Natuur bij Leuven
Leuven is voor mij een beetje de verborgen parel van Vlaanderen. Daar waar de meeste toeristen naar Brugge, Gent of Brussel trekken, is het juist in de kleinere Vlaamse kunststeden dat je het echte Bourgondische karakter terugvindt.
Er zijn heel wat mooie plekken te vinden binnen en buiten het centrum van de stad. De afgelopen 10 jaar is er veel geïnvesteerd in de omgeving, waarbij rekening is gehouden met een goede balans tussen mens en natuur.
Abdijtuinen werden weer aangelegd en bij het reconstrueren van kerkhoven waakte men ervoor dat zeldzame planten en korstmossen beschermd werden. Vervuilde grachten en voormalige stortplaatsen werden gesaneerd, natuurgebieden hersteld en we zagen de aanleg van vele paden voor wandelaars en fietsers.

In de bossen en natuurgebieden rondom Leuven wordt dus volop gerecreëerd. Vooral ten zuiden van de stad - in Heverlee en omliggende dorpen - vind je veel groenvoorziening rond de rivier de Dijle. Hier is ook een deel van de faculteiten van de KU Leuven gevestigd.
Joggers, hardlopers en wandelaars doen hier nieuwe energie op in de buitenlucht. Om de stilte in het gebied te bewaren, maar ook de mogelijkheid te bieden volop van de rust te genieten, heeft men een uitkijktoren en een vogelkijkhut gebouwd.
In 2025 viert men het 600-jarig bestaan van de KU Leuven, de Katholieke Universiteit van Leuven. Dit gaat gepaard met tal van activiteiten en festiviteiten. De universiteit speelt een belangrijke rol in het alledaagse leven van de stad en eigenlijk zijn alle bezienswaardigheden er op een of andere manier wel mee verbonden. 2025 is dus een uitstekend jaar om de kunststad te bezoeken!
Bijzonder overnachten bij Leuven
Mooiste plekken bij Leuven
Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden en minder bekende plaatsen om te zien in Leuven? De hoogtepunten van de kunststad kan je zien in 1 of 2 dagen, maar ik raad het juist aan om er nog een dagje aan vast te hangen en de minder bekende plekken in de stad, de parken, abdijen en de natuur rondom Leuven te verkennen.
Hieronder mijn tips voor jouw bezoek aan Leuven!
1. De Dijle
De Dijle ontspringt in het Waalse plaatsje Houtain-le-Val, slingert door het Dijleland, doorkruist het centrum van Leuven en vervolgt haar pad richting Werchter. Vervolgens splitst de rivier zich even op in Mechelen om uiteindelijk uit te monden in de Rupel bij Rumst.
De rivier is erg bepalend voor de natuur in en rond Leuven. De laatste decennia is er veel gebeurd om de omgeving te herstellen en dat heeft onder meer geresulteerd in de terugkeer van de bever in het Dijleland in 2003. Wil je natuur zien in en rond de stad, ga dan wandelen langs de Dijle.
2. Vogelkijkhutten en plassen
Wanneer je vanaf het Arenbergkasteel de wandelroutes langs de rivier volgt, kom je langs twee kijkhutten. De eerste vogelkijkhut bevindt zich bij de Zandvang, een plas waar tal van watervogels zich verzamelen. We zien er reigers, observeren porseleinhoentjes, eenden, ganzen en aalscholvers.

Wandel je nog een half uurtje verder in zuidelijke richting, dan kom je bij Uitkijktoren Dijlevallei, een schitterend vogelkijkpunt omgeven door weidse waterpartijen, rietland en moerassen. Dit is zo'n plekje waar ik uren kan zitten met mijn verrekijker!
Wie de begroeiing goed observeert, kan niet alleen tal van vogelsoorten observeren. Regelmatig laten ook reeën zich zien. Je moet wel even goed opletten, want met hun bruine schutkleur zijn ze amper zichtbaar tussen het struikgewas.

