Winter in de Harz
Het mysterieuze landschap van de Harz betovert al decennialang. Dit bijzondere natuurpark wordt getypeerd door mysterieuze wouden, uitgestrekte wandelroutes, pittoreske stadjes en indrukwekkende kastelen. De Harz is niet ver van huis: het natuurgebied ligt in Midden-Duitsland en op slechts vier uur rijden van de grens. De Harz is ook – of misschien wel juist – in de koudere maanden een interessante bestemming voor een weekendje weg of korte vakantie.
Winteractiviteiten in de Harz
Wat zijn de leukste dingen om te doen tijdens een winterreis naar het Harzgebergte? Wij helpen je graag op weg.
1. Sneeuwactiviteiten
Van ongeveer november tot eind februari zijn met een beetje geluk grote delen van de Harz bedekt met een mooi laagje sneeuw en beleef je er een sprookjeswinter! Het is geen typisch skigebied, maar je kunt er op verschillende plekken langlaufen en sleeën, waardoor de Harz tijdens de wintermaanden een leuke bestemming is voor jong en oud.
Ook sneeuwschoenwandelen is een populaire bezigheid in het winterseizoen. Het Bodetal is een aanrader.
Ook zijn er speciale winterwandeltochten tussen de 2 en 11 kilometer die je de mystieke kant van het natuurgebied laten zien. Met de speciale sneeuwschoenwandeling van twee kilometer rondom Goslar kun je van de nieuwe trend sneeuwschoenwandelen proeven. Bezoekers kunnen hier ook sneeuwschoenen huren.
2. Wandelen door een winters landschap
In de Harz vinden wandelaars een grote diversiteit aan routes uitgezet met de meest uiteenlopende thema’s. De Harzer-Hexen-Stieg is een van de bekendste routes. Omdat er lang geleden heksen zouden hebben rondgedwaald, is dit een terugkerend thema in de Duitse regio. De complete heksenroute is 100 kilometer lang, maar in te korten in kleinere etappes. De korter en guurder wordende dagen in de winter maken de etappes pittiger, maar zeker niet minder mooi.
Het ruige landschap van de Harz komt ook goed tot zijn recht met de Harzer Grenzweg. Deze wandelroute ligt in het gebied van het IJzeren Gordijn, waar tot 30 jaar geleden het land met een 1390 km lange grens in oost en west werd verdeeld. Jarenlang heeft de natuur hier zijn gang kunnen gaan.
In de decennia na de val van de muur zijn er wandelpaden aangelegd en ontstond er met de Harzer Grenzweg een van de meest interessante routes van de Harz. De wandelroute neemt je mee over verzwegen grenspaden door het gevarieerde gebergte met hier en daar een pittige klim. Dankzij de talrijke bezienswaardigheden onderweg laat de Duitse geschiedenis je niet meer los. Bekijk alle mooie wandelingen in de Harz (voor alle seizoenen).
3. Naar de top van de Brocken met Goethe
Het hoogtepunt van de Harz is de 1150 meter hoge Brocken. Deze hoogste berg van Noord- en Midden-Duitsland lijkt meer op een gigantische brok steen en was jarenlang verboden terrein voor de gewone burger. Inmiddels is de berg een attractie en een uitdaging voor veel wandel- en cultuurliefhebbers. De top van de Brocken is eeuwenlang een fascinatie geweest voor legendarische Duitse dichters en filosofen. Vooral Goethe was in de ban van de Brocken en de berg neemt dan ook een belangrijke plek in zijn werk in.
Hij was de eerste persoon die de berg in de winter beklom. Hoe Goethe precies is gelopen weet men niet, maar de ruim 100 jaar oude Goetheweg is acht kilometer lang en begint in Torfhaus, de toegangspoort tot de Brocken. In de winter een pittige tocht, maar zeker de moeite waard. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de omgeving; bij helder weer kun je zelfs tot aan het Sauerland kijken!
4. Ritje met de nostalgische stoomtrein
Wie de top van de Brocken wil bezoeken maar niet de hele klim naar boven waagt, kan een stuk van de route afkorten met de Brockenbahn. Eigenlijk mag je in de wintermaanden een ritje met deze historische stoomtrein sowieso niet overslaan, want het is een bijzondere ervaring; de klassieke trein tuft door het besneeuwde landschap vanaf verschillende opstapplekken naar de top van de Harz. Je kunt er ook voor kiezen om de Brocken te beklimmen en met de trein af te dalen.
5. Beleef de Kersttijd in Quedlinburg
Dat het stadje Quedlinburg in zijn geheel op de werelderfgoedlijst staat is niet verwonderlijk; de autovrije stad is 1000 jaar oud en telt ruim 2000 vakwerkhuisjes, sprookjesachtig decor en talloze steegjes. Ook troont er op de achtergrond een prachtige kerk op de Schlossberg. Quedlinburg is een ideaal uitgangspunt van talloze bekende wandelroutes dwars door de Harz.
In de wintermaanden wordt het allemaal nog sprookjesachtiger; zowel de stad als het historische bouwwerk worden prachtig verlicht en vanaf november bevindt zich hier ook nog eens een van de mooiste kerstmarkten van de regio. De geur van vers geroosterde amandelen en kruidige glühwein kan je niet ontgaan. De kerstmarkt heeft de grootste adventskalender van Duitsland.
6. Wellness in de Harz: opwarmen en ontspannen
Natuur en wellness gaan hand in hand. Zeker in de koudere maanden. Wat is er fijner dan na een lange wandeling door de gezonde natuur van de Harz of een dagje kerstmarkt of rodelen even helemaal bij te komen in de warme sauna? Of je te laten verwennen met een heerlijke massage.
Veel hotels en resorts in de Harz zijn gespecialiseerd in wellness en bieden een ruim aanbod aan behandelingen. Het aanbod reikt van een luxe weekend in een resort of 5-sterren hotel tot sterrenhotels en wellness-oases met saunalandschappen, Cleopatra-baden, (hotstone-)massages en luxe diners bij kaarslicht.
Ook zijn er in de Harz verschillende kuuroorden te vinden, zoals Altenau en Bad Grund, die uiteenlopende kuurarrangementen aanbieden en waar je ook de zogenaamde ‘klimawandelingen’ kunt ontdekken: wandelen door een prachtig en geneeskrachtig landschap.
Praktische informatie
Natuurgebied de Harz behoort tot Oost-Duitsland, maar is goed te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Voor algemene informatie over de Harz kijk je op harzinfo.de en voor toeristische informatie over regio Saksen-Anhalt ga je naar vakantieland-saksen-anhalt.de.