Ga naar content

Plantentuin Meise

Parken bij Brussel - Een hele pagina over één plantentuin? Dat betekent dat zelfs onze reporter van Naturescanner onder de indruk was. En toch is de enorme tuin moeilijk te omschrijven. Is het een toeristisch hoogtepunt, een inspiratie voor tuinliefhebbers, een wekelijks uitje voor wandelaars of een walhalla voor de wetenschap? Eigenlijk is het het allemaal.

Bezoek aan Plantentuin Meise

In 2022 bestaat de enorme tuin in Meise maar liefst 225 jaar. Voor wandelaars biedt de plantentuin (het is echt een te summiere omschrijving) een keur aan wandelpaden door 92 hectare en langs 20.000 plantensoorten. Het park is het hele jaar geopend en in ieder jaargetijde is er een interessante route om te wandelen.

Kasteel van Bouchout
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De afwisseling van het landschap zorgt dat je vergeet dat je in één park bent. Je vindt plantentuin Meise 10 kilometer boven Brussel in België. Wat te doen en te zien in Plantentuin Meise? Hoogtepunten die je sowieso niet mag missen:

Overnachten bij Meise

1. Het plantenpaleis

Dit enorme glazen paleis herbergt duizenden planten. Hier maak je een reis om de wereld als het gaat om bomen en planten. Alle plantensoorten zijn bij elkaar gebracht in hun eigen klimaatzone. Een tropische kas, een woestijnkas, een kas met klimaat uit Midden-Amerika.

Kas
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Eén van de kassen - de evolutiekas - laat zien hoe planten zich in 450 miljoen jaar hebben ontwikkeld. Hier staan ook uiterst zeldzame planten zoals de Laurentpalmvaren. Er werd ooit gedacht dat de palm was uitgestorven, tot een wetenschapper de palm ontdekte in Angola. Dankzij de zaailingen uit plantentuin Meise wordt deze varen nu weer over botanische tuinen in heel de wereld verspreid.

De reuzenwaterlelies uit het Amazonegebied zijn niet gemakkelijk te kweken. Hier in de kasvijver vind je ze. Het blad kan een diameter tot 200 centimeter bereiken. De lelies staan hier al sinds 1850, erg indrukwekkend!  Ken je de sansevieria? Ze heten ook wel ‘vrouwentongen’. Een populaire kamerplant door de eeuwen heen. Hier in de kas van het moessonwoud staat sinds 1900 de moederplant van alle sansevierias.

Reuzenwaterlelies
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Dagje weg met slecht weer? Het klimaat binnen in de kassen is het jaar rond aangepast op de verschillende klimaatzones. Ook in de winter is dit paleis dus heel geschikt om te bezoeken.

2. Wandelroutes

Welke route wandel je wanneer je er maar één dag bent? Lastig kiezen, maar er is hulp. Voor ieder seizoen en elke interesse is er een wandelroute. Kies op interesse of lengte van de route.

- Route historische tuinen

Een route van 3 km langs historische tuinen gaat langs de voormalige orangerie en eindigt rond het kasteel van Bouchout aan de enorme slotvijver. De oorsprong van dit kasteel ligt in de 12e eeuw. In de zomer stap je daar in één van de vele hangmatten die je bij het kasteel vindt. Start je reis door de tijd in de middeleeuwse tuin.

Middeleeuwse tuin
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Wandel door de bossen met enorme azalea’s en rododendrons. En verbaas je over de diversiteit aan bomen en landschapsstijlen. In de Cronquisttuin kun je als tuinliefhebber genieten van alle soorten en variëteiten.

Minder geïnteresseerd in de planten? De Balatkas is een glazen juweeltje uit 1854 en het bewonderen waard.

Balatkas Meise
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Eenmaal aan het einde van deze route heb je een reis gemaakt door de historie van tuinen vanaf de middeleeuwen tot aan vandaag. Gebouwen en folies onderweg zijn nagenoeg origineel en in uitstekende staat.

