Kefalonia
In onze oriëntatie naar een vakantie op een Grieks eiland, gaf iemand ons de tip om eens naar Kefalonia te kijken. Dit eiland had volgens hem alles te bieden voor een vakantie met kind, omdat het, naast mooie natuur, tal van stranden en andere bezienswaardigheden heeft en toch relatief rustig is gebleven.
Vakantie op Kefalonia
Dat sprak ons wel aan, dus we gingen op zoek naar een leuke vakantieplek op Kefalonia! Na wat zoekwerk boekten we uiteindelijk een pakketreis via Eliza was Here. Het feit dat daarbij vluchten, vakantiehuis en huurauto inbegrepen zijn sprak ons aan, want wij zijn niet bepaald mensen die graag stilzitten. We gaan graag op verkenning.
Onze keuze viel op KV Villas, een kleinschalig complex met twee vakantiehuizen, strak ingericht, met buitendouche en een privé zwembad.
Het huis ligt vlakbij de luchthaven, al hebben we daar geen hinder van ondervonden. Het is juist een makkelijke uitvalsbasis voor de rest van het eiland. Met een half uur ben je al in de hoofdstad, waarvandaan je verder het binnenland in kunt rijden of per boot naar Lixouri en het Paliki schiereiland aan de andere kant van de baai.
Mooiste plekken Kefalonia
Wat zijn de mooie plekjes om te zien op Kefalonia en hoe is de natuur? Er is best veel te ontdekken, dus als je alle hoogtepunten van het eiland wilt afvinken, heb je minstens een week nodig. Wil je daarnaast ook het nabijgelegen eiland Ithaka bezoeken, verleng je vakantie dan met een of twee dagen. Vooral voor liefhebbers van geschiedenis en oudheid is dit een aanrader.
1. Argostoli - Zeeschildpadden, Koutavos Lagune en Bosset Bridge
De hoofdstad van Kefalonia is heel klein, er wonen maar ca. 13.000 inwoners. Argostoli is een heerlijk havenstadje, met gezellige terrassen, ijssalons en toeristenwinkels. Het is ook een goede startplek om de rest van het eiland te verkennen en je kunt er zelfs bijzondere dieren observeren.
Zelden vind je een van de interessantste natuurgebieden van een bestemming in de hoofdstad, maar wel op dit eiland. In de baai van de stad bevindt zich een van de twee wetlands van het eiland. Dit natuurgebied, de Koutavos Lagune heeft een rijke flora en fauna, waaronder talrijke vogels, vissoorten en zeeschildpadden.
Aan de zeekant - dus recreatiekant - van de stenen brug kan je de dieren met weinig moeite spotten. Na vijf minuten speuren vanaf een bankje bij het water, zagen we al een schildpad voorbij zwemmen en even later kwam een kop boven water om te ademen.
2. Kust van Kefalonia
Zodra je uitgekeken bent in Argostoli, kan je in zuidelijke richting de mooie autoroute langs de kust volgen. Je rijdt dan langs idyllische baaitjes, omgeven door rotsen en geurige mediterrane begroeiing.
De vuurtoren van Aghi Theodori is een van de bekendere bezienswaardigheden bij Argostoli. Dit is de ultieme plek om te genieten van een mooie zonsondergang!
De kust van Kefalonia is populair bij zeilers en schippers. Je ziet ze in alle vormen en maten. Kleine boten, grote boten, catamarans, jachten, allen varen ze langs de mooiste plekken van de gekartelde kustlijn. Langs idyllische baaien, witte stranden en hoge kliffen. En allen genieten ze even veel van de schitterende setting, hoe klein of luxe hun bootje dan ook is.
Verspreid langs de kust liggen diverse natuurgebieden met kliffen, vaak rond of naast een prachtig zandstrand. Bekende bezienswaardigheden in het zuiden zijn de White Rocks, Agios Thomas en Klimatsias.
Het bekendste strand van Kefalonia ligt aan de westkust bij Assos; Myrtos Beach. Je ziet het op alle plaatjes. Maar het is dan ook een ansichtkaart. Al van bovenaf het uitzichtpunt verbazen we ons over de knalblauwe zee en het wit contrasterende strand, het is gewoon echt zo mooi als op de foto's. Het is een hele afdaling naar beneden. Daar merken we dat het van dichtbij best wel druk is, maar er is toch voldoende ruimte om de badhanddoeken neer te leggen en een duik te maken bij een van de bekendste stranden van Griekenland.
Langs de kust van het schiereiland Paliki in het westen liggen ook zeer indrukwekkende kliffen, waaronder Fteri, Agia Eleni, Platia Ammos, Kipouria (ook een van de mooiste stranden van het eiland), Gergompos, Koynopetra en Xi.
3. Ainos Nationaal Park
De beste verkoeling vind je in de bergen van Ainos National Park. Het is grotendeels Natura 2000 gebied en herbergt dan ook een bijzondere flora en fauna, waaronder de halfwilde paarden van Kefalonia en de kenmerkende Griekse zilverspar. Onze gids George begeleidt ons naar het hoogste punt, Megas Soros. Dit is met 1.627 meter meteen ook de hoogste top van de Ionische eilanden.
Er zijn 5 gemarkeerde wandelroutes in het park en het is daarmee ook het interessantste gebied om te hiken. De bekendste tocht is de 6,5 kilometer lange route naar de top.
Liefhebbers van sterren kunnen Ainos ook op hun verlanglijstje zetten, want hier vind je het enige Dark Sky Park van de Griekse eilanden.
