Ga naar content

Klompenpaden

Als wandelaar ben je ze vast weleens tegengekomen, routebordjes met klompjes erop. Deze markeren de avontuurlijke klompenpaden. Wandelroutes die je meenemen door de polder, over slootjes, langs landgoederen, door dorpjes en dwars door de natuur. Wij geven je in dit artikel alle informatie voor het wandelen van een klompenpad. Leuke routes en uitleg.

Wat is een klompenpad?

De naam doet vermoeden dat je deze routes op klompen moet lopen. Niet heel comfortabel en een tikkeltje ouderwets. Gelukkig hoef je deze paden niet op klompen te wandelen (mag natuurlijk wel!).

Wandelen op klompen
Deel op Pinterest

De naam komt van het feit dat de paden een mix zijn van natuur en boerenland. Het ene moment wandel je door het bos, dan weer steek je een oversteekje over en sta je in een polder vol weidevogels. Wel handig om waterdichte schoenen of laarzen aan te trekken want de paden kunnen wel eens drassig zijn bij slecht weer.

Mooiste klompenpaden Nederland

Misschien wist je dit al, maar klompenpaden vind je maar in twee provincies in Nederland: in Gelderland en in Utrecht. Er zijn in totaal zo'n 150 klompenwandelingen uitgezet. Onderstaand geven we je enkele van de mooiste klompenroutes in Gelderland en Utrecht.

Mooiste klompenpaden in Gelderland

De geliefde Gelderse wandelgebieden de Veluwe en de Achterhoek zijn goede bestemmingen als je een klompenpad wil doen. Maar ook in andere, minder ontdekte delen van Gelderland vind je uitgezette klompenroutes. Denk eens aan een van deze opties:

1. Klompenpad Ede - Kreelsepad

Een van de leukste klompenpaden op de Veluwe is het Kreelsepad. Het is een erg afwisselend pad door het buitengebied van Ede. Je wandelt niet alleen over landbouwgrond maar ook door de bossen van Planken Wambuis en over de Edesche Heide. De route is 14 km lang maar kan ingekort worden tot 7 of 8 km. Volg de blauwe bordjes met klompen en geniet van de prachtige Veluwse natuur en polders.

2. Klompenpad Apeldoorn - Ugcheler markepad

Nog een klompenpad op de Veluwe. Vanaf Van der Valk hotel Apeldoorn wandel je door het buitengebied van Ugchelen. Hier staat je een route van 11 km te wachten (in te korten tot 5 of 10 km) langs sprengen, verhoogde akkers, door heide en bos. Volg de bruine klompenbordjes en geniet van dit landelijke deel van de Veluwe.

3. Oldenallerpad Putten

Zin in een gevarieerde route door bos, over een landgoed en door boerenakkers? Het 8 km lange Oldenallerpad bij Putten vonden wij verrassend mooi! Je wisselt typisch Veluwse landschappen en bossen af met wandelingen door de weilanden en bloemenvelden en over slootjes.

Oldenallerpad
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Je begint en eindigt de route bij een melkboerderij waar je jezelf na afloop kunt trakteren op een vers softijsje uit de ijsautomaat. Onderweg kom je ook de schaapskooi van Natuurmonumenten tegen met een automaat voor koffie en thee. Lekker voor een korte pauze.

4. Klompenpad Winterswijk - Achterwooldsepad

Maak kennis met het typische Achterhoekse coulisselandschap tijdens een wandeling over het Achterwooldsepad. Over een lengte van 10 km neemt dit klompenpad je mee over eeuwenoude boerenerven, door bosgebied, over weilanden en langs houtwallen.

Mooiste klompenpaden
Deel op Pinterest

De Achterhoek op en top! De rode klompenbordjes markeren de route. Mocht je zin hebben om verder te wandelen, verleng de route dan tot 18 km. Of kort hem in tot 8 km.

5. Klompenpad Schaarsbergenpad

Deze route van 10 km (wij denken eerder dat het 12 km is...) doet drie mooie landgoederen bij Arnhem aan: Warnsborn, Vijverberg en Schaarsbergen. Een zeer gevarieerde tocht door heerlijke bossen, langs beekjes met aangelegde watervalletjes en eindeloze vergezichten over glooiende akkers. Dit Klompenpad is relatief nieuw, maar zeker een aanrader! 

