Luiaards
Het is voor velen een droom om luiaards te spotten in het wild. Deze grappige jungle bewoners zijn razend populair. Ze zien er knuffelbaar uit (maar zijn dit niet!) en ze zijn zo ontzettend traag. Zij doen pas echt aan slow travel! Wil jij ook luiaards zien? Lees dan waar je moet zijn om welke soort te spotten en neem zeker een gids mee. Deze weet vaak waar de dieren ongeveer zitten, wat je kansen vergroot.
Onderstaand alvast enkele luiaard tours en reizen:
Luiaard soorten en leefgebied
Waar leven luiaards? Deze trage dieren leven in de tropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika. Je vindt ze vrijwel altijd in de bomen, waar ze veilig zijn voor roofdieren op de grond. Zo'n 20 uur per dag tref je ze slapend aan. De dieren worden ingedeeld in tweevingerige en drievingerige luiaards die elk op net andere plekken op het Zuid-Amerikaanse continent leven.
Verschil tweevingerige en drievingerige luiaards
Hoe zie je het verschil tussen tweevingerige en drievingerige luiaards? Op het eerste oog lijken de dieren best op elkaar. Ze hebben allemaal een lief, lachend gezichtje en een dikke zachte vacht. Maar er zijn ook echt verschillen. Je ziet het ten eerste aan de klauwen aan de voorpoten. Een tweevingerige heeft er twee en een drievingerige heeft er drie. Aan de achterpoten hebben ze er allemaal drie.
De tweevingerige zijn groter, hebben grotere ogen, een lichtere vacht en bewegen iets sneller. De drievingerige hebben zwarte accenten. Ook hebben de drievingerige luiaards meer ruggenwervels waardoor het voor hen mogelijk is hun nek tot 270 graden te draaien. De tweevingerige kunnen maar 90 graden draaien. Ook verschilt het leefgebied net. Hieronder vertellen we daarom meer over de ondersoorten en hun leefgebied.
Tweevingerige luiaards
Makkelijk onthouden, er zijn twee soorten tweevingerige luiaards.
- Linnaeus's luiaard
Ook wel de zuidelijke tweevingerige luiaard genoemd. Ze leven verspreid over Venezuela, Suriname, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Brazilië.
- Hoffmannluiaard
De populatie van deze luiaardsoort is in tweeën gesplitst door het Andes gebergte. Een deel leeft in Midden-Amerika van Oost-Honduras tot aan Ecuador. De andere groep leeft in West-Peru, West-Brazilië en Noord-Bolivia. Zij hebben in vergelijking tot Linnaeus's luiaard een lichtere vacht bij de keel en de snuit.
Drievingerige luiaards
Vier soorten vallen onder de drievingerige luiaards.
- Escudo-eilandluiaard / Dwergluiaard - Het is de kleinste luiaardsoort en komt enkel voor in de mangrovebossen van Isla Escudo de Veraguas in Panama. Een ontzettend zeldzame soort waar er nog geen 100 meer van over zijn.
- Kraagluiaard - Leeft alleen in het Atlantisch Regenwoud in Zuidoost-Brazilië. Hij heeft zijn naam te danken aan de zwarte maan op zijn rug.
- Drievingerige luiaard - Komt voornamelijk voor in het noorden van Brazilië, Guyana, Suriname, Venezuela en Colombia. In het Engels heten ze de pale-throated sloth, oftewel bleekkeel luiaard. Je herkent ze dan ook aan de lichtere vacht op de keel.
- Kapucijnluiaard - In het Engels brown-throated sloth, oftewel bruinkeelluiaard. Deze heeft dus een donkerdere vacht op de keel dan de drieteenluiaard. Heeft een breed leefgebied van Costa Rica en Panama tot Ecuador en Brazilië.
