Drents-Friese Wold Nationaal Park
Natuur Drents-Friese Wold
De natuur in het Wold is ongelofelijk divers. Het ene moment loop je over droge zandvlaktes met stuifzand en vervolgens door dichte bossen, vennen, beekdalen en schitterende heidevelden. De bossen bestaan voor het grootste deel uit naaldbomen, maar ook eiken- en beukenbossen komen voor. Plantensoorten zoals de zonnedauw, gevlekte orchis, veenbes en verschillende heidesoorten gedijen hier goed.

Dieren in het Drents-Friese Wold
De grote variatie aan flora in het park trekt vele vogels, zoogdieren, reptielen en insecten aan. Talloze vogels hebben hun intrek genomen in het gebied. Een greep uit de vogelsoorten in het Drents-Friese Wold is de boomleeuwerik, duinpieper, tapuit, grauwe klauwier, nachtzwaluw en de zwarte specht. Leuk weetje: de zwarte specht is verwerkt in het logo van het park.

Verder kan je in het Drents-Friese Wold reeën, roofvogels, hermelijnen en bunzings tegenkomen. Ook de zeldzame boommarter en zandhagedis leven in het nationale park. Verder grazen er sayaguesa-runderen en schaapskuddes om te voorkomen dat het gebied vol groeit met gras. Zo wordt het Drents-Friese Wold op natuurlijke manier onderhouden en vind je hier nog echte wilde natuur.
Overnachten bij het Drents-Friese Wold
Direct grenzend aan het Nationale park de Drents-Friese Wold vind je het Landal Greenparks Hunerwold State bungalowpark. Een aanrader voor wie zich een weekendje één wil voelen met de natuur!
Overnachtingstips
Mooiste plekken Drents-Friese Wold
Het nationaal park Drents-Friese Wold strekt zich uit over een gebied van 6100 hectaren in de provincies Drenthe en Friesland. Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden en mooiste plekjes van het Drents-Friese Wold?
1. Aekingerzand
Doordat mensen in vroegere tijden de bossen kapten en door het grazen van schapen ontstond er een stuifzandgebied, het Aekingerzand. Dit gebied bij Appelscha wordt ook wel de Kale Duinen genoemd. Het zand heeft hier vrij spel door de wind en het ontbreken van hei en bos. Omdat stuifzandgebieden zeldzaam zijn in Europa, wordt het landschap juist zoveel mogelijk open gehouden door de inzet van Exmoorpony's en kuddes schapen.

Het Canadameer (ook wel: Aekingameer) in dit gebied nodigt in de zomer uit tot een frisse duik. Tot maart 2025 was er op het Aekingerzand een uitkijktoren te vinden, maar om veiligheidsredenen is deze gesloopt. Er wordt momenteel gekeken of een nieuwe uitkijktoren op een andere plek financieel haalbaar is.
2. Bosbergtoren
Benieuwd hoe al het natuurschoon er van boven uitziet? Beklim dan de 33 meter hoge Bosbergtoren bij Appelscha, die midden in park de Drents-Friese Wold staat en geniet van een uitzicht dat reikt tot aan Leeuwarden en Groningen. De toren heeft het uiterlijk van een enorme dennenstam, dus hij gaat helemaal op in de natuurlijke omgeving. De ‘takken’ zijn voorzien van een uitkijkplatform met glazen bodem, dus als je durft…
De echte waaghalzen kunnen naar beneden abseilen. Ook onze collega Janneke ondernam dit tijdens haar wintertrip naar Friesland. Niet zomaar een uitzichtpunt dus!

3. Oude Willem
Als je de weg langs het dorpje Wateren rijdt, waan je je even op de Afrikaanse savanne. Kilometers ver kijk je over het grasland en Sayaguesa runderen en Schotse Hooglanders staan hier te grazen. De voormalige landbouwenclave Oude Willem wordt momenteel ingericht als natuurgebied. Het beekdal van de Vledder Aa wordt hersteld en bomen gekapt, juist om het landschap van het aangeplante bos weer meer open te maken.

