Koala
Dieren in Australië - De koala is wellicht de meest geliefde inwoner van Australië. Hij ziet eruit als een knuffelbeer (wel met zeer scherpe nagels) en doet niet veel meer dan eten en slapen. Die wil je toch eens in het wild zien? We vertellen je waar koala's leven en we geven je leuke weetjes over deze schattige dieren.
Koala eigenschappen
De koala heeft een makkelijk te herkennen uiterlijk:
- Een pluizige grijze tot bruine vacht met witte plekken op de borst
- Grote ronde oren
- Een lepelvormige zwarte neus
- Scherpe klauwen
- Klein staartje
- De vrouwtjes hebben een buidel
Leefgebied van de koala
Waar leven koala’s? De schattige dieren komen alleen in Australië voor en dan voornamelijk in het zuiden en oosten van het land in de deelstaten Victoria, Zuid-Australië, New South Wales en Queensland. Je spot koalaberen in eucalyptusbossen, waar ze voldoende voedsel en beschutting vinden.
Koalaberen spotten in het wild
Wie de koala wil zien in zijn natuurlijke habitat moet hier zijn:
- Raymond Island in Victoria. Pak vanuit Paynesville de veerboot en je bevindt je midden tussen de koala's. Op het eiland is zelfs een speciale Koala Trail uitgezet, slechts 20 minuten lang. Kijk tijdens het wandelen goed naar boven, want grote kans dat daar een koala in de boom hangt.
- Kenneth River in Victoria. Wie in Australië is wil natuurlijk de Great Ocean Road rijden. Goed nieuws, want je kan deze iconische roadtrip combineren met koala spotten. Ga ter hoogte van het Kennet River Coastal Reserve even van de Great Ocean Road af en sla Grey River Road in. Op deze weg zie je bijna zeker koala's in de bomen.
- Tower Hill Wildlife Reserve in Victoria. Tussen de kraters van uitgedoofde vulkanen spot je hier indrukwekkende Australische wildlife: emoes, kangoeroes, diverse vogelsoorten en... koala's!
- Magnetic Island in Queensland. Een van de weinige koalapopulaties in het noorden van Australië. Van oorsprong kwamen de dieren niet voor op het eiland, ze zijn later geïntroduceerd. Meeste kans maak je tijdens de Forts Walk van 4 kilometer.
- Kangaroo Island in Zuid-Australië. Ook op dit eiland kwamen de koala's van oorsprong niet voor. In 1920 zijn er echter 18 uitgezet en deze hebben zich flink voortgeplant. Vandaag de dag kan je ze met wat geluk zien in Flinders Chase National Park.
- Tucki Tucki Nature Reserve in New South Wales. Dit reservaat is in 1958 opgericht als beschermingsgebied voor koala's. Er zijn extra bomen geplant zodat de dieren genoeg te eten hebben en de dieren worden getraceerd en in de gaten te houden.
- Philip Island in Victoria. In het Koala Conservation Reserve wandel je over vlonderpaden door het leefgebied van de koala. Daarnaast kan je er wallaby's, echidnas en vele bijzondere vogelsoorten zien.
Lees meer over de beste plekken om koala’s te zien in het wild.
Waarom leven koala’s alleen in Australië?
Ooit vormde Australië samen met Afrika en Zuid-Amerika een enorm continent. Langzaamaan viel dit supercontinent uiteen en daarmee versnipperde ook de koala populatie. Alleen in Australië wist de koala te overleven. Op de andere continenten ontwikkelden zich grotere roofdieren, in Australië niet. En dus kon de populatie koala’s hier behouden worden.
Bedreigd
Helaas zijn de gloriedagen van de koala nu voorbij. De grootschalige ontbossing, bosbranden en klimaatverandering maken het leven voor de koala erg moeilijk. Zeker tijdens de enorme bosbranden van 2019 werd de koala populatie hard geraakt. Een bedreiging van heel andere aard is chlamydia. Een heel groot deel van de koalapopulatie draagt deze soa bij zich. Dit kan leiden tot blindheid, blaasontstekingen en onvruchtbaarheid.
Wat eten koala’s?
De koala is een kieskeurige eter. Hij houdt vrijwel alleen van eucalyptus en dan specifiek van 6 van de 600 soorten eucalyptus. Ze eten zo’n 500 gram tot een kilo aan bladeren per dag. De bladeren van de eucalyptus zijn giftig, maar het lichaam van de koala kan de bladeren met veel energie ontgiften.
Koala weetjes
We sluiten af met wat fun facts over de koala. Leuk voor een spreekbeurt!
- Koala’s zijn lui. Ze slapen tot wel 18 uur per dag. Hun dieet levert maar weinig energie op en het kost ook energie om de gifstoffen te verwerken. Daarom doen koala's het rustig aan, vergelijkbaar met de luiaard.
- Baby koala’s hebben dezelfde naam als baby kangoeroes: joeys.
- Koala's worden soms ook wel koalaberen genoemd, maar dit is eigenlijk niet correct. Het is geen familie van de beer maar van de buideldieren.
- De naam koala betekent 'drinkt niet'. De koala haalt voldoende vocht uit de bladeren van de eucalyptus. Echter, in tijden van extreme droogte drinken ze wel af en toe.
- Koala's hebben net als mensen vingerafdrukken die voor elk dier uniek zijn.