Reuzenluiaard
Tot zo'n 10.000 jaar geleden liepen er ook nog reuzenluiaards rond. Indrukwekkende dieren die zo groot waren als een olifant. Hij hing niet in de bomen, maar bleef op de grond. In het Engels heet hij dan ook de ground sloth. Hij kwam voor op het gehele Amerikaanse continent maar stierf na de ijstijd uit.
Beste plekken om luiaards te spotten
Hoewel luiaards in een groot deel van Zuid-Amerika voorkomen, is het op sommige plekken gemakkelijker om de dieren te spotten dan op andere plekken. Absoluut het beste land voor luiaards is Costa Rica. Deze vind je in onder andere Tortuguero National Park, Rincon De La Vieja, Cano Negro, la Fortuna en Monteverde. Ook Peru is een goede luiaard bestemming. Bezoek hier Tambopata National Reserve of Pacaya-Samiria National Reserve.
De beste plekken voor luiaards hieronder nog eens op een rij:
Wat eten luiaards?
Hun hoofddieet bestaat uit bladeren, maar sommige soorten eten er af en toe takjes, vruchten of insecten bij. Hun stofwisseling is ontzettend traag waardoor ze lang kunnen overleven op weinig eten. Daardoor hoeven ze ook maar eens per week uit hun veilige boom te komen om te poepen.
Luiaard snelheid
Luiaards doen hun naam zeker eer aan want het zijn de traagste dieren op aarde. De ‘snelheid’ van een luiaard is een slaapverwekkende 0,27 kilometer per uur. Dat komt neer op 2,5 meter per minuut. Zeker als ze zich op de grond moeten voortbewegen is dat heel moeilijk. Ze slepen zichzelf voort over de klauwen en ellebogen.
Waarom zijn luiaards zo traag, vraag jij je af? Dit heeft te maken met hun voeding. Ze voeden zich vrijwel alleen met bladeren en deze bevatten weinig voedingsstoffen en energie. Ze moeten dus heel zuinig doen met de energie die ze hebben. Dit is vergelijkbaar met koala's die ook enkel leven op bladeren en ook het merendeel van de dag slapen. Een andere hypothese is dat ze zo traag bewegen zodat roofdieren de beweging niet kunnen detecteren en ze dus ook niet in gevaar raken.
Bedreigd
Twee van de zes luiaardsoorten is bedreigd. Zeker de Escuso-eilandluiaard en de kraagluiaard zijn zeldzaam. Ook voor de andere luiaards dreigt gevaar. Door de enorme ontbossing verliest het dier steeds meer leefgebied. Het WNF zet zich in voor herstel van het Atlantisch Regenwoud, het leefgebied van de kraagluiaard. Je kan de dieren steunen door een bosje bomen te kopen. Hiermee herstelt het WNF een stukje regenwoud. Leuk als cadeautje!
Luiaard weetjes
Tot slot nog enkele feitjes over de dieren.
- Luiaards kunnen een leeftijd van wel 40 jaar bereiken.
- Ze zijn familie van het schubdier en de miereneter.
- Ze zijn goede zwemmers. Wanneer ze zwemmen zijn ze drie keer sneller dan op het land.
- Jonge luiaards maken een vergelijkbaar geluid als een schaap of geit. Het gemekker is grappig om te horen.
- Luiaards hebben vaak een groen laagje op hun vacht. Dit wordt veroorzaakt door algen in de vacht. De algen zorgen voor een mooie camouflagelaag.
- Luiaards zijn niet zo knuffelbaar als ze eruitzien. Het blijven wilde dieren en ze kunnen je flink verwonden met hun klauwen. Heb je het voorrecht om ze in het wild te zien, houd dan altijd een gepaste afstand zodat je de dieren niet verstoort in hun gedrag. Helaas worden er regelmatig dieren gevangen genomen zodat toeristen ermee op de foto kunnen. Dit is natuurlijk absoluut niet de bedoeling, deze dieren horen in het wild. Werk hier dus niet aan mee!
Wil je toch een luiaard knuffelen? Koop dan een knuffel bij Bol.com. Net zo zacht en volledig verantwoord!