3. De Doode Bemde
Even verder strekt zich ook het natuurgebied de Doode Bemde uit, met negen kilometer aan wandelpaden. Deze bestaan uit een zuidelijke lus met rode pijlen en een noordelijke lus met blauwe pijlen. Via een vlonderpad kan je de natste delen van het natuurreservaat oversteken. Op dit domein zijn nog twee kijkhutten, aan de Langerode vijver en aan de Kliniekvijvers. De Doode Bemde is bereikbaar vanaf de stations van Sint-Joris-Weert en Oud-Heverlee.
4. Arenbergkasteel Leuven en Watermolen Arenberg
We benoemden het al even. Ten zuiden van Leuven ligt het Kasteel van Arenberg. Een prachtig historisch gebouw, dat een deel van de campus herbergt.

Meteen naast het kasteel bevindt zich een van de oudste watermolens van Vlaanderen. Watermolen Arenberg dateert uit 1286, en bestond oorspronkelijk uit twee aparte molens, die later samengevoegd werden. Na verschillende restauraties door de eeuwen heen werd de molen in de 20e eeuw ingrijpend gerenoveerd en vervolgens omgevormd tot leslokalen. De molen is in te slechte staat om als dusdanig weer te gebruiken, maar wordt wel beschermd vanwege de historische waarde. Het is ook echt wel een plaatje!

In mei 2025 opent een nieuw kunstproject op de oude parkeerplaats van het gebouw. De Dwaaltuin (Wandering Garden) is een project van Gijs van Vaerenbergh, in samenwerking met o.a. Plantentuin Meise en het KU Leuven Plant Institute. Metalen constructies vormen een doolhof. Die structuren zullen begroeien met diverse soorten klimplanten, die in verschillende seizoenen bloeien. Na verloop van tijd moet de metalen constructie zich dus omtoveren tot een verticale tuin.
5. Abdij van Park
We blijven nog even aan de zuidelijke kant van de stad en bezoeken het Abdij van Park. Hier wandel je door 900 jaar aan geschiedenis; de abdij was al actief in de 12de eeuw en behoort tot een van de best bewaarde exemplaren in Europa.

Het historisch erfgoed bevindt zich op een mooi domein met vier vijvers. Kom tot rust terwijl je struint over een van de wandelpaden en observeer de vele vogels die zich nestelen op de takken van de boom midden in de vijver. Dit uitzicht krijg je ook cadeau vanaf de brasserie in de oude Abdijmolen. waar je onder het genot van een Belgische Trappist over de vijver tuurt. In de Abdijbrouwerij Braxatorium Parcensis kan je een rondleiding en proeverij boeken.

Bezoek zeker het PARCUM Museum, met schitterende stuccoplafonds en glas-in-loodpanelen, en de abdijkerk. Ook het kerkhof is het vermelden waard. Hier groeien bijzondere mossen en komt sinds 2000 de muurhagedis weer voor.
6. Brabantse Wouden
Twee van onze reporters verkenden De Brabantse Wouden, een uitgestrekt natuurgebied dat sinds 2023 een nationaal park is geworden. Hiermee komen er betere verbindingen tussen de bosgebieden Hallerbos, Zoniënwoud en Heverleebos/Meerdaalwoud.

De focus ligt op natuurontwikkeling, natuurinclusieve landbouw, cultureel erfgoed en toerisme. Wandelen en fietsen een populaire activiteiten, met goed bewegwijzerde routes, waaronder de Groenendaalwandeling door de eeuwenoude beukenbossen van het Zoniënwoud en de Zoniënroute voor fietsers. Daarnaast zijn er unieke gebieden te ontdekken, zoals het Hallerbos, beroemd om zijn boshyacinten, en het Heverleebos met een arboretum.
Bezienswaardigheden in de stad
Leuven is een stad en we kunnen het dan ook eigenlijk niet alleen maar over natuur hebben. Verken je het centrum te voet, dan liggen heel wat mooie bezienswaardigheden binnen je bereik. Enkele hoogtepunten en minder bekende plekjes in Leuven.
1. De Grote Markt van Leuven en het Stadhuis
Tijdens een stedentrip naar Leuven kun je niet om het historische Stadhuis heen. Het prachtige gotische bouwwerk, met de vele beelden die verwerkt zijn in haar gevels, is de eye catcher van de stad.