Schaarsbergenpad
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

De start/het einde is een pannenkoekenhuis en je volgt de paarse bordjes met klomp. Even opletten bij het eindpunt waarbij je weer afslaat naar de parkeerplaats, want voordat wij het wisten, zouden we het hele rondje nog een keer lopen... Totdat het bospad ons wel erg bekend voorkwam. Nog meer wandelen? Combineer 'm dan met het Rosandepad, waarbij je ook Landgoed Mariëndaal nog meepakt.

6. Klompenroute Hoenderloo - Plaggenstekerspad

De meeste mensen bezoeken Hoenderloo als uitvalsbasis voor de Hoge Veluwe of het Kootwijkerzand. Het Plaggenstekerspad laat je eens een andere kant van Hoederloo zien. Dit klompenpad loopt zowel door de natuur als langs culturele en historische kenmerken in het landschap. Wandel over de heide, door bos en stuifzand en maak een stop bij de kerk, plaggenhut en waterput. Het Plaggenstekerspad is 12 km en kan verkort worden tot 9 of 3 km. Ook leuk met kinderen! De paarse bordjes markeren de route.

7. Klompenpad het Uchtapad

Een geliefd klompenpad is het Uchtapad van 13 km (in te korten naar 12 of 9 km) in omgeving Ochten en Eldik. Deze neemt je mee door de uiterwaarden van de Waal in de Neder-Betuwe. Een fijne route als je onderweg graag vogels kijkt. Houd de donkerblauwe routepaaltjes aan.

Mooiste klompenpaden in Utrecht

Ook provincie Utrecht heeft talloze klompenpaden. Ontdek de Heuvelrug vanuit de ‘klompen’ of laat je verrassen door de natuur dichtbij de steden.

8. Klompenpaden Amersfoort

In Amersfoort vind je twee Klompenpaden, eentje in de polders bij Hoogland (Zeldertsepad, 9 km) en eentje in het buitengebied in Amersfoort-Zuid, bij Leusden (Stoutenburgerpad, 10 km). Leuk om een wandeling door de polders te combineren met een bezoek aan de stad. Beide routes lopen door het buitengebied van Amersfoort en zijn ook leuk voor de vogelaar dankzij de vele weidevogels.

9. Klompenpad Utrechtse Heuvelrug

Een klompenpad wandelen op de Utrechtse Heuvelrug? Wandel dan het Overlangbroeksepad tussen Leersum en Wijk bij Duurstede. Je ontdekt hier een mix van het rivierenlandschap van de Kromme Rijn, landgoederen, coulisselandschap en het kampenlandschap van de Heuvelrug. Het is een traject van 11 km met groene markering. 

Klompenpad Utrechtse Heuvelrug
Deel op Pinterest

Het is een lineair pad en je kan ervoor kiezen om met het ov terug te gaan naar Leersum óf om terug te wandelen via hetzelfde of een ander klompenpad. Je kan vanuit deze route eenvoudig overstappen op het Gerrit-Achterbergerpad (11 km) dat vanuit Wijk bij Duurstede via Doorn terug naar Leersum loopt. Je wandelt door de weilanden, over een landgoed en aan de rand van de Heuvelrug.

10. Houtdijkenpad

In het buitengebied van Kamerik en Woerden is het Houtdijkenpad uitgezet. De rondwandeling van 12 km (paarse markering) loopt dwars door de polders en boerenland en langs de slingerende Oude Rijn. Een fijne plek om te genieten van de weidevogels. Deze route is dan ook tijdens het broedseizoen gesloten om de vogels niet te verstoren.

Klompenpaden app

Handig! Alle klompenpaden vind je terug in de Klompenpaden App. Zo zie je de routes op kaart en kan je eventueel je eigen klompenpaden LAW samenstellen door routes te koppelen. Ook leuk is deze wandelgids met 50 klompenpaden die je bestelt bij Reisboekhandel De Zwerver

Goed om te weten: het is niet overal toegestaan om klompenpaden met de hond te wandelen. Op privéterrein mag de hond niet mee om te voorkomen dat vee en weidevogels verstoord worden.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!