Parken in Praag
Tsjechië - Een rondreis in Tsjechië vangt meestal aan met een weekendje Praag. Er is reeds veel geschreven over de Oude Stad (Staré Město) en de schitterende historische en architecturale bezienswaardigheden, dus wij gooien het over een andere boeg en nemen je mee op stap in het groene Praag. De parken bieden niet alleen een mooi rustmoment, maar ook de beste uitzichtpunten van de stad!
Mooiste parken in Praag
Waar kan je even lekker tot rust komen in de Tsjechische hoofdstad? In de winkelstraten en op de pleinen nodigen tal van bankjes uit tot een zitmomentje, maar hoe heerlijk is het om even in een groene oase te onthaasten, weg van de drukte in het centrum.
Naast de mooie gebouwen, heeft Praag verrassend veel parken en bossen, makkelijk toegankelijk en dicht bij het centrum. Zo combineer je dus zonder probleem een wandeling langs de hoogtepunten met natuur en rustmomentjes. Enkele mooie plekjes op een rij:
1. Petrinheuvel
Een van de mooiste plekken in Praag is het Petrin park, waar je makkelijk een volle dag kunt vertoeven. Het is gratis toegankelijk.
Het park ligt op de linkeroever van de Moldau, en kenmerkt zich van op afstand door de stalen constructie op de top, de Petřín toren. Deze 60 meter hoge toren werd in 1891 gebouwd als kopie van de Eiffeltoren. Beklim de 299 treden naar het bovenste plateau van de toren en geniet van het beste uitzicht over de stad.
Petrin is verder een prachtig groen park, waar je kan wandelen, joggen of picknicken. Het is toegankelijk via meerdere entrees, zoals de trappen langs de Ujezd weg. Een rustigere toegangspoort vind je iets verderop, bij de Fontána Propadliště času. Welke poort je ook kiest, het is een flinke klim naar de top van de heuvel.
Mensen die minder goed te been zijn kunnen gelukkig ook met een tram de top van de heuvel bereiken. De "kabelbaan" vertrekt dagelijks van 10u tot 23u20, om de 10 minuten tegenover tramhalte Ujezd (Trams 12, 22 en 23).
Wandelaars kunnen kiezen uit diverse zigzaggende routes naar boven. Onderweg fluiten de vogeltjes in het weelderig begroeide bladerdek en springen eekhoorns van boom naar boom. Je komt voorbij verschillende doorkijkjes en uitzichtpunten en loopt langs de Hunger Wall, een middeleeuwse beschermingsmuur. In het westen van het park ligt de Engelse Kinsky tuin en in het noordoosten de Vrtba tuin.
Cultuurliefhebbers kunnen in Petrin terecht in Magická Jeskyně voor een bijzondere kunstgalerie. Vervolg het pad nog verder naar de top van de heuvel en je belandt in een fraai aangelegde rozentuin. Hier fluisteren koppeltjes elkaar in de oren en fladderen insecten van bloem naar bloem. Je waant je ver weg van het drukke centrum.
Naast de rozentuin bevindt zich het observatorium van Petrin, Štefánik Observatory. Tijdens de week is dit 's middags geopend, in het weekend kan je er terecht vanaf 11 uur.
Wie met het gezin naar Praag reist, kan een idyllisch ritje op de carroussel maken en een bezoek brengen aan het Spiegelpaleis. Zoek de weg uit een doolhof van spiegels en bewonder jezelf in afgeslankte of ingekorte versie. Hoewel dit bezoekje maar van korte duur is, is het wel leuk om even te doen. Geen must of zo.
Mijn voorkeur gaat uit naar het struinen tussen de eeuwenoude bomen en genieten van de stilte in het Petrin park.
2. Letná park
Op dezelfde oever van de Moldau ligt het Letná Park, Letenské sady, op de gelijknamige heuvel. Door de hoge ligging heb je ook hiervandaan fantastische uitzichtpunten op de oude stad van Praag. In de middeleeuwen bestond dit Praagse Park voornamelijk uit wijngaarden en tuinen. In de loop van de tijd werd het steeds meer een recreatiegebied waar mensen samenkwamen.