- Route ‘mensen en planten’

Tijdens deze wandeling van 2,5 kilometer staat het belang van planten voor mensen centraal. Planten voorzien in onze eerste levensbehoefte, het zijn verzamelobjecten en we gebruiken ze om ons te omringen met meubels en andere gebruiksvoorwerpen. Je wandelt langs het bloementheater, de culinaire tuin, de enorme rozentuin met daarin alle mogelijke variëteiten gecategoriseerd in de wilderozen-tuin en daar omheen, ook weer keurig bij elkaar, talrijke cultivars. 

Rozentuin Meise
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Het houtlab niet overslaan hoor! Wat in eerste instantie een uit de kluiten gewassen wandmeubel lijkt, blijkt een zeer goed gevonden, educatief middel om te laten zien hoeveel houtsoorten er zijn en waar we ze voor gebruiken. Elke lade is gemaakt van een andere houtsoort. Trek de la open en je ziet waarvoor deze houtsoort geschikt is. De wandeling zelf is ca. 2 kilometer lang. Knappe bezoeker die zich tijdens de route houdt aan dat aantal kilometers en zich niet laat uitdagen door alle zijpaadjes en doorkijkjes.

Er zijn minstens 10 wandelingen in het park. Voor zomer, winter, herfst en lente. Allen tot in de puntjes uitgedacht en langs uitstekend gedocumenteerde plantencollecties. De langste wandeling is de kunstroute van 7,8 kilometer.

- Voor kinderen

Bij de wandelroutes hoort een speciale uitgave voor kinderen. Lees interessante weetjes en ontdekkingsmogelijkheden in een aantrekkelijk boekje met op iedere pagina een ‘geheimpje’. Het gehele park is voor kinderen een geweldige en groene attractie. Maar zonder kinderen heb je dat misschien niet in de gaten.

Zo hebben de tunnels van wilgentenen in het park op kinderen een enorme aantrekkingskracht. Daar móet je doorheen. Volwassenen zien in de levende tunnels een aantrekkelijk landschappelijk element. Onderdeel van de kunstexpositie zijn gigantische bewegende vlinders in de tuinen en op de kasteeltoren.

Wetenschappelijke geheimen

Niet toegankelijk, maar wel indrukwekkend is het enorme herbarium. Het enorme pand herbergt maar liefst 4 miljoen planten. Plantentuin Meise is ook de grootste genenbank van de wereld voor bananen. Het omvat een enorme collectie aan zaden uit Centraal Afrika.

Al meer dan 100 jaar zijn ze hier ook gespecialiseerd in wilde koffiesoorten. In de afgelopen 25 jaar hebben wetenschappers van de plantentuin 10 nieuwe koffiesoorten ontdekt. En dit is slechts een fractie van de vele wetenschappelijke activiteiten. Alles bedoeld om de schatten van de natuur te bewaren voor de toekomst. Een deel van het park is beschermde natuur, daar zie je de natuur aan het werk.

Treintje

Uitgewandeld maar nog niet uitgekeken? Zijn de kinderbenen vermoeid? Door het park rijdt een treintje over de wandelpaden die rondom het park de eikenbossen, het rododendronbos en de naaldbomenverzameling laat zien. Je krijgt zo een goede indruk van de afwisseling in het park. 

Azalea's
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Bereikbaarheid vanuit Brussel en Gent

Plantentuin Meise is een uitje dat werkelijk voor iedereen geschikt is. En zeker voor natuur- en plantenliefhebbers. De entreeprijs is zeer aantrekkelijk (in 2022 € 9) en gaat er voor zorgen dat wij zeker zullen terugkeren wanneer we in de buurt van Gent (56 km) of Brussel (10 km) zijn.

Wetenschap

Met deze informatie voor bezoekers doen we de wetenschappelijke en educatieve functie van plantentuin Meise tekort. Het onderzoek naar nieuwe variëteiten, ontwikkeling van de biodiversiteit, koffieplanten en herbebossing is onder meer te vinden in een jaarverslag dat bij ons op de leestafel ligt. Zo genieten we nog even na van ons bezoek aan deze geweldige plantentuin.

Wil je zelf een bezoek brengen aan een van de grootste botanische tuinen van Europa, reserveer dan je tickets voor de Plantentuin Meise op de officiële site. Deze reis van Jeanine Brinkhuis werd mede mogelijk gemaakt door www.toerismevlaanderen.nl

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!