Fietsen in Mechelen
Er zijn heel wat bijzondere plekjes om te verkennen in Mechelen. In het stadscentrum liggen de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Maar wie de omgeving uitgebreid wil ontdekken, kan beter een tocht op de fiets overwegen.
Mooie fietsroutes in en rond Mechelen
Het is er bijvoorbeeld heerlijk fietsen over een van de vele dijken. Mechelen wordt omgeven door een prachtig rivierenlandschap: de Dijle, de Nete, de Zenne en de Rupert banen hun weg door het achterland en zijn voorzien van brede fietspaden.

Een uitgebreid knooppuntennetwerk verbindt de vele natuurgebieden rondom Mechelen met elkaar. De routes centreren zich meestal rondom een bepaald thema, zoals bierbrouwerijen, wetlands of de tuinteelt waar Mechelen om bekend staat. Daarnaast vind je rond de stad een aantal belangrijke trekpleisters, zoals de art nouveau Wintertuin in het voormalig meisjespensionaat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver of het Domein Roosendael, dat je ook vaak ziet terugkomen als stopplek. Daarnaast leggen de knooppunten ook verbinding met andere mooie Vlaamse steden, zoals Lier of Leuven.
Laten we Mechelen zelf echter niet vergeten. In de stad zelf zijn maar liefst 300 historische gebouwen te bezichtigen, dus cultuurliefhebbers komen hier niks tekort. Wie graag tot rust komt, kan terecht in een van de stadsparken. Op onze algemene pagina tonen we de mooiste plekken in Mechelen, maar hieronder vind je onze tips voor leukste routes op de fiets.
1. Rondje Mechelen - Wintertuin
Een leuke, zeer gevarieerde fietstocht. Deze lus kan je fietsen als een tocht van 45 km, of een ingekorte variant van 32,5 km. Het grootste deel van de route bestaat uit natuurgebieden en parken, zoals het Mechels Broek, natuurgebied Kauwendaal en het park rondom het Kasteel van Zellaer. Maar er is ook culturele afwisseling met tuinerdersdorp 'T Grom en de Wintertuin van de Ursulinen.

Startpunt: Visit Mechelen, Vleeshouwersstraat 6 in Mechelen
2. Rondje Mechelen - Boom
Deze fietslus kan je in 25 km of in 58 km fietsen en is voor meer dan de helft autovrij. Het voert vanaf Brouwerij Het Anker (bekend van de Gouden Carolus) langs horecazaken en andere brouwerijen, langs rivieren en door de natuur van het Blaasveldbroek en het Zennegat, twee belangrijke natuur- en recreatiegebieden langs deze rondrit. Voorbij de Rupel kom je in Provinciaal Recreatiedomein de Schorre in Boom, met een Trollenbos en een Barrevoetspad. Met een veerpont kan je de Rupel oversteken.

Startplaats: Brouwerij Het Anker - Mechelen.
3. Fietslus Mechelen - Leuven
Fietsrondje van 57 kilometer tussen twee Vlaamse Kunststeden. Je verkent het gebied tussen Mechelen en Leuven, een strook land die vooral gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van de Dijle. Het Kanaal Leuven-Dijle is een van de oudste van België. Je komt langs vijf traditionele sluizen (Tildonk, Kampenhout, Boortmeerbeek, Battel en het Zennegat).

Onderweg kom je tevens langs het Mechels Broek en karakteristieke Vlaamse dorpen, waarronder Tremelo en Rijmenam. Tremelo dankt zijn naam aan Pater Damiaan, die hier geboren werd, maar is ook bekend vanwege het Rock Werchter festival.
Startplaats: Sport- en Recreatiedomein De Nekker - Mechelen. Gratis parkeerplaats.
4. Fietslus Mechelen - Lier
Een andere kunststad waar Mechelen mee in verbinding staat is Lier, de "Poort der Kempen". Deze ronde van 50 kilometer verbindt de twee steden en voert via de Nete rond Sint-Katelijne Waver, langs Koningshooikt, Putte en Bonheiden. In de Pallieterstad komen de Grote en de Kleine Nete samen, mag een bezoek aan de bekende Zimmertoren en het Zimmermuseum niet ontbreken en kan je neerstrijken op een terras op de Grote Markt om te genieten van een Liers vlaaike.
Naast de twee boeiende steden, voert de rit ook langs het Fort van Duffel, een gepantserd spoorwegfort. Daar waar het in de Eerste Wereldoorlog beheerst werd door soldaten, wordt het nu met name bewoond door vleermuizen. Maak ook een stop in het park van Domein Roosendaal en in de Wintertuin van Onze-Lieve-Vrouw-Waver.
Startplaats: Sport- en Recreatiedomein De Nekker - Mechelen. Gratis parkeerplaats.
5. Fietsronde Leest-Hombeek
Een fietslus van 37,8 km. Deze tocht kenmerkt zich door weilanden, poelen en rivieren. Je rijdt over het Hombeeks Plateau, een groene omgeving ten westen van de stad. De rit vangt aan met een rechte lijn langs het Kanaal Leuven-Dijle, om vervolgens door gezellige dorpjes verder te kronkelen.
In Willebroek vormt het Blaasveldbroek een schitterende plek om even van de fiets te stappen en een eindje te wandelen. Het is in het Blaasveld, in de Molenberg dat Het Anker haar whisky stookt. Verderop in Hombeek staat de landbouw centraal; de lokale boeren doen er veel aan om dit zo goed als mogelijk te combineren met natuurbehoud.

Verder voert deze fietstocht langs de Zenne. Vanaf het fietspad kan je eenden en steltlopers zien scharrelen op de oevers van de getijdenrivier. Het laatste stuk rijd je door het Vrijbroekpark, waar je wat kan eten in het centraal gelegen horecaplein. Loop eventueel even via het vlonderpad door het spookhotel.
Startplaats: Visit Mechelen, Vleeshouwersstraat 6, Mechelen.
6. Het Groentepad - Fietsen langs de Mechelse tuinteelt
Mechelen staat in heel Vlaanderen bekend om haar tuin- en groententeelt. Een thematische fietsroute van 34 kilometer voert langs de highlights van de groentestreek. Daarbij passeer je het Proefstation van de Groenteteelt, Het Groentemuseum 't Grom, de befaamde Veiling Belorta en Domein Roosendael, een oude abdij. Ook de Wintertuin van de Ursulinen ligt langs de route en is een stopje meer dan waard. Download de route.

Startplaats: Sint-Michielskasteel of andere plekken langs de route.
Ben je niet in de gelegenheid om je eigen fiets mee te brengen, dan kan je een fiets huren via de Toeristische Dienst van Visit Mechelen. Verschillende hotels, zoals Martin's Patershof bieden ook fietsverhuur aan hun klanten.