Wandelen in Tsjechië
Tsjechië - Een actieve vakantie in Tsjechië wordt steeds populairder. Een groen landschap, met heerlijke wandel- en fietsgebieden, bergen en sprookjesachtige natuur wachten je hier op. In de verschillende regio's kan je uitstekend hiken. In combinatie met kajakken en fietsen beleef je een super leuke actieve reis.
Beste wandelgebieden en routes
Wat zijn de beste regio's voor een wandelvakantie in Tsjechië? De bergen bevinden zich voornamelijk langs de landsgrenzen. De meeste langeafstandsroutes strekken zich dan ook uit langs de grens met Duitsland of met Polen, waarbij de grens oversteken geen uitzondering is. Maar ook in het vlakkere centrale deel van het land zijn mooie wandelroutes te vinden.
Wij trokken er op uit, maakten kennis met de grote diversiteit aan landschappen en delen graag onze tips over ieder gebied.
1. Vriendschapspad in Reuzengebergte
Het ultieme wandelgebied in Tsjechië is natuurlijk Krkonose, het Reuzengebergte, met de hoogste bergen van het land. Beklim de Snezka of een van de andere bergen, maak een tocht naar de bron van de Elbe of trek van hut naar hut.
Een bekende route is het Pools-Tsjechisch Vriendschapspad. Je loopt 80 km lang op de grens tussen Polen en Tsjechië, over de richels van het Reuzengebergte. Dan weer een stukje in Polen, dan weer een stukje in Tsjechië, met constant een weids vergezicht. Ook de hoogste berg van Tsjechië, de 1602 meter hoge Snezka, ligt langs de route.
Een andere populaire, korte wandeling voert van Harrachov naar de Mumlava waterval. De watervallen zijn ca. 10 meter hoog. Maar ook op de fiets of met kinderwagen is de natuurlijke bezienswaardigheid bereikbaar.
2. Wandelen tussen hoge rotsen - Adrspach en Teplice
Van de verschillende rotswouden in Tsjechië liggen onze favorieten in Broumovsko, in het Noorden. Adršpach en Teplické skály zijn twee naast elkaar gelegen gebieden met een grote rijkdom aan rotspilaren. Uitgezette wandelroutes voeren door beide gebieden.
Je voelt je nietig wanneer je langs de torenhoge wanden loopt. Bordjes wijzen op de gekke namen die sommige rotsen hebben gekregen in de loop der jaren. Houd de camera's klaar, want al die gekke rotsvormen wil je graag delen met je familie of vrienden!
3. Goldsteig in het Boheemse Woud
Het Beierse en Boheemse Woud - het groene dak van Europa - is sinds decennia een van de mooiste wandelgebieden in Tsjechië en zelfs een van de beste wandelregio's van Europa.
De Duitse langeafstandsroute de Goldsteig werd recent uitgebreid naar Tsjechië. Het pad wordt nu dus onderverdeeld in een Duits (660 km) en een Tsjechisch deel (600 km). Het Tsjechische traject is gemarkeerd met een gouden letter S op witte achtergrond en voert door Zuid-Bohemen, het beschermde natuurgebied Sumava en Pilsen, de regio van (de naam zegt het al), de Pils. Je kunt ook etappes lopen van één of twee dagen of een rondwandeling maken.
De Goldsteig is een historische route, waar vroeger met name zout werd gesmokkeld. Het witte goud werd in de middeleeuwen vervoerd van de Donau naar Bohemen. De omliggende dorpen profiteerden hier van en er ontstonden een aantal welvarende plaatsen met burchten en kastelen. De natuur in deze regio bleef - eigenlijk dankzij het IJzeren Gordijn - jarenlang onbetreden. Ook vandaag de dag is het landschap nog erg ongerept, met prachtige oude bossen en moerassen.
Goldsteig
Je kunt de Goldsteig starten bij Volary aan het Lipnomeer, waar ook Landal in de buurt een vakantiepark heeft. Je wandelt langs de Duits-Tsjechische grens en hebt op meerdere punten de mogelijkheid om de grens over te steken. De Tsjechische route eindigt bij Chodová Planá, vlakbij het beroemde kuuroord Marienbad. Ideaal om na een lange trektocht te ontspannen in de spa. Bij de lokale brouwerij Chodovar in Chodová Planá is het zelfs mogelijk om een bierbad nemen, wat naar verluid ook ontspannend én gezond zou zijn!