In de bossen van Oude Willem vind je een gedenkteken ter ere van een neergestort vliegtuig van de Canadese geallieerden. Ook ligt hier een terrein waar je mag kamperen in de natuur.
Wandelen en fietsen
4. Doldersummerveld
Het Doldersummerveld is een uitgestrekt, nat heideveld. Vanaf de uitkijktoren krijg je een idee hoe weids dit gebied ten noorden van Doldersum is. Aan de noordkant gaat het over in een voormalig stuifzandgebied. Door de afwisseling in landschap komt hier veel diverse flora en fauna voor, zoals maar liefst 111 soorten broedvogels. Ook enkele bedreigde vogelsoorten broeden hier, zoals de kwartel, patrijs en gele kwikstaart. En af en toe weten ook kraanvogels dit gebied te vinden.
Het Wapserzand is tevens een nat heidegebied, maar niet toegankelijk voor bezoekers omdat het een rustgebied is voor dieren.
5. Schoapedobbe
Een zeer afwisselend gebied is de Schoapedobbe bij Elsloo. Hier vind je droge en natte heidevelden, een zandverstuiving, boomrijke gebieden en voormalige hooilandjes. Waar de (Friese) naam vandaan komt, laat zich wel raden: voorheen werden hier schapen gewassen, voordat ze werden geschoren.
6. Holtingerveld
Het Holtingerveld ligt een stukje zuidelijker en maakt officieel geen deel uit van het Drents-Friese Wold, maar willen we niet ongenoemd laten. Letterlijk hoogtepunt is hier de Havelterberg, een heuvel begroeid met heide en onderdeel van een stuwwal. Hiernaast liggen twee hunebedden.
Verder vind je hier het Ooster- en Westerzand met drie mooie vennen. Er ligt ook nog een voormalig vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan de overblijfselen van hangars en de startbaan nog te zien zijn, evenals vele bomkraters.
7. Fochteloërveen
Het Fochteloërveen ligt juist iets ten noorden van het Drents-Friese Wold en is ook prima met dit gebied te combineren. Dit is een hoogveengebied naast Veenhuizen. Er zijn maar weinig wandel- en fietspaden te vinden in het gebied, maar vanaf uitkijktoren De Zeven heb je een prachtig uitzicht.

Je hebt grote kans om er kraanvogels te spotten, die hier sinds 2001 weer jaarlijks broeden! Vanaf de late winter strijken ze neer in dit gebied om te foerageren, maar ze blijven hier dus ook de hele zomer om hun jongen groot te brengen, voor ze weer naar warmere oorden vertrekken.
In het gebied komen veel zeldzame planten voor die typerend zijn voor een hoogveengebied, als klokjesgentiaan en dwergvlas. En net als in het Drents-Friese Wold zijn er veel reptielen te vinden en diverse soorten bedreigde vogels.
Activiteiten in het Drents-Friese Wold
Om de natuur van het Drents-Friese Wold optimaal te ervaren is het aanbevolen om actief buiten te zijn in het natuurgebied. Bij het bezoekerscentrum zijn een heleboel fiets- en wandelkaarten te koop.
1. Wandelen Drents-Friese Wold
In het Drents-Friese Wold bevinden zich maar liefst 30 gemarkeerde rondwandelingen (in totaal meer dan 130 km aan wandelpaden), waarvan twee speciale natuurpaden informatie verstrekken over de natuur in het Nationaal park.
Wandelroute Bosberg (5 km, blauwe markering) is een aanrader als je de Friese kant van het natuurgebied wilt verkennen. Je start in Appelscha en wandelt over heuvels en langs de Bosbergtoren. Vanaf de Parkeerplaats Schaapskooi Huenderhoeve start een leuke wandelroute (7 km) over het Doldersummerveld.

Ben je fan van onontdekte wandelpaadjes en urenlang struinen, check dan ook zeker eens een van de vele Trage Tochten in dit gebied van gemiddeld 15 km per wandeling. Zelfs liepen wij Trage Tocht Vledderveld (13 km) over o.a. landgoed Boschoord. Hier is vroeger geprobeerd landbouwkolonies te stichten, maar omdat het land niet vruchtbaar genoeg was, is er bos aangeplant. Nu is het een walhalla voor reptielen en amfibieën.

Verder liepen we ook de Trage Tocht Oude Willem (17 km) door een zeer divers landschap in de buurt van Wateren. Wandelen door eindeloze stukken hei, bos en langs knalblauwe vennetjes en de hele dag maar een handjevol mensen tegenkomen, wij houden ervan! Sla ook zeker het kijkscherm niet over om de mooiste vogels te spotten in de graslanden.
2. Fietsen Drents-Friese Wold
Ook liefhebbers van tweewielers komen aan hun trekken: verharde en half verharde paden en 50 km aan speciale mountainbikeroutes zijn aangelegd. En natuurlijk ook gewone fietsroutes, zoals de route door het Drents-Friese Wold en het vlakbij gelegen Dwingelderveld. Twee vliegen in één klap!
Parkeer je auto bijvoorbeeld bij Schaapskooi en informatiecentrum De Huenderhoeve en fiets de route van 30 km.

Wil je eens een keer iets anders? Huur dan een e-chopper en ervaar het biker-gevoel, maar dan op een stille en milieuvriendelijke manier. Dit kan o.a. in Appelscha.
3. Paardrijden Drents-Friese Wold
In het hele gebied vind je ook ruiterroutes. Op de officiële website van het nationaal park kun je verschillende gratis folders en brochures downloaden.