De weelderige gevel, versierd met 235 beeldhouwwerken, werd gebouwd omstreeks 1439. De beelden zijn geïnspireerd op verhalen uit de Bijbel. In de ontvangstzaal aan de binnenkant van het gebouw hangen enkele bekende schilderijen. Tegenover het Stadhuis pronkt een van de mooiste gebouwen uit de 15de eeuwse hooggotiek, de Sint-Pieterskerk.

2. De Oude Markt
Wie gestudeerd heeft in Leuven, heeft hier ongetwijfeld vele uren doorgebracht. De Oude Markt van Leuven wordt ook wel de langste toog van Europa genoemd, want hier vind je kroeg na kroeg. Vooral tijdens de week heerst hier een gezelligheid van jewelste, dat is het moment dat de studenten gaan stappen. Al kan je hier ook in het weekend goed terecht voor een toffe avond uit.

3. Het Groot Begijnhof
Via een imposante poort betreed je een van de mooiste wijken van Leuven; het prachtige historische Begijnhof. Dit UNESCO Werelderfgoed vindt zijn oorsprong in 1232. Het werd tot in de jaren '80 van vorige eeuw bewoond door Begijnen. Vandaag de dag maakt dit historisch erfgoed deel uit van de Universiteit van Leuven. Het instituut gebruikt de prachtige gebouwen voor huisvesting van studenten, professoren en andere medewerkers.

Als toerist is het Begijnhof van Leuven zeker ook een bezoekje waard. Je struint hier door een tiental oude steegjes, karakteristiek met hun kinderkoppen. Er heerst een serene rust tussen de bakstenen huizen en fraai aangelegde tuintjes. Een oase van stilte in de stad.
4. Universiteitsbibliotheek en de toren
Wil je genieten van een waanzinnig panorama, beklim dan de toren van de Universiteitsbibliotheek, een prachtig gebouw aan het Monseigneur Ladeuzeplein. Onderweg naar boven kom je van alles te weten over het gebouw en de geschiedenis van de stad. Vergeet ook niet binnen te kijken in de leeszaal, een imposante ruimte, met natuurlijk heel veel boeken.
5. Kruidtuin
De Kruidtuin van Leuven is een van de oudste plantentuin in het land. Het biedt een enorme collectie bomen, planten en struiken.

6. Abdij Keizersberg
Het grootste park binnen de stadsring. De Abdij is gebouwd op de Keizersberg, een flinke bult in het noorden van het centrum. Wat meteen opvalt is het bijna 10 meter hoge Onze-Lieve-Vrouwestandbeeld, dat uitkijkt op de stad. De Abdij is omgeven door een groen park. De aanleg en beplanting is eenvoudig en het is wat mij betreft geen must see. Maar bij goed weer kan je wel heerlijk wandelen of relaxen in het park.

7. Kleinere parken in de Stad
Het Dijlewolvenpad is een ludieke speurtocht voor kinderen in 3 kleine parkjes in de omgeving van de vroegere Wolvenpoort. Scholen of gezinnen met kinderen kunnen zo meer te weten komen over de natuur in de stad. Je kunt de wandeling maken met een gids, of zelf de informatieborden raadplegen die op verschillende plekken zijn neergezet. Kijk hier voor twee uitgezette stadswandelingen in het kader van natuur en cultureel erfgoed.

8. Street art in Leuven
Kunst is overal aanwezig in de binnenstad. Een stadswandeling voert vanaf het station langs 11 van de bekendste en mooiste muurschilderingen. Daarnaast zijn er nog 71 werken die je op eigen houtje kunt ontdekken. Plattegronden zijn verkrijgbaar bij de toeristische info en de meeste hotels.

Mijn persoonlijke favoriet bevindt zich bij de entree van Abdij van Park.
9. Stella Artois Brouwerij
De trots van Leuven ligt in deze brouwerij. Mijn eigen opa heeft er ooit nog gewerkt, dus ook ik heb er een band mee. Wil je meer weten over dit bier en het hele proces, bezoek dan de brouwerij.
Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Toerisme Vlaanderen.