4. Melissani Cave
Het meest toeristische plekje op Kefalonia is de cenote van Melissani. De grote parkeerplaatsen maken al meteen duidelijk dat dit een druk bezochte plek is, maar als je op het juiste moment gaat, kan het meevallen. Probeer even te achterhalen wanneer er een cruiseschip aanmeert en vermijd die momenten. Want dan rijden er bussen vol toeristen die kant op.
We kopen onze tickets bij de balie en hoeven slechts een kwartier in de wachtrij te staan. Daarna kunnen we samen met een dozijn andere mensen plaatsnemen in een van de blauwe boten in de grot. Het tochtje duurt zo'n 15 minuten. Eerst dobberen we wat rond en kijken naar de kalkstenen wanden en het gapende gat boven ons. In het kraakheldere water zwemmen vissen en alen. Dat vond ik nog het meest bijzondere aan dit bezoek.
Dan varen we nog even via een nauwe doorgang naar het overdekte deel van de grot. Hier hangen vleermuizen aan het plafond, duiven en zwaluwen vliegen af en aan. We draaien om en varen weer naar de steiger om uit te stappen. Het is erg mooi, maar een beetje overroepen is het wel.
5. Vlachata Samis
In de buurt van Melissani is dit een leuke culturele stop. Hier kan je lekker struinen door een oud dorpje. Vlachata old settlement bestond al in de 17de eeuw, maar werd vernield door de verwoestende aardbeving die Kefalonia in 1953 trof. De inwoners van Vlachata werden overgeplaatst naar een andere regio en het dorp werd nooit gerestaureerd.
6. Assos
In reisgidsen en op reisblogs zie je bijna altijd foto's van het kleurrijk plaatsje Assos. We hadden ons dus voorbereid op massa's toeristen, maar eigenlijk viel ook dit goed mee en we vonden zelfs met gemak een leuk plekje op het strand. Ik vind Assos best een aanrader om te zien en wellicht zelfs tijdelijk te verblijven op Kefalonia.
Het plaatsje ligt deels op de landbrug naar het schiereiland en is aan beide kanten omringd door azuurblauwe Griekse wateren. Locals en toeristen koelen af in het heldere water. Rond de baai zitten goede, betaalbare restaurants met schaduwrijke terrassen.
Vanaf het schiereiland waakt een Venetiaans fort op 170 meter hoogte over het stadje. Dit bolwerk dateert uit de 16de eeuw en beschermde Assos en omgeving tegen invallen van buitenaf. Op het moment dat wij er waren mochten we het natuurgebied op het schiereiland niet betreden vanwege brandgevaar, dus kozen we voor afkoeling bij een klein strandje aan het uiteinde van het dorp.
7. Paliki schiereiland
De Paliki Peninsula is het rustige deel van Kefalonia. Het uitgestrekte schiereiland ligt in het westen van het eiland en tijdens onze rit voelt het een beetje aan alsof we in Toscane zijn beland. De dorre gele velden golven mee met de hoge cipressen die er op groeien. Het zijn de typische kerkjes die verraden dat we in Griekenland zijn.
Het eerste doel is de Livadi lagune, dat naast de wetlands bij Argostoli een tweede belangrijke drassig gebied is. Een goed pad in of rond het moeras is er niet echt, waardoor fotograferen best lastig is. De meeste vogels zitten bij de waterrijke delen en die zijn niet goed zichtbaar. Toch zien we enkele roofvogels, reigers, steltlopers en bijeneters.
De verschuivende tectonische platen hebben vooral aan de westkant van Kefalonia aardverschuivingen veroorzaakt, waardoor je hier de hoogste kliffen van het eiland vindt.
Petani Beach is het mooiste strand van Paliki en we blijven hier enkele uurtjes om te relaxen op het heetste tijdstip van de dag. Opgefrist vervolgen we onze weg naar Kipouria, een natuurgebied, dat tegelijkertijd de meest wilde en meest serene kant van het eiland herbergt.
Die serene sfeer hangt ook in het Klooster van Kipouria, dat zijn oorsprong kent in 1759, maar dat vanwege de grillen van moeder natuur diverse keren herbouwd moest worden.
8. Wijn
Al sinds de oudheid wordt er wijn gemaakt in Griekenland. Kefalonia heeft 6 kwalitatieve wijnmakers, waarvan wij er eentje bezochten in het zuiden van het eiland. Dé druif van Kefalonia is Robola, een wittedruivensoort, die nergens anders gebruikt wordt.
Petros Markantonatos en Mariana Kosmetatou runnen Gentilini Winery, een kleinschalig wijnbedrijf bij de zuidkust. Het gaat er allemaal zeer persoonlijk aan toe. De eigenaren komen bij je aan tafel zitten en vertellen vol passie over hun creaties. Begeleidende hapjes zijn Farm-to-Table. Voor de liefhebbers een extra reden om Kefalonia te bezoeken!
Vakantie Kefalonia
Hou je er niet van om stil te zitten tijdens je vakantie? We kunnen je ook inspireren voor de leukste activiteiten op Kefalonia, van wandelen en fietsen tot suppen en duiken.
Wij vonden het erg makkelijk om over een huurauto te beschikken. Vanuit de vakantiewoning verkenden we elke dag wel weer een ander deel van het eiland. Op die manier hebben we veel verschillende dingen kunnen ondernemen.
Verschillende delen en andere eilanden zijn per ferry te bereiken. De auto kan gewoon mee op de veerboot. Zo kun je vanaf Sami en Fiskardo varen naar de eilanden Ithaka en Lefkada, en ook van Argostoli naar Paliki varen er boten.
Hopelijk hebben we jou ook weten te inspireren voor een vakantie op Kefalonia. Mocht je ook de overige bestemmingen willen checken, bekijk dan onze tips voor andere mooie Griekse eilanden.