan bomen planten, schildpadden beschermen, helpen bij een lokale soepkeuken of knuffelen met geredde zwerfhonden en -katten. Bekijk deze waardevolle initiatieven op de website van Mindful Travel Barbados.
2. Koraalbescherming
Het koraal is de trots van Barbados, maar zoals op veel plekken in de wereld wordt het bedreigd met verbleking. Barbados zet zich middels educatie in tegen vernieling door afval en niet-duurzame visserij. Ook zijn er projecten waarmee koraal weer wordt aangeplant, zoals Corall Barbados. Als bezoeker kun jij je steentje bijdragen door een donatie te doen en koraal te 'adopteren'.
3. Zeeschildpadden beschermen
De schildpad nestelt veelvuldig op de stranden van Barbados en men hecht veel waarde aan de bescherming van deze kwetsbare dieren. Op het stelen, verkopen of kopen van eieren staan hoge straffen, zoals twee jaar gevangenis of hoge boetes. Op de meeste stranden mogen geen gemotoriseerde voertuigen komen.
Veel vrijwilligers zetten zich in voor het behoud, door bijvoorbeeld babyschildpadjes waar nodig te verplaatsen naar andere stranden, waar minder toeristen of roofdieren voorkomen.
In 1980 werd het Barbados Sea Turtle Project (BSTP) opgericht, met een 24-uurs bewakingsdienst. Bajans en toeristen die langer dan een maand op het eiland verblijven, kunnen vrijwillig helpen bij de programma’s. Gasten die minder dan een maand op het eiland zijn, kunnen van april tot juni deelnemen aan de schildpaddentelling aan de oostkust, of helpen bij de vrijlating van jonge schildpadden. Dit gebeurt meestal van augustus tot oktober.
Het aantal schildpadden is sinds de jaren '80 weer fors toegenomen op Barbados. Keep going strong Bajans!
4. Projecten voor natuurherstel
Als je interesse hebt in het herstel van de natuur en unieke ecoprojecten wilt bezoeken, dan zijn er twee plaatsen die je zeker op je agenda moet hebben tijdens een reis naar Barbados:
- Walkers Reserve
Deze voormalige mijn is vandaag de dag een voorbeeld van regeneratieve landbouw en natuurbehoud. De vrijwilligers van WIRRED (Walkers Institute for Regenerative Research, Education and Design) hebben in de oude groeve tienduizenden bomen geplant, doen aan bijenteelt en verzorgen educatie voor de lokale bevolking. Toeristen kunnen deelnemen aan rondleidingen en zo meer leren over de grote biodiversiteit van het park. Het is heerlijk wandelen in een veelzijdig stuk natuur. Hier vertel ik je graag meer over Walkers Reserve.
Tours kan je reserveren via de officiële site van WIRRED.
- Coco Hill Forest
Een tweede unieke en wAARDEvolle plek die je moet zien tijdens je vakantie op Barbados is Coco Hill Forest. Dit woud ligt in het Saint Joseph District in het centrale deel van Barbados, en is een regeneratief landbouw- en bebossingsproject. Het werd in 2014 opgericht door Mahmood Patel, hotelier en filmmaker.
In eerste instantie was het de bedoeling om er gewassen te verbouwen voor het café van zijn hotel. Dit groeide al snel uit tot een groter plan, waarbij hij tal van oorspronkelijke bomen en planten ging aanplanten, met als doel de natuur van weleer te herstellen. Op de verschillende terrassen groeien nu honderden fruitbomen, eetbare en geneeskundige planten.
Ook hier kun je als toerist inzage krijgen in het project. Wanneer je geluk hebt, is Mahmood zelf aanwezig om je rond te leiden, maar anders vertellen zijn medewerkers je graag over het project. Tijdens je bezoek kan je tegen betaling zelf een boom planten en die kans hebben wij uiteraard ook benut. Zo groeit er nu een mangoboom op Barbados, die ik eigenhandig in de grond heb gezet. Wat een fijn gevoel is dat! Reizen en goed doen, daar hou ik van.
Lees meer over Coco Hill Forest.
Rondleidingen en tours kun je boeken via de officiële site.
5. Duurzaam transport
Er wordt hard gewerkt aan een milieuvriendelijke manier om je te verplaatsen. Zo zijn de eerste elektrische bussen geïntroduceerd en streeft Barbados ernaar om in 2030 volledig elektrisch of alternatief aangedreven openbaar vervoer te hebben.
6. Eco-accommodaties
Verblijf jij op Barbados, dan is het mooi om te kiezen voor een duurzaam hotel. Een accommodatie waar men rekening houdt met duurzame energiebronnen, afvalscheiding en zich inzetten voor de gemeenschap. Een mooi voorbeeld hiervan is Fortescue Cherry Blossom Apartments.
7. Plasticvrij in 2030
Barbados wil in 2030 een plasticvrij eiland zijn. Op dit moment is het gebruik van single use plastic verboden. Een hele mooie eerste stap!
Het eiland zet zich duidelijk op allerlei manieren in om natuur te herstellen, de kwetsbare dieren te helpen en toeristen te betrekken in hun projecten. Dit is precies wat wij graag willen laten zien op Naturescanner. Bestemmingen, waar je als reiziger meer doet dan nemen, waar je ook kunt geven. Alleen op die manier kan reizen leuk blijven voor iedereen!