4. Forststeig in het Elbezandsteengebergte
De trekking in het Elbsandsteingebirge stelt bezoekers in staat om van april tot oktober meerdere dagen over de grens tussen Duitsland en Tsjechië te wandelen, door het feeërieke landschap van Boheems Zwitserland. Dit gebied staat bekend om de prachtige rotsenwouden, bizar gevormde rotspilaren en imposante tafelbergen.
De Forststeig Elbsandstein is een veeleisende wandelroute voor ervaren en goed uitgeruste wandelaars. Aan de linkeroever van de Elbe leidt het voornamelijk over makkelijke bospaden. De 100 kilometer lange route is onderverdeeld in 7 etappes. Onderweg is het mogelijk om te overnachten in hutten, op een camping of hotelletjes langs de route.
5. Golden Route in het Boheems Paradijs
Deze route wordt Zlata stezka genoemd en voert door natuurgebied het Boheems Paradijs, een van de fraaie rotsgebieden. Het Gouden pad is 100 kilometer lang en voert door het oudste beschermde gebied van Tsjechië. Voor velen nog vrij onbekend, maar toch werd deze wandelroute al in de jaren dertig geopend. Langs de route kun je het prachtige slot Valdstejn bezoeken.
Etappes van het Gouden Pad:
Mladá Boleslav – Mnichovo Hradíště - 25 km
Mnichovo Hradíště – Libošovice - 22 km
Libošovice – Turnov - 23 km
Turnov – Malá Skála - 12 km
Malá Skála – Kozákov - 10 km
Kozákov – Jičín - 26.5 km
Prachovský Skály - 16 km
6. Luznice Valley Trail in Zuid-Bohemen
Deze 55 km trail werd als eerste route in Tsjechië verkozen tot LQT - Leading Quality Trail - en zet daarmee het land verder op de kaart als wandelbestemming. Het pad loodst je in 4 etappes door de Luznice vallei en volgt in grote mate de gelijknamige rivier de Luznice. Het is een idyllische, sprookjesachtige wandeling door bossen, langs rotsen en kabbelend water.
De houten paden voeren deels over het water, deels door bossen en door tunnels. Wat wij wel fijn vinden is dat de route alleen voor wandelaars toegankelijk is. De markeringen zijn goed en er zijn voldoende accommodaties langs de route.
Planá nad Lužnicí is het vertrekpunt. In vier dagen kan je vanaf hier wandelen naar het eindpunt in Týn nad Vltavou. Overnachten kan bijvoorbeeld in het kuuroord in Bechyne of in het mooie stadje Tábor.
7. Wandelen in Jeseniky
Rondom de Praděd, op de grens van Silezië en Noord-Moravië, vind je prachtige sprookjesbossen met kabbelende beekjes en glibberige keien. Hier kan je fantastisch wandelen over houten bruggetjes, langs watervallen en gifgroene mossen. Bíla Opava is een 6 km lange tocht die stroomopwaarts langs het gelijknamige riviertje voert. De route kan nog aangevuld worden met extra aangrenzende routes.
Lees meer over wandelen in het Jeseníky gebergte.
8. Wandelen in de Beskiden
De Beskiden is een middengebergte met tal van dichte sparrenbossen, gelegen in het noordoosten van Tsjechië, in Silezië. Het gebergte maakt deel uit van de Karpaten, maar in Tsjechië blijft de hoogte beperkt tot onder de 1.000 meter. In Polen liggen de hogere toppen.
Rondom Pustevny kan je verscheidene mooie wandelingen maken. Hike bijvoorbeeld naar de Čertův mlýn, de vijfde hoogste berg in de Moravisch-Silezische Beskydy, gelegen op 2,5 km ten oosten van Pustevny. Of wandel het bergkampad naar de Radhošť, een berg met uitzicht op het Beskydy-gebergte. Dit is tevens een populaire pelgrimsbestemming in Tsjechië, maar ook gezinnen komen hier graag om te wandelen met de kinderen.
9. Wandelen in Praag
Beperkt jouw vakantie in Tsjechië zich tot Praag, wees dan niet getreurd. De Tsjechische hoofdstad biedt tal van mogelijkheden om de spieren te trainen. Beklim een van de hoger gelegen parken voor de meest fantastische vergezichten over de stad. En is dat nog niet genoeg, dan kan je nog de 299 treden van de Petrintoren beklimmen. Lees alles over de Parken van Praag.