In 1955 werd hier een groot monument van Stalin gebouwd, maar dit werd in 1962 weer afgebroken. Tijdens de Fluwelen Revolutie in 1989 waren er dicht bij het Letná Park belangrijke demonstraties tegen het communistisch bewind. Tegenwoordig vinden er vaak concerten en andere evenementen plaats en komen locals hier om te sporten. In het park staan een aantal belangrijke bezienswaardigheden, zoals het Hanavský Paviljoen, een gebouw in art nouveau en neobarok stijl, gebouwd in 1891. Tevens vind je hier de oudste carrousel van Europa.
3. Františkánská zahrada - Franciscaanse tuin
Net buiten de oude stad ligt een van de best bewaarde geheimen in het centrum van Praag. De Franciscaanse tuin is een leuk plekje met bankjes, heggetjes en fruitbomen. Voor kinderen is er een speeltuin aanwezig. Een heerlijke rustplek tijdens een rondwandeling in het historische gedeelte van de stad.
4. Dierentuin van Praag
De Zoo van Praag is een van de mooiste dierentuinen in Europa. De Zoologická zahrada hl. m. Prahy bestaat sinds 1931 en bevindt zich in de wijk Troja in het noorden van de stad. Het dierenpark is overwegend glooiend. De dieren hebben hier zeer veel ruimte en er zijn prachtige delen te bewonderen, zoals de Indonesische jungle, Afrika Dichtbij en de Africká Savana.
De dierentuin is enkele keren getroffen geweest door overstromingen en dat stukje geschiedenis zal je ongetwijfeld horen. Dankzij initiatieven van de Zoo van Praag heeft men voorkomen dat het przewalskipaard uitstierf.
In ieder geval is het erg leuk om de Zoo van Praag te bezoeken als je hier tijd voor hebt. De Zoologická zharada is te bereiken met tram 17 richting Kobylisy. Stap uit bij halte Trojska.
5. Botanische tuin van Praag
Botanická zahrada hl. m. Prahy is een botanische tuin in het noorden van de stad, waar amper een toerist komt. 30 hectare aan prachtig aangelegde tuinen, Japanse meditatietuinen, een stukje woestijn en de tropische serre Fata Morgana. Bij slecht weer is het heerlijk om in deze 130 meter lange green house te genieten van de tropische temperaturen en planten. Bij de plantentuin liggen ook de St.-Clarawijngaarden.
De Botanická is te bereiken met tram 17 (richting Kobylisy). Stap uit bij halte Trojska en neem daar de bus richting Zoo. Hier kan je een richtingaanwijzer Botanicka volgen.
Georganiseerde excursies in Praag
Kijk voor meer info op de officiële sites van VisitCzechRepublic.
Fietsen in Praag
De fiets is de ideale manier om de Tsjechische hoofdstad (en haar omgeving) te verkennen. Duurzaam, je vermijdt de drukte en je bent actief!
Bezienswaardigheden in Praag
Natuurlijk wil je tijdens je bezoek aan Praag ook de culturele hoogtepunten in de stad zien. Judith geeft op haar blog over een stedentrip naar Praag de vier highlights die je niet mag missen!
Hoe reizen naar Praag?
Er zijn vele opties om de stad te bereiken. De meest duurzame optie is om met de trein te reizen van Amsterdam naar Praag. NS International biedt een fijne treinreis aan waarin je alleen een overstap maakt in Berlijn. Je bent dan 10,5 uur aan het reizen en kan onderweg relaxen en genieten van de landschappen.
European Sleeper naar Praag
Sinds maart 2024 rijdt de nachttrein drie keer per week naar Tsjechië. De trein rijdt op maandag, woensdag en vrijdag vanaf Brussel, via Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam, Berlijn en Dresden naar Praag. Hij stopt eveneens in kleinere plaatsen langs de Elbe en Boheems Zwitserland. In de rijtuigen vind je coupés voor 3 personen, 5 personen en 6 personen en zijn zowel lig- als zitplaatsen aanwezig.
De totale rit van Brussel naar Praag duurt circa 16 uur. Boek hier je tickets voor de European Sleeper.
(Bron Visit Czech Republic).
Iets minder lang ben je onderweg met de auto. Reken op 8,5 uur rijden vanaf Utrecht. Ook vliegen naar Praag is een optie. Dit is veruit de snelste optie, maar natuurlijk niet duurzaam. Met Transavia ben je in zo'n 1,5 uur in Praag.